Insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer

SBU kommenterar resultatet från fem systematiska översikter

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Bereder

Beredning av frågor för andra myndigheters eller uppdragsgivares verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer. Vetenskapligt kunskapsunderlag tas fram av medarbetare på SBU i samarbete med ämnessakkunniga. Arbetsprocessen för att ta fram underlaget varierar beroende på frågeställning och behov.

Publicerad: Rapportnr: 386 Diarienr: SBU 2024/637 ISBN: 978-91-989733-4-1 https://www.sbu.se/386

SBU kommenterar resultatet av fem systematiska översikter

SBU har identifierat och valt ut fem systematiska översikter av acceptabel kvalitet, där insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer utvärderats. I den här rapporten har vi sammanställt resultatet från dessa översikter såsom översiktsförfattarna beskrivit dem, samt kommenterat resultaten i relation till Sverige och svenska förhållanden.

Aktuellt vetenskapligt stöd för insatser i syfte att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer

Det finns mycket forskning inom området, men primärstudierna är heterogena och kvaliteten varierar. Detta har lett till att de systematiska översikterna avgränsat och kategoriserat insatser, målgrupper och resultat på olika sätt. Översiktsförfattarna har därför kommit fram till olika slutsatser, även om de i stor utsträckning baserat översikterna på samma eller liknande studier.

Översiktsförfattarna till de fem systematiska översikterna kommer fram till att olika typer av insatser kan ha effekt. SBU har delat in dessa enligt översiktsförfattarna effektiva insatserna i följande kategorier:

  • Insatser som syftar till att främja social kontakt och interaktion, både digitalt och fysiskt, till exempel genom samtal, aktiviteter eller sysselsättning.
  • Insatser som syftar till att förändra beteenden, attityder eller levnadsvanor genom terapi eller behandling, både digitalt och fysiskt, individuellt eller i grupp.
  • Insatser som syftar till att erbjuda hjälpmedel eller utbildning för att kompensera för miljömässiga eller individuella begränsningar, till exempel med hjälp av djur eller teknik.

Hur kan resultaten från översikterna förstås och användas?

Denna sammanställning av fem systematiska översikters resultat kan komplettera tidigare kunskap och ge stöd till verksamheter som arbetar med att motverka och förebygga ensamhet bland äldre. Sammanställningen visar inte vilken insats som är mest effektiv, men belyser att olika kategorier av insatser kan minska ensamhet bland äldre personer. Vilka insatser som bör användas i praktiken bör anpassas efter lokala förutsättningar och den äldres specifika behov och önskemål. En samsyn kring hur insatser ska kategoriseras och mätas skulle kunna möjliggöra och underlätta framtida
kunskapssammanställningar och mer tillförlitlig vetenskaplig kunskap på området.

Citera denna rapport
SBU. Insatser för att förebygga och motverka ensamhet bland äldre personer.
Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2024. SBU Bereder 386. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/386

Projektgrupp

SBU

  • Knut Sundell, projektledare
  • Maral Jolstedt, projektledare
  • Göran Bertilsson, projektledare
  • Mikael Nilsson, projektledare
  • Anna Attergren Granath, projektadministratör
  • Sofia Tranaeus, avdelningschef

Internt sakkunnig granskare

  • Gunilla Fahlström, projektledare, SBU

Externt sakkunniga granskare

  • Lena Dahlberg, professor i socialt arbete, Högskolan Dalarna
  • Vera Gustafsson, utredare på nationellt kompetenscentrum för äldre, Socialstyrelsen
Sidan publicerad