Beteendeinriktade insatser inom vård, omsorg och socialtjänst för att öka fysisk aktivitet

En kartläggning och förslag till nya kunskapsunderlag

Denna kartläggning identifierar områden där det finns respektive saknas välgjord sammanställd vetenskaplig forskning och föreslår områden där nya kunskapsunderlag (systematiska översikter) behövs, vad gäller beteendeinriktade insatser inom vård, omsorg och socialtjänst för ökad fysisk aktivitet.

Rapporten har tagits fram inom ramen för ett regeringsuppdrag och presenterar studierna överskådligt i en interaktiv karta, som innehåller referenser till de identifierade översikterna.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Bereder

Beredning av frågor för andra myndigheters eller uppdragsgivares verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer. Vetenskapligt kunskapsunderlag tas fram av medarbetare på SBU i samarbete med ämnessakkunniga. Arbetsprocessen för att ta fram underlaget varierar beroende på frågeställning och behov.

Publicerad: Rapportnr: 387 Diarienr: SBU 2024/144 ISBN: 978-91-989733-5-8 https://www.sbu.se/387

Rapport från Folkhälsomyndigheten

Huvudbudskap

Det finns behov av nya systematiska översikter om beteendeinriktade insatser för ökad fysisk aktivitet hos personer i alla åldrar med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning. För målgruppen under 18 år finns ett särskilt behov av systematiska översikter som undersökt dessa insatser vid psykisk ohälsa samt övervikt eller obesitas.

Resultat

SBU har kartlagt systematiska översikter om beteendeinriktade insatser som kan användas inom vård, omsorg och socialtjänst för att öka fysisk aktivitet. I kartläggningen identifierades 148 relevanta systematiska översikter publicerade år 2020 eller senare. Av dessa bedömdes 23 ha låg till måttlig risk för bias, och 125 hög risk för bias. Främst saknas välgjorda systematiska översikter om barn och ungdomar, kvinnor under eller efter graviditet samt för populationer med fysiska, psykiska eller intellektuella funktionsnedsättningar oavsett ålder. De välgjorda systematiska översikter som identifierats fokuserar främst på insatser för vuxna med ohälsa kopplad till de stora folksjukdomarna. Majoriteten av de systematiska översikterna undersökte insatser som förmedlats digitalt eller i kombination med fysiska möten. Knappt hälften av översikterna kodade insatserna enligt en taxonomi för beteendeförändringstekniker, vilket innebär att man använt ett systematiskt och enhetligt sätt att presentera beteendekomponenterna i insatserna på.

Vad handlar rapporten om?

Fysisk aktivitet är en av de viktigaste påverkbara faktorerna för god hälsa och livskvalitet. Trots de välkända fördelarna med fysisk aktivitet är mer än en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning inte tillräckligt fysiskt aktiva för att uppnå hälsovinster. Detta är särskilt uttalat i vissa grupper, till exempel personer med fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsnedsättning.

Syftet med rapporten var att identifiera områden där ny sammanställd forskning behövs vad gäller beteendeinriktade insatser inom vård, omsorg och socialtjänst för att öka fysisk aktivitet. Rapporten har tagits fram inom ramen för ett regeringsuppdrag och presenterar studierna överskådligt i en interaktiv karta, som innehåller referenser till de identifierade översikterna.

Vad ligger till grund för resultaten?

De inkluderade systematiska översikterna har sammanställt primärstudier som utvärderat effekten av beteendeinriktade insatser för ökad fysisk aktivitet för barn, unga och vuxna upp till 65 år som antingen var otillräckligt fysiskt aktiva, hade fastställd ohälsa eller var i en riskpopulation för ohälsa. Litteratursökningen gjordes den 20 maj 2024 i sex internationella databaser. En systematisk översikt bedömdes ha låg till måttlig risk för bias om den som minst uppfyllde alla kraven till och med steg 4 i granskningsmallen SNABBSTAR. De förslag som ges om nya systematiska översikter baseras på kartläggningen av identifierade kunskapsluckor samt diskussioner i projektgruppen.

Under projektet har SBU haft dialog med Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, aktörer inom nationellt system för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvård samt sakkunniga inom området.

Citera denna rapport

SBU. Beteendeinriktade insatser inom vård, omsorg och socialtjänst för att öka fysisk aktivitet. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2025. SBU Kartlägger 387. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/387

Interaktiv karta Beteendeinriktade insatser inom vård, omsorg och socialtjänst för att öka fysisk aktivitet

Projektgrupp

Sakkunniga

  • Maria Hagströmer, professor, avdelningen för fysioterapi, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet
  • Eva Flygare Wallén, PhD, avdelningen för arbetsterapi, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet. Forskare vid sektor funktionshinder, vård- och omsorgsförvaltningen Östersunds kommun

SBU

  • Annika Bring, projektledare
  • Annicka Hedman, biträdande projektledare
  • Sara Fundell, projektadministratör
  • Klas Moberg, informationsspecialist
  • Göran Bertilsson, projektstöd
  • Irene Edebert, projektstöd
  • Maral Jolstedt, projektstöd
  • Marie Nilsson, projektstöd
  • Emma Palmqvist Wojda, projektstöd
  • Maria Ahlberg, samordnare SBU Kartlägger
  • Pernilla Östlund, projektansvarig chef
Sidan publicerad