Läkemedelsbehandling för att förebygga epilepsi efter stroke eller traumatisk hjärnskada
Fråga och sammanfattning
Individer som nyligen fått en stroke eller en traumatisk hjärnskada har förhöjd risk att utveckla epilepsi. Epilepsianfall kan potentiellt förebyggas med läkemedelsbehandling.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om effekter av läkemedelsbehandling efter stroke eller traumatisk hjärnskada för att förebygga uppkomst av epilepsi?
Frågeställare: ST-läkare, Sahlgrenska sjukhuset
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en relevant systematisk översikt med måttlig risk för bias i svaret. Författarna till översikten identifierade två studier som uppfyllde inklusionskriterierna. Den ena studien undersökte den förebyggande effekten av valproinsyra hos patienter med hjärnblödning. Den andra studien undersökte effekterna av diazepam till patienter med nydiagnostiserad ischemisk eller hemorragisk stroke. Trots olikheter mellan studierna genomförde författarna en metaanalys. Det sammanvägda resultatet visar att läkemedelsbehandling, jämfört med placebo, efter stroke inte ger någon statistiskt signifikant minskad risk för epileptiska anfall. Författarna till översikten konstaterar att det behövs fler studier där den förebyggande effekten av läkemedelsbehandling studeras på patienter med olika typer av stroke. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden. Upplysningstjänsten har även identifierat fem relevanta systematiska översikter som undersökt fler studier och andra läkemedelsbehandlingar men där översikterna bedömts ha hög risk för bias. Resultaten och författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret. Inga systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias har identifierats om läkemedelsbehandling för att förebygga epilepsi hos personer med traumatisk hjärnskada.
Bakgrund
Epilepsi är en allvarlig neurologisk sjukdom som kan debutera närsomhelst i livet. Sjukdomen innebär en varaktig benägenhet att få epileptiska anfall. Symtomen vid ett epileptiskt anfall kan ta sig uttryck i små eller större muskelryckningar, ofrivilliga rörelser eller korta episoder då individens medvetande är påverkat eller helt förloras [1].
Varje år insjuknar cirka 25 000–30 000 personer i stroke i Sverige. Med stroke menas tillstånd som antingen orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. Risken för epilepsi efter stroke (engelska: post stroke epilepsy) är cirka 5–12 procent och är förknippat med dålig överlevnad, särskilt i svåra strokefall [2]. Traumatisk hjärnskada som orsakas av direkt eller indirekt våld mot huvudet är också en känd bidragande orsak till utveckling av epilepsi (engelska: post traumatic epilepsy) [3].
I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid stroke lyfts stroke fram som en riskfaktor för epilepsi [4]. Hos äldre vuxna är stroke men även skallskador de främsta orsakerna till epilepsi. Socialstyrelsen skriver att det är viktigt att hälso- och sjukvården optimerar läkemedelsbehandlingen efter stroke samt långsiktigt och kontinuerligt följer upp personer som insjuknat i stroke. Dock nämns inget avseende läkemedelsbehandlingar i förebyggande syfte för att minska risken för epilepsi efter stroke [5].
I dagsläget varierar internationell praxis vad gäller förebyggande behandling av epilepsi efter stroke eller traumatisk hjärnskada [6].
Frågeställning och avgränsningar
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
Population: Vuxna med nyligen genomgången stroke eller traumatisk hjärnskada
Intervention: Läkemedelsbehandling (både antiepileptika och andra typer av läkemedel) i syfte att minska risken för epilepsi
Control: Ingen eller annan behandling i syfte att minska risken för epilepsi
Outcome: Kliniskt diagnostiserad epilepsi, epileptiska anfall
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna MedLine (Ovid), Scopus, samt i INAHTA2:s databas för HTA3-rapporter. Vi har även handsökt publikationer på webbsidor för regionala HTA-organisationer och myndigheter.
Svaret har begränsats till systematiska översikter.
Upplysningstjänsten inkluderar artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt systematiska översikter och rapporter från myndigheter och HTA-organisationer, som är publicerade på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention (insats, behandling)/, comparison/control (jämförelseintervention (insats, behandling)) och outcome (utfallsmått).
2. International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA)
3. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens (och i SBU:s fall socialtjänstens) metoder (engelska: Health Technology Assessment)
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 4). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [7]. Om översikten inte uppfyller kraven listade i de fyra första stegen bedöms den ha hög risk för bias och granskas inte vidare. En systematisk översikt bedöms ha måttlig risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4, och låg om den uppfyller samtliga steg i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Resultat från sökningen och bedömning av risk för bias
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 442 artiklar efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 43 översikter kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och 37 artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i sex systematiska översikter som var relevanta för frågan och en av dessa bedömdes ha måttlig risk för bias [8]. Resultat och slutsatser från denna översikt redovisas nedan. Av de relevanta översikterna bedömdes fem ha hög risk för bias [9] [10] [11] [12] [13]. Bland dessa översikter med hög risk för bias fanns översikter som funnit fler primärstudier på grund av att de även inkluderat retrospektiva studier [9], översikter som undersökt effekter av statinbehandling [10] [11] samt översikter som specifikt undersökt behandling med levetiracetam jämfört med fenytoin som båda är läkemedel mot epilepsi [12] [13]. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade en systematisk översikt med måttlig risk för bias i svaret (Tabell 1).
Chang och medförfattare publicerade år 2022 en systematisk översikt i vilken de inkluderade två artiklar från primärstudier som undersökte effekten av läkemedel för att förebygga epileptiska krampanfall efter stroke [8]. Båda primärstudierna var randomiserade kontrollerade studier (RCT-studier) och inkluderade en jämförelse mellan olika antiepileptiska läkemedel och placebo.
Den ena studien inkluderade 72 patienter med spontan icke-traumatisk och icke-aneurysmatisk (vilket betyder att blödningen inte orsakades av pulsåderbråck) intracerebral blödning. Deltagarna randomiserades till antingen valproinsyra eller placebo och följdes sedan i upp till ett år. Tidiga epilepsianfall definierades som anfall inom 14 dagar efter strokedebut medan sena anfall definierades som anfall efter 14 dagar. Resultaten visade inte på någon statistiskt säkerställd effekt för valproinsyra jämfört med placebo i syfte att förebygga tidiga anfall (RR=0,25 (95 % KI, 0,03 till 2,13)) respektive sena anfall (RR=1,5 (95 % KI, 0,46 till 4,87)). Författarna fann inte heller någon statistiskt signifikant effekt av valproinsyra vad gäller totalt antal anfall (RR=0,88 (95 % KI, 0,35 till 2,16)).
I den andra studien inkluderades 784 patienter med ischemisk eller hemorragisk stroke där deltagarna randomiserades till antingen diazepam (10 mg två gånger dagligen) eller placebo. Behandlingen gavs inom tolv timmar efter stroke och därefter i tre dagar. Man fann ingen statistisk signifikant effekt i syfte att förebygga anfall som inträffat inom tre månaders uppföljningsperiod (RR=0,47 (95 % KI, 0,18 till 1,22)).
I den metaanalys som utfördes på dessa två studier fann man ingen statistiskt signifikant effekt till fördel för aktiv behandling jämfört med placebo i syfte att förebygga epileptiska anfall efter stroke (RR=0,65 (95 % KI, 0,34 till 1,26)). Sammanfattningsvis bedömde översiktsförfattarna att de två inkluderade studierna hade en låg risk för bias och att de sammanvägda resultaten har måttlig tillförlitlighet där avdrag gjorts på grund av det breda konfidensintervallet i metaanalysens resultat. SBU har inte gjort någon syntes eller evidensgradering av resultaten. Det är möjligt att översiktsförfattarnas bedömning av de ingående primärstudierna och evidensgradering av resultaten kan avvika från de bedömningar som SBU skulle göra vid framtagandet av en systematisk översikt. I detta fall hade SBU troligtvis gjort fler avdrag än översiktens författare och landat i en lägre tillförlitlighet till resultatet.
Författarna konstaterar att mer forskning behövs för att bedöma effekten av antiepileptika för prevention av anfall efter stroke. Författarna förespråkar att framtida studier bör vara randomiserade och dubbelblinda och bör jämföra en eller flera antiepileptika med placebo. Sådana studier bör syfta till att rekrytera ett stort antal deltagare och bedöma kliniskt meningsfulla utfallsmått som exempelvis perioder utan epileptiska anfall eller andel i populationen som inte fortsatt sin behandling med antiepileptika inom planerad uppföljningsperiod. Andra viktiga aspekter som författarna diskuterar gällande framtida studier är optimal tidpunkt samt varaktighet av behandlingen.
Sammantaget fanns det skillnader i intervention, population och uppföljningstid mellan studierna. Det innebär att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget. Notera att resultaten inte har analyserats utifrån svenska förhållanden.
AEDs = anti-epileptic drugs; RR = Relative Risk | ||
Included studies | Population, Intervention, Control | Outcome and Results |
---|---|---|
Chang et al., Antiepileptic drugs for the primary and secondary prevention of seizures after stroke (Review), 2022. [8] | ||
2 randomised double-blind studies (n=72; n=856) | Population: Participants with either ischaemic or haemorrhagic stroke Intervention: Use of antiepileptic drugs (AEDs) such as diazepam and valproic acid. Control: Placebo |
Primary prophylaxis of post-stroke seizure with AEDs (2 studies, n=856): RR=0.65 (95% CI, 0.34 to 1.26) |
Authors' conclusion: There is insufficient evidence to support the routine use of AEDs on the primary and secondary prevention of seizures after stroke. Further well-conducted studies are warranted for this important clinical problem. |
Vetenskapliga kunskapsluckor
Enligt SBU:s modell innebär en vetenskaplig kunskapslucka att det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har, det vill säga kunskap från en systematisk översikt (Faktaruta 3).
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning identifierat en systematisk översikt med måttlig risk för bias som inkluderat två studier med stora skillnader, som visar på en kunskapslucka eftersom det behövs fler primärstudier. Kunskapsluckan gäller även för populationer med andra typer av stroke samt traumatisk hjärnskada och annan läkemedelsbehandling utöver antiepileptika och kramplösande läkemedel.
Upplysningstjänsten har inte gjort någon litteratursökning efter primärstudier så nya primärstudier kan ha tillkommit efter att översikten publicerades.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Shahrzad Kia Komujuni (utredare), Sally Saad (utredare), Aleksandra Kanina (praktikant), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Per Lytsy (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer - Nationell utvärdering av vård vid epilepsi. Stockholm: Socialstyrelsen; 2021. Nationella riktlinjer, Artikelnummer 2021-1-7161. [accessed March 5 2024]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2021-1-7161.pdf.
- Zelano J. [Poststroke epilepsy: update on diagnosis, treatment and prognosis]. Lakartidningen. 2017;114. Available from: https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/klinisk-oversikt/2017/08/epilepsi-och-stroke-nya-ron-om-diagnos-behandling-och-prognos/.
- Christensen J. The Epidemiology of Posttraumatic Epilepsy. Semin Neurol. 2015;35(3):218-22. Available from: https://doi.org/10.1055/s-0035-1552923.
- Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård vid stroke. Stockholm: Socialstyrelsen; 2020. Nationella riktlinjer, Artikelnummer 2020-1-6545. [accessed March 5 2024]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2020-1-6545.pdf.
- Socialstyrelsen. Utvärdering av vård vid stroke. Huvudrapport med förbättringsområden. Stockholm: Socialstyrelsen; 2018. Nationella riktlinjer - Utvärdering, Artikelnummer 2018-12-57. [accessed Jan 25 2024]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/nationella-riktlinjer/2018-12-57.pdf.
- Klein P, Friedman A, Hameed MQ, Kaminski RM, Bar-Klein G, Klitgaard H, et al. Repurposed molecules for antiepileptogenesis: Missing an opportunity to prevent epilepsy? Epilepsia. 2020;61(3):359-86. Available from: https://doi.org/10.1111/epi.16450.
- Shea BJ, Hamel C, Wells GA, Bouter LM, Kristjansson E, Grimshaw J, et al. AMSTAR is a reliable and valid measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. J Clin Epidemiol. 2009;62(10):1013-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2008.10.009.
- Chang RS, Leung WC, Vassallo M, Sykes L, Battersby Wood E, Kwan J. Antiepileptic drugs for the primary and secondary prevention of seizures after stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2022;2(2):CD005398. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005398.pub4.
- Mota Telles JP, Rocha RB, Cenci GI, Nager GB, Silva GD, Figueiredo EG. Prophylactic antiseizure drugs for spontaneous intracerebral hemorrhage: An updated systematic review and meta-analysis. Int J Stroke. 2023;18(7):773-82. Available from: https://doi.org/10.1177/17474930221140071.
- Acton EK, Khazaal O, Willis AW, Gelfand MA, Hennessy S, Selim MH, Kasner SE. Statins for the Prevention of Post-Stroke Seizure and Epilepsy Development: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Stroke Cerebrovasc Dis. 2021;30(10):106024. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jstrokecerebrovasdis.2021.106024.
- Guo Y, Zhu LH, Zhao K, Guo XM, Yang MF. Statin use for the prevention of seizure and epilepsy in the patients at risk: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Epilepsy Res. 2021;174:106652. Available from: https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2021.106652.
- Bakr A, Belli A. A systematic review of levetiracetam versus phenytoin in the prevention of late post-traumatic seizures and survey of UK neurosurgical prescribing practice of antiepileptic medication in acute traumatic brain injury. Br J Neurosurg. 2018;32(3):237-44. Available from: https://doi.org/10.1080/02688697.2018.1464118.
- Zafar SN, Khan AA, Ghauri AA, Shamim MS. Phenytoin versus Leviteracetam for seizure prophylaxis after brain injury - a meta analysis. BMC Neurol. 2012;12:30. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2377-12-30.
Bilaga 1 Dokumentation av sökstrategier
Medline via OvidSP 5 February 2024
/ = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp= Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact; .bt = Book title. NLM Bookshelf.; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other.; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | exp Epilepsy, Post-Traumatic/ or ((post-traumatic or posttraumatic or postapoplectic or poststroke) adj2 (epilep* or seizure* or Convulsion*)).ab,bt,kf,ti. | 2324 |
2. | exp Brain Injuries, Traumatic/ or (((acquired or traumatic) adj2 (brain injur* or brain damage* or cerebral damage* or cerebral injur* or cranial injur* or brainstem injur* or cerebral contusion* or craniocerebral injur* or head injur*)) or cerebral trauma* or cranial trauma* or craniocerebral trauma* or head trauma or concussion* or brain trauma* or TBI).ab,bt,kf,ti. | 84 600 |
3. | exp Stroke/ or (Stroke or Strokes or Cerebrovascular Accident* or CVA or CVAs or Vascular Accident* or acute cerebrovascular lesion* or apoplexia or apoplexy or "acute focal cerebral vasculopathy" or brain accident* or brain attack* or "blood flow disturbance" or brain insult* or ischaemic attack* or ischemic attack* or cerebral insult* or "cerebral vascular insufficiency" or cerebrovascular arrest* or cerebrovascular failure* or "cerebrovascular insufficiency" or cerebrovascular insult* or ischaemic cerebral attack* or ischaemic seizure* or ischemic cerebral attack* or ischemic seizure*).ab,bt,kf,ti. | 388 264 |
Intervention: | ||
4. | exp Anticonvulsants/ or (antiseizure* or antiepileptic or Anticonvul*).ab,bt,kf,ti. | 174 997 |
5. | (exp Epilepsy/ or exp Status Epilepticus/ or (Epileptic* or epilepsy).ab,bt,kf,ti.) and (exp Hydroxymethylglutaryl-CoA Reductase Inhibitors/ or exp Anticoagulants/ or exp Primary Prevention/ or exp Secondary Prevention/ or (medicat* or drug* or treat* or HMG-CoA or statin or statins or Hydroxymethylglutaryl CoA or Anticoagulant* or antithrombin* or thrombin inhibitor* or prevent* or prophyla* or protect*).ab,bt,kf,ti.) | 83 573 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
6. | ((Systematic Review/ or Meta-Analysis/ or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj4 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,bt,ab.) not (editorial/ or letter/ or case reports/)) | 468 530 |
Combined sets: | ||
7. | 1 OR 2 OR 3 | 467 951 |
8. | 4 OR 5 | 39 457 |
9. | 7 AND 8 | 6793 |
10. | 6 AND 9 | 205 |
Final result | ||
11. | 10 | 205 |
Scopus via scopus.com 5 February 2024
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range.; DOCTYPE = Publication type; “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | TITLE-ABS-KEY ( ( post-traumatic OR posttraumatic OR postapoplectic OR poststroke ) W/2 ( epilep* OR seizure* OR convulsion* ) ) | 2713 |
2. | TITLE-ABS-KEY ( ( acquired OR traumatic ) W/2 ( "brain injur*" OR "brain damage*" OR "cerebral damage*" OR "cerebral injur*" OR "cranial injur*" OR "brainstem injur*" OR "cerebral contusion*" OR "craniocerebral injur*" OR "head injur*" ) ) | 80 008 |
3. | TITLE-ABS-KEY ( stroke OR strokes OR "cerebrovascular accident" OR "cerebrovascular accidents" OR cva OR cvas OR "vascular accident" OR "vascular accidents" OR "acute cerebrovascular lesion*" OR apoplexia OR apoplexy OR "acute focal cerebral vasculopathy" OR "brain accident*" OR "brain attack*" OR "blood flow disturbance*" OR "brain insult*" OR "ischaemic attack*" OR "ischemic attack*" OR "cerebral insult*" OR "cerebral vascular insufficiency" OR "cerebrovascular arrest*" OR "cerebrovascular failure*" OR "cerebrovascular insufficiency" OR "cerebrovascular insult*" OR "ischaemic cerebral attack*" OR "ischaemic seizure*" OR "ischemic cerebral attack*" OR "ischemic seizure*" ) | 643 717 |
Intervention: | ||
4. | TITLE-ABS-KEY (antiseizure* or antiepileptic* OR anticonvul*) | 136 450 |
5. | TITLE-ABS-KEY (Epilep* W/4 and (medicat* or drug* or treat* or HMG-CoA or statin or statins or Hydroxymethylglutaryl CoA or Anticoagulant* or antithrombin* or thrombin inhibitor* or prevent* or prophyla* or protect*)) | 47 025 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
6. | TITLE-ABS-KEY ((systematic W/2 review ) OR "meta analy*" OR metaanaly* ) AND (EXCLUDE (DOCTYPE, “le”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ed”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ch”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “cp”)) | 687 529 |
Combined sets: | ||
7. | 1 OR 2 OR 3 | 715 915 |
8. | 4 OR 5 | 159 706 |
9. | 7 AND 8 | 6797 |
10. | 6 AND 9 | 301 |
Final result | ||
11. | 10 | 301 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar.
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Excluded articles | Reason for exclusion |
---|---|
Systematic reviews | |
Arulsamy A, Shaikh MF. Tumor Necrosis Factor-alpha, the Pathological Key to Post-Traumatic Epilepsy: A Comprehensive Systematic Review. ACS Chem Neurosci. 2020;11(13):1900-8. Available from: https://doi.org/10.1021/acschemneuro.0c00301. | Wrong publication type |
Branco PM, Ratilal BO, Costa J, Sampaio C. Antiepileptic Drugs for Preventing Seizures in Patients with Chronic Subdural Hematoma. Curr Pharm Des. 2017;23(42):6442-5. Available from: https://doi.org/10.2174/1381612823666171024144318. | Wrong publication type |
Brigo F, Lattanzi S, Zelano J, Bragazzi NL, Belcastro V, Nardone R, Trinka E. Randomized controlled trials of antiepileptic drugs for the treatment of post-stroke seizures: A systematic review with network meta-analysis. Seizure. 2018;61:57-62. Available from: https://doi.org/10.1016/j.seizure.2018.08.001. | Wrong publication type |
Calnan DR, D'Agostino E, Reynolds MR, Bekelis K. Efficacy, Duration and Timing of Withdrawal of Prophylactic Treatment with Antiepileptic Drugs in Neurosurgical Conditions. Curr Pharm Des. 2017;23(42):6399-410. Available from: https://doi.org/10.2174/1381612823666171024154851. | Wrong publication type |
Coelho LMG, Blacker D, Hsu J, Newhouse JP, Westover MB, Zafar SF, Moura L. Association of Early Seizure Prophylaxis With Posttraumatic Seizures and Mortality: A Meta-analysis With Evidence Quality Assessment. Neurol Clin Pract. 2023;13(3):e200145. Available from: https://doi.org/10.1212/CPJ.0000000000200145. | Wrong publication type |
Creutzfeldt CJ, Holloway RG, Walker M. Symptomatic and palliative care for stroke survivors. J Gen Intern Med. 2012;27(7):853-60. Available from: https://doi.org/10.1007/s11606-011-1966-4. | Wrong publication type |
Fang J, Tuo M, Ouyang K, Xu Y. Statin on post-stroke epilepsy: A systematic review and meta-analysis. J Clin Neurosci. 2021;83:83-7. Available from: https://doi.org/doi:10.1016/j.jocn.2020.11.023. | Wrong publication type |
Fang T, Valdes E, Frontera JA. Levetiracetam for Seizure Prophylaxis in Neurocritical Care: A Systematic Review and Meta-analysis. Neurocrit Care. 2022;36(1):248-58. Available from: https://doi.org/10.1007/s12028-021-01296-z. | Wrong publication type |
Ferro JM, Bousser MG, Canhao P, Coutinho JM, Crassard I, Dentali F, et al. European Stroke Organization guideline for the diagnosis and treatment of cerebral venous thrombosis - Endorsed by the European Academy of Neurology. Eur Stroke J. 2017;2(3):195-221. Available from: https://doi.org/10.1177/2396987317719364. | Wrong publication type |
Gruenbaum SE, Zlotnik A, Gruenbaum BF, Hersey D, Bilotta F. Pharmacologic Neuroprotection for Functional Outcomes After Traumatic Brain Injury: A Systematic Review of the Clinical Literature. CNS Drugs. 2016;30(9):791-806. Available from: https://doi.org/10.1007/s40263-016-0355-2. | Wrong outcome |
Guo Y, Zhu LH, Zhao K, Guo XM, Yang MF. Statin use for the prevention of seizure and epilepsy in the patients at risk: A systematic review and meta-analysis of cohort studies. Epilepsy Res. 2021;174. Available from: https://doi.org/10.1016/j.eplepsyres.2021.106652. | Relevant results not analysed seperately |
Huo X, Xu X, Li M, Xiao L, Wang Y, Li W, et al. Effectiveness of antiseizure medications therapy in preventing seizures in brain injury patients: A network meta-analysis. Front Pharmacol. 2022;13:1001363. Available from: https://doi.org/10.3389/fphar.2022.1001363. | Wrong publication type |
Khan AA, Banerjee A. The role of prophylactic anticonvulsants in moderate to severe head injury. Int J Emerg Med. 2010;3(3):187-91. Available from: https://doi.org/10.1007/s12245-010-0180-1. | Wrong publication type |
Khan NR, Vanlandingham MA, Fierst TM, Hymel C, Hoes K, Evans LT, et al. Should Levetiracetam or Phenytoin Be Used for Posttraumatic Seizure Prophylaxis? A Systematic Review of the Literature and Meta-analysis. Neurosurgery. 2016;79(6):775-81. Available from: https://doi.org/10.1227/NEU.0000000000001445. | Wrong publication type |
Kwan J, Guenther A. Antiepileptic drugs for the primary and secondary prevention of seizures after intracranial venous thrombosis. Cochrane Database Syst Rev. 2006(3):CD005501. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005501.pub2. | Older version of newer systematic review |
Kwan J, Wood E. Antiepileptic drugs for the primary and secondary prevention of seizures after stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2010(1):CD005398. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005398.pub2. | Older version of newer systematic review |
Lekoubou A, Awoumou JJ, Kengne AP. Incidence of seizure in stroke patients treated with recombinant tissue plasminogen activator: A systematic review and meta-analysis. Int J Stroke. 2017;12(9):923-31. Available from: https://doi.org/10.1177/1747493017729239. | Wrong publication type |
Nucera B, Rinaldi F, Nardone R, Lattanzi S, Brigo F. Statins in primary prevention of poststroke seizures and epilepsy: A systematic review. Epilepsy Behav. 2020;112:107400. Available from: https://doi.org/10.1016/j.yebeh.2020.107400. | Wrong publication type |
Rathore FA, Nazir SNB. Are antiepileptic drugs effective for the primary and secondary prevention of Seizures after stroke? A Cochrane Review summary with commentary. NeuroRehabilitation. 2023;53(2):249-51. Available from: https://doi.org/10.3233/NRE-236004. | Wrong publication type |
Schierhout G, Roberts I. Prophylactic antiepileptic agents after head Schierhout G, Roberts I. Prophylactic antiepileptic agents after head injury: a systematic review. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1998;64(1):108-12. Available from: https://doi.org/10.1136/jnnp.64.1.108. | Wrong publication type |
Spoelhof B, Sanchez-Bautista J, Zorrilla-Vaca A, Kaplan PW, Farrokh S, Mirski M, et al. Impact of antiepileptic drugs for seizure prophylaxis on short and long-term functional outcomes in patients with acute intracerebral hemorrhage: A meta-analysis and systematic review. Seizure. 2019;69:140-6. Available from: https://doi.org/10.1016/j.seizure.2019.04.017. | Wrong outcome |
Sun T, Wang K, Li L, Yan M, Wu J, Liu J. Efficacy and safety of Chinese herbal medicine in post-stroke epilepsy: a systematic review and meta-analysis. Front Pharmacol. 2023;14:1286093. Available from: https://doi.org/10.3389/fphar.2023.1286093. | Wrong population |
Teasell R, Bayona N, Lippert C, Villamere J, Hellings C. Post-traumatic seizure disorder following acquired brain injury. Brain Inj. 2007;21(2):201-14. Available from: https://doi.org/10.1080/02699050701201854. | Wrong publication type |
Temkin NR. Antiepileptogenesis and seizure prevention trials with antiepileptic drugs: meta-analysis of controlled trials. Epilepsia. 2001;42(4):515-24. Available from: https://doi.org/10.1046/j.1528-1157.2001.28900.x. | Wrong publication type |
Thompson K, Pohlmann-Eden B, Campbell LA, Abel H. Pharmacological treatments for preventing epilepsy following traumatic head injury. Cochrane Database Syst Rev. 2015;2015(8):CD009900. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD009900.pub2. | Wrong population |
Tran QK, Bzhilyanskaya V, Afridi LZ, Ahmad M, Palmer J, Rehan MA, et al. Preventing seizure occurrence following spontaneous intracerebral haemorrhage: A systematic review and meta-analysis of seizure prophylaxis. Seizure. 2021;87:46-55. Available from: https://doi.org/10.1016/j.seizure.2021.02.029. | Wrong publication type |
Wang BC, Chiu HY, Luh HT, Lin CJ, Hsieh SH, Chen TJ, et al. Comparative efficacy of prophylactic anticonvulsant drugs following traumatic brain injury: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials. PLoS One. 2022;17(3):e0265932. Available from: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265932. | Wrong population |
Wang JZ, Vyas MV, Saposnik G, Burneo JG. Incidence and management of seizures after ischemic stroke: Systematic review and meta-analysis. Neurology. 2017;89(12):1220-8. Available from: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000004407. | Wrong outcome |
Wat R, Mammi M, Paredes J, Haines J, Alasmari M, Liew A, et al. The Effectiveness of Antiepileptic Medications as Prophylaxis of Early Seizure in Patients with Traumatic Brain Injury Compared with Placebo or No Treatment: A Systematic Review and Meta-Analysis. World Neurosurg. 2019;122:433-40. Available from: https://doi.org/10.1016/j.wneu.2018.11.076. | Wrong population |
Wilson CD, Burks JD, Rodgers RB, Evans RM, Bakare AA, Safavi-Abbasi S. Early and Late Posttraumatic Epilepsy in the Setting of Traumatic Brain Injury: A Meta-analysis and Review of Antiepileptic Management. World Neurosurg. 2018;110:e901-e6. Available from: https://doi.org/10.1016/j.wneu.2017.11.116. | Wrong publication type |
Won SY, Konczalla J, Dubinski D, Cattani A, Cuca C, Seifert V, et al. A systematic review of epileptic seizures in adults with subdural haematomas. Seizure. 2017;45:28-35. Available from: https://doi.org/10.1016/j.seizure.2016.11.017. | Wrong publication type |
Xu JC, Shen J, Shao WZ, Tang LJ, Sun YZ, Zhai XF, et al. The safety and efficacy of levetiracetam versus phenytoin for seizure prophylaxis after traumatic brain injury: A systematic review and meta-analysis. Brain Inj. 2016;30(9):1054-61. Available from: https://doi.org/10.3109/02699052.2016.1170882. | Wrong publication type |
Xu T, Wang Y, Yuan J, Chen Y, Luo H. Statin use and the risk of post-stroke seizures: A meta-analysis. Seizure. 2020;83:63-9. Available from: https://doi.org/10.1016/j.seizure.2020.10.004. | Wrong publication type |
Yang Y, Zheng F, Xu X, Wang X. Levetiracetam Versus Phenytoin for Seizure Prophylaxis Following Traumatic Brain Injury: A Systematic Review and Meta-Analysis. CNS Drugs. 2016;30(8):677-88. Available from: https://doi.org/10.1007/s40263-016-0365-0. | Wrong publication type |
Yerram S, Katyal N, Premkumar K, Nattanmai P, Newey CR. Seizure prophylaxis in the neuroscience intensive care unit. J Intensive Care. 2018;6(1). Available from: https://doi.org/10.1186/s40560-018-0288-6. | Wrong publication type |
Zhang YJ, Lu XM, Li PW, Guo CA, Wan DJ. Oxcarbazepine versus Carbamazepine for the Treatment of Post-Stroke Epilepsy: A Systematic Review and Meta-Analysis. Turk Neurosurg. 2022;32(2):176-84. Available from: https://doi.org/10.5137/1019-5149.JTN.34664-21.3. | Wrong population |
Zhao L, Wu YP, Qi JL, Liu YQ, Zhang K, Li WL. Efficacy of levetiracetam compared with phenytoin in prevention of seizures in brain injured patients: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2018;97(48):e13247. Available from: https://doi.org/10.1097/MD.0000000000013247. | Wrong publication type |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
Risk of bias in relevant systematic reviews
D1 = Step 1; D2= Step 2; D3 = Step 3; D4 = Step 4; D5 = Step 5; D6 = Step 6 = High; = Moderate; = Low; = Not assessed |
|||||||
Study | D1 | D2 | D3 | D4 | D5 | D6 | Overall |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Mota Telles et al 2023 |
|||||||
Acton et al 2021 |
|||||||
Guo et al 2021 |
|||||||
Chang et al 2022 |
|||||||
Bakr et al 2018 |
|||||||
Zafar et al 2012 |
The risk of bias in included systematic reviews is appraised using an assessment tool based on AMSTAR revised by SBU. The assessment tool is comprised of six steps based on the items in AMSTAR. To be assessed as low risk of bias, a systematic review has to fulfil all requirements for step 1 to 6. A systematic review is of moderate risk of bias if it fulfils all the requirements up to step 4. Systematic reviews that do not meet the requirements in one of the steps 1–4 are not assessed further than that step and has a high risk of bias.