Linsextraktion vid primärt kroniskt trångvinkelglaukom
Inledning
Bakgrund
Glaukom är en kronisk ögonsjukdom som ger upphov till skador på synnerven och näthinnans nervfibrer, vilket leder till att synfältet krymper. Vad som orsakar glaukom är inte helt känt men ett förhöjt ögontryck är en stark riskfaktor och den enda tillgängliga behandlingen går ut på att sänka ögontrycket (Faktaruta 1). Det finns flera typer av glaukom varav den vanligaste kallas kroniskt öppenvinkelglaukom. Den här rapporten handlar om en annan typ av glaukom – trångvinkelglaukom (primary angle‐closure glaucoma, PACG). Trångvinkelglaukom är betydligt mindre vanligt och uppstår på grund av att utflödet av kammarvätska från ögat blir begränsat eller blockerat av regnbågshinnan med ökat ögontryck som följd. En blockering kan ske plötsligt och orsaka en akut trångvinkelattack (akut glaukom) eller så sker en ofullständig kronisk begränsning av utflödet (kroniskt trångvinkelglaukom). Behandlingsalternativ inkluderar ögondroppar, laserbehandling och kirurgi (Faktaruta 2).
Kommenterad rapport
Ong AY, Ng SM, Vedula SS, Friedman DS. Lens extraction for chronic angle-closure glaucoma. Cochrane Database Syst Rev. 2021;3(3):Cd005555. Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.CD005555.pub3.
Publicerad: 2021-03-24
Senaste sökning: 2019-12-13
SBU:s sammanfattning
Linsextraktion jämfördes dels med laserbehandling (LPI) (Faktaruta 3), dels med linsextraktion i kombination med andra åtgärder (Faktaruta 3). Översikten visar att linsextraktion, i jämförelse med laserbehandling (LPI), begränsar utveckling av synfältsförlust vid ett-, två- och tre-årsuppföljning (n=216 ögon). I båda grupperna observerades en sänkning av ögontryck, men det fanns inga statistiskt signifikanta skillnader mellan patienter som har fått linsextraktion och de som behandlades med LPI (n=257 ögon). Det saknades data för att bedöma effekter av kombinationsbehandling med trabekulektomi.
Författarna till översikten bedömde att tillförlitligheten till resultaten är måttlig. Det är dock troligt att SBU skulle bedöma tillförlitligheten som lägre eftersom resultaten baseras på endast en studie.
SBU bedömer att översikten är välgjord, det vill säga att risken är liten för att översiktens resultat har blivit snedvridna under genomförandet av översikten. Däremot har SBU inte bedömt risk för bias för varje enskild studie som ingår i översikten. För mer information om hur vi har granskat översikten se SBU:s handbok, bilaga 6.
SBU vill lyfta följande
- Kroniskt trångvinkelglaukom är ovanligt i Sverige och är därför lätt att missa. En tidig diagnos och rätt behandling är fördelaktig för sjukdomsförloppet.
- I Sverige är LPI en vanlig åtgärd för att sänka ögontrycket hos patienter med trångvinkelglaukom. Översikten ger ett visst stöd åt linsextraktion vid trångvinkelglaukom för att begränsa utveckling av synfältsförlust.
- Linsextraktion (kataraktoperation) är världens vanligaste operation och utförs på många ställen i Sverige (Faktaruta 3). Eftersom kroniskt trångvinkelglaukom är ett komplext tillstånd, och kataraktoperation i dessa ögon har högre risk för komplikationer jämfört med LPI, krävs en individuell bedömning, noggrann patientinformation och en erfaren kirurg för denna åtgärd.
- Översiktsartikeln har enbart inkluderat studier där patienterna inte tidigare haft akuta episoder av trångvinkelglaukom. Därför kan resultaten inte överföras till trångvinkelglaukompatienter som genomgått en sådan tryckstegringsattack.
Beskrivning av den systematiska översikten
Om studierna i originalrapporten
Författarna till den systematiska översikten inkluderade åtta randomiserade kontrollerade studier (RCT) som totalt studerat 914 ögon. Underlaget baseras dock på studier av 513 ögon eftersom patienter med tidigare akuta episoder av trångvinkelglaukom exkluderades. Uppföljningstid för de olika studierna var 6 till 69 månader. De olika interventionerna som jämfördes med linsextraktion var (Faktaruta 3):
- LPI (1 multicenterstudie)
- Linsextraktion i kombination med viscogonioplasty (fako-VGP) (1 studie)
- Linsextraktion i kombination med goniosynechialys (fako-GSL) (2 studier)
- Linsextraktion i kombination med trabekulektomi (fako-trabekulektomi) (3 studier)
Resultat
Här presenteras resultaten för de primära utfallen för översiktens jämförelser (Tabell 1). Översiktens författare lyckades inte få tag på tillräckligt data för jämförelse med Fako-trabekulektomi. Resultat för sekundära utfallsmått hittas i översikten.
Fako-GSL = Linsextraktion i kombination med goniosynechialys; Fako-trabekulektomi = Linsextraktion i kombination med trabekulektomi; Fako-VGP = Linsextraktion i kombination med viscogonioplasty; LPI = Iridotomi | |||
Linsextraktion jämfört med: | Synfältsprogress | Förändring av ögontryck | Antalet studier (antal ögon) |
LPI | Andelen patienter med synfältsprogress var lägre i linsextraktionsgruppen. Oddskvoten vid 6 månader: OR=0,49 (95 % KI, 0,24 till 0,92) Oddskvoten vid 36 månader: OR=0,42 (95 % KI, 0,20 till 0,87) | Trycksänkning observerades i båda grupperna utan statistiskt signifikanta skillnader emellan. Däremot behövde linsextraktionsgruppen färre trycksänkande mediciner för att uppnå samma tryck. Genomsnittlig förändring i kontrollgruppen var –6,5 mmHg |
1 (216–257) |
Fako-VGP | Inga tillgängliga data för utfallet | Trycksänkning observerades i båda grupperna utan statistiskt signifikanta skillnader emellan. Genomsnittlig förändring i kontrollgruppen var –8,8 mmHg |
1 (91) |
Fako-GSL | Inga tillgängliga data för utfallet | Trycksänkning observerades i båda grupperna utan statistiskt signifikanta skillnader emellan. Genomsnittlig förändring i kontrollgruppen var –6,5 mmHg |
1 (32) |
Fako-trabekulektomi | Inga tillgängliga data för kontrollgruppen | Inga tillgängliga data för kontrollgruppen | 3 (186) |
Lästips
- European Glaucoma Society. Terminology and guidelines for glaucoma. 5 ed. Savona: PubliComm; 2020.
- SBU. Glaukom (grön starr). Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2010. [accessed Oct 10 2021]. Available from: Glaukom (grön starr) – Frågor och svar (sbu.se)
Referenser
- Amerasinghe N, Aung T. Angle-closure: risk factors, diagnosis and treatment. Prog Brain Res. 2008;173:31-45. Available from: https://doi.org/10.1016/s0079-6123(08)01104-7.
- Varma D, Baylis O, Wride N, Phelan PS, Fraser SG. Viscogonioplasty: an effective procedure for lowering intraocular pressure in primary angle closure glaucoma. Eye (Lond). 2007;21(4):472-5. Available from: https://doi.org/10.1038/sj.eye.6702224.
- Campbell DG, Vela A. Modern goniosynechialysis for the treatment of synechial angle-closure glaucoma. Ophthalmology. 1984;91(9):1052-60. Available from: https://doi.org/10.1016/s0161-6420(84)34195-1.
Projektgrupp
Sakkunnig
Gauti Jóhannesson, överläkare och docent, Ögonkliniken Västerbotten i Umeå
SBU
- Naama Kenan Modén, projektledare
- Irini Åberg, projektadministratör
Granskare
Enping Chen, överläkare och docent, Glaukomsektionen, S:t Eriks Ögonsjukhus, Stockholm
Bindningar och jäv
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.