Gruppbehandling med Unified protocol eller annan transdiagnostisk KBT för behandling av vuxna med depression eller ångest
Litteratursammanställning från SBU:s upplysningstjänst.
Vilken sammanställd forskning finns om gruppbehandling med Unified protocol eller annan transdiagnostisk kognitiv beteendeterapi för behandling av vuxna med depression eller ångest?
SBU:s Upplysningstjänst presenterar resultatet från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Depression och ångest är två av de vanligaste psykiska hälsotillstånden bland vuxna och kan ha stor påverkan på livskvaliteten. Transdiagnostisk KBT (tKBT) utgår från det som är gemensamt för olika tillstånd istället för det diagnosspecifika. Unified protocol är en form av tKBT som kan underlätta arbetet för behandlande personal då flera tillstånd kan behandlas med samma metod. Detta kan också möjliggöra gruppbehandling av personer med olika diagnoser tillsammans.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilken sammanställd forskning finns om gruppbehandling med Unified protocol eller annan transdiagnostisk kognitiv beteendeterapi för behandling av vuxna med depression eller ångest?
Frågeställare: Data- & analyschef
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en systematisk översikt i svaret som utvärderat transdiagnostisk KBT (tKBT) i gruppformat. Författarna till översikten drog slutsatsen att det finns vissa tecken på att metoden kan ha effekt, men att de inkluderade studierna hade flera metodologiska problem som kan leda till en överskattning av de observerade effekterna av tKBT. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Upplysningstjänsten har identifierat en relevant systematisk översikt som utvärderat Unified protocol och ytterligare fyra relevanta systematiska översikter som utvärderat tKBT. Dessa bedömdes ha hög risk för bias och författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret. Att underlag saknas eller har mycket låg tillförlitlighet ska inte tolkas som att behandlingen eller insatsen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.
Citera detta svar från SBU:s upplysningstjänst:
SBU. Gruppbehandling med Unified protocol eller annan transdiagnostisk KBT för behandling av vuxna med depression eller ångest. [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU);2025. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202502