Kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom
Fråga och sammanfattning
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan uppstå efter att en person har varit med om eller bevittnat en eller flera traumatiska händelser. Personer som utvecklar PTSD kan uppleva påträngande symtom med återkommande, ofrivilliga och plågsamma minnesbilder av det som de varit med om. Om PTSD inte behandlas kan det leda till annan psykisk ohälsa och sjukdom. Kroppsbaserade interventioner som fysioterapi, fysisk aktivitet, yoga och avslappningsövningar där personer deltar aktivt har blivit mer populära som alternativ för behandling av PTSD.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om effekter av kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)?
Frågeställare: Hälso- och sjukvårdskurator i Region Västerbotten
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat två systematiska översikter i svaret. Författarna till översikterna drog slutsatsen att yoga respektive mind-body övningar (kropp-och själsträning) kunde ha effekt på symtomen hos personer med PTSD, men att resultaten skulle tolkas med försiktighet eftersom de bedömdes ha låg respektive mycket låg tillförlitlighet. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Upplysningstjänsten har även identifierat 34 relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser från dessa översikter redovisas därför inte i svaret. Vi har inte identifierat några systematiska översikter som utvärderat kroppsbaserade interventioner såsom basal kroppskännedom, holistisk terapi, traumaanpassade eller traumafokuserade kroppsbaserade interventioner.
Att sammanvägda forskningsresultat saknas eller har mycket låg tillförlitlighet ska inte tolkas som att behandlingen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.
Bakgrund
Det är vanligt att en traumatisk upplevelse ger upphov till starkt obehag och stressreaktioner. För de flesta minskar dessa med tiden av sig självt. Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan uppstå efter att en person själv varit med om eller bevittnat en traumatisk händelse. Det kan vara en engångsföreteelse, exempelvis en trafikolycka eller ett rån, eller upprepade händelser under en lång period såsom övergrepp, tortyr, slaveri, folkmord eller våld i nära relationer. PTSD kan drabba människor i alla åldrar. Ungefär var fjärde person som upplever en mycket svår, livshotande och traumatisk händelse får diagnosen PTSD efteråt. En PTSD-diagnos kan ställas tidigast en månad efter den traumatiska händelsen, även om symtomen kan uppkomma tidigare [1].
De som utvecklar PTSD kan få påträngande symtom med återkommande, ofrivilliga och plågsamma minnesbilder. Det är även vanligt med mardrömmar och sömnproblem. Många blir överspända, med överdriven vaksamhet, irritabilitet och lättskrämdhet. Det är även vanligt med koncentrationssvårigheter och försämrat minne. Tankeförmågan kan försämras och sinnesstämningen blir negativ med starka negativa tankar. Det är viktigt att behandla PTSD, annars kan det leda till annan eller förvärrad psykisk ohälsa och sjukdom [1].
Kroppsbaserade interventioner har blivit mer populära som alternativ behandling av PTSD. Vid dessa deltar personer aktivt i behandlingen. Exempel på olika kroppsbaserade interventioner kan vara fysisk aktivitet, basal kroppskännedom, yoga, avslappningsövningar, mindfulness, andningsövningar eller meditation.
År 2019 sammanfattade och kommenterade SBU en systematisk översikt från brittiska NICE (National Institute for Health and Care Excellence) som utvärderade psykologiska, psykosociala och andra icke-farmakologiska insatser för behandling av PTSD hos vuxna. De inkluderade studierna visade inte på någon skillnad mellan yoga med eller utan sedvanlig vård jämfört med personer som stod på väntelista. Meditation eller mindfulnessbaserad stressreduktion jämfört med väntelista, sedvanlig vård eller uppmärksamhet som kontroll för PTSD-symtom (självskattade och klinikerskattade) mätt en till fyra månader efter insatsen, visade inte heller på någon skillnad. I studier där kontrollgruppen enbart erhållit uppmärksamhet får deltagarna social uppmärksamhet i samma utsträckning som interventionsgruppen med avseende på intensitet och duration. Båda resultaten bedömdes av översiktsförfattarna ha låg tillförlitlighet [2].
Frågeställningar och avgränsningar
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
Population: Personer med diagnostiserad PTSD
Intervention: Kroppsbaserade interventioner där personer deltar aktivt
- Yoga (samtliga typer inklusive traumaanpassad yoga
- Andningsövningar
- Avslappningsövningar
- Basal kroppskännedom
- Fysioterapi
- Fysisk aktivitet
- Holistisk terapi
- Mind-body (kropp-och-själträning)
- Meditation
- Mindfulness och mindfulnessbaserade övningar
- Qi-gong
- Somatiska behandlingar
- Tai Chi
- Traumaanpassade/traumafokuserade kroppsbaserade interventioner
Control: Ingen behandling, väntelista, annan behandling
Outcome: PTSD-symtom eller remission
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention (insats, behandling)/, comparison/control (jämförelseintervention (insats, behandling)) och outcome (utfallsmått).
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Medline, Scopus, PsycInfo, samt i INAHTA2:s databas för HTA3-rapporter. Vi har även handsökt publikationer på webbsidor för regionala HTA-organisationer och myndigheter.
2. International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA)
3. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens (och i SBU:s fall socialtjänstens) metoder (engelska: Health Technology Assessment)
Svaret har avgränsats till systematiska översikter.
Upplysningstjänsten inkluderar artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt systematiska översikter och rapporter från myndigheter och HTA-organisationer, som är publicerade på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
Bedömning för risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning eller systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [3]. Om översikten inte uppfyllde kraven listade i de fyra första stegen bedöms den ha hög risk för bias och granskas inte vidare. En systematisk översikt bedöms ha måttlig risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4, och låg om den uppfyller samtliga steg i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Resultat från sökningen och bedömning av risk för bias
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 671 artiklar efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 74 översikter kunde vara relevanta. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte bedömdes relevanta för frågan exkluderades. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i 36 systematiska översikter som var relevanta för frågan. Ingen av dessa översikter bedömdes ha låg risk för bias. Två översikter [4] [5] bedömdes ha måttlig risk för bias, och resultat och slutsatser från dessa översikter redovisas nedan. De övriga 34 översikterna bedömdes ha hög risk för bias [6-39]. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade två systematiska översikter med måttlig risk för bias i svaret (Tabell 1).
Översikterna av Cramer och medförfattare [4] samt Yu och medförfattare [5] skilde sig åt med avseende på population och intervention. Yu och medförfattare inkluderade en bredare population, fler typer av interventioner och genomförde både parvisa metaanalyser och nätverksmetaanalyser. Den ena översikten inkluderade sju primärstudier och den andra elva primärstudier. Av dessa var fem primärstudier inkluderade i de båda systematiska översikterna. Resultaten bedömdes ha låg eller mycket låg tillförlitlighet av översiktsförfattarna.
Cramer och medförfattare undersökte i en systematisk översikt behandlingseffekten av yoga vid PTSD [4]. Författarna inkluderade sju randomiserade kontrollerade studier (RCT). Fyra studier inkluderade endast personer med PTSD som hade en bakgrund som militärpersonal eller veteraner. Yogaformerna skilde sig mellan studierna och endast en av formerna (som utvärderades i två studier) var speciellt utformad för patienter med traumaupplevelser. Alla inkluderade yogapositioner utom i en studie där yogaformen fokuserade på andningen i stället. Studierna var små (12–100 deltagare) och yogainsatsen skiljde sig med avseende på intensitet, där den i fem av studierna var 60–120 minuter, 1–2 gånger/vecka och varade i 6–16 veckor. I de resterande två var intensiteten 180 minuter dagligen i sju dagar respektive 60 minuter dagligen, sedan veckovis och slutligen månadsvis i 5 månader. Även mätmetoden som användes i de inkluderade studierna skiljde sig åt. Endast fyra studier använde ett etablerat instrument som administrerats av vårdpersonal medan de resterande använde självskattningsskalor för både diagnos och utfallsmått. Författarna har inte presenterat någon sammantagen bedömning av risk för bias för varje studie. De bedömde att de flesta studierna hade hög risk för bias på grund av att personerna i studien inte var blindade för vilken grupp de randomiserats till och att det inte var tydligt om ordningen för tilldelning till grupp var dold. Tre av sex studier hade dessutom ett stort bortfall som bedömdes medföra hög risk för bias.
Metaanalysen visade enligt författarna på positiva effekter av yoga på PTSD-symtom jämfört med ingen behandling. Enligt författarna visade metaanalysen inte på några gruppskillnader för yoga jämfört med kontrollgruppen som enbart erhållit uppmärksamhet. Författarna bedömde utifrån GRADE4 att samtliga resultat hade låg tillförlitlighet på grund av att primärstudierna hade hög risk för bias, otydliga resultat, oförklarad heterogenitet och oklar risk för publiceringsbias.
4. GRADE syftar till att på ett strukturerat och transparent sätt bedöma osäkerheter i det sammanvägda resultatet. Bedömningarna görs per utfallsmått. Resultatens tillförlitlighet klassificeras i en av fyra nivåer: Hög (hög tillförlitlighet), måttlig (måttlig tillförlitlighet), låg (låg tillförlitlighet) eller mycket låg (mycket låg tillförlitlighet).
Yu och medarbetare utvärderade behandlingseffekten av fysisk aktivitet för psykisk sjukdom [5]. I översikten inkluderades totalt 117 RCT-studier, varav elva studier som rörde personer med PTSD. Studierna var små (22–100 deltagare) och skilde sig med avseende på träningsform, intensiteten (28–90 minuter, 1–7 gånger/vecka) och duration (3–24 veckor). Sju inkluderade studier utvärderade mind-body övningar vid PTSD. Tre studier utvärderade multimodal träning, där träningsformerna skiljde sig mellan studierna. Gemensamt för studierna var att i den multimodala träningen ingick någon form av aerob träning kombinerat med motståndsträning, motståndsträning och yoga eller motståndsträning med balans- och flexibilitetsträning. Bara en studie utvärderade enbart motståndsträning.
SBU har inte gjort någon syntes eller evidensgradering av resultaten. Det är möjligt att översiktsförfattarnas bedömning av de ingående primärstudierna och evidensgradering av resultaten kan avvika från de bedömningar som SBU skulle göra vid framtagandet av en systematisk översikt. Resultaten har inte heller analyserats utifrån svenska förhållanden.
Författarna utförde parvisa metaanalyser samt nätverksmetaanalyser. Både de parvisa metaanalyserna och nätverksmetaanalyserna indikerade att mind-body övningar skulle kunna lindra symptomen på PTSD. Författarna bedömde att alla studierna hade hög risk för bias gällande avvikelser från den tänkta interventionen och att flera studier hade brister i metoden för randomisering, och utifrån GRADE bedömde de att samtliga resultat hade mycket låg tillförlitlighet.
SBU har inte gjort någon syntes eller evidensgradering av resultaten. Det är möjligt att översiktsförfattarnas bedömning av de ingående primärstudierna och evidensgradering av resultaten kan avvika från de bedömningar som SBU skulle göra vid framtagandet av en systematisk översikt. Resultaten har inte heller analyserats utifrån svenska förhållanden.
CI = Confidence interval; GRADE = Grading of Recommendations, Assessment, Development and Evaluations; PTSD = Post-traumatic stress disorder; RCT = Randomized controlled trial; SMD = Standardized mean difference |
||
Included studies | Population, Intervention, Control | Outcome and Results |
---|---|---|
Cramer et al, 2018 [4] Yoga for posttraumatic stress disorder - a systematic review and meta-analysis |
||
Study design: 7 RCT(284 subjects) Setting: USA: 4 studies Australia: 1 study Canada: 1 study Colombia: 1 study |
Population: Adults with diagnosed PTSD Intervention: Sudarshan Kriya Yoga: 2 studiesKundalini Yoga: 1 studyKripalu-based Yoga: 2 studiesSatvananda Yoga: 1 studyTrauma-informed Yoga: 1 study Control (intervention)/Comparison: Wait-list: 4 studies No treatment: 1 study Attention control: 2 studies |
PTSD symptoms Yoga (Sudarshan Kriya, Kundalini, Kripalu-based, Satvananda) compared to no treatment; 5 studies, 206 subjects: Statistically significant effects and clinically relevant5. SMD: –1.10 (95% CI, –1.72 to –0.47) Yoga (Kripalu-based, Trauma-informed) compared to attention control; 2 studies, 102 subjects: Not statistically significant SMD: –0.31 (95% CI, –0.84 to 0.22) |
Authors' conclusion: ”There is low quality evidence that yoga interventions including physical postures could be an effective, acceptable and safe intervention for PTSD. According to the GRADE guidelines, only a weak recommendation for the use of yoga as an adjunctive intervention for PTSD can be made because the true effect may be substantially different from the effect estimated in this analysis. Therefore, more high quality studies are needed to confirm or disconfirm these findings.” |
||
Yu et al, 2022 [5] Comparative Effectiveness of Multiple Exercise Interventions in the Treatment of Mental Health Disorders: A Systematic Review and Network Meta-Analysis |
||
Study design: 117 RCT(6456 subjects) Relevant studies: 11 RCT(576 subjects) |
Population: People with diagnosed depression, anxiety disorder, PTSD, or schizophrenia Intervention: Any type of exercise Control (intervention)/Comparison PTSD studies: Usual care: 10 studiesHealth education: 1 study |
PTSD symptoms Mind-body exercise compared to usual care or health education (7 studies, 395 subjects): SMD: 0.83 (95% CI, 0.30 to 1.35)
Multimodal exercise compared to usual care (3 studies, 159 subjects) SMD: 1.25 (95% CI, 0.78 to 1.72) |
Authors' conclusion: “Multimodal exercise ranked best for treating depressive and negative schizophrenic symptoms, while resistance exercise seemed to be more beneficial for those with anxiety-related and positive schizophrenic symptoms. Mind–body exercise was recommended as the most promising exercise type in the treatment of PTSD…The certainty of evidence for outcomesranged from very low-to-moderate levels.6. |
5. The mean difference was above the defined threshold of 10 points indicating clinical relevance
6. The review authors assessed the certainty of evidence (based on GRADE) for all PTSD outcomes to be of very low certainty.
SBU:s upplysningstjänst inkluderade också 34 systematiska översikter med hög risk för bias [6-39]. Resultat och slutsatser presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Vetenskapliga kunskapsluckor
Enligt SBU:s modell innebär en vetenskaplig kunskapslucka att det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har, det vill säga kunskap från en systematisk översikt (Faktaruta 3).
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning identifierat två systematiska översikter med måttlig risk för bias, som visar på en kunskapslucka. Ingen litteratursökning efter primärstudier har gjorts så nya primärstudier kan ha tillkommit efter att översikten publicerades. För att besvara Upplysningstjänstens fråga behövs en välgjord och ny systematisk översikt som identifierar alla relevanta primärstudier och väger samman resultaten.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Laura Lintamo (utredare), Sally Saad (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Annika Bring (intern sakkunnig), Per Lytsy (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Fakta om posttraumatisk stress (PTSD) Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2019. SBU Skrifter och faktablad. [accessed May 5 2023]. Available from: https://www.sbu.se/fakta_ptsd.
- Psykologisk, psykosocial och annan icke-farmakologisk behandling av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) hos vuxna. . Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2019. SBU Kommenterar 2019_12. [accessed May 29 2023]. Available from: https://www.sbu.se/2019_12.
- Shea BJ, Hamel C, Wells GA, Bouter LM, Kristjansson E, Grimshaw J, et al. AMSTAR is a reliable and valid measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. J Clin Epidemiol. 2009;62(10):1013-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jclinepi.2008.10.009.
- Cramer H, Anheyer D, Saha FJ, Dobos G. Yoga for posttraumatic stress disorder - a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry. 2018;18(1):72. Available from: https://doi.org/10.1186/s12888-018-1650-x.
- Yu Q, Wong KK, Lei OK, Nie J, Shi Q, Zou L, et al. Comparative Effectiveness of Multiple Exercise Interventions in the Treatment of Mental Health Disorders: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Sports Med Open. 2022;8(1):135. Available from: https://doi.org/10.1186/s40798-022-00529-5.
- Banks K, Newman E, Saleem J. An Overview of the Research on Mindfulness-Based Interventions for Treating Symptoms of Posttraumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Clin Psychol. 2015;71(10):935-63. Available from: https://doi.org/10.1002/jclp.22200.
- Bjorkman F, Ekblom O. Physical Exercise as Treatment for PTSD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Mil Med. 2022;187(9-10):e1103-e13. Available from: https://doi.org/10.1093/milmed/usab497.
- Brinsley J, Schuch F, Lederman O, Girard D, Smout M, Immink MA, et al. Effects of yoga on depressive symptoms in people with mental disorders: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2021;55(17):992-1000. Available from: https://doi.org/10.1136/bjsports-2019-101242.
- Caddick N, Smith B. The impact of sport and physical activity on the well-being of combat veterans: A systematic review. Psychol Sport Exerc. 2014;15(1):9-18. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2013.09.011.
- Cushing RE, Braun KL. Mind-Body Therapy for Military Veterans with Post-Traumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2018;24(2):106-14. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2017.0176.
- Davis AA, Zachry CE, Berke DS. Physical interventions for the treatment of trauma and stressor-related disorders: A comprehensive systematic review. Ment Health Phys Act. 2021;20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2021.100401.
- Esper LH, Gherardi-Donato E. Mindfulness-based interventions for women victims of interpersonal violence: A systematic review. Arch Psychiatr Nurs. 2019;33(1):120-30. Available from: https://doi.org/10.1016/j.apnu.2018.09.003.
- Gallegos AM, Crean HF, Pigeon WR, Heffner KL. Meditation and yoga for posttraumatic stress disorder: A meta-analytic review of randomized controlled trials. Clin Psychol Rev. 2017;58:115-24. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.10.004.
- Goldberg SB, Riordan KM, Sun S, Kearney DJ, Simpson TL. Efficacy and acceptability of mindfulness-based interventions for military veterans: A systematic review and meta-analysis. J Psychosom Res. 2020;138:110232. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2020.110232.
- Hall KS, Hoerster KD, Yancy WS, Jr. Post-traumatic stress disorder, physical activity, and eating behaviors. Epidemiol Rev. 2015;37(1):103-15. Available from: https://doi.org/10.1093/epirev/mxu011.
- Hilton L, Maher AR, Colaiaco B, Apaydin E, Sorbero ME, Booth M, et al. Meditation for posttraumatic stress: Systematic review and meta-analysis. Psychol Trauma. 2017;9(4):453-60. Available from: https://doi.org/10.1037/tra0000180.
- Hopwood TL, Schutte NS. A meta-analytic investigation of the impact of mindfulness-based interventions on post traumatic stress. Clin Psychol Rev. 2017;57:12-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.08.002.
- Jadhakhan F, Lambert N, Middlebrook N, Evans DW, Falla D. Is exercise/physical activity effective at reducing symptoms of post-traumatic stress disorder in adults - A systematic review. Front Psychol. 2022;13:943479. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.943479.
- Kim SH, Schneider SM, Kravitz L, Mermier C, Burge MR. Mind-body practices for posttraumatic stress disorder. J Investig Med. 2013;61(5):827-34. Available from: https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e3182906862.
- Kysar-Moon A, Vasquez M, Luppen T. Trauma-Sensitive Yoga Interventions and Posttraumatic Stress and Depression Outcomes Among Women: A Systematic Review and Analysis of Randomized Control Trials. Int J Yoga Therap. 2021;31(1). Available from: https://doi.org/10.17761/2021-D-20-00005.
- Lawrence S, De Silva M, Henley R. Sports and games for post-traumatic stress disorder (PTSD). Cochrane Database Syst Rev. 2010;2010(1):CD007171. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD007171.pub2.
- Liu Q, Zhu J, Zhang W. The efficacy of mindfulness-based stress reduction intervention 3 for post-traumatic stress disorder (PTSD) symptoms in patients with PTSD: A meta-analysis of four randomized controlled trials. Stress health. 2022;38(4):626-36. Available from: https://doi.org/10.1002/smi.3138.
- Marchand WR, Sandoval K, Lackner R, Parker SC, Herrmann T, Yabko B, et al. Mindfulness-based interventions for military veterans: A systematic review and analysis of the literature. Complement Ther Clin Pract. 2021;42:101274. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2020.101274.
- McGranahan MJ, O'Connor PJ. Exercise training effects on sleep quality and symptoms of anxiety and depression in post-traumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis of randomized control trials. Ment Health Phys Act. 2021;20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2021.100385.
- McGreevy S, Boland P. Touch: An integrative review of a somatosensory approach to the treatment of adults with symptoms of post-traumatic stress disorder. Eur J Integr Med. 2022;54. Available from: https://doi.org/10.1016/j.eujim.2022.102168.
- Metcalf O, Varker T, Forbes D, Phelps A, Dell L, DiBattista A, et al. Efficacy of Fifteen Emerging Interventions for the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Trauma Stress. 2016;29(1):88-92. Available from: https://doi.org/10.1002/jts.22070.
- Montero-Marin J, Garcia-Campayo J, Lopez-Montoyo A, Zabaleta-Del-Olmo E, Cuijpers P. Is cognitive-behavioural therapy more effective than relaxation therapy in the treatment of anxiety disorders? A meta-analysis. Psychol Med. 2018;48(9):1427-36. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291717003099.
- Nguyen-Feng VN, Clark CJ, Butler ME. Yoga as an intervention for psychological symptoms following trauma: A systematic review and quantitative synthesis. Psychol Serv. 2019;16(3):513-23. Available from: https://doi.org/10.1037/ser0000191.
- Niles BL, Mori DL, Polizzi C, Pless Kaiser A, Weinstein ES, Gershkovich M, et al. A systematic review of randomized trials of mind-body interventions for PTSD. J Clin Psychol. 2018;74(9):1485-508. Available from: https://doi.org/10.1002/jclp.22634.
- Purnell LR, Graham ACJ, Bloomfield MAP, Billings J. Reintegration interventions for CPTSD: a systematic review. Eur J Psychotraumatol. 2021;12(1):1934789. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2021.1934789.
- Ramos-Sanchez CP, Schuch FB, Seedat S, Louw QA, Stubbs B, Rosenbaum S, et al. The anxiolytic effects of exercise for people with anxiety and related disorders: An update of the available meta-analytic evidence. Psychiatry Res. 2021;302:114046. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2021.114046.
- Reis DJ, Gaddy MA, Chen GJ. Exercise to Reduce Posttraumatic Stress Disorder Symptoms in Veterans. Fed Pract. 2022;39(4):158-66. Available from: https://doi.org/10.12788/fp.0248.
- Rosenbaum S, Vancampfort D, Steel Z, Newby J, Ward PB, Stubbs B. Physical activity in the treatment of Post-traumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis. Psychiatry Res. 2015;230(2):130-6. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2015.10.017.
- Sciarrino NA, DeLucia C, O'Brien K, McAdams K. Assessing the Effectiveness of Yoga as a Complementary and Alternative Treatment for Post-Traumatic Stress Disorder: A Review and Synthesis. J Altern Complement Med. 2017;23(10):747-55. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2017.0036.
- Sun LN, Gu JW, Huang LJ, Shang ZL, Zhou YG, Wu LL, et al. Military-related posttraumatic stress disorder and mindfulness meditation: A systematic review and meta-analysis. Chin J Traumatol. 2021;24(4):221-30. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cjtee.2021.05.003.
- Taylor J, McLean L, Korner A, Stratton E, Glozier N. Mindfulness and yoga for psychological trauma: systematic review and meta-analysis. J Trauma Dissociation. 2020;21(5):536-73. Available from: https://doi.org/10.1080/15299732.2020.1760167.
- Wahbeh H, Senders A, Neuendorf R, Cayton J. Complementary and Alternative Medicine for Posttraumatic Stress Disorder Symptoms: A Systematic Review. J Evid Based Complementary Altern Med. 2014;19(3):161-75. Available from: https://doi.org/10.1177/2156587214525403.
- Whitworth JW, Ciccolo JT. Exercise and Post-Traumatic Stress Disorder in Military Veterans: A Systematic Review. Mil Med. 2016;181(9):953-60. Available from: https://doi.org/10.7205/MILMED-D-15-00488.
- Zhu L, Li L, Li XZ, Wang L. Mind-Body Exercises for PTSD Symptoms, Depression, and Anxiety in Patients With PTSD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychol. 2021;12:738211. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.738211.
Bilaga 1 Dokumentation av sökstrategier
Medline via OvidSP 15 February 2023
/ = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp= Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact; .bt = Book title. NLM Bookshelf.; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other.; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | |||
Search terms | Items found | ||
---|---|---|---|
Population: | |||
1. | exp Stress Disorders, Post-Traumatic/ OR (posttraumatic or post traumatic or ptsd OR desnos).ab,ti | 91 318 | |
Intervention: | |||
2. | exp "Exercise Movement Techniques"/ or exp "Exercise Therapy"/ or exp "Mind-Body Therapies"/ or exp "Holistic Health"/ or (Somatic or qigong or qi gong or chi kung or chikunga or tai ji or tai chi or relaxation or breathing or exercise or exercises or physical activity or meditation or mental healing or mind body or mindfulness or yoga or body awareness or holistic or physiotherapy or physical therapy).ab,ti. | 905 244 | |
Study types: systematic reviews and meta-analysis / randomized controlled trials1 | |||
3. | ((Systematic Review/ or Meta-Analysis/ or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj4 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,bt,ab.) not (editorial/ or letter/ or case reports/)) | ||
Combined sets: | |||
4. | 1 AND 2 | 4329 | |
5. | 3 AND 4 | 250 | |
Final result | |||
6. | 5 | 250 |
1. Cochrane Highly Sensitive Search Strategy for identifying randomized trials in MEDLINE: sensitivity- and precision-maximizing version (2008 revision); Ovid format. The Cochrane Collaboration; 2008. Available from: https://training.cochrane.org/handbook/current/chapter-04-technical-supplement-searching-and-selecting-studies#section-3-6-1. with modifications: the following terms are added: clinical trial, phase iii.pt. ; randomised.ab. ; ("Phase 3" or "phase3" or "phase III" or P3 or "PIII").ti,ab,kw.
Scopus via scopus.com 15 February 2023
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields; W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range.; DOCTYPE = Publication type; “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | |||
Search terms | Items found | ||
---|---|---|---|
Population: | |||
1. | TITLE-ABS-KEY ( post-traumatic OR ptsd OR posttraumatic OR desnos ) | 134 933 | |
Intervention: | |||
2. | TITLE-ABS-KEY ( somatic OR qigong OR "qi gong" OR "chi kung" OR chikunga OR "tai ji" OR "tai chi" OR relaxation OR "breathing exercise" OR "breathing exercises" OR "physical activity" OR exercise OR exercises OR meditation OR "mental healing" OR "mind body" OR mindfulness OR yoga OR "body awareness" OR physiotherapy OR "physical therapy" ) | 1 751 698 | |
Study types: systematic reviews and meta-analysis / randomized controlled trials | |||
3. | TITLE-ABS-KEY ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analy*" OR metaanaly* ) AND (EXCLUDE (DOCTYPE, “le”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ed”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ch”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “cp”)) | ||
Combined sets: | |||
4. | 1 AND 2 | 7660 | |
5. | 3 AND 4 | 568 | |
Final result | |||
6. | 5 | 568 |
PSYCINFO via EBSCO 15 February 2023
TI = Title; AB = Abstract; SU = Keyword, exact or part (including all other fields for indexed and author keywords); DE = Exact keyword; TX = All text; MR = Methodology; Nn = Near. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | |||
Search terms | Items found | ||
---|---|---|---|
Population: | |||
1. | (DE "Posttraumatic Stress Disorder" OR TI (Post-Traumatic OR PTSD OR Posttraumatic OR DESNOS) OR AB (Post-Traumatic OR PTSD OR Posttraumatic OR DESNOS)) | 61 547 | |
Intervention: | |||
2. | (DE "Mindfulness-Based Interventions" OR DE "Meditation" OR DE "Mindfulness" OR DE "Yoga" OR DE "Exercise" OR DE "Relaxation Therapy" OR DE "Progressive Relaxation Therapy" OR DE "Mind Body Therapy" OR DE "Holistic Health" OR DE "Physical Therapy" OR TI (Somatic OR qigong OR qi gong OR chi kung OR chikunga OR tai ji OR tai chi OR relaxation OR breathing OR exercise OR exercises OR meditation OR mental healing OR mind body OR mindfulness OR yoga OR body awareness OR holistic OR physical activity OR physiotherapy OR physical therapy) OR AB (Somatic OR qigong OR qi gong OR chi kung OR chikunga OR tai ji OR tai chi OR relaxation OR breathing OR exercise OR exercises OR meditation OR mental healing OR mind body OR mindfulness OR yoga OR body awareness OR holistic OR physical activity OR physiotherapy OR physical therapy)) | 221 176 | |
Study types: systematic reviews and meta-analysis / randomized controlled trials | |||
3. | TI((systematic n3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) OR AB((systematic n3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) OR SU((systematic n3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) OR (MR "Systematic Review" OR MR "meta analysis") | ||
Combined sets: | |||
4. | 1 AND 2 | 3372 | |
5. | 3 AND 4 | 185 | |
Final result | |||
6. | 5 | 185 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Excluded articles | Reason for exclusion |
---|---|
Systematic reviews | |
Alvarez-Perez Y, Rivero-Santana A, Perestelo-Perez L, Duarte-Diaz A, Ramos-Garcia V, Toledo-Chavarri A, et al. Effectiveness of Mantra-Based Meditation on Mental Health: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2022;19(6). Available from: https://doi.org/10.3390/ijerph19063380. | Wrong population - Insufficient/incomplete documentation |
Baas MAM, van Pampus MG, Braam L, Stramrood CAI, de Jongh A. The effects of PTSD treatment during pregnancy: systematic review and case study. Eur J Psychotraumatol. 2020;11(1):1762310. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1762310. | Wrong intervention |
Bailey K, Trevillion K, Gilchrist G. What works for whom and why: A narrative systematic review of interventions for reducing post-traumatic stress disorder and problematic substance use among women with experiences of interpersonal violence. J Subst Abuse Treat. 2019;99:88-103. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jsat.2018.12.007. | Wrong population |
Bisson JI, van Gelderen M, Roberts NP, Lewis C. Non-pharmacological and non-psychological approaches to the treatment of PTSD: results of a systematic review and meta-analyses. Eur J Psychotraumatol. 2020;11(1):1795361. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2020.1795361. | Wrong publication type |
Cabral P, Meyer HB, Ames D. Effectiveness of yoga therapy as a complementary treatment for major psychiatric disorders: a meta-analysis. Prim Care Companion CNS Disord. 2011;13(4). Available from: https://doi.org/10.4088/PCC.10r01068. | No synthesis of results |
Chiesa A. Vipassana meditation: systematic review of current evidence. J Altern Complement Med. 2010;16(1):37-46. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2009.0362. | Wrong population |
Chong TWH, Kootar S, Wilding H, Berriman S, Curran E, Cox KL, et al. Exercise interventions to reduce anxiety in mid-life and late-life anxiety disorders and subthreshold anxiety disorder: a systematic review. Ther Adv Psychopharmacol. 2022;12:20451253221104958. Available from: https://doi.org/10.1177/20451253221104958. | Wrong population |
Church D, Stapleton P, Yang A, Gallo F. Is Tapping on Acupuncture Points an Active Ingredient in Emotional Freedom Techniques? A Systematic Review and Meta-analysis of Comparative Studies. J Nerv Ment Dis. 2018;206(10):783-93. Available from: https://doi.org/10.1097/NMD.0000000000000878. | Wrong intervention |
Cottraux J. Nonpharmacological treatments for anxiety disorders. Dialogues Clin Neurosci. 2002;4(3):305-19. Available from: https://doi.org/10.31887/DCNS.2002.4.3/jcottraux. | Wrong publication type |
Crawford C, Wallerstedt DB, Khorsan R, Clausen SS, Jonas WB, Walter JA. A systematic review of biopsychosocial training programs for the self-management of emotional stress: potential applications for the military. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:747694. Available from: https://doi.org/10.1155/2013/747694. | Wrong intervention |
Di Nota PM, Bahji A, Groll D, Carleton RN, Anderson GS. Proactive psychological programs designed to mitigate posttraumatic stress injuries among at-risk workers: a systematic review and meta-analysis. Syst Rev. 2021;10(1):126. Available from: https://doi.org/10.1186/s13643-021-01677-7. | Wrong intervention |
Dolan N, Grealish A, Tuohy T, Bright AM. Are Mindfulness-Based Interventions as Effective as Cognitive Behavioral Therapy in Reducing Symptoms of Complicated Perinatal Grief? A Systematic Review. J Midwifery Womens Health. 2022;67(2):209-25. Available from: https://doi.org/10.1111/jmwh.13335. | Wrong population |
Fernández Fillol C, Serrano-Ibáñez ER, Ruiz-Párraga GT, Ramírez Maestre C, Esteve Zarazaga R, López Martínez AE. Effective therapies for the treatment of complex posttraumatic stress disorder: A qualitative systematic review. Salud mental. 2018;41(2):81-90. Available from: https://doi.org/10.17711/sm.0185-3325.2018.013. | Wrong intervention |
Fonseca-Gamito Á, Ojedo-Martín C, Hervás-Pérez JP, Valera-Calero JA. Efficacy of Basic Body Awareness Therapy (BBAT) in patients with mental disorders: A systematic review. Fisioterapia. 2021;43(2). Available from: https://doi.org/doi:10.1016/j.ft.2020.08.001. | Foreign language |
Freeman M, Nugent SM, Ayers CK, Winchell KA, Press A, O'Neil ME, et al. Gulf War Illness: A Systematic Review of Therapeutic Interventions and Management Strategies. Department of Veterans Affairs (US). 2020;4. | Wrong population |
García-Torres F, Alós FJ, Pérez-Dueñas C. El trastorno por estrés postraumático en los supervivientes al cáncer: una revisión de los tratamientos psicológicos disponibles. Psicooncología. 2016;12(2-3). Available from: https://doi.org/10.5209/rev_PSIC.2015.v12.n2-3.51010. | Foreign language |
Goldstein E, McDonnell C, Atchley R, Dorado K, Bedford C, Brown RL, et al. The Impact of Psychological Interventions on Posttraumatic Stress Disorder and Pain Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis. Clin J Pain. 2019;35(8):703-12. Available from: https://doi.org/10.1097/AJP.0000000000000730. | Wrong population |
Huang J, Nigatu YT, Smail-Crevier R, Zhang X, Wang J. Interventions for common mental health problems among university and college students: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Psychiatr Res. 2018;107:1-10. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2018.09.018. | Wrong intervention |
Jayakody K, Gunadasa S, Hosker C. Exercise for anxiety disorders: systematic review. Br J Sports Med. 2014;48(3):187-96. Available from: https://doi.org/10.1136/bjsports-2012-091287. | Wrong population |
Lee E, Faber J, Bowles K. A Review of Trauma Specific Treatments (TSTs) for Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD). Clinical Social Work Journal. 2021;50(2):147-59. Available from: https://doi.org/10.1007/s10615-021-00816-w. | Wrong publication type |
Leigh-Hunt N, Perry A. A systematic review of interventions for anxiety, depression, and PTSD in adult offenders. Int J Offender Ther Comp Criminol. 2015;59(7):701-25. Available from: https://doi.org/10.1177/0306624X13519241. | Wrong intervention |
Niles BL, Reid KF, Whitworth JW, Alligood E, Williston SK, Grossman DH, et al. Tai Chi and Qigong for trauma exposed populations: A systematic review. Mental Health and Physical Activity. 2022;22. Available from: https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2022.100449. | Wrong population |
Orme-Johnson DW, Barnes VA. Effects of the transcendental meditation technique on trait anxiety: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Altern Complement Med. 2014;20(5):330-41. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2013.0204. | No synthesis of results |
O'Shea M, Capon H, Evans S, Agrawal J, Melvin G, O'Brien J, et al. Integration of hatha yoga and evidence-based psychological treatments for common mental disorders: An evidence map. J Clin Psychol. 2022;78(9):1671-711. Available from: https://doi.org/10.1002/jclp.23338. | Wrong publication type |
Owens GP, Baker DG, Kasckow J, Ciesla JA, Mohamed S. Review of assessment and treatment of PTSD among elderly American armed forces veterans. Int J Geriatr Psychiatry. 2005;20(12):1118-30. Available from: https://doi.org/10.1002/gps.1408. | Wrong publication type |
Parcesepe AM, Martin SL, Pollock MD, García-Moreno C. The effectiveness of mental health interventions for adult female survivors of sexual assault: A systematic review. Aggression Violent Behav. 2015;25:15-25. Available from: https://doi.org/10.1016/j.avb.2015.06.004. | Wrong intervention |
Ramachandran HJ, Bin Mahmud MS, Rajendran P, Jiang Y, Cheng L, Wang W. Effectiveness of mindfulness-based interventions on psychological well-being, burnout and post-traumatic stress disorder among nurses: A systematic review and meta-analysis. J Clin Nurs. 2023;32(11-12):2323-38. Available from: https://doi.org/10.1111/jocn.16265. | Wrong population |
Rosenbaum S, Tiedemann A, Stanton R, Parker A, Waterreus A, Curtis J, et al. Implementing evidence-based physical activity interventions for people with mental illness: an Australian perspective. Australas Psychiatry. 2016;24(1):49-54. Available from: https://doi.org/10.1177/1039856215590252. | Wrong publication type |
Sabri B, Gielen A. Integrated Multicomponent Interventions for Safety and Health Risks Among Black Female Survivors of Violence: A Systematic Review. Trauma Violence Abuse. 2019;20(5):720-31. Available from: https://doi.org/10.1177/1524838017730647. | Wrong population |
Saeed SA, Cunningham K, Bloch RM. Depression and Anxiety Disorders: Benefits of Exercise, Yoga, and Meditation. Am Fam Physician. 2019;99(10):620-7. | Wrong publication type |
Sun Z, Yu C, Zhou Y, Liu Z. Psychological Interventions for Healthcare Providers With PTSD in Life-Threatening Pandemic: Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychiatry. 2021;12:697783. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.697783. | Wrong population - Insufficient/incomplete documentation |
Vadvilavicius T, Varnagiryte E, Jarasiunaite-Fedosejeva G, Gustainiene L. The Effectiveness of Mindfulness-Based Interventions for Police Officers' Stress Reduction: a Systematic Review. J Police Crim Psychol. 2023;38(1):223-39. Available from: https://doi.org/10.1007/s11896-022-09570-2. | Wrong population |
Van Etten ML, Taylor S. Comparative efficacy of treatments for post‐traumatic stress disorder: a meta‐analysis. Clin. 1998;5(3):126-44. Available from: https://doi.org/10.1002/(sici)1099-0879(199809)5:3<126::Aid-cpp153>3.0.Co;2-h. | No synthesis of results |
Vancampfort D, Stubbs B, Probst M, Mugisha J. Physiotherapy for people with mental health problems in Sub-Saharan African countries: a systematic review. Arch Physiother. 2018;8:2. Available from: https://doi.org/10.1186/s40945-018-0043-2. | Wrong population |
Wright N, Jordan M, Lazzarino R. Interventions to support the mental health of survivors of modern slavery and human trafficking: A systematic review. Int J Soc Psychiatry. 2021;67(8):1026-34. Available from: https://doi.org/10.1177/00207640211039245. | Wrong intervention |
Xie J, Tang S, Huang C, Chen J, Owusua T, Hu S, et al. Efficacy of psychosocial interventions for psychological distress among women undergoing termination of pregnancy for fetal anomaly: a systematic review. Ann Palliat Med. 2022;11(2):784-805. Available from: https://doi.org/10.21037/apm-21-2415. | Wrong population |
Zhang D, Lee EKP, Mak ECW, Ho CY, Wong SYS. Mindfulness-based interventions: an overall review. Br Med Bull. 2021;138(1):41-57. Available from: https://doi.org/10.1093/bmb/ldab005. | Wrong publication type |
Ziemann KD. A meta-analysis of research examining the relationship between mindfulness and posttraumatic stress symptoms: ProQuest Information & Learning; 2019. Available from: https://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&db=psyh&AN=2019-46354-259&site=ehost-live. | Wrong publication type |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
*ROB = Risk of Bias. The risk of bias of included systematic reviews is appraised using an assessment tool based on AMSTAR revised by SBU. The assessment tool is comprised of six steps based on the items in AMSTAR. Systematic reviews that did not meet the requirements in steps one to three were not assessed further. A systematic review is of moderate risk of bias if it fulfills all the requirements up to step four. For low risk of bias, steps five and six must also be fulfilled | ||
Publication | RoB* | Comment |
---|---|---|
Cramer H, Anheyer D, Saha FJ, Dobos G. Yoga for posttraumatic stress disorder - a systematic review and meta-analysis. BMC Psychiatry. 2018;18(1):72. Available from: https://doi.org/10.1186/s12888-018-1650-x. | Moderate | No overall assessment of risk of bias of each individual included study No documentation of assessment of certainty of evidence |
Yu Q, Wong KK, Lei OK, Nie J, Shi Q, Zou L, et al. Comparative Effectiveness of Multiple Exercise Interventions in the Treatment of Mental Health Disorders: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Sports Med Open. 2022;8(1):135. Available from: https://doi.org/10.1186/s40798-022-00529-5. | Moderate | No overall assessment of risk of bias of each individual included study |
Banks K, Newman E, Saleem J. An Overview of the Research on Mindfulness-Based Interventions for Treating Symptoms of Posttraumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Clin Psychol. 2015;71(10):935-63. Available from: https://doi.org/10.1002/jclp.22200. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Bjorkman F, Ekblom O. Physical Exercise as Treatment for PTSD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Mil Med. 2022;187(9-10):e1103-e13. Available from: https://doi.org/10.1093/milmed/usab497. | High | Insufficient/incomplete documentation of independent double screening of abstracts/fulltexts – risk of biased study selection Insufficient/poorly executed/inadequate synthesis of results No/insufficient assessment of certainty of evidence |
Brinsley J, Schuch F, Lederman O, Girard D, Smout M, Immink MA, et al. Effects of yoga on depressive symptoms in people with mental disorders: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2021;55(17):992-1000. Available from: https://doi.org/10.1136/bjsports-2019-101242. | High | Insufficient/poorly executed/inadequate synthesis of results Methodological inconsistencies |
Caddick N, Smith B. The impact of sport and physical activity on the well-being of combat veterans: A systematic review. Psychol Sport Exerc. 2014;15(1):9-18. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychsport.2013.09.011. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Cushing RE, Braun KL. Mind-Body Therapy for Military Veterans with Post-Traumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2018;24(2):106-14. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2017.0176. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Davis AA, Zachry CE, Berke DS. Physical interventions for the treatment of trauma and stressor-related disorders: A comprehensive systematic review. Ment Health Phys Act. 2021;20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2021.100401. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Esper LH, Gherardi-Donato E. Mindfulness-based interventions for women victims of interpersonal violence: A systematic review. Arch Psychiatr Nurs. 2019;33(1):120-30. Available from: https://doi.org/10.1016/j.apnu.2018.09.003. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Gallegos AM, Crean HF, Pigeon WR, Heffner KL. Meditation and yoga for posttraumatic stress disorder: A meta-analytic review of randomized controlled trials. Clin Psychol Rev. 2017;58:115-24. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.10.004. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Goldberg SB, Riordan KM, Sun S, Kearney DJ, Simpson TL. Efficacy and acceptability of mindfulness-based interventions for military veterans: A systematic review and meta-analysis. J Psychosom Res. 2020;138:110232. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2020.110232. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Hall KS, Hoerster KD, Yancy WS, Jr. Post-traumatic stress disorder, physical activity, and eating behaviors. Epidemiol Rev. 2015;37(1):103-15. Available from: https://doi.org/10.1093/epirev/mxu011. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Hilton L, Maher AR, Colaiaco B, Apaydin E, Sorbero ME, Booth M, et al. Meditation for posttraumatic stress: Systematic review and meta-analysis. Psychol Trauma. 2017;9(4):453-60. Available from: https://doi.org/10.1037/tra0000180. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Hopwood TL, Schutte NS. A meta-analytic investigation of the impact of mindfulness-based interventions on post traumatic stress. Clin Psychol Rev. 2017;57:12-20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.08.002. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Jadhakhan F, Lambert N, Middlebrook N, Evans DW, Falla D. Is exercise/physical activity effective at reducing symptoms of post-traumatic stress disorder in adults - A systematic review. Front Psychol. 2022;13:943479. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2022.943479. | High | Insufficient/poorly executed/inadequate synthesis of results |
Kim SH, Schneider SM, Kravitz L, Mermier C, Burge MR. Mind-body practices for posttraumatic stress disorder. J Investig Med. 2013;61(5):827-34. Available from: https://doi.org/10.2310/JIM.0b013e3182906862. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Kysar-Moon A, Vasquez M, Luppen T. Trauma-Sensitive Yoga Interventions and Posttraumatic Stress and Depression Outcomes Among Women: A Systematic Review and Analysis of Randomized Control Trials. Int J Yoga Therap. 2021;31(1). Available from: https://doi.org/10.17761/2021-D-20-00005. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Lawrence S, De Silva M, Henley R. Sports and games for post-traumatic stress disorder (PTSD). Cochrane Database Syst Rev. 2010;2010(1):CD007171. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD007171.pub2. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Liu Q, Zhu J, Zhang W. The efficacy of mindfulness-based stress reduction intervention 3 for post-traumatic stress disorder (PTSD) symptoms in patients with PTSD: A meta-analysis of four randomized controlled trials. Stress health. 2022;38(4):626-36. Available from: https://doi.org/10.1002/smi.3138. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Marchand WR, Sandoval K, Lackner R, Parker SC, Herrmann T, Yabko B, et al. Mindfulness-based interventions for military veterans: A systematic review and analysis of the literature. Complement Ther Clin Pract. 2021;42:101274. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2020.101274. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
McGranahan MJ, O'Connor PJ. Exercise training effects on sleep quality and symptoms of anxiety and depression in post-traumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis of randomized control trials. Ment Health Phys Act. 2021;20. Available from: https://doi.org/10.1016/j.mhpa.2021.100385. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
McGreevy S, Boland P. Touch: An integrative review of a somatosensory approach to the treatment of adults with symptoms of post-traumatic stress disorder. Eur J Integr Med. 2022;54. Available from: https://doi.org/10.1016/j.eujim.2022.102168. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Metcalf O, Varker T, Forbes D, Phelps A, Dell L, DiBattista A, et al. Efficacy of Fifteen Emerging Interventions for the Treatment of Posttraumatic Stress Disorder: A Systematic Review. J Trauma Stress. 2016;29(1):88-92. Available from: https://doi.org/10.1002/jts.22070. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Montero-Marin J, Garcia-Campayo J, Lopez-Montoyo A, Zabaleta-Del-Olmo E, Cuijpers P. Is cognitive-behavioural therapy more effective than relaxation therapy in the treatment of anxiety disorders? A meta-analysis. Psychol Med. 2018;48(9):1427-36. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291717003099. | High | No/insufficient risk of bias assessment of included primary studies |
Nguyen-Feng VN, Clark CJ, Butler ME. Yoga as an intervention for psychological symptoms following trauma: A systematic review and quantitative synthesis. Psychol Serv. 2019;16(3):513-23. Available from: https://doi.org/10.1037/ser0000191. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Niles BL, Mori DL, Polizzi C, Pless Kaiser A, Weinstein ES, Gershkovich M, et al. A systematic review of randomized trials of mind-body interventions for PTSD. J Clin Psychol. 2018;74(9):1485-508. Available from: https://doi.org/10.1002/jclp.22634. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Purnell LR, Graham ACJ, Bloomfield MAP, Billings J. Reintegration interventions for CPTSD: a systematic review. Eur J Psychotraumatol. 2021;12(1):1934789. Available from: https://doi.org/10.1080/20008198.2021.1934789. | High | Insufficient/poorly executed/inadequate synthesis of results |
Ramos-Sanchez CP, Schuch FB, Seedat S, Louw QA, Stubbs B, Rosenbaum S, et al. The anxiolytic effects of exercise for people with anxiety and related disorders: An update of the available meta-analytic evidence. Psychiatry Res. 2021;302:114046. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2021.114046. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Reis DJ, Gaddy MA, Chen GJ. Exercise to Reduce Posttraumatic Stress Disorder Symptoms in Veterans. Fed Pract. 2022;39(4):158-66. Available from: https://doi.org/10.12788/fp.0248. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Rosenbaum S, Vancampfort D, Steel Z, Newby J, Ward PB, Stubbs B. Physical activity in the treatment of Post-traumatic stress disorder: A systematic review and meta-analysis. Psychiatry Res. 2015;230(2):130-6. Available from: https://doi.org/10.1016/j.psychres.2015.10.017. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Sciarrino NA, DeLucia C, O'Brien K, McAdams K. Assessing the Effectiveness of Yoga as a Complementary and Alternative Treatment for Post-Traumatic Stress Disorder: A Review and Synthesis. J Altern Complement Med. 2017;23(10):747-55. Available from: https://doi.org/10.1089/acm.2017.0036. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Sun LN, Gu JW, Huang LJ, Shang ZL, Zhou YG, Wu LL, et al. Military-related posttraumatic stress disorder and mindfulness meditation: A systematic review and meta-analysis. Chin J Traumatol. 2021;24(4):221-30. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cjtee.2021.05.003. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Taylor J, McLean L, Korner A, Stratton E, Glozier N. Mindfulness and yoga for psychological trauma: systematic review and meta-analysis. J Trauma Dissociation. 2020;21(5):536-73. Available from: https://doi.org/10.1080/15299732.2020.1760167. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Wahbeh H, Senders A, Neuendorf R, Cayton J. Complementary and Alternative Medicine for Posttraumatic Stress Disorder Symptoms: A Systematic Review. J Evid Based Complementary Altern Med. 2014;19(3):161-75. Available from: https://doi.org/10.1177/2156587214525403. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Whitworth JW, Ciccolo JT. Exercise and Post-Traumatic Stress Disorder in Military Veterans: A Systematic Review. Mil Med. 2016;181(9):953-60. Available from: https://doi.org/10.7205/MILMED-D-15-00488. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |
Zhu L, Li L, Li XZ, Wang L. Mind-Body Exercises for PTSD Symptoms, Depression, and Anxiety in Patients With PTSD: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychol. 2021;12:738211. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.738211. | High | Insufficient/incomplete documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |