Växtbaserade preparat vid artros
Fråga och sammanfattning
Smärta och nedsatt funktion vid artros är vanligt hos äldre. För att upprätthålla funktion och minska smärta på längre sikt rekommenderas i första hand fysisk aktivitet och anpassad träning. Många personer med artrosbesvär använder även olika typer av växtbaserade kosttillskott och receptfria naturläkemedel för att lindra besvär.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om effekter av växtbaserade kosttillskott vid artros?
Frågeställare: Dietist, Region Stockholm
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat fem systematiska översikter i svaret. Översikterna inkluderade olika växtbaserade preparat som säljs som kosttillskott eller receptfria naturläkemedel. Sammantaget var det få studier som redovisade effekter som var statistiskt signifikanta. Vid korttidsbehandling visade curcumin (gurkmeja), ingefära, och extrakt av Boswellia serrata viss effekt på smärtlindring, och i några fall funktionsförbättring, jämfört med placebo. Endast för ett preparat utvärderades effekter för över sex månaders behandlingstid, och inga statistiskt signifikanta effekter identifierades. Författarna till översikterna drog slutsatsen att fler studier behövs för att kunna bedöma effekten av majoriteten av preparaten. Författarna konstaterade även att det fanns stora skillnader mellan de verksamma substanserna i de preparat som undersöktes, samt att studierna ofta var små och bedömdes ha hög risk för bias. Jävsproblematik var vanligt förekommande, då ett flertal av studierna som inkluderats i översikterna hade finansiering från de företag som tillhandahåller preparaten. Detta kan påverka tilltron till resultaten. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Bakgrund
Artros är ett samlingsbegrepp för ledsjukdomar som innebär att brosk och andra vävnader bryts ned i en eller flera leder och kan även innebära att musklerna försvagas. Smärta och nedsatt funktion är vanligt vid artros, men sambandet mellan grad av ledförändringar och symtom är svagt. Artros är den vanligaste ledsjukdomen och förekomsten ökar med stigande ålder med en markant ökning efter 50 års ålder. Mer än hälften av alla personer över 70 år har artros. Andra riskfaktorer förutom ålder är övervikt, tidigare ledskador på grund av idrott eller arbetsrelaterad ledbelastning. Även ärftlighet spelar en betydande roll.
Den rekommenderade behandlingen vid artros är i första hand patientutbildning, fysisk träning och vid behov viktminskning. Det är patientens upplevda smärta, funktionsnedsättning och livskvalitet som avgör behandling. Om grundbehandlingen är otillräcklig kan tillägg av läkemedel eller hjälpmedel sättas in. I sista hand kan även kirurgi bli aktuellt. Vid läkemedelsbehandling mot artros rekommenderar Socialstyrelsen i första hand NSAID-preparat, sedan paracetamol eller kortisoninjektioner och i sista hand opioider [1]. Alla dessa läkemedel medför biverkningar, framför allt vid långtidsanvändning vilket ofta krävs vid artros.
Många olika kosttillskott och receptfria naturläkemedel avsedda för att lindra symtom vid artros finns att köpa receptfritt på bland annat apotek och i hälsokostaffärer, men ingen av dessa är rekommenderade av Socialstyrelsen vid artros [1]. Livsmedelsverket, ansvarig myndighet för regleringen av kosttillskott, råder konsumenter att inte använda kosttillskott istället för läkemedel och att alltid rådgöra med läkare om kosttillskott och läkemedel används samtidigt [2].
De växtbaserade preparat som marknadsförs för användning vid artros baseras på flera olika typer av växter och växtsubstanser som är vanligt förekommande i matlagning eller inom traditionell medicin. Stora skillnader i dosering, koncentration av aktiv substans och eventuella tilläggssubstanser förekommer, även mellan preparat baserade på samma växtsubstans. Effekten av kommersiellt tillgängliga preparat kan skilja sig från de effekter som här redovisas, och skillnader kan även finnas mellan olika preparat baserade på samma växtsubstans.
Avgränsningar
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (se Bilaga 1) i databaserna MedLine, Embase, CINAHL, Scopus och KSR Evidence. Vi har även sökt publikationer i HTA-organisationen INAHTA:s databas.
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Personer med artros i höft-, hand- eller knäled
- Intervention: Behandling med växtbaserade kosttillskott eller receptfria naturläkemedel
- Control: Ingen behandling, placebo eller behandling med smärtstillande läkemedel såsom antiinflammatoriska preparat (non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAID) eller paracetamol
- Outcome: Smärta, funktion, livskvalitet
Litteratursökningen har begränsats till systematiska översikter publicerade efter år 2011.
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. En utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [3]. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha måttlig till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig till låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 1 359 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 44 översikter kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i 31 systematiska översikter som var relevanta för frågan och fem av dessa bedömdes ha medelhög risk för bias. Resultat och slutsatser från dessa översikter redovisas nedan. Tjugosex översikter bedömdes ha hög risk för bias. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade fem systematiska översikter med måttlig risk för bias i svaret. Översikterna utvärderade effekten av olika växtextrakt för behandling av artros [4-8]. En av dessa undersökte effekten av ingefära jämfört med placebo med avseende på smärta och funktion hos patienter med artros [4]. Två systematiska översikter sammanställde den aktiva substansen i gurkmeja, curcumin, som behandling mot knäartros jämfört med placebo [6], respektive placebo eller NSAID [7]. En översikt utvärderade preparat baserade på tallbark jämfört med placebo för artrospatienter [8]. Slutligen inkluderade en översikt alla växtbaserade preparat som använts för behandling vid artros [5].
Bartels och medförfattare sammanfattade i en systematisk översikt från år 2015 studier som jämfört ingefäraextrakt med placebo för behandling av artros [4]. Fem artiklar med fem olika ingefärapreparat inkluderades, vilka alla var sponsrade av företag som tillhandahåller kosttillskott, förutom en där artikelförfattarnas potentiella jäv var oklart. I en metaanalys sågs en liten men signifikant förbättring av både smärta och funktion för ingefärsextrakt jämfört med placebo. Behandlingstiden i de olika studierna var mellan tre och tolv veckor. Författarna noterade att det fanns ett stort patientbortfall i flera studier vilket försvårade en korrekt metaanalys enligt ITT (intention-to-treat)-principen. Tre av studierna rapporterade milda biverkningar i form av dålig mage och signifikant fler avbrott i behandlingen för patienter i ingefäragruppen jämfört med placebogruppen, delvis beroende på ingefärans framträdande smak. Författarna kommenterade även svårigheten med att göra en korrekt blindning i dessa studier på grund av ingefärans starka karakteristiska smak. Utöver detta påpekade även författarna svårigheten i att jämföra växtextrakt där preparaten framställts enligt olika och icke-standardiserade metoder. Sammanfattningsvis menade författarna att ingefära skulle kunna användas som en del i artrosbehandling för motiverade patienter, men att fler och oberoende studier av ingefärans effekter samt potentiella interaktioner med annan medicin behövs.
Dai och medförfattare undersökte i en översikt från år 2021 effekten av kapslar med curcuminextrakt på smärta och funktion vid knäartros, jämfört med placebo [6]. Smärta och funktion utvärderades efter behandlingar under 6 till 16 veckor. Författarna fann att behandling med curcumin hade en positiv effekt på smärta och funktion och konstaterade att effekten var tillräckligt stor för att vara kliniskt relevant. Behandling med curcumin orsakade inte någon statistiskt signifikant ökning av förekomst av biverkningar jämfört med placebo. Författarna drog slutsatsen att resultaten pekar mot en positiv effekt av behandling med curcumin jämfört med placebo, men konstaterar även att resultaten ska tolkas försiktigt på grund av metodologiska brister och stor heterogenitet mellan studierna.
Hsiao och medförfattare sammanställde liksom Dai och medförfattare år 2021 effekten av curcuminextrakt på smärta och funktion vid artros i knä, men inkluderade både placebo och NSAID-preparat som kontrollintervention [7]. Curcumin visade på statistiskt signifikanta större positiva effekter för alla utfallsmått när alla kontrollinterventioner var inkluderade i analysen, och ingen statistiskt signifikant skillnad i biverkningar. Subgruppsanalyser med uppdelning efter typ av kontrollintervention visade att curcumin hade en liten men statistiskt signifikant bättre effekt på smärta jämfört med NSAID, och liknande positivt resultat jämfört med placebo som Dai och medförfattare funnit. Översiktsförfattarna konstaterar att curcuminpreparat kan vara relevant som tilläggsbehandling vid knäartros, men lyfter även här fram att resultaten baseras på studier med metodologiska brister, hög heterogenitet och kort behandlingstid.
Det fanns betydande överlapp i inkluderade studier mellan dessa två översikter, dock inkluderade Dai och medförfattare ett antal nyare studier, och Hsiao och medförfattare inkluderade även NSAID som kontrollintervention. Även en översikt om gurkmeja av Paultre och medförfattare från samma år och som genomförde syntes utan metaanalys identifierades [9]. Den bedömdes inte tillföra något då den hade stort överlapp i frågeställning, inkluderade studier samt samstämmiga resultat med Hsiao och medförfattare [7] [9].
Robertson och medförfattare sammanställde i en översikt från år 2020 effekten av tallbarksextrakt (procyanidin) på kroniska sjukdomar [8]. Tre av 27 inkluderade studier behandlade artros. Studierna sammanställdes inte i metaanalys på grund av hög heterogenitet och ofullständiga data för vissa utfall. För smärta och funktion fann en studie ingen statistiskt signifikant skillnad mellan tallbarksextrakt och placebo, medan en studie rapporterade lägre smärta och bättre funktion i interventionsgruppen. För en studie saknades fullständiga data. Översiktsförfattarna konstaterade att det inte var möjligt att dra några slutsatser kring effekten av tallbarksextrakt på artros i knä.
Cameron och medförfattare inkluderade i en översikt från år 2016 alla typer av växtbaserade orala kosttillskott som används mot artros [5]. Totalt inkluderades 33 olika kosttillskott varav 13 var baserade på extrakt från en växt medan 20 var baserade på blandningar av två eller flera olika växtextrakt. Alla kosttillskott som innehöll syntetiskt framställda ingredienser exkluderades. De extrakt som studerades i inkluderade studier var: Boswellia serrata (indiskt rökelseträd), Curcuma domestica (gurkmeja), Derris scandens, Harpagophytum procumbens (harpagoört, djävulsklo), Petiveria alliacea, Pinus pinaster (bark från terpentintall), Ricinus officinale (ricinolja), Rosa canina (nypon), Salix x (vide), Unicaria guianensis, Zingiber officinale (ingefära), Boswellia carteri + Cucuma longa (olibanum/frankincense + gurkmeja), Persea gratissma + Glycine max (avokado + sojaböna, avocado-soybean unsaponifiables (ASUs)), Phellondendron amurense + Citrus sinensis (sibiriskt korkträd + apelsin (NP 06-1)), Unicaria guianensis + Lepidium meyenii (maca), Zingiber officinale + Alpinia galanga (ingefära + galangarot), koreanska örtblandningen 25 SKI306X, barkextraktblandningen Phytodolor, örtblandningen Reumalex, Duhuo Jisheng Wan (traditionell kinesisk medicin), örtextrakt som ska verka blood-nourishing hard-softening (traditionell kinesisk medicin), traditionella japanska örtblandningen Boiogito, samt nio Ayurvediska behandlingar (RA-11,SGC, SGCG, Antarth, samt fem preparatbaserade på Zingiber officinale och Tinospora cordifolia). Av dessa innehöll tre studier jämförelser mot glukosamin eller kondroitin, i övriga studier fick kontrollgruppen placebopreparat eller NSAID. Majoriteten av preparaten undersöktes bara i enstaka studier, och resultaten återges inte här men finns att läsa i översikten. För Boswellia serrata, Harpagophytum, Tallbark, Nypon, Salix, Ingefära, och ASU-preparat rapporterades mer än en studie med relevanta utfallsmått och kontrollgrupper. Enbart studierna på ASU-preparat bedömdes av författarna att innehålla pålitliga data.
Totalt fem studier (sju publikationer) innehållande olika typer av Boswellia serrata-extraktidentifierades av översiktsförfattarna. Tre av de fem studierna var finansierade av de inkluderade preparatens producenter, och de övriga två saknade beskrivning av finansiering och jäv. Mätningar av effekt gjordes vid tidpunkter mellan åtta och tolv veckor. Fyra studier jämförde Boswellia-preparat mot placebo, och alla fann minskad smärta och förbättrad funktion samt likvärdig frekvens av biverkningar. En studie jämförde Boswellia mot NSAID-preparatet valdecoxib, och översiktsförfattarna fann efter en ny analys av studiens resultat endast en liten förbättring i smärta jämfört med kontrollgrupp, i övrigt visade kontrollinterventionen på mer gynnsamma resultat för patienten.
Fyra studier som utvärderade Harpagophytum procumbens (djävulsklo)identifierades. Tre av studierna jämförde Harpagophytum mot placebo. Översiktsförfattarna konstaterar att det i två av studierna inte gick att se någon skillnad i smärta, medan man i en studie med otillräckligt rapporterade data såg en förbättring. En studie jämförde Harpagophytum med NSAID-preparatet diacerein över 16 veckor och fann inga statistiskt signifikanta skillnader i smärta mellan de olika behandlingarna.
Tre studier jämförde nyponpulver (Rosa canina) mot placebo. Två av studierna kunde inte visa på någon statistiskt signifikant förbättring av smärta för patienter i interventionsgruppen, och en studie hade otillräckligt rapporterade data.
Två studier jämförde preparat av videbark (Salix) mot placebo respektive placebo samt NSAID-preparatet diklofenak. Den verksamma substansen i videbark är salicylsyra, och preparat innehållande Salix-beredningar klassas vanligtvis som läkemedel i Sverige [10]. Efter korttidsanvändning (2–6 veckor) konstaterades att Salix-extraktet gav bättre effekt på smärta än placebo, men mindre effekt på smärta än diklofenak. Inga signifikanta skillnader i biverkningar identifierades mellan Salix och placebo, men jämfört med diklofenak var risken för biverkningar signifikant lägre.
I fem studier jämfördes ett preparat av oförtvålbara fetter från avokado och sojaböna, så kallade ASU-preparat, med placebo. Två studier med uppföljningstid på tre månader visade att resultaten på smärta inte nådde upp till statistisk signifikans. En studie på sex månader visade bättre effekt på smärta jämfört med placebo, men en annan studie med uppföljning vid tolv månader noterade ingen statistiskt signifikant skillnad på smärta mellan ASU-preparat och placebo. För funktion presterade ASU-preparat bättre än placebo vid uppföljning efter tre respektive sex månaders behandling, men inga statistiskt signifikanta skillnader kunde identifieras vid 12 respektive 36 månader. Översiktsförfattarna gjorde även en syntes av resultaten på smärta och funktion från studier med uppföljningstider på mellan 3 och 12 månader, som då gav signifikanta positiva förbättringar av smärta och funktion. Författarna rapporterade att det inte rådde någon statistiskt signifikant skillnad gällande biverkningar.
För resultaten för ingefära och tallbarksextrakt, se översikterna av Bartels och medförfattare respektive Robertson och medförfattare [4, 8].
Översiktsförfattarna konstaterar att det trots den stora mängden interventioner och studier i många fall saknas tillförlitliga data, samt att studierna har hög risk för bias. Sammanslagning av studier var ofta inte meningsfullt på grund av stora skillnader i interventioner, utfallsmått och uppföljningstider. Författarna efterlyser studier med längre uppföljningstid för att kunna följa upp långtidseffekter av artrosbehandling.
Included studies | Population/Intervention | Outcome and Results |
---|---|---|
Bartels et al, 2015, [4] Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials |
||
5 RCTs (593 participants) | Population: Adult patients with osteoarthritis (OA) in any joint Intervention: Oral ginger preparation (consisting only of extracts of ginger species) Control: Placebo |
Ginger vs placebo, 3–12 weeks Pain (n=5): SMD –0.30 Disability (n=5): SMD –0.22 (95% CI, –0.39 to –0.04) |
Authors’ conclusion: “As a conclusion, ginger may be considered as part of the treatment of OA, where the patient is motivated for trying this nutraceutical. As with other complementary and alternative therapies, further studies from independent researchers would be able to show if the effects suggested by the present data will stand in the future. Also, as in all treatment of patients which may take other medication, known possible interaction between medicine and nutraceuticals must be considered.” |
||
Dai et al, 2021, [6] Effectiveness of Curcuma longa extract versus placebo for the treatment of knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials |
||
10 RCTs | Population: Patients with diagnosed knee osteoarthritis (n=783) Intervention: Oral administration of Curcuma Longa-extract. Dose: 80–1 080 mg/day. Treatment duration: 6–16 weeks Control: Orally administrated placebo |
Curcurmin vs placebo Pain (n=8): MD –2.21 (95% CI, –3.15 to –1.28) Function (n=5): MD –11.93 (95% CI, –16.63 to –7.23) Adverse events (n=7): No statistically significant difference |
Authors' conclusion: “Current evidence indicates that, compared with placebo, Curcuma longa extract has more benefit in pain relief and functional improvement in patients with symptomatic knee OA. However, considering the potential heterogeneity in the included RCTs, these results need to be interpreted with caution. More future high-quality RCTs with large sample sizes are necessary to confirm the benefits of Curcuma longa extract on knee OA.” |
||
Hsiao et al, 2021, [7] The efficacy of high- and low-dose curcumin in knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis |
||
11 RCTs - 5 studies manufacturer-funded - 2 studies unclear funding |
Population: Intervention: Orally administered curcuminoid formulations. Dose: 180 mg–1500 mg/day. Treatment duration: 4–16 weeks
Control: Placebo (n=8) or NSAID (n=3) |
Curcumin vs placebo or NSAID Pain (n=9): SMD –1.66 (95% CI –2.56 to –0.76) Function (n=6): SMD –1.50 (95% CI –2.69 to –0.31) Adverse events (n=9) No statistically significant difference Curcumin vs placebo Pain (n=7): SMD –2.07 (95% CI –3.29 to –0.86) Curcumin vs NSAID Pain (n=2): SMD –0.33 (95% CI –0.59 to 0.07) |
Authors' conclusion: “The results of our meta-analysis suggest that curcuminoids are effective in pain relief in knee OA and that low- and high-dose curcuminoids have similar effects in improving pain and AEs Curcuminoids are also more effective in achieving pain relief than NSAIDs; therefore, using curcuminoids as an adjunctive treatment in knee OA is recommended. However, current evidence is heterogeneous and mostly refers to short-term use. Thus, further high-quality RCTs of different curcuminoid doses with longer follow-up durations are needed. “ |
||
Robertson et al, 2020, [8] Pine bark (Pinus spp.) extract for treating chronic disorders |
||
27 RCTs 3 RCTs on osteoarthritis, all manufacturer-sponsored |
Population: Patients with chronic disorders (n=1 641), n=294 diagnosed with osteoarthritis Intervention: Pine bark extract containing procyanidin. Treatment duration 12–14 weeks Control: Placebo |
Pine bark extract vs placebo Pain (n=2): 1 of 2 studies found statistically significant decrease in pain Function (n=2): 1 of 2 studies found statistically significant increase in function |
Authors’ conclusion: “In adults with osteoarthritis, it is not clear if pine bark supplements improve pain, swelling or stiffness in the knee, or whether it decreases the use of anti‐inflammatory drugs.” |
||
Cameron et al, 2016, [5] Oral herbal therapies for treating osteoarthritis |
||
49 RCTs (33 interventions) |
Population: Persons diagnosed with osteoarthritis (n=5980) Intervention: Orally consumed herbal therapies Control: Placebo or active control. Placebo (n=40), NSAID (n=12), other control (n=5) (n=9 multiple controls) |
Results from meta-analysis reported where applicable Boswellia serrata vs placebo 8–12 weeks Pain (n=4): Larger reductions in pain for intervention group (4 studies) Function (n=4): Larger increase in function for intervention group (4 studies) Harpagophytum vs placebo 17–20 weeks Pain (n=2): No difference in improvement in pain (2 studies) Rosa canina vs placebo 12 weeks Pain (n=2): No statistically significant effect on pain (2 studies) Salix vs placebo 2–6 weeks Pain (n=2): Larger reductions in pain for intervention group (2 studies) ASU vs placebo 3 months Pain (n=2): SMD –11.90 (95% CI, –23.95 to –0.15) No statistically significant effect 3–12 months Pain (n=4): SMD –8.47 (95% CI, –15.90 to –1.04) Function (n=4): SMD –0.42 (95% CI, –0.73 to –0.11) |
Authors’ conclusion: “There is moderate-quality evidence that in people with OA, Boswellia serrata slightly improved pain and function. The evidence was downgraded to moderate as there is a potential for imprecision due to the small number of participants contributing to these outcomes. There is moderate-quality evidence that avocado-soybean unsaponifiables (ASU) probably improced pain and function slightly but may not preserve joint space. Evidence was downgraded due to inconsistency across results, or imprecision. […] We are uncertain whether other oral herbal products improve OA pain or function, or slow progression of joint structure damage because the evidence available is limited to single studies only, or studies providing data that cannot be pooled. Some of these studies are of low to very low quality [.]” “High tolerance of the medicinal plant products was demonstrated in all studies. Caution is warranted in interpreting safety. Although no serious drug-related adverse events occurred in the studies so far, comprehensice safety data are still required for all medicinal plant products except for the mixture Phytodolor.” |
||
ASU = Avocado-Soybean Unsaponifiables; CI = Confidence Interval; MD = Mean difference; NSAID = Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs; OA = Osteoarthritis; RCT = Randomised Controlled Trial; RoB = Risk of Bias; SMD = Standardised Mean Difference |
SBU:s upplysningstjänst inkluderade 24 systematiska översikter med hög risk för bias [11-36]. Resultat och slutsatser presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Emma Palmqvist Wojda (utredare), Idha Kurtsdotter (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Laura Lintamo (produktsamordnare), Per Lytsy (intern sakkunnig) samt Irene Edebert (tillförordnad avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar. Stockholm: Socialstyrelsen; 2021. Nationella riktlinjer. [accessed Dec 17 2021]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/rorelseorganens-sjukdomar/.
- Kristersson M, Halldin Ankarberg E, Rosengren Å, Lantz C. Risker med kosttillskott. Riskhanteringsrapport. Uppsala: Livsmedelsverket; 2017. Livsmedelsverkets rapportserie nr 16 del 1/2017. [accessed Mar 24 2022]. Available from: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/2017-nr-16-del-1-risker-med-kosttillskott_riskhanteringsrapport.pdf.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7:10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
- Bartels EM, Folmer VN, Bliddal H, Altman RD, Juhl C, Tarp S, et al. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Osteoarthritis Cartilage. 2015;23(1):13-21. Available from: https://doi.org/10.1016/j.joca.2014.09.024.
- Cameron M, Chrubasik S. Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 2014(5):CD002947. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD002947.pub2.
- Dai W, Yan W, Leng X, Chen J, Hu X, Ao Y. Effectiveness of Curcuma longa extract versus placebo for the treatment of knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2021;35(11):5921-35. Available from: https://doi.org/10.1002/ptr.7204.
- Hsiao AF, Lien YC, Tzeng IS, Liu CT, Chou SH, Horng YS. The efficacy of high- and low-dose curcumin in knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021;63:102775. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2021.102775.
- Robertson NU, Schoonees A, Brand A, Visser J. Pine bark (Pinus spp.) extract for treating chronic disorders. Cochrane Database Syst Rev. 2020.
- Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021;7(1):e000935. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjsem-2020-000935.
- Ämnesguiden. Uppsala: Läkemedelsverket. [updated Sep 16 2020; accessed Mar 24 2022]. Available from: https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/kopa-anvanda-och-hantera/vad-ar-ett-lakemedel/amnesguiden#hmainbody1.
- Aghamohammadi D, Dolatkhah N, Bakhtiari F, Eslamian F, Hashemian M. Nutraceutical supplements in management of pain and disability in osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Sci Rep. 2020;10(1):20892. Available from: https://doi.org/10.1038/s41598-020-78075-x.
- Araya-Quintanilla F, Gutierrez-Espinoza H, Munoz-Yanez MJ, Sanchez-Montoya U, Lopez-Jeldes J. Effectiveness of Ginger on Pain and Function in Knee Osteoarthritis: A PRISMA Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Physician. 2020;23(2):E151-E61.
- Bannuru RR, Osani MC, Al-Eid F, Wang C. Efficacy of curcumin and Boswellia for knee osteoarthritis: Systematic review and meta-analysis. Semin Arthritis Rheum. 2018;48(3):416-29. Available from: https://doi.org/10.1016/j.semarthrit.2018.03.001.
- Chen B, Zhan H, Marszalek J, Chung M, Lin X, Zhang M, et al. Traditional Chinese Medications for Knee Osteoarthritis Pain: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Am J Chin Med. 2016;44(4):677-703. Available from: https://doi.org/10.1142/S0192415X16500373.
- Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016;19(8):717-29. Available from: https://doi.org/10.1089/jmf.2016.3705.
- De Silva V, El-Metwally A, Ernst E, Lewith G, Macfarlane GJ, Arthritis Research UKWGoC, et al. Evidence for the efficacy of complementary and alternative medicines in the management of osteoarthritis: a systematic review. Rheumatology (Oxford). 2011;50(5):911-20. Available from: https://doi.org/10.1093/rheumatology/keq379.
- Del Grossi Moura M, Lopes LC, Biavatti MW, Kennedy SA, de Oliveira ESMC, Silva MT, et al. Oral herbal medicines marketed in Brazil for the treatment of osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis. Phytother Res. 2017;31(11):1676-85. Available from: https://doi.org/10.1002/ptr.5910.
- Fahira A, Soraya A, Achmadsyah A, Hakim RW. Efficacy and safety of curcuma longa extract in the treatment of osteoarthritis: A systematic review. International Journal of Applied Pharmaceutics. 2019;11:140-5. Available from: https://doi.org/10.22159/ijap.2019.v11s6.33578.
- Huang H, Pan J, Yang W, Han Y, Luo M, Liang H, et al. Are Kidney-Tonifying and Blood-Activating Medicinal Herbs Better than NSAIDs for Knee Osteoarthritis? A Systematic Review and Meta-Analysis. Evid Based Complement Alternat Med. 2019;2019. Available from: https://doi.org/10.1155/2019/9094515.
- Kessler CS, Pinders L, Michalsen A, Cramer H. Ayurvedic interventions for osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Rheumatol Int. 2015;35(2):211-32. Available from: https://doi.org/10.1007/s00296-014-3095-y.
- Lakhan SE, Ford CT, Tepper D. Zingiberaceae extracts for pain: a systematic review and meta-analysis. Nutr J. 2015;14(1):50. Available from: https://doi.org/10.1186/s12937-015-0038-8.
- Liu X, Machado GC, Eyles JP, Ravi V, Hunter DJ. Dietary supplements for treating osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2018;52(3):167-75. Available from: https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-097333.
- Marton LT, Barbalho SM, Sloan KP, Sloan LA, Goulart RA, Araujo AC, et al. Curcumin, autoimmune and inflammatory diseases: going beyond conventional therapy - a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020:1-19. Available from: https://doi.org/10.1080/10408398.2020.1850417.
- Onakpoya IJ, Spencer EA, Perera R, Heneghan CJ. Effectiveness of curcuminoids in the treatment of knee osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Int J Rheum Dis. 2017;20(4):420-33. Available from: https://doi.org/10.1111/1756-185X.13069.
- Perkins K, Sahy W, Beckett RD. Efficacy of Curcuma for Treatment of Osteoarthritis. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017;22(1):156-65. Available from: https://doi.org/10.1177/2156587216636747.
- Phimarn W, Taengthonglang C, Saramunee K, Sungthong B. Efficacy and safety of sahastara remedy for pain relief: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Journal of HerbMed Pharmacology. 2021;10(4):375-82. Available from: https://doi.org/10.34172/jhp.2021.44.
- Simental-Mendia M, Sanchez-Garcia A, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Osuna-Garate J, Pena-Martinez VM, et al. Efficacy and safety of avocado-soybean unsaponifiables for the treatment of hip and knee osteoarthritis: A systematic review and meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int J Rheum Dis. 2019;22(9):1607-15. Available from: https://doi.org/10.1111/1756-185X.13658.
- Tavakoli-Far F, Amiri-Ardekani E, Tehrany A. Allium sativum l. (garlic) role in osteoarthritis: A systematic review of clinical trials. Biointerface Res Appl Chem. 2021;11(4):12104-19. Available from: https://doi.org/10.33263/BRIAC114.1210412119.
- Terry R, Posadzki P, Watson LK, Ernst E. The Use of Ginger (Zingiber officinale) for the Treatment of Pain: A Systematic Review of Clinical Trials. Pain Medicine. 2011;12(12):1808-18. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1526-4637.2011.01261.x.
- Teymouri S, Rakhshandeh H, Baghdar HN, Yousefi M, Salari R. Analgesic Herbal Medicines in the Treatment of Knee Osteoarthritis: A Systematic Review. Curr Rheumatol Rev. 2019;15(4):290-303. Available from: https://doi.org/10.2174/1573397115666190328150203.
- Uehleke B, Brignoli R, Rostock M, Saller R, Melzer J. Phytodolor® in musculoskeletal disorders: Re-analysis and meta-analysis. Forsch Komplementmed. 2011;18(5):249-56. Available from: https://doi.org/10.1159/000332820.
- Wang L, Zhang XF, Zhang X, Guo DY, Duan YW, Wang ZC, et al. Evaluation of the Therapeutic Effect of Traditional Chinese Medicine on Osteoarthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis. Pain Res Manag. 2020;2020:5712187. Available from: https://doi.org/10.1155/2020/5712187.
- Wang Z, Singh A, Jones G, Winzenberg T, Ding C, Chopra A, et al. Efficacy and Safety of Turmeric Extracts for the Treatment of Knee Osteoarthritis: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Trials. Curr Rheumatol Rep. 2021;23(2):11. Available from: https://doi.org/10.1007/s11926-020-00975-8.
- Yan Z, Li J, He X, Wang Z, Fan Y, Xiao J, et al. Jintiange Capsule May Have a Positive Effect on Pain Relief and Functional Activity in Patients with Knee Osteoarthritis: A Meta-Analysis of Randomized Trials. Evid Based Complement Alternat Med. 2021:1-11.
- Yu G, Xiang W, Zhang T, Zeng L, Yang K, Li J. Effectiveness of Boswellia and Boswellia extract for osteoarthritis patients: a systematic review and meta-analysis. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):225. Available from: https://doi.org/10.1186/s12906-020-02985-6.
- Zeng L, Yu G, Hao W, Yang K, Chen H. The efficacy and safety of Curcuma longa extract and curcumin supplements on osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Biosci Rep. 2021;41(6). Available from: https://doi.org/10.1042/BSR20210817.
Bilaga 1 Litteratursökning
Detta är en kombinerad sökstrategi för detta svar samt Upplysningstjänstens svar nr ut202207 Glukosamin eller kondroitin vid artros (sbu.se).
CINAHL via EBSCO 14 February 2022
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MH = Exact Subject Heading from CINAHL Subject Headings; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; N = Near Operator (N) finds the words if they are a maximum of x words apart from one another, regardless of the order in which they appear.; W = Within Operator (W) finds the words if they are within x words of one another, in the order in which you entered them. |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: Osteoarthritis | ||
1. | TI ( osteoarthritis OR gonarthrosis OR coxarthrosis OR arthrosis OR osteoarthrosis OR osteo-arthritis OR ( degenerative N2 arthritis ) ) OR AB ( osteoarthritis OR gonarthrosis OR coxarthrosis OR arthrosis OR osteoarthrosis OR osteo-arthritis OR ( degenerative N2 arthritis ) ) OR SU ( osteoarthritis OR gonarthrosis OR coxarthrosis OR arthrosis OR osteoarthrosis OR osteo-arthritis OR ( degenerative N2 arthritis ) ) | 43,059 |
Intervention: Dietary supplements | ||
2. | TI ( glucosamine OR acetylglucosamine OR "n-acetylglucosamine" OR "n-acetyl-d-glucosamine" OR chondroitin OR nutraceutical* OR pharmaconutraceutical OR pharmaconutrition OR nutrient* OR curcumin OR demethoxycurcumin OR didemethoxycurcumin OR bisdemethoxycurcumin OR turmeric ) OR AB ( glucosamine OR acetylglucosamine OR "n-acetylglucosamine" OR "n-acetyl-d-glucosamine" OR chondroitin OR nutraceutical* OR pharmaconutraceutical OR pharmaconutrition OR nutrient* OR curcumin OR demethoxycurcumin OR didemethoxycurcumin OR bisdemethoxycurcumin OR turmeric ) OR SU ( glucosamine OR acetylglucosamine OR "n-acetylglucosamine" OR "n-acetyl-d-glucosamine" OR chondroitin OR nutraceutical* OR pharmaconutraceutical OR pharmaconutrition OR nutrient* OR curcumin OR demethoxycurcumin OR didemethoxycurcumin OR bisdemethoxycurcumin OR turmeric ) OR TI ( "diet* supplement*" OR "functional food*" OR herb* OR plant OR collagen OR harpagophytum OR "hyaluronic acid" OR vitamin* OR mineral ) OR AB ( "diet* supplement*" OR "functional food*" OR herb* OR plant OR collagen OR harpagophytum OR "hyaluronic acid" OR vitamin* OR mineral ) OR SU ( "diet* supplement*" OR "functional food*" OR herb* OR plant OR collagen OR harpagophytum OR "hyaluronic acid" OR vitamin* OR mineral ) OR TI ( "fish oil*" OR "omega 3" OR "n-3 fatty acid*" OR pufa OR "Green-lipped mussel" OR "Perna canaliculus" OR ( ( rose N1 ( hip OR heb ) ) OR rosehip OR roseheb OR rosehaw ) OR methylsulfonylmethane OR "methyl sulfonmethane" OR "methyl sulfone" OR "dimethyl sulfone" ) OR AB ( "fish oil*" OR "omega 3" OR "n-3 fatty acid*" OR pufa OR "Green-lipped mussel" OR "Perna canaliculus" OR ( ( rose N1 ( hip OR heb ) ) OR rosehip OR roseheb OR rosehaw ) OR methylsulfonylmethane OR "methyl sulfonmethane" OR "methyl sulfone" OR "dimethyl sulfone" ) OR SU ( "fish oil*" OR "omega 3" OR "n-3 fatty acid*" OR pufa OR "Green-lipped mussel" OR "Perna canaliculus" OR ( ( rose N1 ( hip OR heb ) ) OR rosehip OR roseheb OR rosehaw ) OR methylsulfonylmethane OR "methyl sulfonmethane" OR "methyl sulfone" OR "dimethyl sulfone" ) | 263,621 |
Study types: Systematic reviews | ||
3. | TI ( (systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) OR AB ( (systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) OR PT ( (systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) | |
Combined sets: | ||
4. | 1 AND 2 | 4,700 |
5. | 3 AND 4 | 370 |
Limits: | ||
6. | From 2011 - | 294 |
Final result | ||
5 AND 6 | 294 |
KSR Evidence 10 February 2022
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. :au = Author; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; this term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = Title; :ab = Abstract; :kw = Keyword; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; Cochrane Protocols = Protocols of systematic reviews registered in Cochrane Library; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials” |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: Osteoarthritis | ||
1. | osteoarthritis OR gonarthrosis OR coxarthrosis OR arthrosis OR osteoarthrosis OR osteo-arthritis OR ( degenerative NEAR/2 arthritis ) in All text | 2,370 |
Intervention: Dietary supplements | ||
2. | glucosamine OR acetylglucosamine OR "n-acetylglucosamine" OR "n-acetyl-d-glucosamine" OR chondroitin OR nutraceutical* OR pharmaconutraceutical OR pharmaconutrition OR nutrient* OR curcumin OR demethoxycurcumin OR didemethoxycurcumin OR bisdemethoxycurcumin OR turmeric OR zingibera*OR "diet* supplement*" OR "functional food*" OR phytotherapy* OR herb* OR plant OR collagen OR harpagophytum OR "hyaluronic acid" OR vitamin* OR mineral OR "fish oil*" OR "omega 3" OR "n-3 fatty acid*" OR pufa OR "Green-lipped mussel" OR "Perna canaliculus" OR ( ( rose NEAR/1 ( hip OR heb ) ) OR rosehip OR roseheb OR rosehaw ) OR methylsulfonylmethane OR "methyl sulfonmethane" OR "methyl sulfone" OR "dimethyl sulfone" in All text | 9,430 |
Combined sets | ||
3. | 1 AND 2 | 343 |
Limits: | ||
4. | From 2011 - | |
Final result | ||
3 AND 4 | 340 |
Embase via Elsevier 10 February 2022
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ' ' = Citation Marks; searches for an exact phrase; NEAR/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in either direction; NEXT/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in the order specified |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: Osteoarthritis | ||
1. | 'osteoarthritis'/exp OR 'arthrosis':ti,ab,kw OR 'osteo-arthritis':ti,ab,kw OR 'osteo-arthrosis':ti,ab,kw OR 'osteoarthritis':ti,ab,kw OR 'osteoarthrosis':ti,ab,kw OR 'gonarthrosis':ti,ab,kw OR 'coxarthrosis':ti,ab,kw | 164,542 |
2. | (degenerative NEXT/2 arthritis):ti,ab,kw | 1,736 |
3. | 1 OR 2 | 165,144 |
Intervention: Dietary supplements | ||
4. | 'glucosamine'/exp OR 'chondroitin sulfate'/de | 32,234 |
5. | 'glucosamine':ti,ab,kw OR 'acetylglucosamine':ti,ab,kw OR 'n-acetylglucosamine':ti,ab,kw OR 'n-acetyl-d-glucosamine':ti,ab,kw OR 'chondroitin':ti,ab,kw | 42,758 |
6. | 'diet supplementation'/de OR 'vitamin supplementation'/de OR 'mineral supplementation'/de OR 'diet* supplement*':ti,ab,kw | 149,105 |
7. | 'functional food'/de OR 'functional food':ti,ab,kw | 10,161 |
8. | 'nutraceutical*':ti,ab,kw OR 'pharmaconutraceutical':ti,ab,kw OR 'pharmaconutrition':ti,ab,kw OR 'nutrient*':ti,ab,kw OR 'pharmaconutrition'/de | 207,647 |
9. | 'herb*':ti,ab,kw OR 'plant':ti,ab,kw OR 'plant extract'/exp | 763,069 |
10. | 'curcumin'/exp OR 'curcuma longa'/exp OR 'curcuma longa extract'/exp | 449,306 |
11. | 'fish oil'/exp OR 'omega 3 fatty acid'/exp OR 'polyunsaturated fatty acid'/exp OR 'perna canaliculus'/exp | 65,817 |
12. | 'fish oil*':ti,ab,kw OR 'omega 3':ti,ab,kw OR 'n-3 fatty acid*':ti,ab,kw OR 'pufa':ti,ab,kw OR 'green-lipped mussel':ti,ab,kw OR 'perna canaliculus':ti,ab,kw | 46,527 |
13. | 'rose':ti,ab,kw AND next:ti,ab,kw AND ('hip':ti,ab,kw OR 'heb':ti,ab,kw) OR 'rosehip':ti,ab,kw OR 'roseheb':ti,ab,kw OR 'rosehaw':ti,ab,kw | 204 |
14. | 'harpagophytum'/exp OR 'harpagophytum':ti,ab,kw OR 'devil claw':ti,ab,kw OR 'devil`s claw':ti,ab,kw OR 'devils claw':ti,ab,kw | 492 |
15. | 'vitamin'/exp OR 'mineral'/de OR 'vitamin*':ti,ab,kw OR 'minerals':ti,ab,kw | 852,968 |
16. | 'hyaluronic acid'/de OR 'hyaluronic acid':ti,ab,kw | 52,747 |
17. | 'collagen'/de OR 'collagen':ti,ab,kw | 298,931 |
18. | 'dimethyl sulfone'/de OR 'dimethyl sulfone' OR 'dimethylsulfone' OR 'methyl sulfone' OR 'methylsulfonylmethane' | 956 |
19. | 4 OR 5 OR 6 OR 7 OR 8 OR 9 OR 10 OR 11 OR 12 OR 13 OR 14 OR 15 OR 16 OR 17 OR 18 | 2,348,120 |
Study types: Systematic reviews | ||
20. | 'systematic review'/de OR 'meta analysis'/exp OR 'cochrane database syst rev':ta OR ((systematic NEAR/3 review):ti,ab) OR 'meta analys*':ti,ab OR metaanalys*:ti,ab | 63,012 |
Combined sets | ||
21. | 3 AND 19 | 24,305 |
22. | 21 AND 20 | 1,243 |
Limits | ||
23. | 22 AND (2011:py OR 2012:py OR 2013:py OR 2014:py OR 2015:py OR 2016:py OR 2017:py OR 2018:py OR 2019:py OR 2020:py OR 2021:py OR 2022:py) | 940 |
Final result | ||
23 | 940 |
Medline via OvidSP 10 February 2022
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. .ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title; / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Focus (if found in front of a MeSH-term); * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term); .mp = Text, heading word, subject area node, title; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; ADJn = Positional operator that lets you retrieve records that contain your terms (in any order) within a specified number (n) of words of each other. |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: Osteoarthritis | ||
1. | exp osteoarthritis/ | 70,684 |
2. | (Osteoarthritis or Gonarthrosis or Coxarthrosis or Arthrosis or Osteoarthrosis or Osteo-arthritis).tw,kw. | 85,517 |
3. | (degenerative adj2 arthritis).tw,kw. | 1,482 |
4. | or/1–3 | 106,384 |
Intervention: Dietary supplements | ||
5. | exp Glucosamine/ or Chondroitin/ | 17,836 |
6. | (glucosamine or acetylglucosamine or "n-acetylglucosamine" or "n-acetyl-d-glucosamine" or chondroitin).tw,kw | 37,456 |
7. | exp Dietary Supplements/ | 90,842 |
8. | diet* supplement*.tw,kw. | 32,817 |
9. | Functional Food/ | 2,476 |
10. | functional food.tw,kw. | 6,149 |
11. | (nutraceutical* or pharmaconutraceutical or pharmaconutrition or nutrient*).tw,kw. | 176,748 |
12. | (herb* or plant).tw,kw. | 510,626 |
13. | Phytotherapy/ or exp Plant Extracts/ or "Plants, Medicinal"/ or exp Zingiberaceae/ | 244,523 |
14. | (curcumin or demethoxycurcumin or didemethoxycurcumin or bisdemethoxycurcumin or turmeric).tw,kw. | 19,027 |
15. | (fish oil* or omega 3 or n-3 fatty acid* or PUFA or Green-lipped mussel or Perna canaliculus).tw,kw. | 37,140 |
16. | ((rose adj (hip or heb)) or rosehip or roseheb or rosehaw).tw,kw. | 200 |
17. | collagen/ or collagen.tw,kw. | 227,055 |
18. | Harpagophytum.tw,kw. | 190 |
19. | Hyaluronic Acid/ or hyaluronic acid.tw,kw. | 32,727 |
20. | vitamins/ or vitamin*.tw,kw. | 246,642 |
21. | minerals/ or minerals.tw,kw. | 46,356 |
22. | (Methylsulfonylmethane or methyl sulfonmethane or methyl sulfone or dimethyl sulfone).tw,kw. | 411 |
23. | or/5–22 | 1,490,134 |
Study types: Systematic reviews | ||
24. | (Systematic Review or Meta-Analysis).pt. or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj3 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,ab. | 374,538 |
Combined sets | ||
25. | 4 and 23 | 11,259 |
26. | 25 and 24 | 564 |
Limits | ||
27 | limit 26 to yr="2011 -Current" | 459 |
Final result | ||
27 | 459 |
Scopus via Elsevier 10 February 2022
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords; ALL = All fields; PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n).; W/n = "Within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order.; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase; LIMIT-TO (SRCTYPE, "j" = Limit to source type journal; LIMIT-TO (DOCTYPE, "ar" = Limit to document type article; LIMIT-TO (DOCTYPE, "re" = Limit to document type review |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: Osteoarthritis | ||
1. | TITLE-ABS-KEY ( ( osteoarthritis OR gonarthrosis OR coxarthrosis OR arthrosis OR osteoarthrosis OR osteo-arthritis ) OR ( degenerative W/2 arthritis ) ) | 148,774 |
Intervention: Dietary supplements | ||
2. | TITLE-ABS-KEY ( glucosamine OR acetylglucosamine OR "n-acetylglucosamine" OR "n-acetyl-d-glucosamine" OR chondroitin OR nutraceutical* OR pharmaconutraceutical OR pharmaconutrition OR nutrient* OR curcumin OR demethoxycurcumin OR didemethoxycurcumin OR bisdemethoxycurcumin OR turmeric OR zingibera* OR; "diet* supplement*" OR "functional food*" OR phytotherap* OR herb* OR plant OR collagen OR harpagophytum OR "hyaluronic acid" OR vitamin* OR mineral OR "fish oil*" OR "omega 3" OR "n-3 fatty acid*" OR pufa OR "Green-lipped mussel" OR "Perna canaliculus" OR ( rose W/1 ( hip OR heb ) ) OR rosehip OR roseheb OR rosehaw OR methylsulfonylmethane OR "methyl sulfonmethane" OR "methyl sulfone" OR "dimethyl sulfone" ) | 4,895,882 |
Study types: Systematic reviews | ||
3. | TITLE-ABS-KEY ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analys*" OR metaanalys* ) OR ( SRCTITLE ( cochrane ) AND DOCTYPE ( re ) ) | |
Combined sets | ||
4. | 1 AND 2 | 21,314 |
5. | 4 AND 3 | 1,308 |
Limits | ||
6. | From 2011 - | |
Final result | ||
5 AND 6 | 980 |
Bilaga 2 Flödesschema över inkluderade studier
Bilaga 3 Artiklar som exkluderats efter fulltextläsning
Exkluderade artiklar | Orsak till exklusion |
---|---|
Anh NH, Kim SJ, Long NP, Min JE, Yoon YC, Lee EG, et al. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(1). Available from: https://doi.org/10.3390/nu12010157 | Ingen särredovisning av artrospatienter |
Choubey J, Patel A, Verma MK. Phytotherapy in the treatment of arthritis: A review. Int J Pharm Sci Res. 2013;4(8):2853-65. | Fel publikationstyp |
Garrido-Suarez BB, Garrido G, Pineros O, Delgado-Hernandez R. Mangiferin: Possible uses in the prevention and treatment of mixed osteoarthritic pain. Phytother Res. 2020;34(3):505-25. Available from: https://doi.org/10.1002/ptr.6546. | Fel publikationstyp |
Liu Y, Ai JW, Liu Y, Li DS, Pei B. Efficacy of traditional Chinese medicine therapy and hyaluronic acid for knee osteoarthritis: A network Meta-analysis. Chinese Journal of Tissue Engineering Research. 2016;20(20):3000-11. | Fel språk, kinesiska |
Nayak SK, Jena S, Sahu PK, Tiwari P, Chaudhury HC. Nutraceuticals as supplements in the management of arthritis: A review. International Journal of Pharmaceutical Research. 2021;13(1):451-64. | Fel publikationstyp |
Paultre K, Cade W, Hernandez D, Reynolds J, Greif D, Best TM. Therapeutic effects of turmeric or curcumin extract on pain and function for individuals with knee osteoarthritis: a systematic review. BMJ Open Sport Exerc Med. 2021;7(1):e000935. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjsem-2020-000935 | Stort överlapp av studier med Dai et at (2021) samt Hsiao et al (2021) och samstämmiga resultat |
Phang JK, Kwan YH, Goh H, Tan VIC, Thumboo J, Ostbye T, et al. Complementary and alternative medicine for rheumatic diseases: A systematic review of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2018;37:143-57. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctim.2018.03.003. | Ingen särredovisning av artrospatienter |
Puttarak P, Sawangjit R, Chaiyakunapruk N. Efficacy and safety of Derris scandens (Roxb.) Benth. for musculoskeletal pain treatment: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Ethnopharmacol. 2016;194:316-23. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jep.2016.09.021. | Ingen särredovisning av artrospatienter |
Rolfe V, Mackonochie M, Mills S, MacLennan E. Turmeric / curcumin and health outcomes: A meta-review of systematic reviews. Eur J Integr Med. 2020;40. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.eujim.2020.101252. | Fel publikationstyp |
Sahebkar A, Henrotin Y. Analgesic Efficacy and Safety of Curcuminoids in Clinical Practice: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Pain Med. 2016;17(6):1192-202. Available from: https://doi.org/10.1093/pm/pnv024. | Ingen särredovisning av artrospatienter |
Smedslund G, Kjeken I, Musial F, Sexton J, Østerås N. Interventions for osteoarthritis pain: A systematic review with network meta-analysis of existing Cochrane reviews. Osteoarthr Cartil Open. 2022;4(2). Available from: https://doi.org/10.1016/j.ocarto.2022.100242. | Fel publikationstyp |
Ulbricht C, Basch E, Barrette E-P, Boon H, Chao W, Costa D, et al. Turmeric (Curcuma longa): An Evidence-Based Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration. Altern Complement Ther. 2011;17(4):225-36. | Fel publikationstyp |
Ulbricht C, Basch E, Boon H, Conquer J, Costa D, Culwell S, et al. Seaweed, Kelp, Bladderwrack ( Fucus vesiculosus): An Evidence-Based Systematic Review by the Natural Standard Research Collaboration. Altern Complement Ther. 2013;19(4):217-30. | Fel publikationstyp |
Zhang W, Wang S, Zhang R, Zhang Y, Li X, Lin Y, et al. Evidence of Chinese herbal medicine Duhuo Jisheng decoction for knee osteoarthritis: a systematic review of randomised clinical trials. BMJ Open. 2016;6(1):e008973. Available from: https://doi.org/10.1136/bmjopen-2015-008973. | Fel kontroll |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
Referens | RoB* | Kommentar |
---|---|---|
Bartels et al 2015, [4] |
Måttlig | Lista över exkluderade studier saknas |
Cameron et al 2016, [5] |
Måttlig | Saknar publicerat översiktsprotokoll |
Dai et al 2021, [6] |
Måttlig | Brister i RoB- och tillförlitlighetsbedömning (GRADE) |
Hsiao et al 2021, [7] |
Måttlig | Saknar publicerat översiktsprotokoll samt lista över exkluderade artiklar |
Robertson et al 2020, [8] |
Måttlig | Saknar publicerat översiktsprotokoll |
Aghamohammadi et al 2020, [11] |
Hög | Brister i sammanvägningen av data |
Araya-Quintanilla et al 2020, [12] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Bannuru et al 2018, [13] |
Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Chen et al 2016, [14] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Daily et al 2016, [15] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
De Silva et al 2011, [16] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Del Grossi Moura et al 2017, [17] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Fahira et al 2019, [18] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Huang et al 2019, [19] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Kessler et al 2015, [20] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Lakhan et al 2015, [21] |
Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Liu et al 2018, [22] |
Hög | Singelgranskning vid val av studier – risk för att relevanta studier har missats |
Marton et al 2020, [23] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Onakpoya et al 2017, [24] | Hög | Information om dubbelgranskning vid val av studier saknas – risk för att relevanta studier har missats |
Perkins et al 2017, [25] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Phirmarn et al 2021, [26] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Simental-Mendia et al 2019, [27] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Tavakoli-Far et al 2021, [28] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Terry et al 2011, [29] | Hög | Information om dubbelgranskning vid val av studier saknas – risk för att relevanta studier har missats |
Teymouri et al 2019, [30] | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Uehleke et al 2011, [31] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Wang et al 2020, [32] | Hög | Brister i sökstrategi – risk för att relevanta studier har missats |
Wang et al 2021, [33] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
Yan et al 2021, [34] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Yu et al 2020, [35] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats. |
Zeng et al 2021, [36] | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi – går ej att bedöma risken för att relevanta studier har missats |
*RoB = Risk of Bias. Risken för bias i översikterna bedömdes med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter. Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha medelhög till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall. |