Motiverande samtal för personer med autism eller personer med intellektuell funktionsnedsättning
Vilken sammanställd forskning finns om motiverande samtal för personer med autism eller personer med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning?
SBU:s Upplysningstjänst presenterar resultatet från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande rapporter
Personer med autism eller intellektuell funktionsnedsättning är ibland i behov av att förändra vanor och beteenden. Motiverande samtal är en samtalsmetod som syftar till att motivera till dessa beteendeförändringar.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilken sammanställd forskning finns om motiverande samtal för personer med autism eller personer med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning?
Frågeställare: Forum Carpe, organisation för kommunsamverkan inom funktionshinderområdet i Stockholms län
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning och bedömning av risk för bias i systematiska översikter inte redovisat någon systematisk översikt i svaret. En systematisk översikt som undersökt bland annat motiverande samtal vid skadligt substansbruk för personer med lindrig till måttlig intellektuell funktionsnedsättning identifierades, men bedömdes ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret.
Att underlag saknas ska inte tolkas som att insatsen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.
Citera detta svar från SBU:s upplysningstjänst:
SBU. Motiverande samtal för personer med autism eller personer med intellektuell funktionsnedsättning. [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU);2024. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202419