Tandborstning och tandslitage efter intag av sura födoämnen eller drycker
Fråga och sammanfattning
Fråga
Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om tandslitage av tandborstning direkt efter att tanden exponerats för sura födoämnen eller drycker, jämfört med tandborstning vid en senare tidpunkt?
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning inte funnit någon sammanställd kunskap baserad på prospektiva kliniska studier. En artikel från en primärstudie i form av en fall–kontrollstudie som undersökt samband mellan mat- och dryckesvanor, tandborstning och erosivt tandslitage identifierades. Denna studiedesign medger inte slutsatser om direkta orsakssamband. Eftersom artiklar från primärstudier inte granskas med avseende på risk för bias av Upplysningstjänsten så har inte heller resultat eller slutsatser från studien redovisats i svaret.
SBU:s upplysningstjänst har identifierat en systematisk översikt som sammanställt studier där emaljbitar från extraherade tänder behandlats med syra och därefter förvarats i saliv i ett provrör in vitro, eller i munnen på försökspersoner in situ, innan de borstats efter olika tidsintervall. Översiktsförfattarna fann ingen signifikant skillnad i tandslitage om emaljen borstades efter 30 eller 60 minuter jämfört med direkt efter syrabehandlingen. Resultat och slutsatser från sådana studier är dock inte direkt överförbara till den kliniska situationen, vilket även översiktsförfattarna understryker. Upplysningstjänsten identifierade utöver de sex relevanta primärstudier som fanns inkluderade i översikten även en artikel från en primärstudie som inte fanns med i översikten. Resultat och slutsatser redovisas inte från primärstudier, men studien finns listad bland referenserna för den intresserade läsaren.
Bakgrund
Tandens emalj består till största del av hydroxylapatitkristaller som är känsliga för syra. Kristallerna kan lösas upp av syran som gör att emaljytan försvagas vilket kan leda till att emaljen tunnas ut. Syra finns i sura drycker och födoämnen. Syra bildas även då vissa typer av bakterier på tandytan bryter ner socker (sackaros) och orsakar då karies. Om substansförlusten däremot orsakas av syra från mat och dryck, eller sura uppstötningar från magsäcken kallas det dental erosion eller erosivt tandslitage. Det är känt att många juicer, sportdrycker och kolsyrade drycker har ett lågt pH-värde och därmed är sura. Personer med regelbundna kräkningar, som vid till exempel vissa ätstörningar, uppvisar ofta erosionsskador.
Förlusten av tandsubstans är från början begränsad till emaljytan men kan med tiden även innefatta dentinet som är den tandhårdvävnad som finns under emaljen. Vid ett kariesangrepp bildas till slut ett hål, en kavitet, ofta i tuggytan eller vid kontaktpunkten mellan två tänder. Till skillnad från kariesskador finner man erosionsskadorna oftast på framsidan och baksidan av framtänderna, i överkäken där substansförlusten breder ut sig över en stor del av tandytan. I de fall då dentinet blottas kan tanden bli känslig för beröring och temperaturväxlingar.
Både när det gäller karies och erosion så har salivens buffrande förmåga en skyddande effekt mot syror, eftersom det påverkar den tid som tandytan exponeras. Salivens innehåll av kalcium- och fosfatjoner medverkar också till att ny hydroxylapatit och andra mineraler bildas på tandens yta så att de små håligheter som bildats täpps igen och emaljytan stärks (remineralisering).
Tandslitage uppkommer även över tid då tänderna nöts mot varandra vid tuggning eller tandgnissling (attrition), eller genom nötning med ett föremål som exempelvis en tandborste eller slipmedel från tandkräm (abrasion). Det har föreslagits att tandborstning och abrasion direkt efter intag av sur frukt eller dryck skulle medföra en ökad risk för tandslitage eftersom tandens ytskikt är försvagat efter en syraattack. Därför rekommenderar man att inte borsta tänderna direkt efter sur uppstötning eller intag av sura drycker eller födoämnen.
Avgränsningar
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Medline, Embase och Scopus.
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Human emalj, primära och permanenta tänder
- Intervention: Tandborstning direkt efter intag av sur mat eller dryck
- Control: Senarelagd tandborstning efter intag av sur mat eller dryck
- Outcome: Tanderosion
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
Endast artiklar som genomgått en peer review är inkluderade.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikten med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [1]. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha måttlig till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig till låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Primärstudier bedöms inte avseende risk för bias av SBU:s upplysningstjänst eftersom det ställer krav på sakkunskap inom forskningsområdet. Det är därför möjligt att flera av de relevanta primärstudier som inkluderats i svaret kan ha högre risk för bias än de studier som SBU inkluderar i andra rapporter.
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 1 425 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två personer på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att tre översikter och 24 artiklar från primärstudier kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två personer och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades (två systematiska översikter och 16 artiklar från primärstudier). Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två personer på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i en systematisk översikt som var relevant för frågan och den bedömdes ha måttlig risk för bias. Resultat och slutsatser från dessa översikter redovisas nedan. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
I svaret ingår även åtta artiklar från primärstudier som är relevanta för frågan men som inte bedömts med avseende på risk för bias.
Kliniska studier
Inga systematiska översikter eller prospektiva kliniska studier identifierades som svarar på frågan ifall tandslitage till följd av direkt tandborstning är större än efter fördröjd tandborstning, efter intag av sur mat eller dryck. En artikel från en primärstudie i form av en fall–kontrollstudie identifierades som jämfört samband mellan bland annat mat- och dryckesvanor, tandborstning och erosionsskador på tänderna [2]. Studiedesignen medger dock inte slutsatser om direkta orsakssamband eftersom alla faktorer registreras vid en och samma tidpunkt och det inte är möjligt att avgöra relationen mellan ett erosivt tandslitage, kost och borstvana i förhållandet till tid. För att påvisa orsakssamband krävs även prospektiva studier.
Studier in vitro och in situ
Den enda relevanta systematiska översikten som inkluderats i Upplysningstjänstens svar har sammanställt experimentella studier gjorda in situ eller in vitro [3]. Det är experimentella studier som utvärderar effekten av syra och tandborstning på emaljbitar från extraherade (utdragna) tänder. Tandbitarna förvaras den övriga tiden i saliv i ett provrör eller i en hållare i munnen på olika försökspersoner. Upplysningstjänsten bedömer att de redovisade metaanalyserna i översikten har metodologiska problem eftersom data från samma kontrollexperiment använts flera gånger i samma analys. Det behöver inte påverka resultatet i stort, men medför att precisionen i analysen överskattas. Av den anledningen redovisas endast ett resultat från en metaanalys med studier som har skilda kontrollexperiment i Tabell 1. Resultat och slutsatser från studier som är gjorda in vitro eller in situ är inte direkt överförbara till den kliniska situationen, vilket även översiktsförfattarna understryker.
Ytterligare en in vitro-studie [4] utöver de sex relevanta primärstudier som fanns inkluderade i översikten [5] [6] [7] [8] [9] [10] identifierades i Upplysningstjänstens litteratursökning.
CI = Confidence interval; ETW = Erosive toothwear; SMD = Standard mean difference | ||
Included studies | Population/Intervention | Outcome and Results |
Hong et al, 2020, [3] Does delayed toothbrushing after the consumption of erosive foodstuffs or beverages decrease erosive tooth wear? A systematic review and meta-analysis |
||
6 relevant studies on human enamel (3 in situ, 3 in vitro) | Population: Blocks of human enamel exposed to acid challenge (demineralization) Intervention: Storage in saliva or in the mouth before acid exposure, and before toothbrushing (10 to 120 minutes) Control:: Toothbrushing immediately after acid exposure |
Erosive tooth wear Profilometer or indentation measurements Storage in saliva 30 to 60 minutes (5 studies): SMD −0.15 (95% CI, −0.54 to 0.24) Not significant |
Authors' conclusion: “Delayed toothbrushing after an erosive attack was not effective at decreasing the ETW of human enamel compared to immediate toothbrushing […].”…..”Moreover, since the present findings were based on in vitro and in situ studies, the results must be interpreted with caution. Further randomized controlled clinical trials are necessary to confirm the present findings.” |
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Idha Kurtsdotter (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Laura Lintamo (produktsamordnare), Helena Domeij (intern sakkunnig) samt Irene Edebert (tillförordnad avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Shea BJ, Hamel C, Wells GA, Bouter LM, Kristjansson E, Grimshaw J, et al. AMSTAR is a reliable and valid measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. J Clin Epidemiol. 2009;62(10):1013-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2008.10.009.
- O'Toole S, Bernabe E, Moazzez R, Bartlett D. Timing of dietary acid intake and erosive tooth wear: A case-control study. J Dent. 2017;56:99-104. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jdent.2016.11.005.
- Hong DW, Lin XJ, Wiegand A, Yu H. Does delayed toothbrushing after the consumption of erosive foodstuffs or beverages decrease erosive tooth wear? A systematic review and meta-analysis. Clin Oral Investig. 2020;24(12):4169-83. Available from: https://doi.org/10.1007/s00784-020-03614-9.
- Soares GG, Magalhaes PA, Fonseca ABM, Tostes MA, Silva EMD, Coutinho TCL. Preventive Effect of CPP-ACPF Paste and Fluoride Toothpastes Against Erosion and Erosion Plus Abrasion In Vitro - A 3D Profilometric Analysis. Oral Health Prev Dent. 2017;15(3):269-77. Available from: https://doi.org/10.3290/j.ohpd.a38160.
- Attin T, Knöfel S, Buchalla W, Tütüncü R. In situ Evaluation of Different Remineralization Periods to Decrease Brushing Abrasion of Demineralized Enamel. Caries Research. 2001;35(3):216-22.
- Ferreira MC, Ramos-Jorge ML, Delbem ACB, Vieira RS. Effect of toothpastes with different abrasives on eroded human enamel: An in situ/ex vivo study. Open Dentistry Journal. 2013;7(1):132-9.
- Ganss C, Schlueter N, Friedrich D, Klimek J. Efficacy of waiting periods and topical fluoride treatment on toothbrush abrasion of eroded enamel in situ. Caries Research. 2007;41(2):146-51.
- Jaeggi T, Lussi A. Toothbrush Abrasion of Erosively Altered Enamel after Intraoral Exposure to Saliva: An in situ Study. Caries Research. 1999;33(6):455-61.
- Lopes RM, da Silva JSA, João-Souza SH, Maximiano V, Machado AC, Scaramucci T, et al. Enamel surface loss after erosive and abrasive cycling with different periods of immersion in human saliva. Archives of Oral Biology. 2020;109.
- Lussi A, Lussi J, Carvalho TS, Cvikl B. Toothbrushing after an erosive attack: Will waiting avoid tooth wear? European Journal of Oral Sciences. 2014;122(5):353-9.
Bilaga 1 Sökdokumentation
Medline via OvidSP 24 September 2019
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. .ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title; / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; * = Focus (if found in front of a MeSH-term); * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term); .mp = Text, heading word, subject area node, title; " " = Citation Marks; searches for an exact phrase; ADJn = Positional operator that lets you retrieve records that contain your terms (in any order) within a specified number (n) of words of each other |
||
Search terms | Items found | |
Population: tooth wear | ||
1. | exp Tooth Wear/ | 6 379 |
2. | ((tooth or dental or enamel or dentin*) adj (erosion* or wear)).tw,kw. | 3 592 |
3. | (erosive or abrasive) adj wear)).tw. | 678 |
4. | or/1-3 | 7 968 |
Exposure: diet, toothbrushing, timing | ||
5. | exp Beverages/ or exp Acids/ | 348 102 |
6. | (beverage* or acid* or diet* or juice* or fruit* or soda* or soft drink*).tw,kw. | 2 747 873 |
7. | (erosive adj3 food*).tw,kw. | 19 |
8. | or/5-7 [diet] | 2 971 528 |
9. | Toothbrushing/ | 7 963 |
10. | (toothbrush* or brush*).tw. | 39 719 |
11. | or/9-10 [brushing] | 42 179 |
12. | (timing or habit$1 or immediate* or delay*).tw [timing] | 1 142 000 |
Combined sets | ||
13. | 4 and 8 and 11 [wear AND diet AND brushing] | 413 |
14. | 4 and 8 and 12 [wear AND diet AND timing] | 353 |
15. | 4 and 11 and 12 [wear AND brushing AND timing] | 116 |
16. | or/13-15 | 700 |
Final result | ||
17. | 16 | 700 |
Embase via Elsevier 24 September 2019
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ' ' = Citation Marks; searches for an exact phrase; NEAR/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in either direction; NEXT/n = Requests terms that are within 'n' words of each other in the order specified |
||
Search terms | Items found | |
Population: tooth wear | ||
1. | 'tooth disease'/de | 37 838 |
2. | (((tooth OR dental OR enamel OR dentin*) NEXT/1 (erosion* OR wear)):ti,ab,kw) OR toothwear:ti,ab,kw | 4 099 |
3. | ((erosive OR abrasive) NEXT/1 wear):ti,ab,kw | 620 |
4. | #1 OR #2 OR #3 | 39 214 |
Exposure: diet, toothbrushing, timing | ||
5. | 'beverage'/exp | 260 144 |
6. | 'acid'/exp | 159 786 |
7. | beverage*:ti,ab,kw OR acid*:ti,ab,kw OR diet*:ti,ab,kw OR juice*:ti,ab,kw OR fruit*:ti,ab,kw OR 'soda*or soft drink*':ti,ab,kw | 3 346 879 |
8. | (erosive NEAR/3 food*):ti,ab,kw | 21 |
9. | #5 OR #6 OR #7 OR #8 | 3 564 685 |
10. | 'tooth brushing'/exp | 12 925 |
11. | toothbrush*:ti,ab OR brush*:ti,ab | 46 467 |
12. | #10 OR #11 | 52 471 |
13. | (timing OR habit?1 OR immediate* OR delay* ):ti,ab | |
Combined sets | ||
14. | #4 AND #9 AND #12 | 563 |
15. | #4 AND #9 AND #13 | 277 |
16. | #4 AND #12 AND #13 | 108 |
17. | #14 OR #15 OR #16 | 848 |
Final result | ||
18. | 17 | 848 |
Cochrane Library via Wiley 24 September 2019 (CDSR, Cochrane Protocols & CENTRAL)
The final search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. :au = Author; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; this term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = Title; :ab = Abstract; :kw = Keyword; * = Truncation; " " = Citation Marks; searches for an exact phrase; CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; Cochrane Protocols = Protocols of systematic reviews registered in Cochrane Library; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials” |
||
Search terms | Items found | |
Population: tooth wear | ||
1. | MeSH descriptor: [Tooth Wear] explode all trees | 362 |
2. | ((tooth OR dental OR enamel OR dentin*) NEAR (erosion* OR wear)):ti,ab,kw | 737 |
3. | ((erosive OR abrasive) NEAR wear):ti,ab,kw | 60 |
4. | #1 OR #2 OR #3 | 784 |
Exposure: diet, toothbrushing, timing | ||
5. | MeSH descriptor: [Beverages] explode all trees | 7 002 |
6. | MeSH descriptor: [Acids] explode all trees | 3 871 |
7. | ((beverage* OR acid* OR diet* OR juice* OR fruit* OR soda* OR "soft drink*")):ti,ab,kw | 203 447 |
8. | ((erosive OR acid*) NEAR/2 (food* OR beverage*)):ti,ab,kw | 350 |
9. | #5 OR #6 OR #7 OR #8 | 207 229 |
10. | MeSH descriptor: [Toothbrushing] explode all trees | 1 420 |
11. | (toothbrush* OR brush*):ti,ab,kw | 6 316 |
12. | #10 OR #11 | 6 316 |
13. | (timing OR habit OR habits OR immediate* OR delay*):ti,ab,kw | 132 302 |
Combined sets | ||
14. | #4 AND #9 AND #12 | 38 |
15. | #4 AND #9 AND #13 | 99 |
16. | #4 AND #12 AND #13 | 54 |
17. | #14 OR #15 OR #16 | 115 |
Final result | ||
18. | 17 | CDSR/1 Cochrane Protocols/0 CENTRAL/114 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3 Artiklar som exkluderats efter fulltextläsning
Exkluderade artiklar | Orsak till exklusion |
Systematiska översikter | |
Chan AS, Tran TTK, Hsu YH, Liu SYS, Kroon J. A systematic review of dietary acids and habits on dental erosion in adolescents. Int J Paediatr Dent. 2020;30(6):713-33. Available from: https://doi.org/10.1111/ipd.12643. | Sammanfattar tvärsnittsstudier |
Ashcroft AT, Joiner A. Tooth cleaning and tooth wear: A review. Proc Inst Mech Eng Part J J Eng Tribol. 2010;224(6):539-49. | Ej systematisk översikt |
Artiklar av primärstudier | |
Al-Zwaylif LH, O'Toole S, Bernabe E. Type and timing of dietary acid intake and tooth wear among American adults. J Public Health Dent. 2018;78(3):214-20. Available from: https://doi.org/10.1111/jphd.12264. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Attin T, Buchalla W, Gollner M, Hellwig E. Use of variable remineralization periods to improve the abrasion resistance of previously eroded enamel. Caries Res. 2000;34(1):48-52. Available from: https://doi.org/10.1159/000016569. | Fel population – kotänder |
Attin T, Buchalla W, Putz B. In vitro evaluation of different remineralization periods in improving the resistance of previously eroded bovine dentine against tooth-brushing abrasion. Arch Oral Biol. 2001;46(9):871-4. Available from: https://doi.org/10.1016/s0003-9969(01)00039-5. | Fel population – kotänder |
Attin T, Siegel S, Buchalla W, Lennon AM, Hannig C, Becker K. Brushing abrasion of softened and remineralised dentin: an in situ study. Caries Res. 2004;38(1):62-6. Available from: https://doi.org/10.1159/000073922. | Fel population – dentin |
Bartlett DW, Lussi A, West NX, Bouchard P, Sanz M, Bourgeois D. Prevalence of tooth wear on buccal and lingual surfaces and possible risk factors in young European adults. J Dent. 2013;41(11):1007-13. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jdent.2013.08.018. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Choi S, Park KH, Cheong Y, Moon SW, Park YG, Park HK. Potential effects of tooth-brushing on human dentin wear following exposure to acidic soft drinks. J Microsc. 2012;247(2):176-85. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1365-2818.2012.03630.x. | Fel population – dentin |
Hamasha AA, Zawaideh FI, Al-Hadithy RT. Risk indicators associated with dental erosion among Jordanian school children aged 12-14 years of age. Int J Paediatr Dent. 2014;24(1):56-68. Available from: https://doi.org/10.1111/ipd.12026. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Inês P, Carla A, Joana C, André P, Ana Cristina M. The effect of two different toothpastes and tooth brushing timing on enamel surface microhardness after an erosive challenge – Ex vivo study. Ann Med. 2019;51(sup1):109-. Available from: https://doi.org/10.1080/07853890.2018.1562716. | Fel publikationstyp – konferensabstrakt |
Lipei C, Xiangke C, Xiaoyan O. [Brushing abrasion of the enamel surface after erosion]. Hua Xi Kou Qiang Yi Xue Za Zhi. 2017;35(4):379-83. Available from: https://doi.org/10.7518/hxkq.2017.04.007. | Fel språk |
Martignon S, Lopez-Macias AM, Bartlett D, Pitts N, Usuga-Vacca M, Gamboa LF, et al. The use of index teeth vs. full mouth in erosive tooth wear to assess risk factors in the diet: A cross-sectional epidemiological study. J Dent. 2019;88:103164. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jdent.2019.07.002. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Milosevic A, Brodie DA, Slade PD. Dental erosion, oral hygiene, and nutrition in eating disorders. Int J Eat Disord. 1997;21(2):195-9. Available from: https://doi.org/10.1002/(sici)1098-108x(199703)21:2<195::aid-eat11>3.0.co;2-1. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Nihtyanova T, Kukleva M, Miteva-Katrandzhieva T, Petrova S, Belcheva-Krivorova A. Study of the Relationship between Oral-Hygiene Habits and the Presence of Dental Erosion in Preschool and School Children. Journal of IMAB - Annual Proceeding (Scientific Papers). 2018;24(3):2096-9. Available from: https://doi.org/10.5272/jimab.2018243.2096. | Fel studiedesign – tvärsnittsstudie |
Rios D, Honorio HM, Magalhaes AC, Delbem AC, Machado MA, Silva SM, et al. Effect of salivary stimulation on erosion of human and bovine enamel subjected or not to subsequent abrasion: an in situ/ex vivo study. Caries Res. 2006;40(3):218-23. Available from: https://doi.org/10.1159/000092229. | Fel kontroll |
Tsuda Y, Kitasako Y, Sadr A, Nakashima S, Tagami J. Effects of brushing timing after erosive challenge on enamel loss in situ: White light interferometer and nanoindentation study. Dent Mater J. 2016;35(4):613-20. Available from: https://doi.org/10.4012/dmj.2015-405. | Fel population – kotänder |
Wiegand A, Egert S, Attin T. Toothbrushing before or after an acidic challenge to minimize tooth wear? An in situ/ex vivo study. Am J Dent. 2008;21(1):13-6. | Fel kontroll |
Wiegand A, Wolmershauser S, Hellwig E, Attin T. Influence of buffering effects of dentifrices and fluoride gels on abrasion on eroded dentine. Arch Oral Biol. 2004;49(4):259-65. Available from: https://doi.org/10.1016/j.archoralbio.2003.06.001. | Fel population – dentin |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
Referens | RoB* | Kommentar |
Hong et al 2020, [3] |
Måttlig | Brister i metodiken för den statistiska sammanvägningen av vissa resultat |