Virtual reality i behandling av ångestsyndrom
Fråga och sammanfattning
I virtual reality (VR) skapas en simulerad 3D-miljö där en användare kan röra sig och interagera genom olika tekniska hjälpmedel. Tekniken används bland annat för exponeringsterapi vid fobi och ångestsyndrom, men har även använts för att förmedla andra typer av behandling.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns på behandling av ångestsyndrom i VR-miljö?
Frågeställare: Prio-gruppen, SBU
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat tre systematiska översikter i svaret. Författarna till översikterna drog slutsatsen att VR-baserad behandling, såsom exponeringsterapi i virtual reality-miljö (VRET), kan vara ett alternativ till konventionell exponeringsterapi vid ångestsyndrom som posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), social ångeststörning (SAD), panikångest och specifika fobier. I jämförelser mellan VRET och annan psykoterapeutisk behandling bedömdes resultaten som likvärdiga vid behandlingsslut. Vid uppföljning efter tre månader sågs större effekt på symtom vid SAD för deltagare med annan psykoterapeutisk behandling än för deltagare i VRET. Denna effekt är dock baserad på få studier. Ingen statistiskt signifikant skillnad på försämring av tillståndet kunde identifieras mellan VR-baserad behandling och annan behandling, men underlaget var litet eftersom försämring endast sågs hos ett fåtal patienter i behandlingsgrupperna. Författarnas slutsatser har inte bedömts utifrån svenska förhållanden
Upplysningstjänsten har även identifierat 31 relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Slutsatserna i dessa översikter redovisas inte i svaret.
Bakgrund
Ångestsyndrom är en grupp av syndrom som inkluderar bland annat specifik fobi (fobi mot ett särskilt fenomen eller objekt såsom höjder eller spindlar), posttraumatiskt stressyndrom (PTSD), panikångest, social fobi, tvångssyndrom och generaliserat ångestsyndrom. År 2020 angav 41 procent av personer mellan 16 och 84 år att de hade besvär av ängslan, oro eller ångest, varav 6 procent uppgav svåra besvär [1].
Flera olika behandlingsalternativ är möjliga för patienter med ångestsyndrom. Livsstilsråd om kost, motion och sömn, samt råd om avslappning och mindfulness är vanligt förekommande, liksom interpersonell psykoterapi, läkemedelsbehandling och kognitiv beteendeterapi med eller utan exponeringsterapi [2]. Virtual reality (VR) används framför allt som exponeringsterapi men kan även inkluderas i andra behandlingsprogram, samt användas för avslappningsträning och motion.
Vid VR-understödd behandling används tekniska hjälpmedel som VR-headset (hjälm eller glasögon med små bildskärmar placerade nära ögonen, ofta med integrerat ljud) och rörelsesensorer. Det skapar en immersiv (omslutande), simulerad 3D-miljö som användare kan röra sig i och interagera med. Under behandling visas miljöer, behandlingsfilmer eller spel, och användare interagerar med miljön under handledning av terapeut.
Vid exponeringsterapi för patienter med ångestsyndrom kan VR ge möjlighet att träna på att närma sig ångestframkallande situationer eller platser på ett kontrollerat sätt. Det kan också vara ett resurseffektivt alternativ för patienter som ska exponeras för situationer eller företeelser som är tidskrävande eller dyra att genomföra vid fysisk exponering, eller som är svåra att visualisera vid imaginär exponering.
Avgränsningar
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (se Bilaga 1) i databaserna Embase, MedLine (Ovid), PsycInfo (EBSCO), Psychology and Behavioral Sciences Collection (EBSCO) och Scopus. Vi har även sökt publikationer på webbsidor för HTA-organisationer.
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Personer med diagnostiserat eller självupplevt ångestsyndrom
- Intervention: VR-förmedlad behandling
- Control: Annan behandling eller ingen behandling
- Outcome: Symtom, funktion, remission, negativa effekter
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Litteratursökningen har begränsats till systematiska översikter.
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
Endast artiklar som genomgått en peer review är inkluderade.
För att inkluderas som en systematisk översikt ska författarna ha presenterat en litteratursökning som matchar frågeställningen och är dokumenterad så att det går att bedöma hur väl sökningen täcker området och risken för att den missar relevant litteratur.
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. En projektledare/utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [3]. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha måttlig till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig till låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 298 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 62 översikter kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i 34 systematiska översikter som var relevanta för frågan och tre av dessa bedömdes ha medelhög till låg risk för bias. Resultat och slutsatser från dessa översikter redovisas nedan. Trettioen översikter bedömdes ha hög risk för bias. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade tre systematiska översikter med måttlig risk för bias i svaret (se Tabell 1). Det har gjorts många översikter på VR-assisterade behandlingar av olika ångestsyndrom de senaste åren, dock är metodiken i översikterna bristande i en mycket hög andel av relevanta översikter. Ett antal översikter har också haft liknande frågeställning och ett stort överlapp av inkluderade studier. Då överlappningen har varit för stort och slutsatserna likvärdiga har vi valt att endast presentera den nyaste översikten förutsatt att kvaliteten har varit minst likvärdig. Även i inkluderade översikter finns vissa brister gällande redovisning av sökstrategier och risk för bias-bedömning (se Bilaga 4). Författarna till översikterna såg ett generellt behov av fler väl utformade randomiserade kontrollerade studier som undersöker VR-assisterade behandlingar vid olika ångestsyndrom.
VR-baserad behandling vid posttraumatiskt stressyndrom
Eshuis och medförfattare sammanfattade i en översikt från år 2020 studier där VRET jämfördes mot antingen en passiv kontrollgrupp (väntelista) eller aktiv kontrollgrupp med annan psykoterapeutisk behandling [4]. Elva studier inkluderades i vilka totalt 438 patienter ingick (VRET: 192; aktiv kontrollgrupp: 148; väntelista: 98) och antalet deltagare per studie varierade mellan 9 och 162. Alla inkluderade studier utom en var randomiserade kontrollerade studier och majoriteten (9 av 11 studier) inkluderade aktiva eller före detta militärer. Deltagarnas medelålder var mellan 28 och 64 år. I merparten av interventionerna användes VRET vid exponeringsdelen av behandlingen medan deltagarna också fick annan psykoterapeutisk behandling, så som till exempel KBT. Antalet VRET-sessioner i behandlingen varierade från 6 till 20 mellan studierna. Författarna fann att VRET gav en signifikant större förbättring av PTSD-symtom vid behandlingens slut, jämfört med väntelista (SMD –0,64 (95 % KI, –1,05 till –0,22), 4 studier) men att VRET inte signifikant skiljde sig åt från annan aktiv psykoterapeutisk behandling (SMD –0,25 (95 % KI, –0,77 till 0,27), 6 studier). Sammanfattningsvis menade författarna att VRET kan vara ett effektivt alternativ för behandling av PTSD, men pekade samtidigt på att det fanns stora skillnader mellan resultaten i de inkluderade studierna (heterogenitet) vilket möjligtvis kan reflektera den relativt låga kvaliteten i många av studierna och skillnader i VRET-metoder mellan studierna.
VR-baserad behandling vid ångestsyndrom
Horigome och medarbetare inkluderade i en översikt, från år 2020, 22 artiklar som undersökte effekten av VR-understödd exponeringsterapi på personer med social ångeststörning eller talarängslan [5]. Både kontrollerade studier och studier utan kontrollgrupp inkluderades. VRET, eller en kombination av VRET och psykoterapi, jämfördes i de kontrollerade studierna antingen mot väntelista och sedvanlig behandling eller mot in vivo-exponering. Totalt 586 deltagare inkluderades i studierna (325 i interventionsgrupp och 236 i kontrollgrupp, varav 138 i aktiv kontroll). Författarna konstaterade vid interventionsslut en signifikant effekt till förmån för VRET jämfört med väntelista eller sedvanlig vård (Hedge’s g= –1,23 (95 % KI, –1.70 till –0.76) 7 studier), men ingen statistiskt signifikant skillnad mellan VRET och in vivo-exponering (Hedge’s g=0,07 (95 % KI, –0,41 till 0,55) 10 studier). Vid uppföljning vid tre månader fann författarna en viss fördel för in vivo-exponering (Hedge’s g=0,81 (95 % KI, 0,01 till 1,61) 3 studier). Vid uppföljning efter 6 månader och 12 månader rapporterade endast två studier resultat och för 6 år fanns resultat enbart från en studie. Författarna såg inga skillnader i antalet avhoppade deltagare mellan deltagare i VRET- och in vivo-exponeringsgruppen. VRET bedömdes av författarna att vara ett acceptabelt alternativ till behandling med in vivo-exponering för patienter med social ångeststörning och talarängslan, men de påpekade dock att det finns få studier med långtidsuppföljning. Författarna påpekade också att det både finns brister i studieförfattarnas rapportering av den VR-miljö som använts i interventionen, och svårigheter i att rapportera den grad av verklighet och engagemang som deltagarna upplever i olika VR-miljöer, vilket kan påverka resultatet av interventionen.
Fernández-Álvarez och medarbetare undersökte i en översikt försämringsfrekvens för personer som behandlats med VR-baserad terapi för ångestsyndrom [6]. Valet av försämringsfrekvens som utfallsmått motiveras av att negativa och skadliga effekter ofta förbises, men är nödvändigt för att kunna hantera fall där patienter inte får förväntade positiva effekter. Författarna identifierade 36 relevanta RCT-studier med mellan 11 och 53 deltagare i interventionsgruppen. Antalet sessioner varierade mellan enstaka terapitillfällen upp till 14. Alla artikelförfattare kontaktades för att få tillgång till individdata och kompletta individdata för 15 artiklar (810 deltagare) samlades in och låg till grund för metaanalysen i översikten.
Författarna konstaterade att fyra procent av deltagarna som fick VR-baserad behandling (14 personer) försämrades i sitt tillstånd. För personer på väntelista skedde försämring hos 15 procent av deltagarna (27 personer), och hos personer i kontrollgrupp som innebar annan behandling fick 2,8 procent (8 personer) försämring av symtom. I en jämförelse mellan VR-baserad psykoterapeutisk behandling och en kontrollgrupp bestående av psykoterapeutisk behandling utan VR sågs ingen statistiskt signifikant skillnad mellan grupperna med avseende på försämring (OR 1,68 (95 % KI, 0,65 till 4,33). I analysen av resultaten lyfte författarna även en jämförelse mellan VR-baserad behandling och alla kontrollgrupper (aktiv kontroll och väntelista), där inga statistiskt signifikanta skillnader identifierades. Ytterligare en analys som jämförde deltagare på väntelista mot en sammanslagen grupp av alla deltagare med aktiv behandling (VR-baserad behandling och aktiv kontroll), visade på högre försämringsfrekvens hos personer på väntelista. Resultaten för deltagare i grupperna med VR-behandling eller annan behandling påverkades inte av analyser utifrån socioekonomiska faktorer eller hur allvarliga symtomen var vid behandlingsstart. Författarna drar slutsatsen att risken för försämring är låg vilket gör det svårt att dra tydliga slutsatser, men konstaterar att VR-baserad behandling innebär likvärdig försämringsfrekvens som andra behandlingsalternativ och minskar risken för försämring jämfört med väntelista.
CI = Confidence interval; IPD = Individual Patient Data; MH = Mantel–Haenszel; PTSD = Post Traumatic Stress Disorder; RCT = Randomised control trials; SMD = Standardised mean difference; TAU = Treatment as usual; VR = Virtual reality; VRET = Virtual reality exposure therapy | ||
Included studies | Population/Intervention | Outcome and Results |
Eshuis et al, 2020 [4] Efficacy of immersive PTSD treatments: A systematic review of virtual and augmented reality exposure therapy and a meta-analysis of virtual reality exposure therapy |
||
11 studies included in narrative synthesis (10 RCT) | Population: PTSD (n=438, in eleven studies) The majority of the studies (9/11) included participants who were either active-duty service members or combat veterans Intervention: Virtual reality exposure therapy (VRET) or augmented reality exposure therapy (ARET) Control: Waitlist control or psychotherapy control |
Effect on PTSD symptoms VRET vs waitlist control, 4 studies: SMD –0.64 (95% CI, –1.05 to –0.22) Statistically significant in favour of VRET VRET vs psychotherapy control, 6 studies: SMD –0.25 (95% CI, –0.77 to 0.27) No statistically significant difference |
Authors' conclusion: “VRET was superior to waitlist control groups and as effective as other psychotherapies. However, the results showed considerable heterogeneity due to the low number of studies and variety of VRET methods. VRET may be an effective alternative to current treatments and shows promise for the treatment of PTSD patients that have not responded to previous treatment. Future research should focus on high quality RCTs, including information on side effects and adverse events, with sufficient numbers of participants. This study recognizes a research gap regarding the efficacy of ARET, while it may have potential for PTSD treatment.” |
||
Horigome et al, 2020 [5] Virtual reality exposure therapy for social anxiety disorder: a systematic review and meta-analysis |
||
22 studies included in meta-analysis, 11 RCTs 14 studies on Social Anxiety Disorder (SAD), 8 studies on Public Speaking Anxiety (PSA) | Population: Participants diagnosed with SAD or PSA, or with severe social anxiety or public speaking anxiety (n=586) Intervention: VRET or a combination of VRET and psychotherapy Control: Waitlist control or in vivo exposure therapy |
Effect on SAD symptoms VRET vs waiting list or TAU At post-intervention: (7 studies, 273 participants) Hedge’s g=–1.23 (95% CI, –1.70 to 0.76) Statistically significant in favour of VRET VRET vs in vivo exposure At post-intervention: (10 studies, 355 participants) Hedge’s g=0.07 (95% CI, –0.41 to 0.55) No statistically significant difference 3 months post-intervention: (3 studies, 129 participants) Hedge’s g=0.81 (95% CI, 0.01 to 1.61) Statistically significant in favour of in vivo-exposure |
Authors' conclusion: “VRET is an acceptable treatment for SAD patients that has significant, long-lasting efficacy, although it is possible that during long term follow-up, VRET efficacy lessens as compared to in vivo exposure.” |
||
Fernández-Álvarez et al, 2019, [6] Deterioration rates in Virtual Reality Therapy: An individual patient data level meta-analysis |
||
36 RCTs 15 of 36 studies included in IPD meta-analysis |
Population: Adults diagnosed with an anxiety disorder (n=1965). In IPD-dataset (n=810) primary diagnoses included: SAD (n=230), specific phobia (n=225), agoraphobia and/or panic disorder (n=273) and PTSD (n=80). Intervention: VR-based psychotherapy Control: Waitlist or non-VR-based psychotherapy |
Deterioration risk VR vs non-VR therapy: MH OR 1.68 (95% CI, 0.65 to 4.33) Not statistically significant |
Authors' conclusion: “VR [-based treatments] seems to be a non-deleterious treatment for patients with anxiety disorders” |
SBU:s upplysningstjänst inkluderade 31 systematiska översikter med hög risk för bias [7-37]. Resultat och slutsatser presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Lästips
SBU:s upplysningstjänst identifierade även en scoping review som fokuserade på virtuella interventioner som behandling av PTSD [38]. I översikten undersöktes den teoretiska bakgrunden till val av VR-teknik, hård- och mjukvara samt ifall rumslig och social närvaro påverkade behandlingseffektiviteten.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Emma Palmqvist Wojda (utredare), Idha Kurtsdotter (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Sigurd Vitols (medicinskt sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Folkhälsomyndigheten. Ängslan, oro eller ångest. Solna: Folkhälsomyndigheten; 2021. [updated 15 Jan 2021; accessed Sep 14 2021]. Available from: https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/angslan-oro-eller-angest/.
- SBU. Behandling av ångestsyndrom. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2005. SBU-rapport 171. Available from: https://www.sbu.se/171.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7(1):10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
- Eshuis LV, van Gelderen MJ, van Zuiden M, Nijdam MJ, Vermetten E, Olff M, et al. Efficacy of immersive PTSD treatments: A systematic review of virtual and augmented reality exposure therapy and a meta-analysis of virtual reality exposure therapy. J Psychiatr Res. 2021;143:516-27. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2020.11.030.
- Horigome T, Kurokawa S, Sawada K, Kudo S, Shiga K, Mimura M, et al. Virtual reality exposure therapy for social anxiety disorder: a systematic review and meta-analysis. Psychol Med. 2020;50(15):2487-97. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291720003785.
- Fernandez-Alvarez J, Rozental A, Carlbring P, Colombo D, Riva G, Anderson PL, et al. Deterioration rates in Virtual Reality Therapy: An individual patient data level meta-analysis. J Anxiety Disord. 2019;61:3-17. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2018.06.005.
- Botella C, Fernandez-Alvarez J, Guillen V, Garcia-Palacios A, Banos R. Recent Progress in Virtual Reality Exposure Therapy for Phobias: A Systematic Review. Curr Psychiatry Rep. 2017;19(7):42. Available from: https://doi.org/10.1007/s11920-017-0788-4.
- Burin AB, Osório FDL. Interventions for music performance anxiety: results from a systematic literature review. Rev Psiquiatr Clín. 2016;43(5):116-31. Available from: https://doi.org/10.1590/0101-60830000000097.
- Cardoş RAI, David OA, David DO. Virtual reality exposure therapy in flight anxiety: A quantitative meta-analysis. Comput Human Behav. 2017;72:371-80. Available from: https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.03.007.
- Carl E, Stein AT, Levihn-Coon A, Pogue JR, Rothbaum B, Emmelkamp P, et al. Virtual reality exposure therapy for anxiety and related disorders: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Anxiety Disord. 2019;61:27-36. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2018.08.003.
- Cassani R, Novak GS, Falk TH, Oliveira AA. Virtual reality and non-invasive brain stimulation for rehabilitation applications: a systematic review. J Neuroeng Rehabil. 2020;17(1):147. Available from: https://doi.org/10.1186/s12984-020-00780-5.
- Chen J, Xie Z, Or C. Effectiveness of immersive virtual reality-supported interventions for patients with disorders or impairments: a systematic review and meta-analysis. Health Technol (Berl). 2021;11(4):811-33. Available from: https://doi.org/10.1007/s12553-021-00561-7.
- Cieslik B, Mazurek J, Rutkowski S, Kiper P, Turolla A, Szczepanska-Gieracha J. Virtual reality in psychiatric disorders: A systematic review of reviews. Complement Ther Med. 2020;52:102480. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102480.
- da Costa RT, Sardinha A, Nardi AE. Virtual reality exposure in the treatment of fear of flying. Aviation Space & Environmental Medicine. 2008;79(9):899-903. Available from: https://doi.org/10.3357/asem.2277.2008.
- Dellazizzo L, Potvin S, Luigi M, Dumais A. Evidence on Virtual Reality-Based Therapies for Psychiatric Disorders: Meta-Review of Meta-Analyses. J Med Internet Res. 2020;22(8):e20889. Available from: https://doi.org/10.2196/20889.
- Diemer J, Muhlberger A, Pauli P, Zwanzger P. Virtual reality exposure in anxiety disorders: impact on psychophysiological reactivity. World J Biol Psychiatry. 2014;15(6):427-42. Available from: https://doi.org/10.3109/15622975.2014.892632.
- DiMauro J. Exposure Therapy for Posttraumatic Stress Disorder: A Meta-Analysis. Mil Psychol. 2017;26(2):120-30. Available from: https://doi.org/10.1037/mil0000038.
- Fodor LA, Cotet CD, Cuijpers P, Szamoskozi S, David D, Cristea IA. The effectiveness of virtual reality based interventions for symptoms of anxiety and depression: A meta-analysis. Sci Rep. 2018;8(1):10323. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-018-28113-6.
- Freitas JRS, Velosa VHS, Abreu LTN, Jardim RL, Santos JAV, Peres B, et al. Virtual Reality Exposure Treatment in Phobias: a Systematic Review. Psychiatr Q. 2021;92(4):1685-710. Available from: https://doi.org/10.1007/s11126-021-09935-6.
- Gómez-Busto FJ, Ortiz MI. Virtual reality and psychedelics for the treatment of psychiatric disease: A systematic literature review. Clin Neuropsychiatry. 2020;17(6):365-80. Available from: https://doi.org/10.36131/cnfioritieditore20200606.
- Goncalves R, Pedrozo AL, Coutinho ES, Figueira I, Ventura P. Efficacy of virtual reality exposure therapy in the treatment of PTSD: a systematic review. PLoS ONE. 2012;7(12):e48469. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0048469.
- Gregg L, Tarrier N. Virtual reality in mental health : a review of the literature. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2007;42(5):343-54. Available from: https://doi.org/10.1007/s00127-007-0173-4.
- Halldorsson B, Hill C, Waite P, Partridge K, Freeman D, Creswell C. Annual Research Review: Immersive virtual reality and digital applied gaming interventions for the treatment of mental health problems in children and young people: the need for rigorous treatment development and clinical evaluation. J Child Psychol Psychiatry. 2021;62(5):584-605. Available from: https://doi.org/10.1111/jcpp.13400.
- Knott M, Kim SH, Vander Veen A, Angeli E, Evans E, Knight W, et al. Driving Simulator, Virtual Reality, and On-Road Interventions for Driving-Related Anxiety: A Systematic Review. Occup Ther Ment Health. 2021;37(2):178-205. Available from: https://doi.org/10.1080/0164212x.2021.1877593.
- Kothgassner OD, Felnhofer A. Lack of research on efficacy of virtual reality exposure therapy (VRET) for anxiety disorders in children and adolescents : A systematic review. Neuropsychiatr. 2021;35(2):68-75. Available from: https://doi.org/10.1007/s40211-020-00349-7.
- Kothgassner OD, Goreis A, Kafka JX, Van Eickels RL, Plener PL, Felnhofer A. Virtual reality exposure therapy for posttraumatic stress disorder (PTSD): a meta-analysis. Eur J Psychotraumatol. 2019;10(1):1654782. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2019.1654782.
- Meyerbroker K, Emmelkamp PM. Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: a systematic review of process-and-outcome studies. Depress Anxiety. 2010;27(10):933-44. Available from: https://doi.org/10.1002/da.20734.
- Morina N, Ijntema H, Meyerbroker K, Emmelkamp PM. Can virtual reality exposure therapy gains be generalized to real-life? A meta-analysis of studies applying behavioral assessments. Behav Res Ther. 2015;74:18-24. Available from: https://doi.org/10.1016/j.brat.2015.08.010.
- Oing T, Prescott J. Implementations of Virtual Reality for Anxiety-Related Disorders: Systematic Review. JMIR Serious Games. 2018;6(4):e10965. Available from: https://doi.org/10.2196/10965.
- Opris D, Pintea S, Garcia-Palacios A, Botella C, Szamoskozi S, David D. Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: a quantitative meta-analysis. Depress Anxiety. 2012;29(2):85-93. Available from: https://doi.org/10.1002/da.20910.
- Parsons TD, Rizzo AA. Affective outcomes of virtual reality exposure therapy for anxiety and specific phobias: a meta-analysis. J Behav Ther Exp Psychiatry. 2008;39(3):250-61. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2007.07.007.
- Powers MB, Emmelkamp PM. Virtual reality exposure therapy for anxiety disorders: A meta-analysis. J Anxiety Disord. 2008;22(3):561-9. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2007.04.006.
- Reeves R, Curran D, Gleeson A, Hanna D. A Meta-Analysis of the Efficacy of Virtual Reality and In Vivo Exposure Therapy as Psychological Interventions for Public Speaking Anxiety. Behav Modif. 2021:145445521991102. Available from: https://doi.org/10.1177/0145445521991102.
- Valmaggia LR, Latif L, Kempton MJ, Rus-Calafell M. Virtual reality in the psychological treatment for mental health problems: An systematic review of recent evidence. Psychiatry Res. 2016;236:189-95. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2016.01.015.
- Wechsler TF, Kumpers F, Muhlberger A. Inferiority or Even Superiority of Virtual Reality Exposure Therapy in Phobias?-A Systematic Review and Quantitative Meta-Analysis on Randomized Controlled Trials Specifically Comparing the Efficacy of Virtual Reality Exposure to Gold Standard in vivo Exposure in Agoraphobia, Specific Phobia, and Social Phobia. Front Psychol. 2019;10:1758. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01758.
- Zeng N, Pope Z, Lee JE, Gao Z. Virtual Reality Exercise for Anxiety and Depression: A Preliminary Review of Current Research in an Emerging Field. J Clin Med. 2018;7(3). Available from: https://doi.org/10.3390/jcm7030042.
- Chou PH, Tseng PT, Wu YC, Chang JP, Tu YK, Stubbs B, et al. Efficacy and acceptability of different interventions for acrophobia: A network meta-analysis of randomised controlled trials. J Affect Disord. 2021;282:786-94. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.12.172.
- Knaust T, Felnhofer A, Kothgassner OD, Hollmer H, Gorzka RJ, Schulz H. Virtual Trauma Interventions for the Treatment of Post-traumatic Stress Disorders: A Scoping Review. Front Psychol. 2020;11:562506. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.562506.
Bilaga 1 Litteratursökning
Multi-database searching: PsycINFO, Psychology and Behavioral Sciences Collection via EBSCO 27 Aug 2021
AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MH= Exact Subject Heading from CINAHL Subject Headings; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; N = Near Operator (N) finds the words if they are a maximum of x words apart from one another, regardless of the order in which they appear.; W = Within Operator (W) finds the words if they are within x words of one another, in the order in which you entered them. | ||
Search terms | Items found | |
Population: Anxiety disorders | ||
1. | TI ( ( anxiety OR phobi* OR panic OR distress OR posttraumatic OR trauma* ptsd OR ocd OR obsessi*) ) OR AB ( ( anxiety OR phobi* OR panic OR distress OR posttraumatic OR trauma* ptsd OR ocd OR obsessi*) ) OR SU ( ( anxiety OR phobi* OR panic OR distress OR posttraumatic OR trauma* ptsd OR ocd OR obsessi*) ) | 420 628 |
Intervention: Virtual reality-based treatment | ||
2. | TI ( "virtual reality" OR "VR" OR immersive ) OR AB ( "virtual reality" OR "VR" OR immersive ) OR SU ( "virtual reality" OR "VR" OR immersive ) | 15 881 |
Study types: Systematic reviews | ||
3. | TI ( ( (systematic N2 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) ) OR AB ( ( (systematic N2 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) ) OR SU ( ( (systematic N2 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) ) | |
Combined sets: | ||
4. | 1 AND 2 | 1 675 |
5. | 3 AND 4 | 81 |
Final result | ||
6. | 81 |
Embase via Elsevier 24 September 2019
/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ' ' = Citation Marks; searches for an exact phrase; NEAR/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in either direction; NEXT/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in the order specified | ||
Search terms | Items found | |
Population: Anxiety disorders | ||
1. | ‘anxiety disorder’/exp OR ‘anxiety’/de | 471 154 |
2. | (anxiety OR phobi* OR panic OR distress OR posttraumatic OR trauma* OR PTSD OR OCD OR obsessi*):ti,ab,kw | 1 029 567 |
3. | 1 OR 2 | 1 156 336 |
Intervention: Virtual reality-based treatment | ||
4. | ‘virtual reality’/exp OR ‘virtual reality exposure therapy’/exp OR ‘virtual reality system’/exp | 21 706 |
5. | 'virtual reality':ti,ab,kw OR vr:ti,ab,kw OR immersive:ti,ab,kw | 25 536 |
6. | 4 OR 5 | 34 863 |
Study types: Systematic reviews | ||
7. | 'systematic review'/exp OR 'meta analysis'/exp OR ((systematic NEAR/3 review):ti,ab,kw) OR metaanalys*:ti,ab,kw OR 'meta analys*':ti,ab,kw | |
Combined sets | ||
8. | 3 AND 6 | 3 194 |
9. | 7 AND 8 | 207 |
Final result | ||
10. | 207 |
Medline via OvidSP 24 September 2019
Search terms | Items found | |
.ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title; / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Focus (if found in front of a MeSH-term); * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term); .mp = Text, heading word, subject area node, title; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; ADJn = Positional operator that lets you retrieve records that contain your terms (in any order) within a specified number (n) of words of each other. | ||
Population: Anxiety disorders | ||
1. | exp Anxiety Disorders/ | 83 214 |
2. | exp Stress Disorders, Traumatic/ | 39 867 |
3. | (anxiety or phobi* or panic or distress or trauma* or posttraumatic or ptsd or ocd or obsessi*).ab,kw,ti. | 745 811 |
4. | 1 OR 2 OR 3 | 780 321 |
Intervention: VR-based treatment | ||
5. | Virtual Reality/ | 3 258 |
6. | Virtual Reality Exposure Therapy/ | 720 |
7. | (virtual reality or vr or immersive):ab, kw.ti | 18 494 |
8. | 5 OR 6 OR 7 | 19 354 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
9. | Systematic Review.pt. OR Meta-Analysis.pt. OR Cochrane Database Syst Rev.ja. OR ((systematic adj3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*).ti,ab. | |
Combined sets | ||
10. | 4 AND 8 | 1 799 |
11. | 9 AND 10 | 130 |
Final result | ||
12. | 130 |
Scopus via Elsevier 26 Aug 2021
Search terms | Items found | |
TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords; ALL = All fields; PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n).; W/n = "Within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order.; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; LIMIT-TO (SRCTYPE, "j" = Limit to source type journal; LIMIT-TO (DOCTYPE, "ar" = Limit to document type article; LIMIT-TO (DOCTYPE, "re" = Limit to document type review | ||
Population: Anxiety disorders | ||
1. | TITLE-ABS-KEY ( anxiety OR phobi* OR panic OR distress OR trauma* OR posttraumatic OR PTSD OR OCD OR obsessi* ) | 1 284 058 |
Intervention: Virtual reality-based treatment | ||
2. | TITLE-ABS-KEY(“virtual reality” OR VR OR immersive) | 162 513 |
Study types: Systematic reviews | ||
3. | ( ( TITLE-ABS-KEY ( ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) ) OR ( SRCTITLE ( cochrane ) AND DOCTYPE ( re ) ) ) ) | |
Combined sets | ||
4. | 1 AND 2 | 4 199 |
5. | 3 AND 4 | 229 |
Final result | ||
6. | 229 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Exkluderade studier | Orsak till exklusion |
Aboujaoude E, Salame W, Naim L. Telemental health: A status update. World Psychiatry. 2015;14(2):223-30. Available from: https://doi.org/10.1002/wps.20218. | Ej systematisk översikt |
Arroll B, Wallace HB, Mount V, Humm SP, Kingsford DW. A systematic review and meta-analysis of treatments for acrophobia. Med J Aust. 2017;206(6):263-7. Available from: https://doi.org/10.5694/mja16.00540. | En nyare och mer heltäckande systematisk översikt finns på området (Fernandez-Alvarez et al, 2019, [6]) |
Banneyer KN, Bonin L, Price K, Goodman WK, Storch EA. Cognitive Behavioral Therapy for Childhood Anxiety Disorders: a Review of Recent Advances. Curr Psychiatry Rep. 2018;20(8):65. Available from: https://doi.org/10.1007/s11920-018-0924-9. | Ej systematisk översikt |
Best P, Meireles M, Schroeder F, Montgomery L, Maddock A, Davidson G, et al. Freely Available Virtual Reality Experiences as Tools to Support Mental Health Therapy: a Systematic Scoping Review and Consensus Based Interdisciplinary Analysis. J Technol Behav Sci. 2021:1-15. Available from: https://doi.org/10.1007/s41347-021-00214-6. | Ej systematisk översikt |
Chesham RK, Malouff JM, Schutte NS. Meta-Analysis of the Efficacy of Virtual Reality Exposure Therapy for Social Anxiety. Behav Change. 2018;35(3):152-66. Available from: https://doi.org/10.1017/bec.2018.15. | En nyare och mer heltäckande systematisk översikt finns på området (Horigome et al, 2020, [5]). |
Deng W, Hu D, Xu S, Liu X, Zhao J, Chen Q, et al. The efficacy of virtual reality exposure therapy for PTSD symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Affect Disord. 2019;257:698-709. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jad.2019.07.086. | En nyare och mer heltäckande systematisk översikt finns på området (Eshuis et al, 2020, [4]). |
Freeman D, Reeve S, Robinson A, Ehlers A, Clark D, Spanlang B, et al. Virtual reality in the assessment, understanding, and treatment of mental health disorders. Psychol Med. 2017;47(14):2393-400. Available from: https://doi.org/10.1017/S003329171700040X. | Ej systematisk översikt |
Gros DF, Antony MM. The assessment and treatment of specific phobias: a review. Curr Psychiatry Rep. 2006;8(4):298-303. Available from: https://doi.org/10.1007/s11920-006-0066-3. | Ej systematisk översikt |
Hinojo-Lucena FJ, Aznar-Diaz I, Caceres-Reche MP, Trujillo-Torres JM, Romero-Rodriguez JM. Virtual Reality Treatment for Public Speaking Anxiety in Students. Advancements and Results in Personalized Medicine. J Pers Med. 2020;10(1). Available from: https://doi.org/10.3390/jpm10010014. | Ej systematisk översikt, kartläggning utan resultat |
Ioannou A, Papastavrou E, Avraamides MN, Charalambous A. Virtual Reality and Symptoms Management of Anxiety, Depression, Fatigue, and Pain: A Systematic Review. SAGE Open Nurs. 2020;6:2377960820936163. Available from: https://doi.org/10.1177/2377960820936163. | Ingen särredovisning av relevant population |
Kampmann IL, Emmelkamp PM, Morina N. Meta-analysis of technology-assisted interventions for social anxiety disorder. J Anxiety Disord. 2016;42:71-84. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2016.06.007. | En nyare och mer heltäckande systematisk översikt finns på området (Horigome et al, 2020, [5]). |
Kilic A, Brown A, Aras I, Hui R, Hare J, Hughes LD, et al. Using Virtual Technology for Fear of Medical Procedures: A Systematic Review of the Effectiveness of Virtual Reality-Based Interventions. Ann Behav Med. 2021;55(11):1062-79. Available from: https://doi.org/10.1093/abm/kaab016. | Ingen särredovisning för relevant intervention |
Knaust T, Felnhofer A, Kothgassner OD, Hollmer H, Gorzka RJ, Schulz H. Virtual Trauma Interventions for the Treatment of Post-traumatic Stress Disorders: A Scoping Review. Front Psychol. 2020;11:562506. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.562506. | LÄSTIPS Ej systematisk översikt |
Lin-Stephens S. Visual stimuli in narrative-based interventions for adult anxiety: a systematic review. Anxiety Stress Coping. 2020;33(3):281-98. Available from: https://doi.org/10.1080/10615806.2020.1734575. | Fel intervention |
Ling Y, Nefs HT, Morina N, Heynderickx I, Brinkman WP. A meta-analysis on the relationship between self-reported presence and anxiety in virtual reality exposure therapy for anxiety disorders. PLoS ONE. 2014;9(5):e96144. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0096144. | Fel utfall |
Mello PG, Silva GR, Donat JC, Kristensen CH. An update on the efficacy of cognitive-behavioral therapy, cognitive therapy, and exposure therapy for posttraumatic stress disorder. Int J Psychiatry Med. 2013;46(4):339-57. Available from: https://doi.org/10.2190/PM.46.4.b. | Ingen särredovisning för relevant intervention |
Nelson RJ. Is virtual reality exposure therapy effective for service members and veterans experiencing combat-related PTSD? Traumatology (Tallahass Fla). 2013;19(3):171-8. Available from: https://doi.org/10.1177/1534765612459891. | Ej systematisk översikt |
Nolet K, Corno G, Bouchard S. The Adoption of New Treatment Modalities by Health Professionals and the Relative Weight of Empirical Evidence in Favor of Virtual Reality Exposure Versus Mindfulness in the Treatment of Anxiety Disorders. Front Hum Neurosci. 2020;14:86. Available from: https://doi.org/10.3389/fnhum.2020.00086. | Ej systematisk översikt |
Page S, Coxon M. Virtual Reality Exposure Therapy for Anxiety Disorders: Small Samples and No Controls? Front Psychol. 2016;7:326. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2016.00326. | Ej systematisk översikt |
PoPompoli A, Furukawa TA, Efthimiou O, Imai H, Tajika A, Salanti G. Dismantling cognitive-behaviour therapy for panic disorder: a systematic review and component network meta-analysis. Psychol Med. 2018;48(12):1945-53. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291717003919. | Ingen särredovisning för relevant intervention |
Pull CB. Current status of virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: editorial review. Curr Opin Psychiatry. 2005;18(1):7-14. | Ej systematisk översikt |
Rizzo A, Cukor J, Gerardi M, Alley S, Reist C, Roy M, et al. Virtual Reality Exposure for PTSD Due to Military Combat and Terrorist Attacks. J Contemp Psychother. 2015;45(4):255-64. Available from: https://doi.org/10.1007/s10879-015-9306-3. | Ej systematisk översikt |
Rodrigues MF, Nardi AE, Levitan M. Mindfulness in mood and anxiety disorders: a review of the literature. Trends Psychiatry Psychother. 2017;39(3):207-15. Available from: https://doi.org/10.1590/2237-6089-2016-0051. | Ej systematisk översikt |
Turner WA, Casey LM. Outcomes associated with virtual reality in psychological interventions: where are we now? Clin Psychol Rev. 2014;34(8):634-44. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2014.10.003. | Ingen särredovisning för relevant population |
Vitzthum K, Mache S, Joachim R, Quarcoo D, Groneberg DA. Psychotrauma and effective treatment of post-traumatic stress disorder in soldiers and peacekeepers. J Occup Med Toxicol. 2009;4(1):21. Available from: https://doi.org/10.1186/1745-6673-4-21. | Ej systematisk översikt |
Wolitzky-Taylor KB, Horowitz JD, Powers MB, Telch MJ. Psychological approaches in the treatment of specific phobias: a meta-analysis. Clin Psychol Rev. 2008;28(6):1021-37. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2008.02.007. | Ingen särresdovisning för relevant intervention |
Zhang S, Chen M, Yang N, Lu S, Ni S. Effectiveness of VR based mindfulness on psychological and physiological health: A systematic review. Curr Psychol. 2021. Available from: https://doi.org/10.1007/s12144-021-01777-6. | Ingen särredovisning för relevant population |
Bilaga 4 Bedömning av risk för bias hos relevanta systematiska översikter
*Risken för bias i översikterna bedömdes med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter. Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall. En systematisk översikt har bedömts ha medelhög till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall. | ||
Referens | RoB | Kommentar |
Botella C, Fernandez-Alvarez J, Guillen V, Garcia-Palacios A, Banos R. Recent Progress in Virtual Reality Exposure Therapy for Phobias: A Systematic Review. Curr Psychiatry Rep. 2017;19(7):42. Available from: https://doi.org/10.1007/s11920-017-0788-4. | Hög | Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Burin AB, Osório FDL. Interventions for music performance anxiety: results from a systematic literature review. Rev Psiquiatr Clín. 2016;43(5):116-31. Available from: https://doi.org/10.1590/0101-60830000000097. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Cardoş RAI, David OA, David DO. Virtual reality exposure therapy in flight anxiety: A quantitative meta-analysis. Comput Human Behav. 2017;72:371-80. Available from: https://doi.org/10.1016/j.chb.2017.03.007. | Hög | Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Carl E, Stein AT, Levihn-Coon A, Pogue JR, Rothbaum B, Emmelkamp P, et al. Virtual reality exposure therapy for anxiety and related disorders: A meta-analysis of randomized controlled trials. J Anxiety Disord. 2019;61:27-36. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2018.08.003. | Hög | Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Cassani R, Novak GS, Falk TH, Oliveira AA. Virtual reality and non-invasive brain stimulation for rehabilitation applications: a systematic review. J Neuroeng Rehabil. 2020;17(1):147. Available from: https://doi.org/10.1186/s12984-020-00780-5. | Hög | Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Chen J, Xie Z, Or C. Effectiveness of immersive virtual reality-supported interventions for patients with disorders or impairments: a systematic review and meta-analysis. Health Technol (Berl). 2021;11(4):811-33. Available from: https://doi.org/10.1007/s12553-021-00561-7. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Chou PH, Tseng PT, Wu YC, Chang JP, Tu YK, Stubbs B, et al. Efficacy and acceptability of different interventions for acrophobia: A network meta-analysis of randomised controlled trials. J Affect Disord. 2021;282:786-94. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jad.2020.12.172. | Hög | Brister i sökstrategi och i redovisningen av sökstrategin – risk för att relevanta studier har missats |
Cieslik B, Mazurek J, Rutkowski S, Kiper P, Turolla A, Szczepanska-Gieracha J. Virtual reality in psychiatric disorders: A systematic review of reviews. Complement Ther Med. 2020;52:102480. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2020.102480. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
da Costa RT, Sardinha A, Nardi AE. Virtual reality exposure in the treatment of fear of flying. Aviat Space Environ Med. 2008;79(9):899-903. Available from: https://doi.org/10.3357/asem.2277.2008. | Hög | Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Dellazizzo L, Potvin S, Luigi M, Dumais A. Evidence on Virtual Reality-Based Therapies for Psychiatric Disorders: Meta-Review of Meta-Analyses. J Med Internet Res. 2020;22(8):e20889. Available from: https://doi.org/10.2196/20889. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Diemer J, Muhlberger A, Pauli P, Zwanzger P. Virtual reality exposure in anxiety disorders: impact on psychophysiological reactivity. World J Biol Psychiatry. 2014;15(6):427-42. Available from: https://doi.org/10.3109/15622975.2014.892632. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
DiMauro J. Exposure Therapy for Posttraumatic Stress Disorder: A Meta-Analysis. Mil Psychol. 2017;26(2):120-30. Available from: https://doi.org/10.1037/mil0000038. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Eshuis LV, van Gelderen MJ, van Zuiden M, Nijdam MJ, Vermetten E, Olff M, et al. Efficacy of immersive PTSD treatments: A systematic review of virtual and augmented reality exposure therapy and a meta-analysis of virtual reality exposure therapy. J Psychiatr Res. 2021;143:516-27. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2020.11.030. | Måttlig | |
Fernandez-Alvarez J, Rozental A, Carlbring P, Colombo D, Riva G, Anderson PL, et al. Deterioration rates in Virtual Reality Therapy: An individual patient data level meta-analysis. J Anxiety Disord. 2019;61:3-17. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2018.06.005. | Måttlig | Vissa brister i redovisningen av sökstrategi, men bedöms ändå som tillräckligt väl utförd. |
Fodor LA, Cotet CD, Cuijpers P, Szamoskozi S, David D, Cristea IA. The effectiveness of virtual reality based interventions for symptoms of anxiety and depression: A meta-analysis. Sci Rep. 2018;8(1):10323. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-018-28113-6. | Hög | Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Freitas JRS, Velosa VHS, Abreu LTN, Jardim RL, Santos JAV, Peres B, et al. Virtual Reality Exposure Treatment in Phobias: a Systematic Review. Psychiatr Q. 2021;92(4):1685-710. Available from: https://doi.org/10.1007/s11126-021-09935-6. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Gómez-Busto FJ, Ortiz MI. Virtual reality and psychedelics for the treatment of psychiatric disease: A systematic literature review. Clin Neuropsychiatry. 2020;17(6):365-80. Available from: https://doi.org/10.36131/cnfioritieditore20200606. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Goncalves R, Pedrozo AL, Coutinho ES, Figueira I, Ventura P. Efficacy of virtual reality exposure therapy in the treatment of PTSD: a systematic review. PLoS ONE. 2012;7(12):e48469. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0048469. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Gregg L, Tarrier N. Virtual reality in mental health : a review of the literature. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2007;42(5):343-54. Available from: https://doi.org/10.1007/s00127-007-0173-4. | Hög | Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Halldorsson B, Hill C, Waite P, Partridge K, Freeman D, Creswell C. Annual Research Review: Immersive virtual reality and digital applied gaming interventions for the treatment of mental health problems in children and young people: the need for rigorous treatment development and clinical evaluation. J Child Psychol Psychiatry. 2021;62(5):584-605. Available from: https://doi.org/10.1111/jcpp.13400. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Horigome T, Kurokawa S, Sawada K, Kudo S, Shiga K, Mimura M, et al. Virtual reality exposure therapy for social anxiety disorder: a systematic review and meta-analysis. Psychol Med. 2020;50(15):2487-97. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291720003785. | Måttlig | Brister i redovisning av söktrategi och i redovisning av risk för bias-bedömning, men bedöms ändå som tillräckligt väl utförd |
Knott M, Kim SH, Vander Veen A, Angeli E, Evans E, Knight W, et al. Driving Simulator, Virtual Reality, and On-Road Interventions for Driving-Related Anxiety: A Systematic Review. Occup Ther Ment Health. 2021;37(2):178-205. Available from: https://doi.org/10.1080/0164212x.2021.1877593. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Kothgassner OD, Felnhofer A. Lack of research on efficacy of virtual reality exposure therapy (VRET) for anxiety disorders in children and adolescents: A systematic review. Neuropsychiatr. 2021;35(2):68-75. Available from: https://doi.org/10.1007/s40211-020-00349-7. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Kothgassner OD, Goreis A, Kafka JX, Van Eickels RL, Plener PL, Felnhofer A. Virtual reality exposure therapy for posttraumatic stress disorder (PTSD): a meta-analysis. Eur J Psychotraumatol. 2019;10(1):1654782. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2019.1654782. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Meyerbroker K, Emmelkamp PM. Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: a systematic review of process-and-outcome studies. Depress Anxiety. 2010;27(10):933-44. Available from: https://doi.org/10.1002/da.20734. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Morina N, Ijntema H, Meyerbroker K, Emmelkamp PM. Can virtual reality exposure therapy gains be generalized to real-life? A meta-analysis of studies applying behavioral assessments. Behav Res Ther. 2015;74:18-24. Available from: https://doi.org/10.1016/j.brat.2015.08.010. | Hög | Brister i redovisningen av sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier är otillräckligt redovisad |
Oing T, Prescott J. Implementations of Virtual Reality for Anxiety-Related Disorders: Systematic Review. JMIR Serious Games. 2018;6(4):e10965. Available from: https://doi.org/10.2196/10965. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Opris D, Pintea S, Garcia-Palacios A, Botella C, Szamoskozi S, David D. Virtual reality exposure therapy in anxiety disorders: a quantitative meta-analysis. Depress Anxiety. 2012;29(2):85-93. Available from: https://doi.org/10.1002/da.20910. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Parsons TD, Rizzo AA. Affective outcomes of virtual reality exposure therapy for anxiety and specific phobias: a meta-analysis. J Behav Ther Exp Psychiatry. 2008;39(3):250-61. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jbtep.2007.07.007. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Powers MB, Emmelkamp PM. Virtual reality exposure therapy for anxiety disorders: A meta-analysis. J Anxiety Disord. 2008;22(3):561-9. Available from: https://doi.org/10.1016/j.janxdis.2007.04.006. | Hög | Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Reeves R, Curran D, Gleeson A, Hanna D. A Meta-Analysis of the Efficacy of Virtual Reality and In Vivo Exposure Therapy as Psychological Interventions for Public Speaking Anxiety. Behav Modif. 2021:145445521991102. Available from: https://doi.org/10.1177/0145445521991102. | Hög | Brister i granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats |
Valmaggia LR, Latif L, Kempton MJ, Rus-Calafell M. Virtual reality in the psychological treatment for mental health problems: An systematic review of recent evidence. Psychiatry Res. 2016;236:189-95. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2016.01.015. | Hög | Brister i redovisning sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats Saknar information om granskning av sökresultat – risk för att relevanta studier har missats Kvalitetsgranskning av inkluderade studier saknas – risk för att studier med oacceptabelt låg kvalitet har inkluderats |
Wechsler TF, Kumpers F, Muhlberger A. Inferiority or Even Superiority of Virtual Reality Exposure Therapy in Phobias?-A Systematic Review and Quantitative Meta-Analysis on Randomized Controlled Trials Specifically Comparing the Efficacy of Virtual Reality Exposure to Gold Standard in vivo Exposure in Agoraphobia, Specific Phobia, and Social Phobia. Front Psychol. 2019;10:1758. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01758. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Zeng N, Pope Z, Lee JE, Gao Z. Virtual Reality Exercise for Anxiety and Depression: A Preliminary Review of Current Research in an Emerging Field. J Clin Med. 2018;7(3). Available from: https://doi.org/10.3390/jcm7030042. | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |