Kartläggning av metoder för tandvården
En kartläggning av systematiska översikter om metoder för prevention, diagnostik och behandling av tillstånd och sjukdomar som handhas av tandvården
SBU:s sammanfattning
Den här kartläggningen har inkluderat 2 918 systematiska översikter inom de olika tandvårdsområdena, varav cirka 1 300 översikter med måttlig eller låg risk för bias. Kartläggningen kan användas av bland annat kliniker och forskare för att enkelt hitta sammanställd forskning. Forskningsfinansiärer kan också se var sammanställd forskning saknas.
För vissa områden, till exempel dentala implantat och käkkirurgi, identifierades betydligt fler översikter än för områdena odontologisk radiologi eller pedodonti. De flesta systematiska översikter om tandvård berör behandling – en mindre del handlar om diagnostik eller prevention. Andelen översikter som bedöms ha hög risk för bias (snedvridning) varierar mellan områdena.
Kartläggningen i sin helhet redovisas i form av en större interaktiv och sökbar digital karta, som är indelad enligt tandvårdens nio specialistområden samt områdena kariologi och dentala implantat. Dentala implantat har hanterats som ett eget område eftersom sådan behandling utförs inom flera av specialistområdena. I den större kartan anges även risken för bias samt hur många översikter som berör diagnostik, prevention respektive behandling. Utöver denna heltäckande karta finns även en karta för varje område, där de ingående översikterna med måttlig eller låg risk för bias har grupperats utifrån de metoder eller tillstånd som de berör.
Kartläggningen har genomförts med hjälp av en systematisk litteratursökning begränsad till systematiska översikter samt en relevansgranskning. Översikterna indelades efter det eller de områden som de berör. Därefter granskades översikterna för att på övergripande nivå bedöma risken för att resultaten påverkats av bias på grund av metodologiska brister. Översikter där det finns risk för att inte alla relevanta studier identifierats eller där primärstudierna inte kvalitetsgranskats har bedömts ha hög risk för bias. Kartläggningen inkluderar däremot inte någon bedömning av risken för bias i de primärstudier som ingår i de systematiska översikterna.
1. Syfte
Syftet med denna kartläggning är att identifiera och granska tillförlitligheten hos systematiska översikter som berör prevention, diagnostik och behandling av tillstånd och sjukdomar som handhas av tandvården och göra dem sökbara i en eller flera interaktiva kartor. Detta för att på ett överskådligt sätt sammanfatta sammanställd forskning och tillgängliggöra detta för vårdgivare, forskare och beslutsfattare i en digital karta med interaktiv funktion.
2. Bakgrund
Odontologi innefattar diagnostik, behandling och prevention av tillstånd i munhålan och angränsande områden som är involverade i dess funktion såsom tänder, ben, bindväv, körtlar, slemhinnor, muskler, blodkärl och nerver. Centralt inom odontologin är upprätthållandet av smärt- och infektionsfrihet, funktioner för tuggförmåga, talfunktion samt ett godtagbart utseende. I dagsläget finns ett tiotal ämnesföreningar varav nio är odontologiska specialiteter.
Tandvården i Sverige utreder, behandlar och förebygger skador och sjukdomar i de mjuka och hårda vävnaderna i munhålan, käkleder och tuggmuskler. I det arbetet ingår således diagnostik som innefattar en anamnestisk och klinisk undersökning och bedömning samt i många fall även en röntgenologisk bedömning. En behandling kan innefatta en operativ behandling i form av rekonstruktion av en tand eller förlorade tänder, rekonstruktion av käkben, tandförflyttning, tandersättning i form av tandimplantat, eller rotfyllning av en tand som är inflammerad eller nekrotisk. En behandling kan även innefatta smärtlindring vid exempelvis infektioner i tand eller angränsande områden såsom slemhinna, gingiva, ben, muskler, nerver eller smärtlindring vid symtom på parafunktioner (tandpressning och tandgnissling). Flera tillstånd som diagnostiseras inom tandvården har en tydlig odontologisk orsak och kan förhindras eller förbättras genom preventiv tandvård.
Tandvården träffar många individer regelbundet och får då en bild av allmäntillstånd och livssituation. Många tillstånd som behandlas av hälso- och sjukvården manifesteras i munnen. Psykisk ohälsa och ätstörningar är tillstånd som kan orsaka erosioner (frätskador) och abrasioner (nedslitning) av tänder eller smärta i käkleder och tuggmuskulatur. Slemhinneförändring eller lättblödande gingiva kan bero på underliggande sjukdomar som till exempel järn- och vitaminbrist, autoimmuna sjukdomar eller maligniteter.
De flesta av tandvårdens metoder är väl etablerade och har använts under lång tid, men metoderna och materialen har utvecklats kontinuerligt. Inom bilddiagnostik används numera digital röntgen i stället för film och behandlingen av tillståndet karies har utvecklats till att vara mindre invasiv. Tandersättning och tandförflyttning med hjälp av benfixerade implantat är behandlingsmetoder som utvecklats under de senaste decennierna och blir allt vanligare som behandlingsalternativ.
Den behandling som utförs inom tandvården ska vara baserad på vetenskaplig evidens och beprövad erfarenhet. Preklinisk och klinisk forskning bedrivs vid fyra lärosäten och en hel del kliniskt tillämpad forskning sker i regionerna, både inom privat och offentlig tandvård.
Systematiska översikter som är gjorda med god metodologisk kvalitet kan utgöra vetenskapligt underlag för valet av behandlingsmetod. Denna kartläggning kan göra det enkelt för vårdgivare, forskare och beslutsfattare att identifiera relevanta systematiska översikter som granskats och där risken för bias har bedömts.
3. Metod för kartläggningen
En projektplan för denna rapport utarbetades av projektgruppen och fastställdes genom beslut av SBU:s generaldirektör den 24:e oktober år 2018.
3.1 Frågeställning
Vad finns det för systematiska översikter som berör metoder som ges eller som skulle kunna ges av tandvården för att förebygga, diagnostisera eller behandla sjukdomar eller sjukdomstillstånd i munhålan eller i angränsande vävnader som är involverade i bettets funktion såsom tänder, ben, muskler och nerver?
3.1.1 Population
Barn och vuxna oavsett hälsotillstånd.
3.1.2 Interventioner
Metoder för diagnostik, prevention eller behandling som används inom tandvården.
3.1.3 Utfall
Utfall som berör diagnostik och effekt av behandlingar och preventiva åtgärder.
3.1.4 Kontroll
Inget krav att frågeställningen i en översikt ska innefatta en kontroll eller jämförelsegrupp.
3.1.5 Studiedesign
Enbart systematiska översikter inkluderas. För att räknas som systematisk översikt krävs att författarna presenterat en frågeställning och har genomfört en litteratursökning.
3.1.6 Avgränsningar
Systematiska översikter på engelska eller skandinaviska språk som publicerats efter år 1999 i en tidskrift som tillämpar peer-review inkluderas. Tidsgränsen baseras på att det innan år 2000 inte hade publicerats så många systematiska översikter som håller dagens metodologiska kvalitetskrav för en systematisk översikt.
Systematiska översikter om antibiotikabehandling som innefattas av STRAMAs (samverkan mot antibiotikaresistens) behandlingsrekommendationer för vanliga infektioner i öppenvård har inte inkluderats i denna kartläggning.
Behandlingar som främst utförs av andra specialiteter inom hälso och sjukvården ingår inte i kartläggningen. Exempelvis behandlingar av trigeminusneuralgier, sjukdomar i de stora spottkörtlarna, ansiktspares, cancer, läpp- käk- och gomspalt och andra orofaciala tillstånd som i huvudsak hanteras av andra medicinska specialiteter i Sverige.
3.2 Litteratursökning
Litteratursökningar genomfördes för att identifiera den litteratur som motsvarar projektets frågeställningar och som publicerats efter år 1999. Stor vikt lades vid att utforma sökstrategierna på ett sådant sätt att de skulle vara breda och förutsättningslösa i syfte att fånga så många relevanta översikter som möjligt. Litteratursökningarna baserades i huvudsak på populationen i kombination med en sökning efter systematiska översikter. En informationsspecialist utformade och genomförde litteratursökningarna i samråd med projektets sakkunniga och projektledare. De sakkunniga kontrollerade, kompletterade och beslutade om förslagen till sökstrategier. Sökstrategierna redovisas i Bilaga 1.
I sökstrategierna användes söktermer ur databasernas olika ämnesordslistor tillsammans med söktermer hämtade ur abstrakt och titlar.
Sista datum för sökningen var 21 januari år 2019 och utfördes i följande internationella databaser: Cochrane Database of Systematic Reviews, Embase och PubMed.
3.3 Metod för relevansbedömning av systematiska översikter
För att en systematisk översikt skulle bedömas som relevant ställde projektgruppen följande krav:
- den skulle uppfylla de kriterier som beskrivs i avsnitt 3.1.
- den skulle beröra någon eller några av de förutbestämda tandvårdsområdena listade i Tabell 1.
Relevanta systematiska översikter identifierades och valdes ut i två steg:
- urval efter bedömning av översiktens sammanfattning (abstrakt)
- relevansbedömning efter granskning av översikten i fulltext.
Projektgruppens projektledare granskade översikternas sammanfattningar parvis och oberoende av varandra. Det räckte med att en av de två granskarna ansåg att en översikt skulle inkluderas för att den skulle läsas i sin helhet. Fulltextgranskning av de utvalda översikterna genomfördes oberoende och parvis av projektgruppens medlemmar, par bestående av en av de fyra sakkunniga och en av de två projektledarna. Vid oenighet gällande relevans för en systematisk översikt som lästs i sin helhet fördes först en diskussion mellan granskarna och vid behov involverades hela projektgruppen i diskussionen och beslut togs i konsensus.
3.4 Metodik för bedömning av risk för bias (snedvridning) i översikterna
Projektgruppen bedömde de systematiska översikternas risk för bias, med stöd av en granskningsmall som baseras på frågorna i AMSTAR (Bilaga 2) och används vid granskning av systematiska översikter (Faktaruta 3.1). För att en översikt skulle anses ha tillräckligt låg risk för bias (låg/måttlig risk för bias)/skulle den uppfylla följande tre kriterier:
- En tydlig frågeställning och en transparant och återupprepningsbar litteratursökning som bör fånga upp studier som besvarar frågeställningen.
- En relevansbedömning av granskade studier som genomförts av minst två personer oberoende av varandra.
- En bedömning av risk för bias i inkluderade studier som är genomförd av minst två personer oberoende av varandra och där bedömningen för varje inkluderad studie är tydlig och dess sammantagna påverkan på översiktens slutsats(er) finns beskrivna.
Om en översikt brister i något av dessa steg, till exempel saknar en litteratursökning som presenterats på ett transparent sätt eller om litteratursökningen inte täcker in frågeställningen så att risken är stor att relevanta primärstudier inte kommit med i sökningen, så bedömdes risken för bias vara hög.
Detta granskningssteg genomfördes av projektgruppens medlemmar där samtliga översikter granskades av minst två personer oberoende av varandra. I de fall där en projektmedlem varit medförfattare i en översikt överlämnades granskning till två andra medlemmar för att undvika jäv. Oenigheter löstes genom att en tredje person inom projektgruppen rådfrågades. De primärstudier eller originalstudier studier som ingick i en systematisk översikt bedömdes inte.
3.5 Överförbarhet
Vid relevansgranskning av systematiska översikter gjordes en bedömning utifall att metoden som studerades i översikten används av tandvården i Sverige eller om metoden skulle kunna användas inom tandvården i Sverige, inom en snar framtid. Om svaret på någon av dessa bedömningar var nej så ansågs inte översikten överförbar till svenska förhållanden och är inte relevant för denna kartläggning.
3.6 Kartläggning av relevanta systematiska översikter
Kartan över tandvården delades in i områden som motsvarar de olika specialistområdena samt dentala implantat och ämnesområdet kariologi. Dentala implantat valdes som ett eget område då implantatbehandling utförs av flera specialistområden. Kartans struktur består av tolv områden som i sin tur delas in i diagnostik, prevention och behandling (Tabell 4.1).
De översikter som ansågs relevanta kartlades till ett eller flera områden samt efter om de studerat diagnostik, prevention och/eller behandling. Om en översikt berörde flera områden listades översikten under alla dessa områden.
Kartläggning av översikterna gjordes av två personer i projektgruppen.
4. Resultat
En litteratursökning som genomfördes under år 2017 och år 2018 och uppdaterades i januari år 2019 i databaserna Cochrane Database of Systematic Reviews, Embase och PubMed resulterade i att 21 437 presumtiva översikter identifierades. När titel och abstrakt lästes för dessa presumtiva översikter bedömdes att 4 572 kunde vara systematiska översikter som var relevanta för denna kartläggning, det vill säga översikter som granskat primärforskning som studerat prevention, diagnostik eller behandling av tillstånd och sjukdomar som handhas av tandvården. Vid en fulltextgranskning bedömdes att 2 918 var relevanta (Figur 4.1) Flödesschema ingående systematiska översikter). För vissa områden, till exempel dentala implantat och käkkirurgi identifierades cirka 600 relevanta översikter, vilket var betydligt fler än för andra områden som till exempel odontologisk radiologi där 81 relevanta översikter identifierades (Tabell 4.1). De flesta systematiska översikter berör behandling och en mindre del handlar om diagnostik eller prevention.
Vid en granskning av de systematiska översikternas beskrivna metodologi noterades att beskrivning av vissa delmoment i många fall var otydlig eller saknades. När så var fallet bedömdes en översikt ha hög risk för bias. I de fall metodbeskrivningen var otydlig har bedömningarna av projektgruppen som tagit fram denna kartläggning harmoniserat sina subjektiva bedömningar så att de är så konsekventa som möjligt.
I Tabell 4.1 och i den interaktiva kartan finns samtliga systematiska översikter som bedömdes vara relevanta och de som har låg/måttlig risk för bias finns även listade för sig. I Tabell 4.1 finns antalet översikter listade. En översikt kan dock finnas inom flera områden. I den interaktiva kartan på SBU:s webbplats kan översikterna i de olika områdena sorteras fram.
4.1 Subgruppering av systematiska översikter inom respektive område
De systematiska översikter som hade måttlig eller låg risk för bias subgrupperades ytterligare efter de systematiska översikternas tema. Nedan beskrivs subgrupperingen för varje område som kartlagts.
4.1.1 Bettfysiologi
För området bettfysiologi (även kallad orofacial smärta och käkfunktion eller klinisk oral fysiologi) identifierade vi 101 systematiska översikter med låg eller medelhög risk för bias. Det tema som innehöll flest systematiska översikter var TMD (temporal mandibular disorder) följt av sömnapné och bruxism (Tabell 4.2). Effekter av käkkirurgi och framför allt ortognatkkirurgi har studerats i 5 procent av översikterna och strategier för behandling av artrit i 6 procent. Antalet översikter som berörde behandling var i stor majoritet i jämförelse med prevention respektive diagnostik för hela ämnesområdet (Tabell 4.1).
* Antal översikter med detta tema. En översikt kan ha flera teman. | |
Tema | Antal* |
TMD | 50 |
Sömnapné | 27 |
Bruxism | 10 |
Artrit | 6 |
Effekter av käkkirurgi | 5 |
Övrigt | 3 |
4.1.2 Dentala implantat
Inom området dentala implatat identifierades 258 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias där huvuddelen berör behandling. Flest översikter finns inom temana ”kirurgisk metod” och ”implantatstödd protetik” (Tabell 4.3). Ett relativt stort antal systematiska översikter har fokus på benförbättrande åtgärder eller behandling av periimplantit. Temat ”population och riskfaktorer” innehåller många översikter om implantatbehandling på personer med exempelvis behandlad cancer, osteoporos, parodontit, diabetes eller riskfaktorer som rökning och bruxism.
a Antal översikter med detta tema. b Antal implantat, position, mucosa, zygomaticusimplantat. c Protokoll för loading/belastning, abutment. d Benaugmentation, sinuslyft. e Underliggande sjukdomar, medicinering, tobaksvanor m.m. |
|
Tema | Antala |
Kirurgisk metodb | 63 |
Implantatstödd protetikc | 51 |
Benförbättringd | 32 |
Periimplantit, munhygien, plack, biologisk film | 30 |
Population och riskfaktorere | 29 |
Implantat-material, -design, -yta | 28 |
Generellt översikter om lyckandefrekvens | 9 |
Antibiotikabehandling | 6 |
Diagnostik, planering | 4 |
Övrigt | 6 |
4.1.3 Endodonti
Inom området endodonti fann vi 91 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Dessa kunde delas upp i teman där det vanligaste temat var hanteringen av den vitala (levande) pulpan, alltifrån hur man behåller denna intakt trots djupa kariesangrepp till hur man hanterar den inflammerade pulpan. Det näst vanligaste temat behandlade den infekterade och nekrotiska pulpan. Det tredje största temat gällde revision, det vill säga omgörning av tidigare rotfylld tand. Därefter följde grupper som i fallande ordning berörde smärtlindring, apikal kirurgi (rotbehandling genom ett kirurgiskt ingrepp) och akutbehandling. Slutligen fanns artiklar som handlade om regenerativ endodonti för att stimulera och återskapa vävnad.
Flera av artiklarna berörde gemensamma behandlingsmoment som exempelvis rensnings- och rotfyllningstekniker. Fördelningen av de nämnda grupperna finns i Tabell 4.4.
* Antal översikter med detta tema. En översikt kan ha flera teman. | |
Tema | Antal* |
Vital pulpa | 41 |
Infekterade nekrotiska pulpan | 28 |
Omgörning av tidigare rotbehandling | 22 |
Smärta | 18 |
Apikal kirurgi | 13 |
Akut behandling | 11 |
Regenerativ endodonti | 9 |
Övrigt | 17 |
4.1.4 Kariologi
Inom området kariologi identifierades 157 systematiska litteraturöversikter med måttlig eller låg risk för bias. En del av dessa översikter berör även pedodonti eftersom mycket av forskningen kring kariessjukdomen har utförts på barn och unga. Det vanligaste behandlingstemat var olika fyllningsmaterial, deras lyckandefrekvens och överlevnad. Det kariesförebyggande temat dominerades av fluorider, övrig prevention, non-operativa interventioner samt antibakteriell behandling. Översikterna som berörde kariesdiagnostik handlade främst om upptäckt av tidiga kariesskador i emaljen (Tabell 4.5).
* Antal översikter. | |
Tema | Antal* |
Fyllningsterapi, material, lyckandefrekvens och fyllningsöverlevnad | 36 |
Fluorider | 25 |
Övrig kariesprevention samt non-operativ behandling | 23 |
Excavering, överkappning | 15 |
Antibakteriell behandling | 12 |
Fissurförsegling | 13 |
Behandling av ilningar | 10 |
Diagnostik av initial karies | 8 |
Tekniker för remineralisering | 7 |
Övrigt | 8 |
4.1.5 Käkkirurgi
Inom området käkkirurgi fann vi 254 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. De allra flesta, 243 handlade om behandling, av de övriga rörde tio diagnostik och en rörde prevention. De kunde delas upp i några teman där det vanligaste var implantat. Det kunde vara själva implantatoperationen men också olika typer av behandlingar som syftade till att kunna genomföra implantatbehandlingen vid begränsande anatomiska förhållanden. Det näst vanligaste temat behandlade tandextraktioner och då framför allt visdomstandsoperationer. Den tredje vanligaste var ortognatkirurgi och behandling av ansiktsdeformiteter. Fördelningen mellan huvudgrupperna presenteras i Tabell 4.6.
* Antal översikter. | |
Tema | Antal* |
Implantat | 80 |
Tandextraktioner | 41 |
Ortognatkirurgi och ansiktsdeformiteter | 39 |
Övrigt (i huvudsak handläggning av ökad blödningsrisk) | 28 |
Käk- och ansiktsfrakturer | 16 |
Inflammatoriska tillstånd i käkar (som osteoradionekros, läkemedelsrelaterad käkbensnekros, osteomyelit eller infektioner) | 13 |
Slemhinneförändringar | 8 |
Käkrekonstruktioner | 9 |
Käkleder | 5 |
Tandtrauma | 5 |
Övrig dentoalveolär kirurgi | 7 |
Cystor och benigna tumörer | 3 |
4.1.6 Odontologisk radiologi
Inom området odontologisk radiologi (även kallad bild- och funktionsdiagnostik) fann vi 35 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Det vanligaste temat var olika typer av lägesbestämningar av frakturer och icke frambrutna tänder. Andra områden var käkleder, ortodontiska analyser och rotresorptioner. Olika metoder för diagnostik utvärderas såsom CBCT (Cone Beam Computed Tomography), magnetkamera, OPG (ortopantomogram), cephalometri och ultraljud (Tabell 4.7).
* Antal översikter. En översikt kan ha flera teman. | |
Tema | Antal* |
Identifiering och lägesbestämning | 16 |
Käkleder | 6 |
Rotresorptioner | 4 |
Ortodontiska analyser | 5 |
Vävnader ben och mjukdelar | 6 |
Övrigt | 2 |
4.1.7 Oral protetik
Inom området protetik fann vi 103 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Översikterna är indelade efter vilka typer av behandlingar som kan komma i fråga: tand- eller implantatstödd konstruktion och om denna är fast eller avtagbar. En separat grupp behandlar förankringsstift i rotkanalen en annan innehåller artiklar om avtryck/scanner. Det finns även en grupp med artiklar som studerat livskvalitet i samband med protetisk behandling. Många artiklar innefattar flera av ovanstående grupper. Totala antalet grupperingar redovisas nedan (Tabell 4.8).
Värt notera är att av de 103 inkluderade systematiska översikterna med låg till måttlig risk för bias handlade knappt hälften om implantatstödd protetik och av dessa handlade de flesta om avtagbar protetik på implantat.
* Antal översikter. En översikt kan ha flera teman. | |
Tema | Antal* |
Implantatstödd konstruktion | 50 |
Bettrehabiliterande behandling | 45 |
Fastsittande konstruktion | 37 |
Avtagbar konstruktion | 40 |
Tandstödd konstruktion | 29 |
Restaurationer | 23 |
Livskvalitet | 9 |
Stiftförankring | 9 |
Scanners, avtryck | 9 |
Övrigt | 26 |
4.1 8 Orofacial medicin
För området orofacial medicin (tidigare oral medicin eller sjukhustandvård) identifierade vi 134 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Det tema som innehöll flest systematiska översikter var slemhinneförändringar där behandlingsstrategier för Oral Lichen Planus var det mest representerade området (Tabell 4.9). Inom temat övrigt finns bla två översikter som omfattar kirurgisk behandling i samband med antikoagulantiabehandling. Antalet översikter som berörde behandling var i stor majoritet i jämförelse med övriga metoder för prevention respektive diagnostik (Tabell 4.1). Översikterna för behandlingar inom orofacial medicin berörde främst behandlingsstrategier för slemhinneförändringar eller slemhinneskador. Översikterna kring förebyggande behandlingar dominerades av insatser för att förhindra orala mucositer i samband med strålbehandling mot huvud- och hals samt det förebyggande arbetet med utbildningar till sjukvårds- och omvårdnadspersonal för att upprätthålla en god munhälsa i samband med minskad autonomitet. De översikter som beskrev diagnostiska metoder var främst inriktade på tidig diagnos av slemhinneförändringar med risk för malign transformation.
* Antal översikter. En översikt kan ha flera teman. | |
Tema | Antal* |
Slemhinneförändringar | 41 |
Xerostomi samt hyper- och hyposalivering | 21 |
Maligna tillstånd | 21 |
Orala mucositer vid cancerbehandling | 15 |
Osteonekros i samband med läkemedelsbehandling | 9 |
Äldre i behov av särskilt stöd | 6 |
Övrigt (t.ex. halitosis och antifibrinolytisk behandling) | 22 |
4.1.9 Ortodonti
Inom området ortodonti (tandreglering) identifierades 230 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Föga förvånande handlade många om tekniker med fast tandställning och behandling av speciella bettavvikelser såsom över- och underbett (Tabell 4.10). Ett relativt stort antal systematiska översikter hade fokus på komplikationer och sidoeffekter av tandregleringsbehandling.
* Antal översikter. | |
Tema | Antal* |
Behandling med fastsittande tandställning, (bracketsystem, lingual tandställning) | 37 |
Behandling av underbett och överbett, diverse metoder | 26 |
Komplikationer, sidoeffekter (rotresorption, smärta etc.) | 22 |
Tandreglering i kombination med kirurgi | 19 |
Avtagbar apparatur, interceptiv behandling | 15 |
Tekniker för acceleration (påskynda tandförflyttning) | 9 |
Mini-implantat | 17 |
Expansion av överkäken, korsbett (fast och avtagbar apparatur) | 16 |
Förebyggande av karies i anslutning till tandställning (white spot lesions) | 16 |
Behandling av öppet eller djupt bett | 7 |
Retention av behandlingsresultat | 8 |
Övrigt (t.ex. livskvalitet och ortodonti) | 38 |
4.1.10 Parodontologi
Inom området parodontologi fann vi 176 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias (Tabell 4.11). De flesta berörde kirurgisk behandling, en grupp som även inkluderade regenerativa material. En relativt stor andel av översikterna faller inom temat lokal behandling såsom kemisk/ farmakologisk behandling och fotodynamisk terapi. Det finns även ett flertal översikter om antibiotikabehandling. Översikterna kring förebyggande behandling dominerades av betydelsen av god munhygien och olika hjälpmedel. Det fanns endast ett fåtal översikter inom temat diagnostik.
a Antal översikter. b Inkluderar metoder för borttagning av biofilm och tandsten. |
|
Tema | Antala |
Kirurgisk behandling, regenerativa material | 35 |
Lokal kemisk/farmakologisk behandling | 28 |
Fotodynamisk terapi/laser | 24 |
Generellt om behandlingb | 22 |
Munhygien och instruktioner | 19 |
Antibiotikabehandling | 18 |
Population och riskgrupper | 8 |
Diagnostik | 3 |
Farmakologisk behandling (utöver antibiotika) | 3 |
Övrigt (t.ex ortodonti, probiotika, motiverande intervju) | 16 |
4.1.11 Pedodonti
Inom området pedodonti (barn- och ungdomstandvård) fann vi 78 systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias. Ett vanligt tema var tandvårdsrädsla, innefattande sedering och smärtkontroll (Tabell 4.12). De flesta översikterna om behandling rörde rotbehandling av primära tänder samt fyllningsterapi och avlägsnade av karies. Översikterna kring förebyggande behandlingar dominerades av fluorider och övriga metoder för grupprofylax och individuella åtgärder.
* Antal översikter. |
|
Tema | Antal* |
Tandvårdsrädsla, sedering och smärtkontroll | 13 |
Rotbehandling av primära tänder | 13 |
Fluorider | 12 |
Fyllningar, excavering | 10 |
Övrig kariesprevention och tidig småbarnskaries | 9 |
Interceptiv behandling av bettet | 3 |
Ortodonti | 6 |
Kirurgiska åtgärder, syndrom | 2 |
Fissurförsegling | 4 |
Övrigt | 6 |
4.1.12 Övrigt (det som inte ryms inom något av de ovan nämnda områdena)
Tjugo översikter med måttlig eller låg risk för bias passade inte helt in i de ovan beskrivna områdena. I området övrigt finns översikter som handlar om tandblekning och munhälsofrämjande åtgärder som framför allt fokuserar på utbildning för vårdyrken.
5. Begränsningar
I denna SBU Kartlägger redovisas inte de systematiska översikternas slutsatser och inte heller om det finns eller saknas vetenskaplig kunskap för de frågeställningar som översikterna har haft.
6. Projektgrupp och externa granskare
Sakkunniga
- Aron Naimi-Akbar, docent odontologisk epidemiologi och övertandläkare käkkirurgi, Malmö Universitet
- Hans Sandberg, tandläkare, medicine doktor, affilierad till Karolinska Institutet
- Pia Skott, Dr Med, övertandläkare orofacial medicin, Folktandvården Stockholm AB
- Svante Twetman, professor emeritus, Det Sundhedsvidenskapelige Fakultet, Københavns Universitet
SBU
- Helena Domeij, projektledare
- Irene Edebert, biträdande projektledare
- Maria Ahlberg, projektadministratör
- Ann Kristine Jonsson, informationsspecialist
- Christel Hellberg, samordnare för SBU kartlägger
- Rebecca Silverstein, projektledare (deltagit bedömning av risk för bias)
- Sofia Tranaeus, avdelningschef (deltagit i relevansgranskningen och bedömning av risk för bias)
- Susanna Axelsson, generaldirektör (deltagit i relevansgranskningen)
Projektansvariga chefer
- Sofia Tranæus
- Mikael Nilsson
Externa granskare
- Margareta Hultin, Universitetslektor, Institutionen för odontologi, Karolinska Institutet
- Lars Bondemark, Professor, Malmö Universitet
SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. De har kommit med värdefulla kommentarer som förbättrat rapporten. SBU har dock inte alltid möjlighet att tillgodose alla ändringsförslag och de externa granskarna står därför inte med nödvändighet bakom samtliga slutsatser och texter i rapporten.
Bindningar och jäv
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.
SBU:s vetenskapliga råd
- Svante Twetman, Köpenhamns universitet, ordförande (tandvård)
- Christel Bahtsevani, Malmö universitet, vice ordförande (omvårdnad)
- Magnus Svartengren, Uppsala universitet (arbetsmiljö)
- Ulrik Kihlbom, Uppsala universitet (etik)
- Lars Sandman, Linköpings universitet (etik)
- Magnus Tideman, Högskolan Halmstad (funktionshinderområdet)
- Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet (fysioterapi)
- Martin Henriksson, Linköpings universitet (hälsoekonomi)
- Katarina Steen Carlsson, Lunds universitet (hälsoekonomi)
- Jan Holst, Malmö och Lunds universitet (medicin)
- Mussie Msghina, Örebro universitet (medicin)
- Britt-Marie Stålnacke, Umeå universitet (medicin)
- Sverker Svensjö, Falun och Uppsala universitet (medicin)
- Anna Ehrenberg, Falun, Högskolan Dalarna (omvårdnad)
- Ata Ghaderi, Uppsala, Karolinska institutet (psykologi)
- Martin Bergström, Lunds universitet (socialt arbete)
- Lena Dahlberg, Falun, Högskolan Dalarna (socialt arbete)
- Christina Nehlin-Gordh, Uppsala universitet (socialt arbete)
- Anna Sarkadi, Uppsala universitet (socialmedicin)
- Sten-Åke Stenberg, Stockholms universitet (socialt arbete)
7. Ordförklaringar
- AMSTAR
- AMSTAR är en granskningsmall för att utvärdera kvaliteten på en systematisk översikt bestående av tolv olika frågor.
- Metaanalys
- En metaanalys är en metod för att göra en samlad bedömning av ett antal primärstudier genom att statistiskt sammanföra deras resultat. Metaanalysen redovisar samtliga resultat i form av ett jämförande resultatmått (t ex oddskvot) med tillhörande konfidensintervall samt, genom en statistisk sammanslagning av resultaten, ett samlat resultatmått med tillhörande konfidensintervall. Vanligen presenteras även ett skogsdiagram (forest plot). Proceduren ger en överblick över tillgängliga resultat och deras samstämmighet (homogenitet). De summerade jämförelsemåtten ger en sammanfattande uppfattning om huruvida publikationerna visat att en metod är bättre än en annan metod (eller bättre än ingen åtgärd alls).
- Primärstudie
- En studie som innehåller nya resultat, och inte bara bygger på redan publicerad forskning benämns primärstudie. Termen används för att särskilja mot sekundärstudier som innebär analyser av tidigare studier som till exempel en systematisk översikt eller en översiktsartikel.
Bilaga 1 Sökdokumentation
Cochrane Library via Wiley January 21 2019 (CDSR)
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; :au = Author; MeSH = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; this term only = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; :ti = title; :ab = abstract; :kw = keyword; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials”; CRM = Method Studies; DARE = Database Abstracts of Reviews of Effects, “other reviews”; EED = Economic Evaluations; HTA = Health Technology Assessments |
||
Search terms | Items found | |
1. | MeSH descriptor: [Dental Health Services] explode all trees | 613 |
2. | MeSH descriptor: [Dentistry] explode all trees | 16456 |
3. | MeSH descriptor: [Stomatognathic Diseases] explode all trees | 20025 |
4. | MeSH descriptor: [Biomedical and Dental Materials] explode all trees | 19102 |
5. | MeSH descriptor: [Dentists] explode all trees | 80 |
6. | MeSH descriptor: [Oral Health] explode all trees | 350 |
7. | MeSH descriptor: [Dental Facilities] explode all trees | 78 |
Combined sets/Limits | ||
8. | 1-7 (OR) | CDSR/375 |
Embase via Elsevier December 1 2017
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti:ab = Title or abstract; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
1. | 'dentistry'/exp | 132170 |
2. | 'dental procedure'/exp | 212422 |
3. | 'biomedical and dental materials'/exp | 681442 |
4. | 'mouth disease'/exp | 560045 |
5. | 'dentist'/exp | 24593 |
6. | 'jaw disease'/exp | 115256 |
7. | 'dental device'/exp | 131928 |
8. | 1-7 (OR) | 1474149 |
Study types: systematic reviews | ||
9. | 'systematic review'/de | 189815 |
10. | 'meta analysis'/de | 153609 |
11. | [cochrane review]/lim | 20011 |
12. | (systematic* NEXT/3 (review* OR overview)):ti,ab OR (systematic* NEXT/3 bibliographic*):ti,ab OR (systematic* NEXT/3 literature):ti,ab OR (meta-analy* or metaanaly*):ti,ab | 295355 |
13. | 9-12 (OR) | 373743 |
Combined sets/Limits: | ||
14. | 8 AND 13 AND [embase]/lim | 12548 |
PubMed via NLM January 21 2019
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts.; [MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MAJR] = MeSH Major Topic; [TIAB] = Title or abstract; [TI] = Title; [AU] = Author; [OT] = Other term; [TW] = Text Word; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; * = Truncation | ||
Search terms | Items found | |
1. | "Dental Health Services"[Mesh] | 36655 |
2. | "Dentistry"[Mesh] | 386713 |
3. | "Stomatognathic Diseases"[Mesh] | 498599 |
4. | "Biomedical and Dental Materials"[Mesh] | 586206 |
5. | "Dentists"[Mesh] | 18102 |
6. | "Oral Health"[Mesh] | 14509 |
7. | "Dental Facilities"[Mesh] | 8435 |
8. | ((((((temporomandibular[tiab] or bruxism[tiab] OR pulp[ti] or apical periodontitis[tiab] or apical surgery[tiab] or endodontic*[tiab] or osteitis[tiab] or pulp capping[tiab] or pulp therapy[tiab] or pulp treatment[tiab] or pulpal necrosis[tiab] or pulpectomy[tiab] or pulpitis[tiab] or polpotomy[tiab] or root canal[tiab] OR crowns[ti] OR implant*[ti] OR mini-implant*[ti] OR prosthesis[ti] OR prothe*[ti] OR bone augment*[tiab] OR caries[tiab] OR exodontic*[tiab] or oral surgery[tiab] or maxillofacial surgery[tiab] or craniofacial surgery[tiab] or oral surgery[tiab] or orthognatic surgery[tiab] or dental extraction*[tiab] or tooth extraction*[tiab] OR orthodontic*[tiab] OR fixed appliance[tiab] OR removable appliance[tiab] OR malocclusion[tiab] OR tooth movement[tiab] OR periodont*[tiab] or gingivt*[tiab] OR tooth loss[tiab] OR pedodontic*[tiab] or pediatric dentistry[tiab] OR crown[tiab] or bridge[tiab] or prosthodontic*[tiab] or veneer*[tiab] OR orthopanthomogram[tiab])) OR (("tooth root" or periapical or periradicular) AND (disease or abscess or lesion or infection or inflammation))) OR (((dental or oral) AND (crowns or fixture* or implant or implants or prosthesis))) OR ((dental[tiab] or dentistry[tiab] or oral[tiab]) AND (children[tiab] or infant*[tiab] or adolescent*[tiab]))) OR ((dental[tiab] or dentistry[tiab] or oral[ti]) AND (x-ray[tiab] or imaging[tiab] or radiography[tiab] or tomography[tiab] or CBCT[tiab]))) NOT medline[sb] | 64691 |
9. | 1-8 (OR) | 1292347 |
Combined sets/Limits | ||
10. | 9ANDFilters activated: Systematic Reviews, Publication date from 2000/01/01, Danish, English, Norwegian, Swedish | 13079 |