
Användning av fenol vid nageltrångsoperation
Fråga och sammanfattning
Nageltrång kan vara besvärande och vid uttalade besvär behöver man ibland operera bort en del av nageln under lokalbedövning. För att inte den borttagna delen av nageln ska växa ut igen och på nytt orsaka problem applicerar man fenol på nagelanlaget, vilket får det att tillbakabildas. Fenol är kraftigt frätande och giftigt.
Fråga
Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om positiva och negativa effekter vid användning av fenol vid nageltrångsoperationer?
Frågeställare: Läkare, Region Dalarna
Sammanfattning
Upplysningstjänsten har identifierat två relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret.
Upplysningstjänsten har även identifierat fem artiklar från primärstudier, vilka har undersökt fenol i jämförelse med natriumhydroxid eller triklorättiksyra i samband med nageltrångsoperationer.
Primärstudier granskas dock inte av Upplysningstjänsten med avseende på risk för bias och därför redovisas inga resultat eller slutsatser från dessa studier i svaret.
Bakgrund
Nageltrång i stortån är ett relativt vanligt fenomen som bedöms förkomma hos cirka 2,5–5 procent av befolkningen [1]. Nageltrång kan vara smärtsamt och bidragande orsaker kan bland annat vara användandet av för trånga skor eller felklippta naglar som gör att nagelkanten växer in i huden (Nageltrång och nagelbandsinfektion - 1177). Detta kan leda till att nagelbädden blir svullen, inflammerad och infekterad. Besvären kan påverka den drabbades livskvalitet, då smärtan kan göra det svårt att till exempel delta i fysisk aktivitet, gå till skolan eller att arbeta med fysiskt tunga arbetsuppgifter [2].
Lindriga fall behandlas genom att klippa tånageln på rätt sätt eller genom att placera kompresser under nageln för att lyfta den. Svårare fall kan kräva kirurgisk behandling, främst i form av Königs operation. Denna operation genomförs under lokalbedövning och innebär att man klipper bort nagelkanten på den drabbade sidan med ett förlängt snitt genom nagelbandet och att nagelanlaget sedan skrapas bort. Operationen avslutas med att förstöra resterande nagelanlag med fenol som appliceras i sårhålan [2] [3].
Fenol är ett starkt frätande ämne som förstör nagelanlaget och förhindrar återväxt av den inväxande tånageln [4]. Fenol är toxiskt vid inandning och kontakt med hud och ögon och kräver därför försiktig hantering [4] [5]. Det finns andra kemiska behandlingsmetoder än fenol för att förhindra nagelanlagets återväxt.
Frågeställning och avgränsningar
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Patienter med nageltrång som ska genomgå Königs operation
- Intervention: Fenolanvändning vid operation av nageltrång
- Control: Annan kemisk behandling av nagelanlag vid operation av nageltrång
- Outcome: Utläkning, postoperativa symtom, återkommande nageltrång, biverkningar eller negativa toxiska effekter
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Medline och SCOPUS, samt i INAHTA2:s databas för HTA3-rapporter. Vi har även handsökt publikationer på webbsidor för regionala HTA-organisationer och myndigheter.
Upplysningstjänsten inkluderar artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt systematiska översikter och rapporter från myndigheter och HTA-organisationer, som är publicerade på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention (insats, behandling)/, comparison/control (jämförelseintervention (insats, behandling)) och outcome (utfallsmått).
2. International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA).
3. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens (och i SBU:s fall socialtjänstens) metoder (engelska: Health Technology Assessment).
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning eller systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 4). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR:s granskningsmall [6]. Om översikten inte uppfyllde kraven listade i de tre första stegen bedömdes den ha hög risk för bias och granskades inte vidare. En systematisk översikt bedöms ha måttlig risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4, och låg om den uppfyller samtliga steg i SBU:s mall (Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Primärstudier bedöms inte för risk för bias av SBU:s upplysningstjänst eftersom det ställer krav på sakkunskap inom forskningsområdet. Det är därför möjligt att flera av de relevanta primärstudier som inkluderats i svaret kan ha högre risk för bias än de studier som SBU inkluderar i andra rapporter.
Resultat från sökningen och bedömning av risk för bias
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 441 artiklar efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att två översikter och fem artiklar från primärstudier kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde oberoende av varandra risken för bias i två systematiska översikter som var relevanta för frågan och fann att risken för bias i dessa var hög [7] [8]. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
I svaret ingår en lista med fem artiklar från primärstudier som är relevanta för frågan men som inte bedömts med avseende på risk för bias.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade två systematiska översikter som bedömdes ha hög risk för bias [7] [8].
Chang och medförfattare jämförde olika kemiska medel som exempelvis fenol vid nageltrångsoperationer [7]. Behandling med fenol jämfördes med behandling med triklorättiksyra och natriumhydroxid med utfallsmåtten återfallsfrekvens av nageltrång, postoperativ smärta eller dränage, inflammation och infektion. I översikten framkommer det varken om studiernas relevans har granskats av två oberoende personer eller om risk för bias hos de inkluderade studierna har bedömts [7]. Resultat och slutsatser presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Vinay och medförfattare jämförde behandling med fenol med behandling med triklorättiksyra, natriumhydroxid eller annan behandling som ges i samband med operation [8]. Utfallen var återfallsfrekvens av nageltrång, postoperativ smärta eller blödning och infektion. Resultaten från alla studier har vägts samman i en metaanalys men det saknas en separat och transparent sammanvägning som stödjer slutsatserna för vår frågeställning. Resultat och slutsatser presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Primärstudier
SBU:s upplysningstjänst identifierade fem artiklar från primärstudier [8]. Två av studierna undersökte endast negativa effekter [9] [10] och tre av studierna mätte även positiva effekter såsom återhämtning [11] [12] [13]. För dessa har inte risken för bias bedömts och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller tabell. Dock har fyra av dessa primärstudier redan beskrivits och granskats av översiktsförfattaren Vinay och medarbetare.
Included studies | Population/setting | Intervention/Control | Outcome measures |
Bostanci et al, 2007, [11] Comparison of phenol and sodium hydroxide chemical matricectomies for the treatment of ingrowing toenails. |
46 patients (mean age: 32.5±13.8), matricectomy treated with phenol, Turkey | Phenol (88%)/Sodium hydroxide (10%) | Postoperative morbidity rates, time to complete recovery, recurrences and patient satisfaction. |
Grover et al, 2015, [12] Controlled trial comparing the efficacy of 88% phenol versus 10% sodium hydroxide for chemical matricectomy in the management of ingrown toenail. |
49 patients in total (mean age of patients treated with matricectomy and phenol: 24.5±1.7) (n=26), India | Phenol (88%)/Sodium hydroxide (10%) | Median duration of postoperative pain and discharge. Median time taken for tissue normalization. |
Andre et al, 2018, [9] Treatment of Ingrowing Toenails With Phenol 88% or Trichloroacetic Acid 100%: A Comparative, Prospective, Randomized, Double-Blind Study. |
84 patients (mean age: 36.3±17.5), matricectomy treated with phenol, Belgium | Phenol (88%)/Trichloroacetic acid (100%) | Recurrence rate and postoperative morbidity. |
Ahsan et al, 2019, [10] Comparison of trichloroacetic acid and phenol application after partial nail extraction in the treatment of ingrown toenails. |
100 patients, (mean age: 26.3±8.7) treated with phenol and trichloroacetic acid, Pakistan | Phenol (88%)/Trichloroacetic acid (90%) | Postoperative pain, wound discharge, wound infection and recurrences. |
Ramesh et al, 2020, [13] Comparative efficacy of 10% sodium hydroxide, 88% phenol, and 90% trichloroacetic acid as chemical cauterants for partial matricectomy in the management of great toenail onychocryptosis. |
15 patients in total (mean age of patients treated with matricectomy and phenol: 35.2±16.8) (n=6), India | Phenol (88%)/Sodium hydroxide (10%) and trichloroacetic acid (90%) | Post-operative pain, oozing, and wound healing. |
Lästips
Upplysningstjänsten har identifierat två studier som till skillnad från artiklarna ovan har undersökt effekter av fenol på hälso- och sjukvårdspersonal som arbetat med fenol och som kan vara av intresse för läsaren.
Iglesias och medförfattare har i en studie från år 2008 studerat risker vid inhalation av fenol för hälso -och sjukvårdspersonal [14].
Becerro de Bengoa och medförfattare har i en studie från år 2012 studerat koncentrationen fenol i urin hos läkare som utfört nageltrångoperationer [15].
Vetenskapliga kunskapsluckor
Enligt SBU:s modell innebär en vetenskaplig kunskapslucka att det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har, det vill säga kunskap från en systematisk översikt (Faktaruta 3).
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning endast identifierat två systematiska översikter med hög risk för bias. Fem relevanta primärstudier identifierades för frågan där fyra av studierna redan ingick i de systematiska översikterna. För att besvara Upplysningstjänstens fråga behövs en välgjord systematisk översikt som väger samman resultaten.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Sally Saad (utredare), Shahrzad Kia Komujuni (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Per Lytsy (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Geizhals S, Lipner SR. Review of onychocryptosis: epidemiology, pathogenesis, risk factors, diagnosis and treatment. Dermatol Online J. 2019;25(9). Available from: https://doi.org/10.5070/D3259045583.
- HTA-enheten CAMTÖ. Aktuellt evidensläge för behandling av långvariga besvär med nageltrång. Örebro: Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro; 2017. Upplysning 2017:05. [accessed May 15 2023]. Available from: https://www.regionorebrolan.se/contentassets/5e49b80d870d41a79ae8f821e368edb4/rapporter-2017/2017.05-aktuellt-evidenslage-for-behandling-av-langvariga-besvar-med-nageltrang.pdf
- Claes Bothin. Nageltrång, unguis incarnatus. Internetmedicin.se; 2022. [accessed May 15 2023]. Available from: https://www.internetmedicin.se/behandlingsoversikter/kirurgi/nageltrang-unguis-incarnatus/.
- Eekhof JA, Van Wijk B, Knuistingh Neven A, van der Wouden JC. Interventions for ingrowing toenails. Cochrane Database Syst Rev. 2012(4):CD001541. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD001541.pub3.
- AlGhamdi KM, Khurram H. Nail tube splinting method versus lateral nail avulsion with phenol matricectomy: a prospective randomized comparative clinical trial for ingrown toenail treatment. Dermatol Surg. 2014;40(11):1214-20. Available from: https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000000154.
- Shea BJ, Hamel C, Wells GA, Bouter LM, Kristjansson E, Grimshaw J, et al. AMSTAR is a reliable and valid measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. J Clin Epidemiol. 2009;62(10):1013-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2008.10.009.
- Chang HC, Lin MH. Comparison of Chemical Matricectomy with Trichloroacetic Acid, Phenol, or Sodium Hydroxide for Ingrown Toenails: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Acta Derm Venereol. 2020;100(4):adv00065. Available from: https://doi.org/10.2340/00015555-3379.
- Vinay K, Narayan Ravivarma V, Thakur V, Choudhary R, Narang T, Dogra S, et al. Efficacy and safety of phenol-based partial matricectomy in treatment of onychocryptosis: A systematic review and meta-analysis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2022;36(4):526-35. Available from: https://doi.org/10.1111/jdv.17871.
- Andre MS, Caucanas M, Andre J, Richert B. Treatment of Ingrowing Toenails With Phenol 88% or Trichloroacetic Acid 100%: A Comparative, Prospective, Randomized, Double-Blind Study. Dermatol Surg. 2018;44(5):645-50. Available from: https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000001499.
- Ahsan MF, Irshad A, Asif M, Zafar M, Shah SA. Comparison of trichloroacetic acid and phenol application after partial nail extraction in the treatment of ingrown toe nails. Pakistan Journal of Medical and Health Sciences. 2019;13(4):982-4.
- Bostanci S, Kocyigit P, Gurgey E. Comparison of phenol and sodium hydroxide chemical matricectomies for the treatment of ingrowing toenails. Dermatol Surg. 2007;33(6):680-5. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2007.33143.x.
- Grover C, Khurana A, Bhattacharya SN, Sharma A. Controlled trial comparing the efficacy of 88% phenol versus 10% sodium hydroxide for chemical matricectomy in the management of ingrown toenail. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2015;81(5):472-7. Available from: https://doi.org/10.4103/0378-6323.163787.
- Ramesh S, Shenoi SD, Nayak SUK. Comparative Efficacy of 10% Sodium Hydroxide, 88% Phenol, and 90% Trichloroacetic Acid as Chemical Cauterants for Partial Matricectomy in the Management of Great Toe Nail Onychocryptosis. J Cutan Aesthet Surg. 2020;13(4):314-8.
- Iglesias MEL, Veiga de Cabo J, Tejedor Traspaderne J, Aguilar Franco J, Bernaola Alonso M, Becerro de Bengoa Vallejo R. Safety of phenol vapor inhalation during performance of chemical matrixectomy to treat ingrown toenails. Dermatol Surg. 2008;34(11):1515-9. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2008.34315.x.
- Becerro de Bengoa Vallejo R, Losa Iglesias ME, Jules KT, Trepal MJ. Renal excretion of phenol from physicians after nail matrix phenolization: an observational prospective study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26(3):344-7. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04074.x.
Bilaga 1 Dokumentation av sökstrategier
Medline via OvidSP 27 April 2023
* Cochrane Highly Sensitive Search Strategy for identifying randomized trials in MEDLINE: sensitivity- and precision-maximizing version (2008 revision); Ovid format. The Cochrane Collaboration; 2008. Available from: https://training.cochrane.org/handbook/current/chapter-04-technical-supplement-searching-and-selecting-studies#section-3-6-1. with modifications: the following terms are added: clinical trial, phase iii.pt. ; randomised.ab. ; ("Phase 3" or "phase3" or "phase III" or P3 or "PIII").ti,ab,kw. / = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp = Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact; .bt = Book title. NLM Bookshelf.; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other.; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | exp Nails, Ingrown/ OR (((ingrown OR ingrowth OR in-grown) adj3 (nail OR nails OR toenail OR toenails)) OR Onychocryptosis OR Onychocryptoses OR retronychia).af. | 1057 |
Intervention: | ||
2. | exp Phenol/ OR (phenol OR phenolization or phenolisation or "chemical matricectomy").af. | 39942 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis / randomized controlled trials* | ||
3. | ((Systematic Review/ or Meta-Analysis/ or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj4 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,bt,ab.) not (editorial/ or letter/ or case reports/)) | 426877 |
4. | (randomized controlled trial.pt. OR controlled clinical trial.pt. OR clinical trial, phase iii.pt. OR ((randomized or randomised).ab.) OR placebo.ab. OR clinical trials as topic.sh. OR randomly.ab. OR trial.ti. OR (("Phase 3" or "phase3" or "phase III" or P3 or "PIII").ti,ab,kw.)) NOT (exp animals/ not humans.sh.) | 1481504 |
Combined sets: | ||
5. | 1 AND 3 | 10 |
6. | 1 AND 4 | 84 |
7. | 1 AND 2 | 158 |
Final result | ||
8. | 5 OR 6 OR 7 | 200 |
Scopus via scopus.com 27 April 2023
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields; W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range.; DOCTYPE = Publication type; “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | ( TITLE-ABS-KEY ( ( ( ingrown OR ingrowth OR in-grown ) W/3 ( nail OR nails OR toenail OR toenails ) ) OR onychocryptosis OR onychocryptoses OR retronychia ) ) | 1577 |
Intervention | ||
2. | TITLE-ABS-KEY ( phenol OR phenolization OR phenolisation OR "chemical matricectomy" ) | 280291 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis / randomized controlled trials | ||
3. | TITLE-ABS-KEY ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analy*" OR metaanaly* ) AND (EXCLUDE (DOCTYPE, “le”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ed”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ch”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “cp”)) | 623178 |
4. | INDEXTERMS ( "clinical trials as a topic" OR "Randomized Controlled Trials as Topic" OR "multicenter study" OR "double blind procedure" OR "single blind procedure" OR "crossover procedure" OR "clinical trial" OR "controlled study" OR "randomization" OR "placebo" ) OR TITLE-ABS-KEY ( "clinical trials" OR "randomized controlled trial" OR "randomized controlled trials" OR "controlled clinical trial" OR "controlled clinical trials" OR "random allocation" OR "randomly allocated" OR "allocated randomly" OR "Double-Blind Method" OR "single-blind method" OR "cross-over studies" OR placebo* OR "cross-over trial" OR "single blind" OR "double blind" OR "factorial design" OR "factorial trial" ) OR TITLE ( trial* OR rct OR randomised* OR randomized* ) | 9102062 |
Combined sets: | ||
5. | 1 AND 3 | 17 |
6. | 1 AND 4 | 265 |
7. | 1 AND 2 | 216 |
Final result | ||
8. | 5 OR 6 OR 7 | 395 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Excluded articles | Reason for exclusion |
Systematic reviews | |
Au AS, Leung WY, Tran D. Retronychia: A literature review. J Am Podiatr Med Assoc. 2020;110(3):1-6. | Wrong publication type – search strategy does not fulfil systematic review requirements |
DeBrule MB. Operative treatment of ingrown toenail by nail fold resection without matricectomy. J Am Podiatr Med Assoc. 2015;105(4):295-301. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.7547/13-121.1. | Wrong intervention |
Eekhof JA, Van Wijk B, Knuistingh Neven A, van der Wouden JC. Interventions for ingrowing toenails. Cochrane Database Syst Rev. 2012(4). Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1002/14651858.CD001541.pub3. | Wrong control |
Ghafoor A, Paracha H, Goldstein Z. INGROWN TOENAIL MANAGEMENT. Osteopathic Family Physician. 2021;13(3):31-4. Available from: https://doi.org/10.33181/13035. | Wrong publication type |
Litaiem N, Drissi H, Zeglaoui F, Khachemoune A. Retronychia of the toenails: a review with emphasis on pathogenesis, new diagnostic and management trends. Arch Dermatol Res. 2019;311(7). Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1007/s00403-019-01925-w. | Wrong publication type |
Rounding C, Bloomfield S. Surgical treatments for ingrowing toenails. Cochrane Database Syst Rev. 2005(2):CD001541. | Wrong control |
Sechi A, Zengarini C, Piraccini BM, Alessandrini A, Bruni F, Patrizi A, et al. Treatment of retronychia: A systematic review and suggested treatment algorithm. Dermatol Ther. 2022;35(2):e15251. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1111/dth.15251. | Wrong intervention |
Controlled studies | |
Becerro de Bengoa Vallejo R, Losa Iglesias ME, Jules KT, Trepal MJ. Renal excretion of phenol from physicians after nail matrix phenolization: an observational prospective study. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26(3):344-7. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04074.x. | Wrong population |
Bostanci S, Ekmekci P, Gurgey E. Chemical matricectomy with phenol for the treatment of ingrowing toenail: a review of the literature and follow-up of 172 treated patients. Acta Derm Venereol. 2001;81(3):181-3. | No control |
Fernandez Canedo I, Blazquez Sanchez N, De Troya Martin M. Chemical matricectomy with phenol. Actas Dermosifiliogr. 2013;104(1):79-80. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1016/j.ad.2012.07.002. | Foreign language |
Fujita-Tanaka H, Kono M, Sakakibara A, Akiyama M. Multiple pebble-like ectopic nails as a subsequent complication of phenol cauterization treatment for onychocryptosis. J Dermatol. 2019;46(7):e226-e7. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1111/1346-8138.14779. | Wrong publication type |
Gerritsma-Bleeker CL, Klaase JM, Geelkerken RH, Hermans J, van Det RJ. Partial matrix excision or segmental phenolization for ingrowing toenails. Arch Surg. 2002;137(3). Surgery. 2020;13(4). Available from: https://doi.org/10.4103/JCAS.JCAS_183_19. | Wrong control |
Gundogdu M, Botsali A, Vural S. Therapeutic outcomes of one-minute application of sodium hydroxide versus phenol in the chemical cauterization of ingrown toenails. J. 2022;21(6):2590-6. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1111/jocd.14830. | Wrong study design |
Haas M. Office management of ingrown toenails (chronic onychocryptosis): Permanent matrixectomy using the chemical destruction technique. Oper Tech Gen Surg. 2002;4(3):274-6. Available from: https://doi.org/10.1053/otgn.2002.35346. | Wrong publication type |
Haneke E. Controversies in the treatment of ingrown nails. Dermatol Res Pract. 2012;2012:783924. Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1155/2012/783924. | Wrong publication type |
Iglesias MEL, De Cabo JV, Traspaderne JT, Franco JA, Alonso MB, De Bengoa Vallejo RB. Safety of phenol vapor inhalation during performance of chemical matrixectomy to treat ingrown toenails. Dermatol Surg. 2008;34(11). Available from: https://doi.org/10.1111/j.1524-4725.2008.34315.x. | Wrong population |
Kaleel SS, Iqbal S, Arbuthnot J, Lamont G. Surgical options in the management of ingrown toenails in paediatric age group. Foot. 2007;17(4):214-7. Available from: https://doi.org/10.1016/j.foot.2007.06.007. | Wrong study design |
Marcos-Tejedor F, Aldana-Caballero A, Martínez-Nova A. Effect of phenol and sodium hydroxide in the bacterial load at nail fold after partial matricectomy. Dermatol Surg. 2017;43(2). Available from: https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000000889. | Wrong outcome |
Mayeaux EJ, Jr., Carter C, Murphy TE. Ingrown toenail management. American Family Physician. 2019;100(3):158-64. | Wrong publication type |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
*ROB = Risk of Bias. The risk of bias of included systematic reviews is appraised using an assessment tool based on AMSTAR revised by SBU. The assessment tool is comprised of six steps based on the items in AMSTAR. Systematic reviews that did not meet the requirements in steps one to three were not assessed further. A systematic review is of moderate risk of bias if it fulfills all the requirements up to step four. For low risk of bias, steps five and six must also be fulfilled | ||
Publication | RoB* | Comment |
Chang HC, Lin MH. Comparison of Chemical Matricectomy with Trichloroacetic Acid, Phenol, or Sodium Hydroxide for Ingrown Toenails: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Acta Derm Venereol. 2020;100(4). Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.2340/00015555-3379. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification Insufficient information on whether the screening of articles was done independently by two reviewers to confirm eligibility of included studies Insufficient information on risk of bias assessment |
Vinay K, Narayan Ravivarma V, Thakur V, Choudhary R, Narang T, Dogra S, et al. Efficacy and safety of phenol-based partial matricectomy in treatment of onychocryptosis: A systematic review and meta-analysis. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2022;36(4). Available from: https://doi.org/https://dx.doi.org/10.1111/jdv.17871. | High | Synthesis and results are not reported separately for our PICO |