Kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)?

SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) kan uppstå efter att en person har varit med om eller bevittnat en eller flera traumatiska händelser. Personer som utvecklar PTSD kan uppleva påträngande symtom med återkommande, ofrivilliga och plågsamma minnesbilder av det som de varit med om. Om PTSD inte behandlas kan det leda till annan psykisk ohälsa och sjukdom. Kroppsbaserade interventioner som fysioterapi, fysisk aktivitet, yoga och avslappningsövningar där personer deltar aktivt har blivit mer populära som alternativ för behandling av PTSD.

Fråga till SBU:s upplysningstjänst

Vilken sammanställd forskning finns om effekter av kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)?

Frågeställare: Hälso- och sjukvårdskurator i Region Västerbotten

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat två systematiska översikter i svaret. Författarna till översikterna drog slutsatsen att yoga respektive mind-body övningar (kropp- och själsträning) kunde ha effekt på symtomen hos personer med PTSD, men att resultaten skulle tolkas med försiktighet eftersom de bedömdes ha låg respektive mycket låg tillförlitlighet. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.

Upplysningstjänsten har även identifierat 34 relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser från dessa översikter redovisas därför inte i svaret. Vi har inte identifierat några systematiska översikter som utvärderat kroppsbaserade interventioner såsom basal kroppskännedom, holistisk terapi, traumaanpassade eller traumafokuserade kroppsbaserade interventioner.

Att sammanvägda forskningsresultat saknas eller har mycket låg tillförlitlighet ska inte tolkas som att behandlingen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.

Läs Upplysningstjänstens svar

Citera detta Upplysningstjänstsvar:

SBU. Kroppsbaserade interventioner vid posttraumatiskt stressyndrom. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202331

Sidan publicerad