Psykologiska interventioner för patienter med långvarig smärta. Individuell behandling jämfört med gruppbehandling
Fråga och sammanfattning
Långvarig smärta är vanligt och kan innebära stort lidande för de drabbade. Olika former av smärttillstånd är orsaken till en stor del av sjukskrivningen i Sverige. Psykologiska behandlingsmetoder såsom KBT och ACT är vanligt förekommande metoder vid behandling av långvarig smärta.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilka vetenskapliga studier finns om effekter av psykologisk behandling med KBT eller ACT som ges individuellt jämfört med behandling i grupp, till personer med långvarig smärta?
Frågeställare: Psykolog, Värmland
Sammanfattning SBU:s upplysningtjänst
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en systematisk översikt och sex primärstudier i svaret. Översiktens syfte var att utvärdera effekten av olika typer av metoder baserade på kognitiv beteendeterapi (KBT) på långvarig smärta hos äldre. Författarna till översikten skattade även effekten för dem som fått individuell KBT respektive gruppbaserad KBT och konstaterade att effekten på smärtintensitet var större för den gruppbaserade terapin men presenterade inga resultat för andra utfallsmått. Det fanns dock brister i översiktens rapportering samt att vissa studier som undersökte individuell behandling använde distansbaserade behandlingsprogram, vilket inte var fallet i de gruppbaserade programmen. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden. Upplysningstjänsten har identifierat ytterligare en relevant systematisk översikt som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisats därför inte i svaret.
Upplysningstjänsten har även identifierat sex relevanta primärstudier som inte är inkluderade i översikten. Dessa har framför allt undersökt effekten av individuell KBT jämfört med gruppbaserad KBT för vuxna som besväras av kronisk smärta, då antingen som fristående behandling eller som en del av ett multimodalt rehabiliteringsprogram. En studie jämförde individuell eller gruppbaserad acceptance and commitment therapy (ACT) för ungdomar med kronisk smärta. Primärstudier granskas inte med avseende på risk för bias av Upplysningstjänsten så inga resultat eller slutsatser har redovisats i svaret, men studierna finns kortfattat beskrivna i svaret och i referenslistan för den som önskar läsa mer.
Bakgrund
Långvarig smärta är vanligt och kan innebära stort lidande för de drabbade. Olika former av smärttillstånd är orsak till en stor del av sjukskrivningarna i Sverige [1]. Långvarig smärta kan ofta behandlas på likartat sätt oavsett orsak till smärtan, till exempel ursprungsdiagnos och var i kroppen smärtan är lokaliserad, vilket skiljer långvarig smärta från akut smärta [1].
Psykologiska behandlingsmetoder är vanligt förekommande vid behandling av långvarig smärta och olika psykologiska metoder ingår ofta som en del i en multimodal rehabilitering [1] . Med multimodal rehabilitering menas ett program som ofta tillämpar ett beteendepsykologiskt förhållningsätt i kombination med till exempel avspänning, ergonomiska åtgärder, och utbildning [2]. Exempel på psykologiska behandlingsmetoder som används för behandling av långvarig smärta är bland annat:
- Kognitiv beteendeterapi (KBT)
- Acceptance and Commitment Therapy (ACT).
Avgränsningar
Vi har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna: Embase, Medline och PsycINFO.
Vi har formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Personer med långvarig smärta.
- Intervention: Psykologiskbehandling (KBT eller ACT) som sker antingen individuellt eller i grupp. Studier som undersökt pedagogiska eller visualiseringsmetoder (hypnoterapi) har inte inkluderats i svaret.
- Control: Samma behandling men i motsatt modalitet (individ eller grupp).
- Outcome: Förändring i symtombild eller livskvalitet, samt återgång till arbete och liknande mått kopplat till funktion.
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. En utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [3]. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha måttlig till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Primärstudier bedöms inte för risk för bias av SBU:s upplysningstjänst eftersom det ställer krav på sakkunskap inom forskningsområdet. Det är därför möjligt att flera av de relevanta primärstudier som inkluderats i svaret kan ha högre risk för bias än de studier som SBU inkluderar i andra rapporter.
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 130 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 20 kunde vara relevanta. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i två översikter som var relevanta för frågan och en av dessa bedömdes ha medelhög till låg risk för bias. Resultat och slutsatser från dessa översikter redovisas nedan. En översikt bedömdes ha hög risk för bias. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4. I svaret ingår även en lista med sex primärstudier som är relevanta för frågan men som inte bedömts med avseende på risk för bias.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade en systematisk översikt med låg eller måttlig risk för bias i svaret (Tabell 1) [4]. Detta var en systematisk översikt som undersökte effekten av kognitiv beteendeterapi för icke cancerrelaterad kronisk smärta hos äldre (över 60 år). Översikten bedömdes ha måttlig risk för bias på grund av brister i dokumentationen samt att det saknades evidensgradering. Sammanlagt innehöll översikten 22 primärstudier vilka sammanställdes i en metaanalys (n=2 608 deltagare) om effekten av KBT oavsett behandlingsmodalitet (både individuell och gruppbaserad). Översiktsförfattarna drog slutsatsen att KBT hade en liten positiv effekt på smärta (mindre smärta), katastroftankar samt upplevd egenförmåga vid hanteringen av sin smärta. Ingen statistisk effekt återfanns för utfallet fysisk funktion. Kontrollgrupperna i analysen varierade och bestod av både aktiva och passiva kontroller (t.ex. väntelista). Vid medellång uppföljning (mer än sex månader) återfanns effekten bara för smärtintensitet.
Författarna utförde även en moderatoranalys för att undersöka hur andra variabler eventuellt påverkade effektsambandet. Resultaten i kontrollerade studier som givit individuell KBT eller annan behandling jämfördes med studier som givit gruppbaserad KBT eller annan behandling. Författarna estimerade en något större minskning i smärtintensitet efter gruppbaserad KBT jämfört med individuell KBT vid en kort uppföljningstid. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant vid medellång uppföljningstid och det saknades data om långvariga effekter.
Dokumentationen av moderatorsanalysen var bristfällig och mycket information saknades om tillvägagångssättet. Det är bland annat oklart hur många och vilka studier som ingick i analysen. Av tabellerna går det att utläsa att 15 studier kategoriserats som gruppbaserade och sju som individuella. Tre av de studier som beskrivits som individuella var även distansbaserade, något som inte var fallet i någon av de gruppbaserade interventionerna. Författarna presenterade enbart data för utfallsmåttet smärtintensitet, men påstod ändå att effekten av gruppbaserad KBT varit starkare eller enbart observerats för majoriteten av de primära utfallsmåtten vid kort uppföljning. Översikten presenterade inga resultat kopplade till livskvalitet eller återgång i arbetet.
G-CBT = Group-based cognitive behavioral therapy; I-CBT = Individual cognitive behavioral therapy; SMD = Standardized mean difference | ||
Included studies | Population/Intervention | Outcome |
Niknejad et al, 2018, [4] | ||
Study designs: Included only randomized controlled trials n=22 studies with a total of 2608 participants. Risk of bias: Used Yates quality scores, where a score of 22.7 is deemed as excellent quality. The mean quality scores in the included studies were 24.5. |
Population: Elderly (Mean age >60 years) with chronic (>3 mon) non-cancerous pain. Intervention: Evaluation of a CBT technique. For example, behavioural and cognitive coping skills, cognitive restructuring, behavioural activation, and acceptance. Control: different in the different studies including waiting list, exercise, education, usual care |
Pain intensity at short follow-up (SMD): G-CBT compared to control: –0.202 (p=0.08) I-CBT compared to control: –0.120 (p=0.38) Because of lack of documented results, no more outcomes connected to individual vs group treatment could be presented. |
Authors' conclusion: “The observed benefits were strongest when delivered using group-based approaches. Potential mechanisms that could account for this finding include access to peer support, social facilitation of target behaviours, and public commitment to therapy goals.” |
SBU:s upplysningstjänst identifierade en systematisk översikt med hög risk för bias och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller tabell för denna översikt [5].
Primärstudier
SBU:s upplysningstjänst identifierade sex primärstudier som är relevanta för frågan och som inte finns med i den redovisade översikten [6-11]. För dessa har inte risken för bias bedömts och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller tabell. Alla förutom en av de inkluderade studierna hade undersökt någon form av KBT [7[ [8] [9] [10] [11], varav två av dessa hade undersökt KBT som del i ett multimodalt rehabiliteringsprogram [7] [8]. Den återstående studien hade undersökt ACT [6].
Studierna har undersökt olika patientgrupper, men de allra flesta har undersökt vuxna över 18 år som besvärats av smärta i minst sex månader [7] [8] [11]. En studie har dock undersökt ungdomar som var mellan 14 till 18 år [6] och en krävde att deltagarna skulle besvärats av smärta i minst tio månader [10]. För den återstående studien så var dokumentationen bristfällig och ingen information fanns att tillgå om deltagarnas ålder eller hur länge de besvärats av smärta [9].
ACT = Acceptance and Commitment Therapy; CBT = Cognitive behavioral therapy; MMR = Multimodal rehabilitation; NRSI = Non-randomized study of interventions; RCT = Randomized controlled trial | ||||
Article | Design | Population | Method | Outcome |
Kanstrup et al 2016 [6] |
RCT | Children (14 till 18 years) with chronic pain (>6 months) | ACT | Pain, Function, Psychological health |
Turner-Stokes et al 2003 [7] |
RCT | Adults (>18 years) with long lasting pain (>6 months) | MMR | Pain, Function, Psychological health, medication. |
Rose et al 1997 [8] |
NRSI | Adults (>18 years) with chronic back pain (>6 months) | MMR | Pain, Function, Psychological health |
Cott et al 1992 [9] |
NRSI | Persons with benign chest pain | CBT | Pain, function |
Spence et al 1991 [10] |
RCT | Occupational chronic pain (>10 months) in upper limbs | CBT | Pain, Function, Psychological health |
Johnson et al 1989 [11] |
NRSI | Adults (>18 years) with chronic headache (>6 months) | CBT | Pain, psychological health, medication |
Lästips
SBU:s upplysningstjänst identifierade även två primärstudier som exkluderats på grund av att de undersökt fel intervention men som ändå kan vara läsvärd för den intresserade läsaren [12] [13]. Studierna har undersökt skillnad mellan individuella och gruppbaserade pedagogiska insatser för personer med icke-cancerrelaterad kronisk smärta [12] samt personer med kronisk funktionsstörning i käksystemet [13]. Studierna har inte bedömts för risk för bias.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av André Sjöberg (utredare), Irene Edebert (utredare, produktsamordnare), Pernilla Östlund (avdelningschef), Sara Fundell (projektadministratör) samt Per Lytsy (medicinskt sakkunnig) vid SBU.
Referenser
- SBU. Metoder för behandling av långvarig smärta. En systematisk litteraturöversikt. . Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2006. SBU-rapport nr 177/1. [accessed Jun 15 2021]. Available from: https://www.sbu.se/177.
- SBU. Rehabilitering vid långvarig smärta. En systematisk litteraturöversikt. Stockholm: Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU); 2010. SBU-rapport nr 198. [accessed Jun 15 2021]. Available from: https://www.sbu.se/rehab.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7(1):10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
- Niknejad B, Bolier R, Henderson CR, Delgado D, Kozlov E, Löckenhoff CE, et al. Association between psychological interventions and chronic pain outcomes in older adults: A systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2018;178(6):830-9. Available from: https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.0756.
- Tatrow K, Montgomery GH. Cognitive behavioral therapy techniques for distress and pain in breast cancer patients: a meta-analysis. J Behav Med. 2006;29(1):17-27. Available from: https://doi.org/10.1007/s10865-005-9036-1.
- Kanstrup M, Wicksell RK, Kemani M, Wiwe Lipsker C, Lekander M, Holmström L. A Clinical Pilot Study of Individual and Group Treatment for Adolescents with Chronic Pain and Their Parents: Effects of Acceptance and Commitment Therapy on Functioning. Children (Basel). 2016;3(4). Available from: https://doi.org/10.3390/children3040030.
- Turner-Stokes L, Erkeller-Yuksel F, Miles A, Pincus T, Shipley M, Pearce S. Outpatient cognitive behavioral pain management programs: a randomized comparison of a group-based multidisciplinary versus an individual therapy model. Arch Phys Med Rehabil. 2003;84(6):781-8. Available from: https://doi.org/10.1016/s0003-9993(03)00015-7.
- Rose MJ, Reilly JP, Pennie B, Bowen-Jones K, Stanley IM, Slade PD. Chronic low back pain rehabilitation programs: a study of the optimum duration of treatment and a comparison of group and individual therapy. Spine (Phila Pa 1976). 1997;22(19):2246-51; discussion 52-3. Available from: https://doi.org/10.1097/00007632-199710010-00009.
- Cott A, McCully J, Goldberg WM, Tanser PH, Parkinson W. Interdisciplinary treatment of morbidity in benign chest pain. Angiology. 1992;43(3 Pt 1):195-202. Available from: https://doi.org/10.1177/000331979204300304.
- Spence SH. Cognitive-behaviour therapy in the treatment of chronic, occupational pain of the upper limbs: a 2 yr follow-up. Behav Res Ther. 1991;29(5):503-9. Available from: https://doi.org/10.1016/0005-7967(91)90135-p.
- Johnson PR, Thorn BE. Cognitive behavioral treatment of chronic headache: group versus individual treatment format. Headache. 1989;29(6):358-65. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1526-4610.1989.hed2906358.x.
- Smith N, Jordan M, White R, Bowman J, Hayes C. Assessment of Adults Experiencing Chronic Non-Cancer Pain: A Randomized Trial of Group Versus Individual Format at an Australian Tertiary Pain Service. Pain Med. 2016;17(2):278-94. Available from: https://doi.org/10.1093/pm/pnv048.
- Gokhale A, Yap T, Heaphy N, McCullough MJ. Group pain education is as effective as individual education in patients with chronic temporomandibular disorders. J Oral Pathol Med. 2020;49(6):470-5. Available from: https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1111/jop.13061.
Bilaga 1 Sökdokumentation
Embase via embase.com 2021-05-19
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ’ ’ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | 'pain'/exp OR ‘Fibromyalgia’/exp OR fibromyalgia*:ti,ab,kw OR (Chronic NEAR/3 (pain OR discomfort OR ache)):ti,ab,kw | 1 436 957 |
Intervention: | ||
2. | (individual NEAR/3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) NEAR/3 group):ti,ab,kw OR (group NEAR/3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) NEAR/3 individual):ti,ab,kw OR (“Individual and group” OR “group and individual” OR “Individual or group” OR “group or individual”):ti,ab,kw | 8 201 |
3. | 'psychotherapy'/exp OR 'cognitive therapy'/exp OR 'behavior therapy'/exp OR ((Behavio?r* OR cognitive) NEAR/2 therap*):ti,ab,kw OR (acceptance NEAR/2 (commitment OR therap*)):ti,ab,kw OR psychotherap*:ti,ab,kw OR (psychological NEAR/3 (treatment* or therap*)):ti,ab,kw | 309 906 |
Final | 1 AND 2 AND 3 | 100 |
PsycINFO via ebsco.com 2021-05-19
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | (DE "Pain") OR (DE "Fibromyalgia") OR (TI (fibromyalgia* OR (Chronic N3 (pain OR discomfort OR ache)))) OR (AB (fibromyalgia* OR (Chronic N3 (pain OR discomfort OR ache)))) | 54 966 |
Intervention: | ||
2. | (TI ((individual N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 group) OR (group N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 individual) OR (“Individual and group” OR “group and individual” OR “Individual or group” OR “group or individual”))) OR (AB ((individual N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 group) OR (group N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 individual) OR (“Individual and group” OR “group and individual” OR “Individual or group” OR “group or individual”))) | 14 679 |
3. | (DE "Psychotherapy") OR (DE "Cognitive Therapy") OR (TI (((Behavio?r* OR cognitive) N2 therap*) OR (acceptance N2 (commitment OR therap*)) OR psychotherap* OR (psychological N3 (treatment* or therap*)))) OR (AB (((Behavio?r* OR cognitive) N2 therap*) OR (acceptance N2 (commitment OR therap*)) OR psychotherap* OR (psychological N3 (treatment* or therap*)))) | 182 015 |
Final | 1 AND 2 AND 3 | 25 |
Medline via ebsco.com 2021-05-19
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | MH ”pain+” OR MH "Fibromyalgia" OR (TI (fibromyalgia* OR (Chronic N3 (pain OR discomfort OR ache)))) OR (AB (fibromyalgia* OR (Chronic N3 (pain OR discomfort OR ache)))) | 887 570 |
Intervention: | ||
2. | (TI ((individual N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 group) OR (group N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 individual) OR (“Individual and group” OR “group and individual” OR “Individual or group” OR “group or individual”))) OR (AB ((individual N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 group) OR (group N3 (vs OR versus OR compared OR difference* OR comparison OR effective) N3 individual) OR (“Individual and group” OR “group and individual” OR “Individual or group” OR “group or individual”))) | 22 420 |
3. | MH "Psychotherapy+" OR MH "Cognitive Behavioral Therapy+" OR (TI (((Behavio?r* OR cognitive) N2 therap*) OR (acceptance N2 (commitment OR therap*)) OR psychotherap* OR (psychological N3 (treatment* or therap*)))) OR (AB (((Behavio?r* OR cognitive) N2 therap*) OR (acceptance N2 (commitment OR therap*)) OR psychotherap* OR (psychological N3 (treatment* or therap*)))) | 465 981 |
Final | 1 AND 2 AND 3 | 78 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av studier
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Referens | Orsak till exklusion |
Burlingame GM, Jensen JL. Small group process and outcome research highlights: A 25-year perspective. Int J Group Psychother. 2017;67:S194-S218. Available from: https://doi.org/10.1080/00207284.2016.1218287 | Fel studiedesign/studietyp |
Burlingame GM, Krogel J. Relative efficacy of individual versus group psychotherapy. Int J Group Psychother. 2005;55(4):607-11. Available from: https://doi.org/10.1521/ijgp.2005.55.4.607 | Fel studiedesign/studietyp |
Czamanski-Cohen J, Sarid O, Huss E, Ifergane A, Niego L, Cwikel J. CB-ART—The use of a hybrid cognitive behavioral and art based protocol for treating pain and symptoms accompanying coping with chronic illness. Arts Psychother. 2014;41(4):320-8. Available from: https://doi.org/10.1016/j.aip.2014.05.002 | Fel utfallsmått |
Dresner D, Resnick K, Gardiner P, Barnett KG, Laird L. Qualitative evaluation of an integrative medicine group visits program for patients with chronic pain and associated comorbidities. J Altern Complement Med. 2014;20(5):A55-A6. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2014.5144.abstract. | Fel studiedesign/studietyp |
chronic pain: Which is more efficacious? Zeitschrift fur Klinische Psychologie. 1999;28(4):256-66. Available from: https://doi.org/10.1026//0084-5345.28.4.256. | Fel språk |
Gokhale A, Yap T, Heaphy N, McCullough MJ. Group pain education is as effective as individual education in patients with chronic temporomandibular disorders. J Oral Pathol Med. 2020;49(6):470-5. Available from: https://doi.org/10.1111/jop.13061. | Fel intervention |
Lumley MA, Schubiner H. Emotional Awareness and Expression Therapy for Chronic Pain: Rationale, Principles and Techniques, Evidence, and Critical Review. Curr Rheumatol Rep. 2019;21(7):30. Available from: https://doi.org/10.1007/s11926-019-0829-6. | Fel studiedesign/studietyp |
Moss-Morris R, Castell BD, Kazantzis N. Cognitive behavioral therapy and graded exercise for chronic fatigue syndrome: A comparative meta-analysis including moderators of effects. Psychosom Med. 2012;74(3):A89. Available from: https://doi.org/10.1097/PSY.0b013e3182583b27. | Fel studiedesign/studietyp |
Osborn RL, Demoncada AC, Feuerstein M. Psychosocial interventions for depression, anxiety, and quality of life in cancer survivors: meta-analyses. Int J Psychiatry Med. 2006;36(1):13-34. Available from: https://doi.org/10.2190/EUFN-RV1K-Y3TR-FK0L. | Fel studiedesign/studietyp |
Proby K, Bowers H, Mistry D, Caldwell F, Underwood M, Patel S, et al. Effective delivery styles and components of behavioural self-management interventions for headache: A systematic review. Br J Pain. 2017;11(2):95-6. Available from: https://doi.org/10.1177/2049463717696602. | Fel studiedesign/studietyp |
Ramond-Roquin A, Bouton C, Gobin-Tempereau AS, Airagnes G, Richard I, Roquelaure Y, et al. Interventions focusing on psychosocial risk factors for patients with non-chronic low back pain in primary care--a systematic review. Fam Pract. 2014;31(4):379-88. Available from: https://doi.org/10.1093/fampra/cmu008. | Fel kontroll |
Smith N, Jordan M, White R, Bowman J, Hayes C. Assessment of Adults Experiencing Chronic Non-Cancer Pain: A Randomized Trial of Group Versus Individual Format at an Australian Tertiary Pain Service. Pain Med. 2016;17(2):278-94. Available from: https://doi.org/10.1093/pm/pnv048. | Fel intervention |
Bilaga 4 Bedömning av risk för bias hos relevanta systematiska översikter
* Risken för bias i översikterna bedömdes med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter. Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha medelhög till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall. | ||
Referens | Risk för bias* | Kommentar |
Niknejad B, Bolier R, Henderson CR, Delgado D, Kozlov E, Löckenhoff CE, et al. Association between psychological interventions and chronic pain outcomes in older adults: A systematic review and meta-analysis. JAMA Intern Med. 2018;178(6):830-9. Available from: https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.0756. | Måttlig | Brister i redovisningen av vilka studier som ingår i analys av grupp vs individuell terapi. Ingen evidensgradering (steg 5)* |
Tatrow K, Montgomery GH. Cognitive behavioral therapy techniques for distress and pain in breast cancer patients: a meta-analysis. J Behav Med. 2006;29(1):17-27. Available from: https://doi.org/10.1007/s10865-005-9036-1. | Hög | Brister i redovisning av sökstrategi och urval medför risk för att inte all relevant litteratur identifieras (steg 1 och 2)* |