Compassion-fokuserad terapi (CFT)
Fråga och sammanfattning
Samtalsinterventioner som fokuserar på självmedkänsla (compassion på engelska) tillhör vad som brukar kallas tredje vågens kognitiva beteendeterapier. Metoden utvecklades först för att hjälpa personer med hög självkritik och låg självkänsla, men den har senare kommit att användas även vid andra tillstånd, som beteendestörningar, psykisk sjukdom eller olika typer av utsatthet.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om compassion-fokuserad terapi (CFT)?
Frågeställare: Enhetschef, Ungdomsmottagning.
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning av systematiska översikter och bedömning av risk för bias av dessa inkluderat tre systematiska översikter i svaret [1–3]. Författarna till översikterna har dragit slutsatsen att compassion-fokuserad terapi verkar vara en lovande metod som visat effekt i flera olika patientgrupper, åtminstone när den jämförs med en obehandlad kontrollgrupp. Trots ett relativt stort antal randomiserade kontrollerade studier begränsas dock tillförlitligheten till resultaten då de ingående primärstudierna hade få deltagare och metodmässigt skilde sig åt i flera avseenden.
Det saknades ofta tydliga interventionsbeskrivningar i översikterna och det fanns en viss variation kring vilka komponenter som ansågs nödvändiga för att interventionen skulle klassas som compassion-fokuserad terapi. Samtliga översiktsförfattare drog dock slutsatsen att mer omfattande interventioner visat på robustare resultat eller högre effekt än mindre omfattande interventioner. Två av tre översikter har fokuserat på personer med någon psykisk sjukdom och den patientgrupp som undersökts i flest kontrollerade studier var personer med ätstörning (n=4). En översikt har även undersökt insatser till personer med fysiska besvär, men denna innehöll enbart en kontrollerad studie om compassion-fokuserad terapi. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Bakgrund
Samtalsinterventioner som fokuserar på självmedkänsla (compassion på engelska) tillhör vad som brukar kallas tredje vågens kognitiva beteendeterapier. Compassion-fokuserad terapi eller CFT är en metod som utvecklades av den brittiska psykologen Paul Gilbert och är en av många interventioner som riktar in sig på att förbättra deltagarnas självmedkänsla. Besläktade metoder är bland andra: “Mindful Self-Compassion”, “Compassion cultivation training”, “Cognitively based compassion training”, “Cultivating emotional balance” och “Compassion and loving-kindness meditations”.
Det finns även flera olika definitioner och beskrivningar av compassion, men Paul Gilbert beskriver compassion som: ”The sensitivity to suffering in self and others, with a commitment to try to alleviate and prevent it” [4].
Målet med CFT är att kombinera compassion-modellen med traditionell psykoterapi för att öka deltagarnas kunskaper om tre grundläggande emotionellt styrda system: hot och självbevarelse, driv och belöning samt anknytning och tröstande [5]. Metoden innefattar övningar såsom visualisering, meditation eller andningsövningar. Behandlingen sker vanligtvis individuellt men det har även utvecklats en gruppbehandling som kallas ”Compassionate mind training” (CMT).
Avgränsningar
Vi har gjort sökningar (se avsnittet Litteratursökning) i databaserna Embase, PsycINFO och Medline.
Vi har formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Personer från någon kliniskt relevant patientgrupp för psykiatrin eller övrig hälso- och sjukvård, både ungdomar och vuxna. Interventioner riktade till friska personer eller sjukvårdsanställda har därmed exkluderats.
- Intervention: Compassion focused therapy (CFT), individuellt eller i grupp, ibland kallad Compassionate mind training (CMT). Översikter som främst undersökt besläktade interventioner såsom Mindful Self-Compassion (MSC), Compassion cultivation training (CCT), cognitively based compassion training (CBCT), Cultivating emotional balance (CEB) och Compassion and loving-kindness meditations (CLKM) med flera har inte inkluderats. Även interventioner med målsättningen att påverka compassion men med oklar programbeskrivning har exkluderats.
- Control: Någon typ av relevant kontrollgrupp, väntelista, sedvanlig behandling eller annan alternativ behandling.
- Outcome: Förändring i psykiska symptom, skattningar av psykisk hälsa och förmåga, social förmåga, livskvalitet, kostnader eller medicinförbrukning.
För att vi skulle inkludera en artikel i svaret krävde vi att den var publicerad på engelska eller ett av de skandinaviska språken. Litteratursökningen har begränsats till systematiska översikter.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention/index test, comparison/control (jämförelseintervention) och outcome (utfallsmått).
Resultat från sökningen
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 95 artikelsammanfattningar (abstrakt) efter dubblettkontroll. Se Bilaga 1 för flödesschema. En utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 30 kunde vara relevanta. Dessa artiklar lästes i fulltext av utredaren. De artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades, se Bilaga 2. I Upplysningstjänstens svar kvalitetsgranskades tre systematiska översikter som var relevanta för frågan och samtliga av dessa klarade kvalitetskraven. I svaret ingår tre systematiska översikter samt fjorton primärstudier.
Bedömning av risk för bias
Under genomförandet av en systematisk översikt finns det risk för att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteraturgenomgång och hantering av resultaten. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Projektledaren bedömde risken för bias i översikterna med stöd av de frågor som finns beskrivna i AMSTAR granskningsmall [6] utifrån sex delsteg (detaljerad beskrivning återges i Bilaga 4: Granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter). Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare för efterföljande steg. Systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög. Se Bilaga 3.
Primärstudier bedöms inte för risk för bias av SBU:s upplysningstjänst. Det är därför möjligt att flera av studierna kan ha haft högre risk för bias än vad SBU inkluderar i sina andra rapporttyper.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade tre systematiska översikter med låg eller måttlig risk för bias [1-3] i svaret (Tabell 1). Spridningen eller heterogeniteten mellan de inkluderade primärstudierna var stor och flera av dem hade även inkluderats i flera översikter, dock så innehåller samtliga översikter åtminstone en unik studie (Tabell 2).
Två av tre översikter [2] [3] inkluderade primärstudier som undersökt compassion-fokuserade interventioner för personer med en psykisk sjukdom, en av dessa inkluderade dock även friska populationer som till exempel universitetsstudenter [3]. Den tredje översikten inkluderade enbart primärstudier som undersökt personer med långvariga fysiska besvär [1]. Sammanlagt inkluderade de tre systematiska översikterna tio randomiserade kontrollerade studier och fyra icke-randomiserade kontrollerade studier som undersökt effekten av CFT på en klinisk population (Tabell 2).
En av de systematiska översikterna [3] hade enbart inkluderat randomiserade kontrollerade studier medan de andra två även inkluderade observationsstudier utan kontrollgrupp [1] [2]. Ofta saknades det tydliga interventionsbeskrivningar och det var en viss variation kring vilka komponenter som var nödvändiga för att interventionen skulle klassas som compassion-fokuserad terapi. Notera därför att utifrån informationen som är tillgänglig i översikterna så presenterar vi enbart resultat från kontrollerade studier om effekten av CFT eller CMT på en klinisk patientgrupp i svaret. För information om ytterligare utfall, interventioner eller patientgrupper hänvisas den intresserade läsaren till originalartiklarna.
Craig och medarbetare undersökte effekten av compassion-fokuserad terapi (CFT) för patienter med en psykisk sjukdom (depression, psykos, PTSD, ätstörning eller liknande) [2]. Sammanlagt inkluderades 29 primärstudier i översikten varav nio randomiserade kontrollerade studier och tre kontrollerade studier. Översikten bedömdes ha måttlig risk för bias och resultaten presenterades enbart narrativt, och tabelleringen av utfallen och resultaten hade vissa brister.
Enligt översiktförfattarna rapporterade alla utom en randomiserad kontrollerad studie (opioid-missbrukare) signifikanta skillnader för någon av de primära utfallsmåtten. Enligt författarna var det inte enbart deltagarnas självmedkänsla som ökade utan de som behandlats med CFT uppvisade även lägre förekomst av psykiska symptom jämfört med kontrollgruppen. Vad som var kontrollgrupp i de enskilda studierna var framför allt väntelista till behandling, men även sedvanlig eller annan aktiv behandling förekom.
Utifrån resultaten drog översiktsförfattarna slutsatsen att CFT troligen är mer effektivt än ingen behandling för personer med en psykisk sjukdom och att resultaten åtminstone indikerar att CFT skulle kunna vara mer effektiv än andra psykologiska interventioner (till exempel mindfulness-interventioner eller avslappningsövningar i grupp). Detta resultat var dock baserat på få studier. Författarna bedömde att det finns viss evidens för att cirka tolv sessioner troligen krävs för att minska kliniska symtom och att gruppbaserad CFT i dagsläget har mer evidens än vad individuell behandling har.
Wakelin och medarbetare undersökte effekten av compassion-fokuserade interventioner på utfall kopplade till självkritik, vilket de definierade som själv-bedömning, självfördömande eller negativa tankar riktade mot sig själv [3]. De gjorde inga avgränsningar kring population utan inkluderade både symtomatiska och friska populationer, som till exempel universitetsstudenter. Översikten bedömdes ha måttlig risk för bias och inkluderade sammanlagt 20 randomiserade kontrollerade studier, dock var enbart sju av dessa utförda på kliniska patientgrupper. Av dessa sju var det enbart en studie som inte fanns inkluderad i översikten av Craig och medarbetare.
Resultaten som sammanvägdes i en metaanalys (n=20) indikerade enligt författarna en signifikant medelstor minskning (standardiserad medelvärdesskillnad SMD (Hedges’g): 0,51 95 % KI, 0,33 till 0,69) på deltagarnas självkritik jämfört med kontrollgrupp. Det var framför allt väntelista eller annan aktiv behandling som var kontrollgrupp i de enskilda studierna och dessa hade slagits samman i metaanalysen. Författarna noterade även en lägre effekt för deltagare från kliniska patientgrupper. Dock var denna skillnad inte statistiskt säkerställd och författarna ansåg att det på grund av låg statistisk styrka och heterogenitet i ingående interventioner och populationer inte var lämpligt att dra några slutsatser utifrån detta resultat.
Sammanfattningsvis drog författarna slutsatsen att compassion-fokuserade interventioner har en måttlig effekt på deltagarnas självkritik och att denna effekt var starkare för mer omfattande interventioner och när interventionen jämfördes mot en obehandlad kontrollgrupp.
Austin och medarbetare har publicerat en systematisk översikt om effekt och upplevelser av compassion-fokuserade interventioner för personer med långvariga fysiska besvär [1]. Översikten bedömdes ha måttlig risk för bias och innehöll sammanlagt 20 primärstudier, varav 6 om CFT, som undersökt effekt. Det var bara en studie, en liten randomiserad kontrollerad studie om effekten av CFT för kvinnor med bröstcancer, som hade jämfört CFT med en kontrollgrupp. Denna studie fann att CFT var effektivare än motivationshöjandeterapi på att minska depression och ångestsymtom hos deltagarna. Förutom detta presenterade översikten även primärstudier som innehöll kvalitativa resultat (n=7).
Sammanfattningsvis drog översiktsförfattarna slutsatsen att compassion-fokuserade interventioner visade lovande resultat för att minska depression och ångestsymtom för personer med långvariga fysiska besvär.
CFT = Compassion-focused therapy; ED = Eating disorder; RCT = Randomized controlled trial; TAU = Treatment as usual | ||
Included studies | Population/Intervention | Outcome |
Austin et al, 2021, [1] | ||
Study design: Included controlled trials, observational studies, and qualitative studies. Included: The review included a total of 20 studies, whereof 6 used CFT. Only one was a controlled study, and the others had a pre-post design. |
Population: Patients affected by a long-term physical condition. Intervention: The main objective of the interventions was the training of (self-) compassion. Control to CFT (single study): motivational enhancement therapy |
Psychological outcomes: All studies (n=12) with a comprehensive intervention found a significant effect for reduced anxiety and depression. Physical outcomes: 2 of 4 studies with a comprehensive intervention found a significant pre-post effect on pain. Health-related quality of life Four of five studies with comprehensive interventions found a significant pre-post effect on health-related quality of life. |
Author’s conclusion: “In conclusion, compassion-based interventions represent a potentially beneficial way to support people with long-term physical conditions and are well-received by intervention participants. Nonetheless, it is clear that the field and the available evidence are in their infancy. First indications of intervention effectiveness are improvements in anxiety, depression, self-compassion and health-related quality of life, among other outcomes.” |
||
Craig et al, 2020, [2] | ||
Study design: Included randomized controlled trials, controlled trials and observational studies. Included: n=29, whereof 9 studies were RCTs and 3 controlled trials. |
Population: Clinical populations, defined as individuals experiencing symptoms of any mental health condition, including depression, psychosis, post-traumatic stress, eating disorders, etc. Intervention: Included only CFT, as defined by those delivering the intervention and deemed to have covered core components (such as psychoeducation on tricky brain and three emotion regulation systems, and practices including soothing rhythm breathing and compassionate imagery). Control: Most studies used TAU or a waitlist control. 5 of 29 studies compared CFT to an alternative treatment, for example mindfulness, group relaxation and psychoeducation. |
All but one of the RCTs found a significant change in primary outcomes according to the authors. The following list of outcomes is not complete since results only were presented narratively and the information often was lacking in the review. For more information of outcomes and results, see the included studies. Outcomes for mental health disorders: Three studies included patients with mental health difficulties (borderline, psychosis and mixed). All three found a significant clinical effect on several outcomes. Outcomes for eating disorder: Four studies included patients with an eating disorder (Anorexia, binge eating, mixed). Three of four studies found a positive effect on ED-related outcomes. |
Authors' conclusion: “This review found that CFT is likely to be more effective than no treatment in clinical populations and suggests that group CFT might be more effective than other psychological interventions. It shows promise in conditions with underlying shame and self-criticism, with encouraging results across severe and complex mental health problems. It is possible that brief CFT may reduce mental health symptoms and increase self-compassion, however, there is some evidence that at least 12 h is required for significant and longer-lasting change.” |
||
Wakelin et al, 2021, [3] | ||
Study design: Randomized controlled trials. Included: n=20. Whereof 7 were based on a clinical population. |
Population: Includes all populations, both clinical and non-clinical. Demanded a quantitative measure of self-criticism. Intervention: Includes any intervention describing content and techniques that cultivate a sense of self-compassion. Control in clinical populations: Guided imaging, support group, behavioural strategy training, mindfulness training, waitlist or TAU. |
Self-criticism based on Hated-self (FSCRS-HS) or inadequate-self (FSCRS-IS) measures. Self-criticism (Hedges’g) A significant, medium size reduction in self-criticism 0.51 (95% CI, 0.33 to 0.69) Subgroup analysis: Clinical (n=7) 0.38 (95% CI, 0.11 to 0.65) Non-clinical (n=13) 0.57 (95% CI, 0.34 to 0.79) |
Authors' conclusion: “The meta-analysis indicated that self-compassion-related interventions produce a significant, medium reduction in self-criticism in comparison with control groups. This replicates Ferrari et al.'s (2019) meta-analysis findings in a larger sample of RCTs, suggesting the finding is reliable. Furthermore, greater reductions in self-criticism were seen when self-compassion-related interventions were longer in duration of days and compared with passive controls rather than active” |
Primärstudier
Nedan följer en sammanställning av samtliga primärstudier som inkluderats i de systematiska översikterna som undersökt CFT i kliniska populationer enligt vårt PICO. För dessa har inte risken för bias bedömts och av det skälet finns inte resultat eller slutsatser beskrivna i text eller tabell.
Fyra primärstudier har undersökt interventionen för personer med ätstörning, tre har undersökt personer med en psykisk sjukdom, två har undersökt personer med depression, två har undersökt personer med trauma och en har undersökt personer med missbruk. Se Tabell 2.
NRSI = Icke-randomiserad interventionsstudie, Non-randomized studies of interventions; RCT = Randomiserad kontrollerad studie, randomized controlled trial | |||
Primärstudier | Population | Design | Källa |
Navab et al, 2019, [7] | Mödrar med depression (n=20) | RCT | [2] |
Carlyle et al, 2019, [8] | Opiodmissbrukare (n=38) | RCT | [2] |
Kelly & Warring, 2018, [9] | Ätstörning (n=40) | RCT | [2] |
Kelly et al, 2017, [10] | Ätstörning (n=22) | RCT | [2] [3] |
Duarte et al, 2017, [11] | Ätstörning (n=20) | RCT | [2] [3] |
Feliu-Soler et al, 2017, [12] | Borderline (n=32) | RCT | [2] [3] |
Kelly & Carter, 2015, [13] | Ätstörning (n=41) | RCT | [2] [3] |
Noorbala et al, 2013, [14] | Depression (n=19) | RCT | [2] |
Braehler et al, 2013, [15] | Vuxna med psykos (n=40) | NRSI | [2] |
Cuppage et al, 2018, [16] | Personer med mentala svårigheter (n=87) | NRSI | [2] |
Beaumont et al, 2016, [17] | Brandmän med traumasymptom (n=17) | NRSI | [2] |
Beaumont et al, 2012, [18] | Trauma (n=32) | NRSI | [2] |
Ascone et al, 2017, [19] | Personer med psykisk sjukdom (n=56) | RCT | [3] |
Sadeghi et al, 2018, [20] | Kvinnor med bröstcancer (n=30) | RCT | [1] |
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av André Sjöberg (utredare), Irene Edebert (utredare, projektsamordnare), Per Lytsy (medicinskt sakkunnig), Pernilla Östlund (avdelningschef), samt Sara Fundell (projektadministratör) vid SBU.
Litteratursökning
Embase via embase.com 2021-05-05
Compassion focused therapy
/de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti,ab = Title or abstract; * = Truncation; ’ ’ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | (Compassion* NEAR/3 (treatment* OR therap* OR training OR intervention*)):ti,ab,kw | 1 101 |
Study types: | ||
2. | 'systematic review'/exp OR 'meta analysis'/exp OR ((systematic* NEAR/3 review*):ti,ab,kw) OR 'meta analysis':ti,ab,kw OR metaanalysis:ti,ab,kw | 502 612 |
Final | 1 AND 2 | 55 |
PsycINFO via ebsco.com 2021-05-05
Compassion focused therapy
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | (TI Compassion N3 (treatment* OR therap* OR training OR intervention*)) OR (AB Compassion N3 (treatment* OR therap* OR training OR intervention*)) | 1 085 |
Study types: | ||
2. | DE “Systematic Review OR DE “Meta Analysis” OR (TI (systematic* N3 review*) OR “meta analysis” OR metaanalysis) OR (AB (systematic* N3 review*) OR “meta analysis” OR metaanalysis) | 63 911 |
Final | 1 AND 2 | 50 |
Medline via ebsco.com 2021-05-05
Compassion focused therapy
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | (TI Compassion N3 (treatment* OR therap* OR training OR intervention*)) OR (AB Compassion N3 (treatment* OR therap* OR training OR intervention*)) | 1 817 |
Study types: | ||
2. | MH “Systematic Review OR MH “Meta Analysis” OR (TI (systematic* N3 review*) OR “meta analysis” OR metaanalysis) OR (AB (systematic* N3 review*) OR “meta analysis” OR metaanalysis) | 665 390 |
Final | 1 AND 2 | 45 |
Referenser
- Austin J, Drossaert CHC, Schroevers MJ, Sanderman R, Kirby JN, Bohlmeijer ET. Compassion-based interventions for people with long-term physical conditions: a mixed methods systematic review. Psychol Health. 2021;36(1):16-42. Available from: https://doi.org/10.1080/08870446.2019.1699090.
- Craig C, Hiskey S, Spector A. Compassion focused therapy: a systematic review of its effectiveness and acceptability in clinical populations. Expert Rev Neurother. 2020;20(4):385-400. Available from: https://doi.org/10.1080/14737175.2020.1746184.
- Wakelin KE, Perman G, Simonds LM. Effectiveness of self-compassion-related interventions for reducing self-criticism: A systematic review and meta-analysis. Clin Psychol Psychother. 2021. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2586. https://doi.org/10.1111/bjc.12043.
- Kirby JN. Compassion interventions: The programmes, the evidence, and implications for research and practice. Psychol Psychother. 2017;90(3):432-55. Available from: https://doi.org/10.1111/papt.12104.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7(1):10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
- Navab M, Dehghani A, Salehi M. Effect of compassion‐focused group therapy on psychological symptoms in mothers of attention‐deficit hyperactivity disorder children: A pilot study. Couns Psychother Res. 2019;19(2):149-57. Available from: https://doi.org/10.1002/capr.12212.
- Carlyle M, Rockliff H, Edwards R, Ene C, Karl A, Marsh B, et al. Investigating the Feasibility of Brief Compassion Focused Therapy in Individuals in Treatment for Opioid Use Disorder. Subst Abuse. 2019;13:1178221819836726. Available from: https://doi.org/10.1177/1178221819836726.
- Kelly AC, Waring SV. A feasibility study of a 2-week self-compassionate letter-writing intervention for nontreatment seeking individuals with typical and atypical anorexia nervosa. Int J Eat Disord. 2018;51(8):1005-9. Available from: https://doi.org/10.1002/eat.22930.
- Kelly AC, Wisniewski L, Martin-Wagar C, Hoffman E. Group-Based Compassion-Focused Therapy as an Adjunct to Outpatient Treatment for Eating Disorders: A Pilot Randomized Controlled Trial. Clin Psychol Psychother. 2017;24(2):475-87. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2018.
- Duarte C, Pinto-Gouveia J, Stubbs RJ. Compassionate Attention and Regulation of Eating Behaviour: A pilot study of a brief low-intensity intervention for binge eating. Clin Psychol Psychother. 2017;24(6):O1437-O47. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2094.
- Feliu-Soler A, Pascual JC, Elices M, Martin-Blanco A, Carmona C, Cebolla A, et al. Fostering Self-Compassion and Loving-Kindness in Patients With Borderline Personality Disorder: A Randomized Pilot Study. Clin Psychol Psychother. 2017;24(1):278-86. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2000.
- Kelly AC, Carter JC. Self-compassion training for binge eating disorder: a pilot randomized controlled trial. Psychol Psychother. 2015;88(3):285-303. Available from: https://doi.org/10.1111/papt.12044.
- Noorbala F, Borjali A, Noorbala A. The interaction effect between “Self-Compassion” and “Rumination” of depressed patients in “Compassion Focused Therapy”. Daneshvar Medicine. 2013;104:77-84.
- Braehler C, Gumley A, Harper J, Wallace S, Norrie J, Gilbert P. Exploring change processes in compassion focused therapy in psychosis: results of a feasibility randomized controlled trial. Br J Clin Psychol. 2013;52(2):199-214. Available from: https://doi.org/10.1111/bjc.12009.
- Cuppage J, Baird K, Gibson J, Booth R, Hevey D. Compassion focused therapy: Exploring the effectiveness with a transdiagnostic group and potential processes of change. Br J Clin Psychol. 2018;57(2):240-54. Available from: https://doi.org/10.1111/bjc.12162.
- Beaumont E, Durkin M, McAndrew S, Martin CR. Using Compassion Focused Therapy as an adjunct to Trauma-Focused CBT for Fire Service personnel suffering with trauma-related symptoms. Cogn Behav Therap. 2016;9:e34. Available from: https://doi.org/10.1017/s1754470x16000209.
- Beaumont E, Galpin A, Jenkins P. 'Being kinder to myself': A prospective comparative study, exploring post-trauma therapy outcome measures, for two groups of clients, receiving either Cognitive Behaviour Therapy or Cognitive Behaviour Therapy and Compassionate Mind Training. Counselling Psychology Review. 2012;27(1):31-43.
- Ascone L, Sundag J, Schlier B, Lincoln TM. Feasibility and Effects of a Brief Compassion-Focused Imagery Intervention in Psychotic Patients with Paranoid Ideation: A Randomized Experimental Pilot Study. Clin Psychol Psychother. 2017;24(2):348-58. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2003.
- Haj Sadeghi Z, Yazdi-Ravandi S, Pirnia B. Compassion-Focused Therapy on Levels of Anxiety and Depression Among Women with Breast Cancer; A Randomized Pilot Trial. Int J Cancer Manag. 2018;In Press(In Press). Available from: https://doi.org/10.5812/ijcm.67019.
Bilaga 1 Flödesschema för urval av studier
Bilaga 2 Exkluderade artiklar
Referens | Anledning |
Berry DR, Hoerr JP, Cesko S, Alayoubi A, Carpio K, Zirzow H, et al. Does Mindfulness Training Without Explicit Ethics-Based Instruction Promote Prosocial Behaviors? A Meta-Analysis. Pers Soc Psychol Bull. 2020;46(8):1247-69. Available from: https://doi.org/10.1177/0146167219900418. | Fel intervention |
Biber DD, Ellis R. The effect of self-compassion on the self-regulation of health behaviors: A systematic review. J Health Psychol. 2019;24(14):2060-71. Available from: https://doi.org/10.1177/1359105317713361. | Fel intervention |
Byrne G, Ní Ghráda Á. The application and adoption of four ‘third wave’ psychotherapies for mental health difficulties and aggression within correctional and forensic settings: A systematic review. Aggress Violent Behav. 2019;46:45-55. Available from: https://doi.org/10.1016/j.avb.2019.01.001. | Fel kontroll |
Cheang R, Gillions A, Sparkes E. Do Mindfulness-Based Interventions Increase Empathy and Compassion in Children and Adolescents: A Systematic Review. J Child Fam Stud. 2019;28(7):1765-79. Available from: https://doi.org/10.1007/s10826-019-01413-9. | Fel intervention |
Churchill R, Moore TH, Furukawa TA, Caldwell DM, Davies P, Jones H, et al. 'Third wave' cognitive and behavioural therapies versus treatment as usual for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2013(10):CD008705. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD008705.pub2. | Fel intervention |
Ferrari M, Hunt C, Harrysunker A, Abbott MJ, Beath AP, Einstein DA. Self-Compassion Interventions and Psychosocial Outcomes: a Meta-Analysis of RCTs. Mindfulness. 2019;10(8):1455-73. Available from: https://doi.org/10.1007/s12671-019-01134-6. | Fel intervention |
Gilbert P. Exploring Compassion Focused Therapy in forensic settings. In: Davies J, Nagi C, editors. Individual Psychological Therapies in Forensic Settings. New York, NY: Routledge/Taylor & Francis Group; 2017. p. 59-84. | Fel publikationstyp |
Hunot V, Moore TH, Caldwell DM, Furukawa TA, Davies P, Jones H, et al. 'Third wave' cognitive and behavioural therapies versus other psychological therapies for depression. Cochrane Database Syst Rev. 2013;2013(10):CD008704. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD008704.pub2. | Fel intervention |
Jefferson FA, Shires A, McAloon J. Parenting Self-compassion: a Systematic Review and Meta-analysis. Mindfulness. 2020;11(9):2067-88. Available from: https://doi.org/10.1007/s12671-020-01401-x. | Fel population |
Kilic A, Hudson J, McCracken LM, Ruparelia R, Fawson S, Hughes LD. A Systematic Review of the Effectiveness of Self-Compassion-Related Interventions for Individuals With Chronic Physical Health Conditions. Behav Ther. 2021;52(3):607-25. Available from: https://doi.org/10.1016/j.beth.2020.08.001. | Fel kontroll |
Kirby JN, Gilbert P. Commentary Regarding Wilson et al. (2018) “Effectiveness of ‘Self-Compassion’ Related Therapies: a Systematic Review and Meta-analysis.” All Is Not as It Seems. Mindfulness. 2019;10(6):1006-16. Available from: https://doi.org/10.1007/s12671-018-1088-8. | Fel publikationstyp |
Kirby JN, Tellegen CL, Steindl SR. A Meta-Analysis of Compassion-Based Interventions: Current State of Knowledge and Future Directions. Behav Ther. 2017;48(6):778-92. Available from: https://doi.org/10.1016/j.beth.2017.06.003. | Fel intervention |
Kirby JN. Compassion interventions: The programmes, the evidence, and implications for research and practice. Psychol Psychother. 2017;90(3):432-55. Available from: https://doi.org/10.1111/papt.12104. | Fel studiedesign |
Leaviss J, Uttley L. Psychotherapeutic benefits of compassion-focused therapy: an early systematic review. Psychol Med. 2015;45(5):927-45. Available from: https://doi.org/10.1017/S0033291714002141. | Fel intervention |
Li Y, Coster S, Norman I, Chien WT, Qin J, Ling Tse M, et al. Feasibility, acceptability, and preliminary effectiveness of mindfulness-based interventions for people with recent-onset psychosis: A systematic review. Early Interv Psychiatry. 2021;15(1):3-15. Available from: https://doi.org/10.1111/eip.12929. | Fel intervention |
Linardon J, Fairburn CG, Fitzsimmons-Craft EE, Wilfley DE, Brennan L. The empirical status of the third-wave behaviour therapies for the treatment of eating disorders: A systematic review. Clin Psychol Rev. 2017;58:125-40. Available from: https://doi.org/10.1016/j.cpr.2017.10.005. | Fel intervention |
Linardon J, Gleeson J, Yap K, Murphy K, Brennan L. Meta-analysis of the effects of third-wave behavioural interventions on disordered eating and body image concerns: implications for eating disorder prevention. Cogn Behav Ther. 2019;48(1):15-38. Available from: https://doi.org/10.1080/16506073.2018.1517389. | Fel intervention |
Lu X, Yang D, Liang J, Xie G, Li X, Xu C, et al. Effectiveness of intervention program on the change of glycaemic control in diabetes with depression patients: A meta-analysis of randomized controlled studies. Prim Care Diabetes. 2021;15(3):428-34. Available from: https://doi.org/10.1016/j.pcd.2021.01.006. | Fel intervention |
Misurya I, Misurya P, Dutta A. The Effect of Self-Compassion on Psychosocial and Clinical Outcomes in Patients With Medical Conditions: A Systematic Review. Cureus. 2020;12(10):e10998. Available from: https://doi.org/10.7759/cureus.10998. | Fel intervention |
Murfield J, Moyle W, O'Donovan A. Mindfulness- and compassion-based interventions for family carers of older adults: A scoping review. Int J Nurs Stud. 2021;116:103495. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ijnurstu.2019.103495. | Fel kontroll |
Patterson CW, Williams J, Jones R. Third-wave therapies and adults with intellectual disabilities: A systematic review. J Appl Res Intellect Disabil. 2019;32(6):1295-309. Available from: https://doi.org/10.1111/jar.12619. | Fel kontroll |
Robinson PL, Russell A, Dysch L. Third-Wave Therapies for Long-Term Neurological Conditions: A Systematic Review to Evaluate the Status and Quality of Evidence. Brain Impair. 2019;20(1):58-80. Available from: https://doi.org/10.1017/BrImp.2019.2. | Fel kontroll |
Rudaz M, Twohig MP, Ong CW, Levin ME. Mindfulness and acceptance-based trainings for fostering self-care and reducing stress in mental health professionals: A systematic review. J Contextual Behav Sci. 2017;6(4):380-90. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jcbs.2017.10.001. | Fel intervention |
Teoh SL, Letchumanan V, Lee LH. Can Mindfulness Help to Alleviate Loneliness? A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychol. 2021;12:633319. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.633319. | Fel intervention |
Thomason S, Moghaddam N. Compassion-focused therapies for self-esteem: A systematic review and meta-analysis. Psychol Psychother. 2020. Available from: https://doi.org/10.1111/papt.12319. | Fel intervention |
Veale D, Gilbert P, Wheatley J, Naismith I. A new therapeutic community: development of a compassion-focussed and contextual behavioural environment. Clin Psychol Psychother. 2015;22(4):285-303. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.1897. | Fel studiedesign |
Wilson AC, Mackintosh K, Power K, Chan SWY. Effectiveness of Self-Compassion Related Therapies: a Systematic Review and Meta-analysis. Mindfulness. 2018;10(6):979-95. Available from: https://doi.org/10.1007/s12671-018-1037-6. | Fel intervention |
Bilaga 3 Bedömning av risk för bias hos relevanta systematiska översikter
* Risken för bias i översikterna bedömdes med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter. Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall. Om översikten inte uppfyllde kraven i ett steg bedömdes den inte vidare i efterföljande steg. En systematisk översikt har bedömts ha medelhög till låg risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4 i SBU:s mall. | |
Referens | Risk för bias* |
Austin J, Drossaert CHC, Schroevers MJ, Sanderman R, Kirby JN, Bohlmeijer ET. Compassion-based interventions for people with long-term physical conditions: a mixed methods systematic review. Psychol Health. 2021;36(1):16-42. Available from: https://doi.org/10.1080/08870446.2019.1699090. | Måttlig |
Craig C, Hiskey S, Spector A. Compassion focused therapy: a systematic review of its effectiveness and acceptability in clinical populations. Expert Rev Neurother. 2020;20(4):385-400. Available from: https://doi.org/10.1080/14737175.2020.1746184. | Måttlig |
Wakelin KE, Perman G, Simonds LM. Effectiveness of self-compassion-related interventions for reducing self-criticism: A systematic review and meta-analysis. Clin Psychol Psychother. 2021. Available from: https://doi.org/10.1002/cpp.2586. | Måttlig |