Hinnsvepning inom förlossningsvården
Fråga och sammanfattning
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns på användandet av hinnsvepning inom förlossningsvården?
Frågeställare: Barnmorska, Danderyds sjukhus
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning och kvalitetsgranskning av systematiska översikter inkluderat fyra systematiska översikter i svaret. Författarna till översikterna drog slutsatsen att hinnsvepning möjligen är en effektiv induktionsmetod för att initiera förlossningsstart och att ingreppet eventuellt även minskar behovet av andra induktionsmetoder, som till exempel stimulering med syntetisk oxytocin eller amniotomi (ta hål på fosterhinnan). Det verkar dock inte påverka antalet spontana vaginala förlossningar eller risken för kejsarsnitt. Hinnsvepning bedömdes enligt författarna vara ett säkert ingrepp som inte ökar risken för allvarliga biverkningar (t.ex. kejsarsnitt eller dödlighet) eller förlossningsskador (t.ex. antenatal- eller postpartumblödning) för vare sig barnet eller modern, dessa resultat bedömdes ha låg tillförlitlighet. Studier på kvinnors nöjdhet visar att ingreppet dock ansågs vara förenat med ett visst obehag och smärta för modern. Det behövs mer forskning om det optimala antalet hinnsvepningar och den lämpligaste tidpunkten för interventionen. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
På SBU:s upplysningstjänst identifierar och redovisar vi sammanställd forskning (systematiska översikter) eller identifierar vetenskapliga studier som svar på en avgränsad fråga. Vi bedömer risken för bias (överskattning eller underskattning av resultat) i systematiska översikter och presenterar författarnas slutsatser från systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias. I vetenskapliga primärstudier bedömer vi inte risken för bias och därför presenteras de bara som referenser. Vid behov bedömer vi kvalitet avseende ekonomiska aspekter och överförbarhet av resultat i hälsoekonomiska studier och presenterar författarnas slutsatser från de studier som bedöms ha minst medelhög kvalitet och överförbarhet. I svaren väger vi inte samman resultaten eller bedömer graden av vetenskaplig tillförlitlighet.
Bakgrund
Hinnsvepning (Membrane sweep) är en mekanisk induktionsmetod som används för att initiera förlossningsstart. Metoden är välkänd och användes redan under 1800-talet [1]. Den svenska föreningen för obstetrik & gynekologi (SFOG) rekommenderar i sina riktlinjer hinnsvepning men riktlinjerna innehåller ingen rekommendation av när hinnsvepning bör erbjudas [2]. Hinnsvepning rekommenderas endast till kvinnor med enkelbörd [2]. SFOG beskriver hinnsvepning som en enkel intervention som kan stimulera förlossningsstart och minska behovet av övrig induktion. Dock påverkar cervixmognaden behovet av ytterligare induktionsmetoder [3]. The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) rekommenderar att alla förstföderskor ska erbjudas hinnsvepning under graviditetsvecka 40 och 41, och omföderskor bör erbjudas hinnsvepning under graviditetsvecka 41 [4]. Enligt engelska riktlinjer ska kvinnan ge sitt medgivande till att hinnsvepning utförs [4].
Metoden innebär att undersökaren, ofta en barnmorska, för in ett eller två fingrar in i livmoderhalsen till den inre modermunnen och genom cirkelrörelser lossar fosterhinnorna från det nedre uterinsegmentet. Livmoderhalsen behöver vara tillräckligt dilaterad för att rymma ett finger för att hinnsvepning kan genomföras. Hinnsvepning bör göras av erfaren utförare för att minska risken för obehag [5]. En möjlig förklaring till effekten av hinnsvepning är att det bidrar till en lokal frisättning av prostaglandiner, som i sin tur bidrar till att sätta igång förlossning. Prostaglandiner bidrar till att mjuka upp livmoderhalsen och öka livmodermuskulaturens benägenhet till kontraktioner [1] [6].
Avgränsningar
Vi har gjort sökningar (se avsnittet Litteratursökning) i databaserna Medline, Embase och CINAHL.
Vi har formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Gravida kvinnor från den generella populationen.
- Intervention: Hinnsvepning, bestående av manuell separation med finger av fosterhinnorna från det nedre uterinsegmentet.
- Control: Jämfört med placebo, ingen behandling eller annan typ av behandling för igångsättning av förlossningsarbetet.
- Outcome: Förlossningsstart, vaginal förlossning, kejsarsnitt, neonatal- eller perinatal sjuklighet och dödlighet samt övriga komplikationer.
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de nordiska språken.
Litteratursökningen har begränsats till systematiska översikter.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 22 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. En utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att tolv kunde vara relevanta. Dessa artiklar lästes i fulltext av utredaren. De artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. En översikt inkluderade enbart tre primärstudier som alla fanns representerade i de övriga översikterna och exkluderades därför [7]. Fem äldre [1] [8] [9] [10] [11] översikter fanns redan representerade i en nypublicerad Cochrane-rapport [12] och exkluderades därför. I Upplysningstjänstsvaret kvalitetsgranskades fyra artiklar som var relevanta för frågan och alla fyra klarade kvalitetskraven. I svaret ingår fyra systematiska översikter [12] [13] [14] [15].
Bedömning av risk för bias
Under genomförandet av en systematisk översikt finns det risk för att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteraturgenomgång och hantering av resultaten. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Projektledaren/utredaren bedömde risken för bias i översikterna med stöd av de frågor som finns beskrivna i AMSTAR granskningsmall [16] utifrån sex delsteg (detaljerad beskrivning återges i Bilaga Granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter). Dessa delsteg är: 1) Frågeställning och litteratursökning, 2) Relevansbedömning, 3) Kvalitetsbedömning och datapresentation av ingående studier, 4) Sammanvägning och analys, 5) Evidensgradering och slutsatser samt 6) Transparent dokumentering. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare för efterföljande steg.
Systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade fyra systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias [12] [13] [14] [15] i svaret (Tabell 1).
Finucane och medarbetare publicerade år 2020 en systematisk översikt där man undersökt effekt och säkerhet av hinnsvepning för igångsättning av förlossning [12]. Denna systematiska översikt är en uppdatering av en tidigare Cochrane-översikt av Boulvain och medarbetare från år 2005 [1]. Den uppdaterade översikten från år 2020 omfattade 44 primärstudier med totalt 6 940 deltagare, varav 22 primärstudier även fanns inkluderade i den äldre Cochrane-rapporten.
Resultatet från den kvantitativa analysen visade att hinnsvepning möjligen ökar sannolikheten för spontan förlossningsstart (RR2 1,21 (95 % KI3, 1,08 till 1,34); GRADE4: låg tillförlitlighet) och minskade behovet av andra formella induktionsmetoder, som till exempel oxytocin eller amniotomi (RR 0,73 (95 % KI, 0,56 till 0,94); GRADE: låg tillförlitlighet) jämfört med kvinnor som inte fick någon annan behandling. Resultatet indikerade dock ingen skillnad för spontana vaginala förlossningar (RR 1,03 (95 % KI, 0,99 till 1,07); GRADE: måttlig tillförlitlighet). Hinnsvepning hade ingen eller liten effekt på risken för kejsarsnitt RR 0,94 (95 % KI, 0,85 till 1,04); GRADE: måttlig tillförlitlighet), risken för mödradödlighet eller allvarlig mödrasjuklighet (RR 0,83 (95 % KI, 0,56 till 1,20); GRADE: låg tillförlitlighet) samt risken för fosterdödlighet eller allvarlig neonatal sjuklighet (RR 0,83 (95 % KI, 0,59 till 1,17); GRADE: låg tillförlitlighet) [12].
2. RR = Relativ risk eller riskkvot. RR=1 innebär att någon skillnad mellan undersökta grupper inte har påvisats.
3. KI = Konfidensintervall.
4. GRADE, är ett evidensgraderingssystem som bygger på en fyrgradig skala från starkt, måttligt, låg och mycket låg tillförlitlighet. Mer info finns i SBU:s metodhandbok under kapitel 10 [20].
Tre studier i översikten presenterade även data på kvinnors nöjdhet med hinnsvepning. Av resultatet framkommer att 87 procent (n=79) av kvinnorna skulle rekommendera behandlingen till en vän samt att 88 procent (n=312) av kvinnorna kunde tänka sig att genomgå hinnsvepning vid ännu en graviditet. Detta trots att 17 procent (n=60) rapporterade att de upplevde behandlingen som smärtsam eller väldigt smärtsam. Två studier som hade jämfört hinnsvepning med vaginal eller intracervikal prostaglandinbehandling fann båda att hinnsvepningar var en kostnadseffektiv intervention [12].
Översiktsförfattarna sammanfattade resultatet med att hinnsvepning förefaller vara en effektiv metod för att initiera förlossningsstart men att det nuvarande forskningsunderlaget inte indikerade att detta skulle leda till fler oassisterade vaginala förlossningar. Hinnsvepning minskade risken för användandet av andra formella induktionsmetoder och interventionen var inte associerad med någon förhöjd risk för allvarliga biverkningar eller följdkomplikationer. Även fast interventionen ofta kunde upplevas som smärtsam ansåg majoriteten av kvinnorna att fördelarna övervägde nackdelarna och skulle även rekommendera interventionen till andra kvinnor. Översiktsförfattarna efterfrågade mer forskning på området, bland annat om den optimala tidpunkten för hinnsvepning samt om flera hinnsvepningar är effektivare än ett enstaka [12].
Avdiyovski och medarbetare publicerade år 2019 en systematisk översikt som undersökte effekten och säkerheten av hinnsvepning för att främja en spontan förlossningsstart och minska behovet av formell induktion vid överburenhet [13]. Författarna undersökte även om effekten skilde sig åt beroende på antalet tillfällen med hinnsvepningar (enstaka tillfälle jämfört med upprepade) samt om effekten skiljde sig åt beroende på tidpunkten av interventionen (innan graviditetsvecka 40 jämfört med efter). Översikten inkluderade sju primärstudier som publicerats mellan 2005 och 2016 med sammanlagt 2 252 deltagare.
Resultatet från den kvantitativa analysen visade att hinnsvepning ökade sannolikheten för spontan förlossningsstart inom 72 timmar upp till tre veckor efter ingreppet (RR 1,21 (95 % KI, 1,13 till 1,21)). Hinnsvepning minskade även användandet av andra formella induktionsmetoder (RR 0,52 (95 % KI, 0,41 till 0,67)). Författarna fann att hinnsvepning inte hade någon statistiskt säkerställd effekt på risken för allvarliga biverkningar som kejsarsnitt (RR 0,98 (95 % KI, 0,79 till 1,22)) eller prematur fostervattenavgång (RR 1,23 (95 % KI, 0,96 till 1,58)). Resultatet indikerade även att hinnsvepning inte ökade risken för förlossningsskador i form av högt blodtryck samt antenatal- eller postpartumblödning [13].
Författarna fann att hinnsvepning stimulerade förlossning både när den utfördes en enstaka gång (RR 1,23 (95 % KI, 1,13 till 1,34)) och när den utfördes upprepade gånger (RR 1,19 (95 % KI, 1,09 till 1,29)). Författarna jämförde även studier där hinnsvepning utförts före vecka 40 (RR 1,15 (95 % KI, 1,07 till 1,25)) och där hinnsvepning utförts efter vecka 40 (RR 1,26 (95 % KI, 1,15 till 1,39)) och fann att ingreppet stimulerade förlossning både före och efter graviditetsvecka 40 [13].
Författarna sammanfattade resultatet med att hinnsvepning var en effektiv och säker metod för att stimulera spontan förlossningsstart och minska risken för överburenhet. Författarna beskrev att resultatet visat att hinnsvepning är effektivt redan från och med graviditetsvecka 38, samt att en enstaka hinnsvepning kunde vara lika effektivt som upprepade hinnsvepningar [13].
Liu och medarbetare publicerade år 2017 en översikt där de undersökt effekten på spontan vaginalförlossning om man kombinerade hinnsvepning med annan typ av formell induktion jämfört med att enbart använda formell induktion [14]. Översikten inkluderade fyra primärstudier i den kvantitativa analysen.
Resultatet visade att deltagare i interventionsgruppen som fick formell induktion i kombination med hinnsvepning hade en statistiskt signifikant ökning av vaginala förlossningar (RR 1,12 (95 % KI, 1,05 till 1,18)) jämfört med dem som enbart fick formell induktion. Subgruppsanalyser visade att ökningen av vaginala förlossningar återfanns för förstföderskor (RR 1,32 (95 % KI, 1,18 till 1,48)) men inte för omföderskor (RR 1,00 (95 % KI, 0,96 till 1,05)). Inga statistiskt säkerställda skillnader återfanns heller för de sekundära utfallsmåtten: förekomsten av mekonium i fostervattnet, inläggning på neonatalavdelning eller antalet instrumentella förlossningar [14].
Författarna sammanfattade resultatet med att hinnsvepning i kombination med formell induktion ökade sannolikheten för vaginalförlossning, särskilt bland förstföderskor. Författarna lyfte även att de inte upptäckte några allvarliga biverkningar till följd av interventionen [14].
Mozurkewich och medarbetare publicerade år 2011 en systematisk översikt där de undersökte evidensen för flera olika induktionsmetoder [15]. Översikten inkluderade totalt 25 olika farmakologiska, mekaniska, oregistrerade, komplementära och alternativa interventioner tänkta att stimulera förlossning i den tredje trimestern.
Resultatet för hinnsvepning baserades på data från en systematisk översikt [1] samt sex randomiserade kontrollerade studier som inte fanns representerade i den inkluderade översikten. Författarna fann att hinnsvepning minskade risken för graviditet längre än vecka 42 (RR 0,53 (95 % KI, 0,43 till 0,65); NNT5=10). Enstaka studier visade enligt författarna även att hinnsvepning minskade tiden från randomisering till förlossning med en dag (MD 0,97 dagar; (95 % KI, 0,60 till 1,35)), att hinnsvepning inte ökade risken för prematur fostervattenavgång samt att vaginal-tabletterna prostaglandin (PGE2) resulterade i kortare tid till förlossning än hinnsvepning (19,15 timmar jämfört med 26,23 timmar, p<0,01) [15].
5. NNT, betyder numbers needed to treat och används inom medicinsk forskning för att beskriva antalet patienter som behöver behandlas under en angiven tidsperiod för att en av dem ska slippa en viss händelse.
Författarna graderade evidensen av hinnsvepning för att initiera förlossning enligt GRADE som måttlig och gav interventionen en stark rekommendation. Av de icke-farmakologiska interventionerna hade hinnsvepning den starkaste evidensbasen. Författarna sammanfattade resultatet med att hinnsvepning minskade risken för överburenhet utan att öka risken för kliniskt relevanta biverkningar [15].
SR = Systematic review; RCT = Randomized Control trial; MS = Membrane sweep (Hinnsvepning), FHR = Foetal heart rate; Nullipara = Woman who has never given birth.; Bishop score = Also known as cervix score is a pre-labour scoring system to assist in predicting whether induction of labour will be required. | ||
Included studies | Population/ Intervention | Outcome |
Finucane et al 2020 [12] | ||
Study types: Randomised controlled trials and quasi‐randomised trials. The review included RCTs which cannot be blinded due to the nature of the intervention. Comparisons: Studies comparing membrane sweeping for labour induction with placebo/no treatment or other methods for labour induction. Included studies: 44 studies with a total of 6,940 participants were included in the meta-synthesises. |
Population: Pregnant women carrying a live foetus at or near term (≥36 weeks' gestation). Intervention: Amniotic membrane sweeping which was defined as the manual detachment of the inferior pole of the amniotic membrane from the lower uterine segment. |
Effects: Spontaneous onset of labour, induction of labour, spontaneous vaginal birth, uterine hyperstimulation and maternal and infant mortality. Adverse effects: Caesarean section, uterine rupture, admission to intensive care unit, septicaemia, neonatal sepsis, birth asphyxia, neonatal encephalopathy. Secondary outcomes: Woman’s satisfaction, cost, apgar score, neonatal encephalopathy, perinatal death, instrumental vaginal birth, epidural analgesia, postpartum haemorrhage and augmentation of labour. |
Authors’ conclusion: Membrane sweeping may be effective in achieving a spontaneous onset of labour, but the evidence for this was of low certainty. When compared to expectant management, it potentially reduces the incidence of formal induction of labour. Questions remain as to whether there is an optimal number of membrane sweeps and timings and gestation of these to facilitate induction of labour. | ||
Avdiyovski et al 2019 [13] | ||
Study types: Randomized control trials published in English between 2005 and 2016. Comparisons: Studies comparing membrane sweep to no intervention or vaginal examination were only to assess bishop score. Included studies: Seven studies with a total of 2,252 participants were included in the meta synthesis. |
Population: Pregnant women with a low-risk singleton cephalic pregnancy of term (37–42 weeks.) Intervention: Membrane sweep that have been performed on at least one occasion, and at least 72 hours prior to the formal induction of labour. |
Effects: Effectiveness in promoting spontaneous labour, reducing formal induction of labour, Maternal- and foetal morbidity. Adverse effect: Safety, for example caesarean section and pre-labour rupture of membrane. |
Authors' conclusion: “In conclusion, this meta-analysis demonstrated that membrane sweeping is both a safe and effective method of promoting a spontaneous labour and therefore reducing the formal induction of labour for post maturity. It was also able to demonstrate that membrane sweeping is effective when performed from 38 weeks of gestation, and that a single membrane sweep may be as effective as multiple membrane sweeps.” |
||
Liu et al 2017 [14] | ||
Study types: Randomized control trials. Reviews, observational studies, case reports or letters were excluded. Comparisons: Formal induction without membrane sweeping. Included studies: Four studies were included in the meta-synthesis. |
Population: Women with singleton fetus and cephalic presentation. Studies focusing on women with caesarean delivery or abnormal conditions such as fetal anomaly, intrauterine fetal deaths were excluded. Intervention: Membrane sweep added to formal induction method. |
Effects: The primary outcome were spontaneous vaginal delivery. Secondary outcomes were meconium-stained liquor, admission to neonatal unit and instrumental delivery. |
Authors' conclusion: “In conclusion, MS added to formal induction significantly increase vaginal delivery rates compared with formal induction alone, especially in nulliparas. Notably, there are no obvious side effects of MS. Meanwhile, more RCT’s studies are needed to investigate the side effects of MS on instrumental delivery, postpartum haemorrhage, and cervical laceration.” |
||
Mozurkewich et al 2011 [15] | ||
Study types: High-quality systematic reviews SR and RCT were included in a hierarchical fashion. If SR’s were found only RCT’s published after the SR search date or that have been missed where included. Comparisons: At least one control group (control, placebo or another method). Included studies: 46 studies were included in the systematic review, whereof one Cochrane review and six RCT’s were dealing with membrane sweeping. |
Population: Women undergoing induction of labour at term with a live fetus. Studies dealing exclusively with subgroups of participants were also excluded. Intervention: Pharmacologic, mechanical, investigational, and complementary and alternative medicine means of third trimester labour induction methods. |
Effects: Had to include at least one of the outcomes specified by the Cochrane Collaboration induction of labour generic protocol: Vaginal delivery not achieved within 24 hours, uterine hyperstimulation with FHR changes, caesarean section, serious neonatal morbidity or perinatal death, serious maternal morbidity or death. Adverse effect: Outcomes related to both harm and benefits were included. Maternal satisfaction was included when available. |
Authors' conclusion: “Of the non-pharmacologic methods, membrane sweeping appeared to have the strongest evidence-base. It was successful in reducing post-term gestations without increasing clinically important harms.” |
Lästips
Roberts och medarbetare har år 2020 publicerat en systematisk översikt av kvalitativa studier om kvinnors upplevelser och behov av information av hinnsvepning [17]. Översikten inkluderade endast en studie och författarna framhäver att det saknas forskning om kvinnors faktiska upplevelser av hinnsvepning.
Wingert och medarbetare [18] samt Hamidi och medarbetare [19] har båda publicerat en systematisk översikt under år 2019 som undersökt effekten av hinnsvepning hos kvinnor som genomgått ett tidigare kejsarsnitt. Översikterna innehöll sammanlagt endast tre relevanta primärstudier men båda författarna drog slutsatsen att det saknas data på området och att de inte kunnat visa att hinnsvepning haft någon effekt på kvinnor som genomgått kejsarsnitt. Notera att ingen av dessa översikter har kvalitetsgranskats av SBU:s upplysningstjänst då de föll utanför inkluderingskriterierna.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av André Sjöberg (utredare), Irene Edebert (produktsamordnare) Sara Fundell (projektadministratör) och Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU. Det har granskats av Li Thies-Lagergren, docent och styrelseledamot på Svenska Barnmorskeförbundet.
Litteratursökning
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts; [MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MAJR] = MeSH Major Topic; [TIAB] = Title or abstract; [TI] = Title; [AU] = Author; [TW] = Text Word; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; * = Truncation | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | exp Pregnancy/ | 882,591 |
2. | exp Labor, Induced/ | 9,282 |
3. | exp Pregnancy Complications/ | 419,963 |
4. | exp Pregnancy Outcome/ | 72,362 |
5. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 | 911,672 |
6. | (Labo?r$1 adj3 (induc* or spontan* or augmentation)).ti,ab. | 11,986 |
7. | ("Post-term$1" or "Post-date").ti,ab. | 1,163 |
8. | postmatur*.ti,ab. | 574 |
9. | (Overdue or pregnan*).ti,ab. | 495,336 |
10. | 6 OR 7 OR 8 OR 9 | 502,263 |
11. | 5 OR 10 | 1,024,782 |
Intervention: | ||
12. | ("Membrane$1" adj3 (sweep* or strip*)).ti,ab,kw. | 848 |
13. | (Amniotic adj3 (sweep* or strip*)).ti,ab. | 9 |
14. | (Stretch* adj3 sweep*).ti,ab. | 7 |
15. | 12 OR 13 OR 14 | 857 |
Study types: | ||
16. | exp systematic review/ or cochrane library.mp. or exp meta analysis/ | 195,601 |
17. | ((systematic* adj3 review) or meta analy* or metaanaly*).ab,ti,kw. | 260,494 |
18. | 16 OR 17 | 287,668 |
Combined sets: | ||
19. | 11 AND 15 | 112 |
Final | 18 AND 19 | 15 |
/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ’ ’ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | 'pregnancy'/exp | 759,370 |
2. | 'labor induction'/exp | 15,526 |
3. | 'pregnancy complication'/exp | 148,468 |
4. | 'pregnancy outcome'/exp | 57,304 |
5. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 | 836,918 |
6. | (labo$r$ NEAR/3 (induc* OR spontan* OR augmentation)):ti,ab | 17,240 |
7. | (‘Post-term$" or "Post-date’):ti,ab | 1,704 |
8. | postmatur*:ti,ab | 910 |
9. | (Overdue OR pregnan*):ti,ab | 657,769 |
9. | 6 OR 7 OR 8 OR 9 | 667,156 |
10. | 5 OR 10 | 1,031,214 |
Intervention: | ||
11. | (membrane$ NEAR/3 (sweep* OR strip*)):ti,ab,kw | 1,059 |
12. | (amniotic NEAR/3 (sweep* OR strip*)):ti,ab | 15 |
13. | (stretch* NEAR/3 sweep*):ti,ab | 11 |
14. | 12 OR 13 OR 14 OR 15 | 1,072 |
Study types: | ||
15. | 'systematic review'/exp OR ‘cochrane library’/exp OR 'meta analysis'/exp | 334,469 |
16. | ((systematic* NEAR/3 review) OR ‘meta analy*’ OR metaanaly*):ti,ab,kw | 336,615 |
17. | 16 OR 17 | 428,252 |
Combined sets: | ||
18. | 11 AND 15 | 162 |
Final | 18 AND 19 | 15 |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | (MH "Pregnancy+") | 190,875 |
2. | (MH "Labor, Induced+") | 2,997 |
3. | (MH "Pregnancy Complications+") | 83,212 |
4. | (MH "Pregnancy Outcomes") | 21,765 |
5. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 | 203,612 |
6. | (TI (Labo#r# N3 (induc* OR spontan* OR augmentation))) OR (AB (Labo#r# N3 (induc* OR spontan* OR augmentation))) | 3,807 |
7. | (TI ("Post-term#" or "Post-date")) OR (AB ("Post-term#" or "Post-date")) | 304 |
8. | TI postmatur* OR AB postmatur* | 35 |
9. | (TI (Overdue OR pregnan*)) OR (AB (Overdue OR pregnan*)) | 119,418 |
10. | 6 OR 7 OR 8 OR 8 | 121,642 |
11. | 5 OR 10 | 236,647 |
Intervention: | ||
12. | (TI ("Membrane#" N3 (sweep* OR strip*))) OR (AB ("Membrane#" N3 (sweep* OR strip*))) OR (MW ("Membrane#" N3 (sweep* OR strip*))) | 80 |
13. | (TI (Amniotic N3 (sweep* OR strip*))) OR (AB (Amniotic N3 (sweep* OR strip*))) | 1 |
14. | (TI (Stretch* N3 sweep*)) OR (AB (Stretch* N3 sweep*)) | 5 |
15. | 12 OR 13 OR 14 | 85 |
Study types: | ||
16. | (MH "Systematic Review") OR (MH "Cochrane Library") OR (MH "Meta Analysis") | 103.845 |
17. | (TI (systematic* N3 review) OR "meta analy*" OR metaanaly*) OR (AB (systematic* N3 review) OR "meta analy*" OR metaanaly*) OR (MW (systematic* N3 review) OR "meta analy*" OR metaanaly*) | 155,294 |
18. | 16 OR 17 | 157,852 |
Combined sets: | ||
19. | 11 AND 15 | 57 |
Final | 18 AND 19 | 12 |
Referenser
- Boulvain M, Stan CM, Irion O. Membrane sweeping for induction of labour. Cochrane Libr 2005.
- SFOG. Stockholm: Svensk förening för obstetrik & gynekologi (SFOG). SFOG riktlinje Induktion av förlossning 2016-08-28; [cited 2020 May 11]. Available from: https://www.sfog.se/media/301124/ind_rikt_version_klart_20160828.pdf.
- Putnam K, Magann EF, Doherty DA, Poole AT, Magann MI, Warner WB, et al. Randomized clinical trial evaluating the frequency of membrane sweeping with an unfavorable cervix at 39 weeks. Int J Womens Health 2011;3:287-94.
- NICE. Manchester: National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE). Induction of labour, Clinical guideline [CG70], Published date: 23 July 2008; [cited 2020 May 11]. Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/CG70.
- Heilman E, Sushereba E. Amniotic membrane sweeping. Semin Perinatol 2015;39:466-70.
- Karolinska University Hospital. För patienter: Hinnsvepning. [cited 2020 May 11]. Available from: https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/dags-att-foda/hinnsvepning/.
- Rogers H. Does a cervical membrane sweep in a term healthy pregnancy reduce the length of gestation? MIDIRS Midwifery Digest 2010;20:315-9.
- Rosser J, Anderson T. Sweeping the membranes. Pract Midwife 1998;1:28-9.
- Boulvain M, Irion O, Marcoux S, Fraser W. Sweeping of the membranes to prevent post-term pregnancy and to induce labour: a systematic review. Br J Obstet Gynaecol 1999;106:481-5.
- Boulvain M, Irion O. Stripping/sweeping the membranes for inducing labour or preventing post-term pregnancy. Cochrane Database Syst Rev 2000:CD000451.
- Boulvain M, Stan C, Irion O. Membrane sweeping for induction of labour. Cochrane Database Syst Rev 2001:CD000451.
- Finucane EM, Murphy DJ, Biesty LM, Gyte GML, Cotter AM, Ryan EM, et al. Membrane sweeping for induction of labour. Cochrane Libr 2020.
- Avdiyovski H, Haith-Cooper M, Scally A. Membrane sweeping at term to promote spontaneous labour and reduce the likelihood of a formal induction of labour for postmaturity: a systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol 2019;39:54-62.
- Liu J, Song G, Meng T, Zhao G. Membrane sweeping added to formal induction method to increase the spontaneous vaginal delivery: a meta-analysis. Arch Gynecol Obstet 2018;297:623-30.
- Mozurkewich EL, Chilimigras JL, Berman DR, Perni UC, Romero VC, King VJ, et al. Methods of induction of labour: a systematic review. BMC Pregnancy Childbirth 2011;11:84-84.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Medical Research Methodology 2007;7:10.
- Roberts J, Evans K, Spiby H, Evans C, Pallotti P, Eldridge J. Women's information needs, decision-making and experiences of membrane sweeping to promote spontaneous labour. Midwifery 2020;83:102626.
- Wingert A, Hartling L, Sebastianski M, Johnson C, Featherstone R, Vandermeer B, et al. Clinical interventions that influence vaginal birth after cesarean delivery rates: Systematic Review & Meta-Analysis. BMC Pregnancy Childbirth 2019;19:1-19.
- Hamidi O, Quist-Nelson J, Xodo S, Berghella V. Membrane sweeping in patients planning a trial of labor after cesarean: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Matern Fetal Neonatal Med 2019:1-8.
- SBU. Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården: en handbok. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). [cited 2020 May 11]. Available from: http://www.sbu.se/sv/var-metod/.