Core outcome sets inom förlossningsvård
Sammanställning och analys av studier
Sammanfattning
Syfte och bakgrund
Syftet är att inventera, sammanställa och analysera genomförda och pågående studier som prioriterat utfall inom området förlossningsvård (så kallade Core Outcome Set (COS)). I rapporten belyses även områden som kan anses intressanta för framtagande av nya COS enligt patienter, forskare och vårdpersonal.
Det är viktigt att kliniska studier använder utfall som är till hjälp när patienter och personal ska fatta beslut om exempelvis behandlingar. När man sammanställer forskning i systematiska översikter blir det tydligt att studier ibland missar viktiga patientnära utfall samt att de ofta använder olika utfall, olika sätt eller tidpunkter för att mäta utfall. Detta påverkar möjligheten att sammanställa resultaten från olika studier och leder till att den vetenskapliga evidensen för många av vårdens insatser och behandlingar blir låg.
Ett Core Outcome Set (COS), innebär att man för en sjukdom, ett tillstånd, eller ibland en specifik behandling, kommer överens om ett mindre antal utfall med särskilt viktig betydelse. De överenskomna utfallen i ett COS bör, som ett minimum, mätas och rapporteras i alla kliniska studier för detta specifika tillstånd. De utfall som ska ingå i olika COS tas fram genom en konsensusprocess där både vårdpersonal, forskare och patienter bör ingå. Genom att utveckla och implementera COS är målsättningen att resultaten från studier lättare ska kunna jämföras och vägas samman och att beslutsunderlaget för patienter och personal därmed ska bli starkare.
Främsta målgrupp för rapporten är forskare och forskningsfinansiärer. Utöver detta kan professionsföreningar, organisationer eller enheter som arbetar med förlossningsvård vara aktuella. Projektet är ett regeringsuppdrag och ingår i regeringens satsning på kvinnohälsa.
Metod
För att identifiera framtagna och pågående COS inom förlossningsvård genomfördes en litteratursökning, granskning och sammanställning av studierna på området. Vi har även undersökt hur väl framtagna COS uppfyller de rapporteringskriterier som föreslagits enligt Core Outcome Set–STAndards for Reporting (COS-STAR).
För att få en uppfattning om var det kan finnas en efterfrågan av nya COS genomfördes en öppen enkät på SBU:s webbplats. Här kunde relevanta intressenter (framför allt patienter, närstående, vårdpersonal och forskare) ange de delområden inom förlossningsvården där de ansåg att ett COS behövdes.
Resultat
I denna sammanställning identifierades 19 studier som prioriterat utfall. Av dessa har 12 som huvudsyfte att ta fram Core Outcome Set för framtida forskning. I de övriga sju görs också en prioritering av utfall men huvudsyftet varierar något. Två artiklar syftar främst till att prioritera framtida forskningsfrågor, och i detta har ingått att prioritera vilka utfall som bör mätas. Två andra artiklar handlar om att prioritera vilka utfall som ska ingå i ett kompositutfall (sammansatt utfall) och övriga studier rör vilka utfall som ska mätas vid uppföljning i vården. Av de 19 identifierade studierna uppfyllde nio rapporteringskriterierna för COS-studier väl. Utöver detta identifierades 39 pågående COS-studier, för tio av dessa fanns publicerade protokoll.
Majoriteten av de identifierade COS (både färdigställda och pågående) fokuserar på fysiska besvär och tillstånd under graviditeten. Det finns även flera COS som rör olika preventiva åtgärder under graviditeten.
Sammanställningen visar att det finns framtagna eller pågående COS för många av de specificerade tillstånd som lyftes i SBU:s öppna enkät såsom graviditetsdiabetes, havandeskapsförgiftning, förlossningsskador, abort och fosterdöd. Sammanställningen visar dock att det saknas både framtagna och pågående COS inom psykiska besvär eller sjukdomar under eller efter graviditet. Samtliga identifierade studier och specifika förslag som inkom i SBU:s enkät finns listade i Tabell 4.1 i avsnittet ”4. Resultat”.
Diskussion
Inom kvinnohälsa och neonatal hälsa (där förlossningsvården är ett delområde) har man internationellt uppmärksammat problemet med att studier tenderar att mäta olika utfall, vilket resulterat i bildandet av det internationella nätverket The CoRe Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN) initiative. Nätverket leds av tidskriftsredaktörer och syftar till att lyfta framtagande och användande av COS inom områden som rör kvinnohälsa och neonatal hälsa. Som ett resultat pågår en förhållandevis stor aktivitet med att ta fram olika COS inom förlossningsområdet.
Det är dock viktigt att framhålla att det fortfarande finns många viktiga delområden inom förlossningsvården där det saknas COS. Detta gäller exempelvis inom vaginal förlossning och kejsarsnitt, som lyftes av framför allt personal och forskare i SBU:s enkät. Andra områden som helt saknar färdiga eller pågående COS är psykiska besvär eller sjukdomar under graviditet samt efter förlossning.
COS är ett relativt nytt begrepp inom forskningsvärlden. Detta är första gången SBU sammanställer COS. Förhoppningen är att denna rapport ska bidra till att sprida kunskap om vad ett COS är, samt vilka COS som finns inom förlossningsvård och vilka som håller på att tas fram. Vidare kan rapporten bidra till att öka möjligheten för forskare i Sverige att använda sig av framtagna COS samt att medverka i utveckling av COS som tas fram av internationella aktörer. Som HTA-organisation är SBU positiva till COS då de på sikt kan bidra till bättre kunskapsunderlag. För att ett COS effektivt ska kunna implementeras tror SBU att man bör diskutera hur breda områden samt hur många utfall som kan ingå i ett praktiskt användbart COS. Vidare är det viktigt att fortsätta arbetet med olika verktyg för att kunna granska metodiken i färdiga COS och representativitet bland de intressenter som deltagit i konsensusförfarandet.
1. Syfte
Syftet är att inventera, sammanställa och analysera framtagna och pågående studier vilka på något sätt prioriterat utfall inom området förlossningsvården (så kallade Core Outcome Set (COS)). I rapporten belyses även områden som kan anses intressanta för framtagande av nya COS enligt patienter, forskare och vårdpersonal.
Projektet är ett regeringsuppdrag och ingår som en del av deras satsning inom kvinnohälsa.
1.1 Målgrupp
Forskare och forskningsfinansiärer är de primära målgrupperna för denna rapport liksom organisationer som sammanställer forskning. Professionsföreningar, vårdpersonal samt vårdens beslutsfattare är också viktiga mottagare av resultaten. Utöver detta kan organisationer eller enheter som arbetar med förlossningsvård vara aktuella, exempel på detta kan vara Socialstyrelsen, SKR, nationella programområdet förlossning och kvinnohälsa, samt registerhållare inom området. Även om rapporten inte direkt riktar sig mot patienter eller närstående kan hela eller delar av rapporten vara av intresse även för dem. Speciellt om man ingår i eller planerar att ingå i forskningsstudie.
2. Bakgrund och centrala begrepp
Kliniska studier utvärderar ofta säkerhet och effekt av olika interventioner, behandlingar eller omvårdnad. För att möjliggöra detta jämför man vanligtvis en behandling mot en annan i en studie, till exempel ett aktivt läkemedel jämfört med placebo. Effekten av behandlingen ses i den uppmätta skillnaden på olika utfall mellan grupperna av deltagare, exempel på vanliga utfall kan vara dödlighet, sjuklighet, smärta eller livskvalitet. Se Figur 2.1.
Figur 2.1 Schematisk bild som illustrerar ett exempel på en behandlingsstudie med utfall.
Ofta krävs det mer än en studie för att man ska kunna dra säkra slutsatser om effekten av olika insatser, det vill säga i vilken utsträckning behandlingen påverkar olika utfall. Genom att på ett systematiskt sätt sammanställa alla studier som finns kring en specifik behandling (genom en så kallad systematisk översikt) kan man visa på den totala vetenskapliga kunskap (evidens) som finns.
Det är viktigt att man i forskning inkluderar frågeställningar och utfall som är viktiga för de som i slutändan berörs, det vill säga patienter och vårdpersonal. Dessvärre finns det studier som visar att så inte alltid är fallet. I en artikel från år 2009 beräknar Chalmers och medarbetare att upp till 85 procent av utdelade forskningsmedel ger studieresultat som inte är användbara i praktiken för patienter och vårdpersonal [1]. Detta beror bland annat på att forskning sker på frågor som inte är viktiga för patienter och vårdpersonal men även att studier inte mäter utfall som är relevanta för patienter och vårdpersonal. Ytterligare en faktor som gör det svårt att få tillförlitliga resultat är att forskningsstudier inriktade på samma behandling inte alltid mäter samma utfall, eller att de mäter utfallet på olika sätt eller vid olika tidpunkter. Allt detta påverkar möjligheten att sammanställa resultat från olika studier i systematiska översikter. I slutändan medför ofta den stora variationen av utfall att beslutsunderlag som patienter och vårdpersonal har vid val av olika behandlingar minskar. För att få bästa möjliga beslutsunderlag från den forskning som bedrivs är det därför viktigt att samma utfall mäts i olika studier och att dessa utfall anses viktiga för patienter och vårdpersonal.
2.1 Ett Core Outcome Set
Ett COS, är ett litet antal överenskomna utfall som bedömts ha särskilt viktig betydelse av både forskare, vårdpersonal, patienter samt andra berörda intressenter. De utfall som ingår i ett COS bör mätas och rapporteras i alla framtida kliniska studier för det specifika tillstånd de är framtagna för. Exempelvis kan man ta fram ett COS som används i framtida studier av kvinnor som har graviditetsdiabetes. Då är förhoppningen att alla nya studier som undersöker olika typer av behandlingar på denna patientgrupp ska använda de överenskomna utfallen (COS). De utfall som ingår i ett COS ska vara ett minimum att mäta, olika forskargrupper kan sedan utifrån deras specifika frågeställning lägga till ytterligare utfall, se Figur 2.2. Det är av stor vikt att ett COS inte innehåller för många utfall då de är tänkta att utgöra en bas för vad som ska mätas i studierna. Om ett COS innehåller ett stort antal utfall finns en risk att det blir svårt att använda och inte implementeras i forskningen.
Figur 2.2 Schematisk bild som visar hur COS är tänkta att användas.
Framtagande av COS syftar alltså till att beskriva viktiga utfall som bör mätas i alla nya studier som initieras inom ett specifikt tillstånd framöver. I detta kan det även ingå att beskriva hur och när dessa utfall bör mätas. Om COS implementeras kommer det att bidra till mer relevant forskning som i sin tur är lättare att sammanställa.
Att ta fram COS görs vanligen genom följande delsteg [2]:
- En översyn av området görs för att se om ett COS behövs och att inga COS redan är framtagna eller är pågående.
- Befintlig forskning på området gås igenom (ex. publicerade och pågående systematiska översikter samt primärstudier) i syfte att kartlägga de olika utfall som används i dagsläget.
- Ytterligare utfall, som framför allt patienter kan uppleva som viktiga men som inte finns representerade i forskningen, hämtas in (kan göras genom kvalitativa studier, eller genom insamling via enkät). De utfall som identifieras i steg 2 och 3 utgör sedan en bruttolista med utfall utifrån vilka ett fåtal ska väljas ut att ingå i den slutgiltiga COS.
- En arbetsgrupp som ska prioritera vilka utfall från bruttolistan som ska ingå i COS sätts samman. Gruppen ska innehålla personer som representerar olika perspektiv där dessa tre grupper alltid bör ingå: patienter, vårdpersonal och forskare. Det är en fördel om gruppen innehåller deltagare som har en internationell spridning.
- En prioritering av de utfall som finns på bruttolistan görs av arbetsgruppen.
- Oftast görs detta genom att använda så kallad Delfimetodik där deltagarna vid upprepade tillfällen (minst två) bedömer hur viktiga de olika utfallen är i en enkät. Vanligen skattas detta på en niogradig skala, där 1–3 innebär att det inte är viktigt att utfallet ingår i COS, 4–6 att det är viktigt att utfallet ingår i COS och 7–9 att det är extremt viktigt att utfallet ingår i COS.
- Mellan gångerna sammanställer projektledningen hur viktiga olika utfall skattats på gruppnivå och bifogar detta med nästa utskick. Tanken är, genom att få ta del av resultatet av hur andra röstat i första enkäten, att i nästa enkät komma närmare samstämmighet (konsensus).
- Redan i protokollet ska konsensuskriterier finnas definierade. Konsensuskriterier innebär kriterier för vad som krävs för att utfallet ska ingå eller uteslutas i COS. Ett vanligt förekommande exempel är att kriteriet för att ett utfall ska ingå i det slutgiltiga COS är att minst 70 procent av de som ingår i arbetsgruppen har klassat utfallet som extremt viktigt samtidigt som mindre än 15 procent av klassat utfallen som oviktigt.
- Processen avslutas med ett möte där alla deltagarna, eller ett urval av deltagarna, träffas för att komma överens om det slutgiltiga COS. Det är även värdefullt om man efter detta steg fortsätter med att genom konsensusprocess prioritera hur och när de utfall som ingår i COS ska mätas.
2.2 Internationella COS aktörer
COMET Initiative är en organisation i Storbritannien som arbetar med COS, genom att utveckla metoder för att ta fram COS men också genom att tillhandahålla en databas med publicerade och pågående projekt.
COMET Initiative har publicerat en handbok för de olika stegen som bör ingå i processen för att ta fram ett COS [2]. På deras webbplats finns även artiklar som beskriver standardiserade förlopp som bör ingå när nya COS tas fram (Core Outcome Set-STAndards for Development, COS-STAD) [3] och när de presenteras i vetenskapliga publikationer (Core Outcome Set–STAndards for Reporting, COS-STAR) [4].
För området kvinnohälsa finns ett nätverk som heter “The CoRe Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN) initiative”. Detta internationella initiativ leds av tidskriftsredaktörer och syftar till att verka för en mer harmoniserad och likartad rapportering av utfall inom forskning som rör kvinnors hälsa [5].
Det finns även andra organisationer än COMET som driver utveckling av Core Outcome Sets, exempel på detta är International Consortium for Health Outcomes Measurment (ICHOM) [6] och Center for Medical Technology Policy (CMTP) [7].
2.3 Utfall i svenska register
Det finns ett flertal register i Sverige som är relevanta inom området förlossningsvård. De som kan anses mest relevanta är Graviditetsregistret, Gynop-registret (där bristningsregistret ingår) och Medicinska Födelseregistret. Nedan följer en kort beskrivning över dessa register. Generellt gäller för alla register att man här registrerar olika typer av uppgifter, dessa kan både vara av typen utfall av en behandling men även vissa bakgrundsfaktorer registreras så som tidigare graviditeter, antal barn, livsstil med mera.
Graviditetsregistret: registrerar inom områden såsom mödrahälsovård, fosterdiagnostik samt förlossning och BB-vistelse [8]. Under år 2019 har graviditetsregistret (tillsammans med SKR, Nationell Patientenkät och Bristningsregistret) genomfört en pilot där de testat Graviditetsenkäten i Region Skåne och Region Halland. Enkäten undersöker kvinnors hälsa och upplevelser av vården under graviditet, förlossning och eftervård. Enkäten går ut till kvinnorna vid tre tillfällen, (vecka 25 under graviditeten, åtta veckor efter förlossning och ett år efter förlossning).
Gyn-op registret: är ett nationellt kvalitetsregister inom gynekologisk kirurgi. I registret ingår all större gynekologisk kirurgi såsom hysterektomier, borttagande av myom, operation av äggstockar och äggledare, gynekologisk tumörkirurgi, hysteroskopier och endometrieablationer, framfalls- och inkontinenskirurgi samt sutur av bristning i samband med förlossning (bristningsregistret). Både slutenvårds- och dagvårdsoperationer ingår. Registret innehåller uppgifter som samlas in både före, under och efter den kirurgiska behandlingen och patienten svarar på en enkät åtta veckor och ett år efter operationen [9]. Inom Gyn-op administreras även bristningsregistret [10].
Bristningsregistret: här registreras förlossningsbristningar av grad 3 och 4 (sfinkterskador) och hur dessa behandlats, vissa kliniker registrerar även grad 2 bristningar till registret. Registret tar även in patientrapporterade utfall åtta veckor samt ett år efter förlossningen. Syftet med registret är att kunna ge återkoppling till behandlande personal samt klinikerna kring medicinska resultat samt utfall av behandlingen. Registret möjliggör även viktig jämförelse mellan kliniker samt möjlighet till forskning och utveckling. En annan viktig funktion som registret har är att fånga upp kvinnor som har besvär efter förlossningen och erbjuda uppföljning.
Medicinska Födelseregistret: ligger under Socialstyrelsen, till detta register är vårdgivarna ålagda att rapportera in uppgifter om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn. Levande födda samt dödfödda barn som har en graviditetslängd på 22+0 veckor ingår. Exempel på data som registreras är kvinnans tidigare graviditeter, rökning, förlossningsklinik, graviditetslängd, smärtlindring, förlossningssätt, diagnoser hos moder och barn, operationer, barnets kön, vikt, längd och huvudomfång samt barnets tillstånd vid födelsen. Just nu pågår en översyn av det medicinska födelseregistret. Översynen görs i samarbete med mödrahälsovård och förlossningsvård, kvalitetsregister och forskning, här ingår bland annat en genomgång över vilka uppgifter som ska samlas in.
3. Metod
3.1 Frågeställning
Syftet med projektet är att identifiera alla framtagna COS inom området förlossningsvård samt att identifiera pågående COS-projekt inom detta område. Forskning inom förlossningsområdet har en komplexitet som annan klinisk forskning ofta saknar, då olika behandlingar kan påverka utfallet för två personer, kvinnan och barnet. I detta projekt har fokus varit på kvinnohälsa, detta innebär att COS som enbart inkluderat utfall hos barnet eller partnern inte finns med. Projektgruppen har inkluderat COS för forskning kring insatser som görs under hela graviditeten (inklusive abort, missfall och dödfödsel), under förlossning samt komplikationer som relaterar till graviditet och förlossning.
En projektplan för denna rapport utarbetades av projektgruppen och fastställdes genom beslut av SBU:s generaldirektör den 5 juni 2019. Projektet registrerades även i COMET Initiatives databas [11].
3.1.1 Inklusionskriterier enligt PICO (Population, intervention, kontroll och utfall)
Inkluderat i projektet är allt som rör graviditet, förlossning och komplikationer eller tillstånd som har samband med graviditet eller förlossning. Däremot inkluderas inte behandlingar, vars syfte är att främja eller förhindra graviditet, så som preventivmedel, förmåga att bli gravid eller in vitro fertilisering. I Tabell 3.1 finns frågeställningen uppställd enligt PICO.
PICO | Inklusionskriterier |
---|---|
Population | Inkluderat i projektet är allt som rör graviditet, förlossning och komplikationer eller tillstånd som har samband med graviditet eller förlossning
|
Intervention | Alla tänkbara interventioner |
Kontroll | Inte applicerbar |
Utfall | En lista med utfall som ingår i det slutgiltiga Core Outcome Set |
Studiedesign | Studier eller protokoll för studier som syftar till att genom konsensmetoder prioritera viktiga utfall |
3.1.1.1 Avgränsningar
Enbart studier på svenska, engelska, danska eller norska har inkluderats. Andra översikter över COS-studier samt studier som syftar till att göra en översyn över de utfall som används inom olika forskningsområden har exkluderats. Även kvalitativa studier eller andra studier vilka syftar till att identifiera nya utfall men där ingen prioritering har gjorts har exkluderats. COS som bara har fokuserat på utfall för barnet och inte har med kvinnan har exkluderats, exempel på detta kan vara COS gjorda på olika neonatala tillstånd eller neonatal vård. I de fall det varit tveksamt i pågående COS-studier om det enbart är utfall på barnet som kommer att tas fram eller inte har projektgruppen ändå inkluderat dessa studier.
3.1.2 Litteratursökning
Litteratursökningar genomfördes för att besvara projektets frågeställningar. Litteratursökningarna baserades i huvudsak på populationen i kombination med olika termer för Core Outcome Set. En informationsspecialist utformade och genomförde litteratursökningarna i samråd med projektledarna. Sökningen hade ingen begräsning i publiceringsår, däremot användes en språkbegränsning och enbart artiklar på danska, svenska, norska eller engelska inkluderades. I sökstrategierna användes relevanta söktermer ur databasernas olika ämnesordslistor tillsammans med söktermer hämtade ur abstrakt och titlar. Sökningen kompletterades med litteratur som identifierats i centrala artiklars referenslistor.
Slutgiltiga litteratursökningar gjordes i juni 2019 och utfördes i följande internationella databaser: MEDLINE, Embase, PsycINFO, Academic Search Elite, CINAHL with Full Text, SocINDEX with Full Text och the Core Outcome Measures in Effectiveness Trials (COMET) Initiative database.
Samtliga sökstrategierna redovisas i Bilaga 1, www.sbu.se/309.
3.2 Metod för relevansbedömning
Relevanta artiklar och pågående studier identifierades och valdes ut i tre steg:
- Litteratursökning
- Urval efter bedömning av titel och sammanfattning (abstrakt)
- Urval efter att ha läst de utvalda artiklarna eller sammanfattningarna i databasen i sin helhet (relevansbedömning).
De identifierade artiklarna och sammanfattningarna i COMET:s databas med pågående studier bedömdes som relevanta om de uppfyllde samtliga delar av PICO (population, intervention, kontroll samt utfallsmått). Abstraktgranskningen gjordes med hjälp av programmet Rayyan [12]. Två personer från SBU granskade relevansen i samtliga artikelsammanfattningar oberoende av varandra. De artiklar som bedömdes som möjligen relevanta beställdes i fulltext.
Samma personer granskande även alla fulltextartiklar oberoende av varandra. Vid oenighet gällande relevans fördes först en diskussion mellan de två som läst artikeln. Vid behov involverades ytterligare en person ur projektgruppen i diskussionen och beslut togs i konsensus.
3.3 Granskning av metodiken i framtagna COS
Alla inkluderade färdigställda COS granskades utifrån en av SBU framtagen granskningsmall vilken är baserad på den rapporteringsguide (COS-STAR, STAndards for Reporting) som finns för denna typ av studier, granskningsmallen redovisas i Bilaga 2, www.sbu.se/309 [4]. Exempel på sådant som bör rapporteras är hänvisning till ett protokoll, metod för konsensusförfarande, om kriterier för konsensusdefinition (dvs. definitioner för vad som skulle avgöra vilka utfall som skulle ingå i det slutgiltiga COS) var bestämda i förväg, hur utfallen identifierats, om utfall lagts till eller tagits bort under processen samt ekonomiska och andra eventuella intressekonflikter. Förutom detta så granskades även hur väl de olika perspektiven, forskare, vårdpersonal och patienter inkluderats i framtagandet. De COS som innehåller mer än 20 utfall har markerats, då det kan ses som väldigt stort antal. Metodiken i samtliga artiklar granskades av två personer i projektgruppen oberoende av varandra och oenighet löstes genom diskussion. Artiklarna klassades sedan in i en av följande tre kategorier:
- Uppfyllde i stort COS-STAR
- Saknade några delar i rapporteringen
- Saknade betydande delar i rapporteringen.
Följande data extraherades från samtliga artiklar:
- Vilken population och intervention som COS syftade till
- Vilken kontext (den vanligaste är kliniska studier) COS är tänkt att användas i
- Vilka aktörer som varit delaktiga i konsensusprocessen
- Hur många nationer som deltagit i processen
- Metod för framtagande
- Konsensuskriterier
- Utfallen som ingår i COS.
3.4 Granskning av metodiken i pågående studier
Alla inkluderade pågående COS granskades utifrån hur väl de enligt tillgängliga data kommer att uppfylla COS-STAR (STAndards for Reporting). Studierna klassades sedan in i en av följande tre kategorier:
- Kommer att följa COS-STAR
- Kommer troligen sakna delar påtalade i COS-STAR i genomförandet
- Tillräckligt med information saknas för att kunna bedöma.
Utöver det så extraherades, i de fall det var möjligt, följande data för pågående studier:
- Vilken population och intervention som COS syftade till
- Vilken kontext COS är tänkt att användas i
- Vilka aktörer är tänkta att ingå i konsensusprocessen
- Tänkt metod för framtagande.
3.5 Vilka områden för COS är efterfrågade av patienter, vårdpersonal och forskare
För att ta reda på delområden där relevanta intressenter ansåg att COS skulle behövas, så genomförde SBU en enkät. Enkäten var helt öppen och låg på SBU:s webbplats i nio veckor under sommaren år 2019. Information om enkäten spreds via nyhetsbrev, riktade e-postutskick och via sociala medier. I enkäten tillfrågades personer ”För vilket av följande område tycker du att ett Core Outcome Set behövs?” De hade möjlighet att välja mellan ett till tre områden från följande lista:
- Fysiska besvär/sjukdomar under graviditet
- Psykiska besvär/sjukdomar under graviditet
- Missfall
- Abort
- Preventiva åtgärder under graviditet/förlossning för att förhindra uppkomst av förlossningsskador/komplikationer
- Vaginal förlossning
- Kejsarsnitt
- Fysiska besvär/sjukdomar efter förlossning
- Psykiska besvär/sjukdomar efter förlossning
- Följdkomplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning
I slutet av enkäten fanns en fritextruta där de som svarade på enkäten ombads att specificera vad det var inom dessa områden man tyckte var mest relevant för ett framtida COS.
I enkäten ombads de som svarat att ange ett av följande perspektiv;
- patient eller anhörig
- vårdpersonal
- forskar inom fältet
- annat.
Om man angav annat kunde detta specificeras ytterligare i fritext. Exempel på svar som angavs här var myndigheter, brukarföreningar och ideella organisationer. De som ansågs sig ha två perspektiv ombads välja det som kändes mest relevant. Var man både vårdpersonal och forskare uppmanades man ange forskare.
4. Resultat
Litteratursökningen resulterade i 2 543 abstrakts samt 156 träffar i COMET:s databas. Av dessa lästes 136 artiklar i fulltext och 58 av dessa bedömdes uppfylla projektets inklusionskriterier. Flödesschema finns beskrivet i Figur 4.1.
Av de inkluderade studierna är 19 färdiga och 39 pågående. I Tabell 4.1 sammanfattas alla identifierade studier samt de förslag som lämnades i SBU:s öppna enkät. De artiklar som exkluderades efter att ha granskats i fulltext finns listade, med exklusionsorsak, i Bilaga 3, www.sbu.se/309.
Figur 4.1 Flödesschema över identifierade artiklar.
4.1 Färdiga COS
Av de färdiga studierna var 18 publicerade och ett tillgängligt som ett konferensabstrakt. Studierna är publicerade mellan 2007 och 2018 och finns beskrivna i Tabell 4.2, Tabell 4.3 och Tabell 4.4. Tolv av dessa har som huvudsyfte att fastställa ett COS, medan övriga inkluderar någon form av prioritering av utfall men med något annorlunda huvudsyfte [15,16,20,43,55,61,67]. Huvudsyftet i dessa varierar men till exempel kan det handla om att prioritera ett kompositutfall, prioritera både forskningsfråga och utfall eller prioritera utfall som ska användas i vårduppföljning.
Efter att ha granskat studierna bedömdes nio vara väl utförda och i stort uppfylla COS-STAR kriterierna (Tabell 4.3) [14,17,22,23,26,48,49,53,58]. Tre studier hade vissa brister i rapporteringen [55] [67] [68] och sex hade stora brister i rapporteringen [15] [16] [20] [43] [59] [61]. En av de identifierade studierna fanns bara tillgänglig som konferensabstrakt och metodiken kunde därför inte bedömas [45]. Information om hur väl protokollet följts eller om man gjort avvikelser saknades i samtliga studier. En annan punkt som var bristfälligt beskriven i flertalet studier var om och hur olika utfall slagits samman eller tagits bort.
Metoden för framtagandet i de olika studierna finns beskrivet i Tabell 4.2. Det vanligaste upplägget är att studierna har en två- eller trestegs Delfiprocess med efterföljande konsensusmöte. De flesta studierna har inkluderat både vårdgivarperspektiv och patientperspektiv men inte alla. Majoriteten av studierna har internationellt deltagande i enkäten, däremot framgår det inte alltid hur mötesdeltagarna har valts ut och vilka länder de kommer från. Hur konsensus för vad som ska inkluderas i COS definierats i de olika studierna finns beskrivet i Tabell 4.2. Den vanligaste definitionen är: 70 procent av deltagarna klassar utfallet som kritiskt viktigt samtidigt som mindre än 15 procent klassar det som oviktigt. Ingen av studierna har uttryckt någon begränsning i antalet utfall som kan ingå i det slutgiltiga COS. Däremot har man i två av artiklarna utöver Delfiprocessen även använt en teknik benämnd ”modified nominal group technique” för att under konsensusmötet få ner antalet utfall som ingår i COS ytterligare [22] [23]. I de identifierade studierna varierar antal utfall i slutgiltigt COS med mellan 5–48, se Tabell 4.4. Många av artiklarna har i stort följt de rapporteringssteg som finns beskrivna i COS-STAR. Två av artiklarna har en bredare utgångspunkt där syftet varit att prioritera forskningsfrågor och där det även skett en prioritering av vilka utfall som ska mätas för dessa forskningsfrågor [15] [16].
4.2 Pågående COS
Totalt identifierades 39 pågående COS. Av de pågående studierna så finns det publicerade protokoll för tio av dem, övriga har identifierats genom COMET:s databas eller som konferensabstrakt. I Tabell 4.1 finns delområdena för de pågående COS-studierna angivna och i Bilaga 4, www.sbu.se/309, finns en mer detaljerad beskrivning av dem.
4.3 Enkätresultat
Totalt svarade 596 personer på enkäten. Majoriteten var patienter men även många ur gruppen vårdpersonal svarade (Figur 4.2). Utöver detta svarade även forskare, myndighetspersoner och representanter för föreningar och organisationer.
Figur 4.2 Perspektiv på personer som svarade på enkäten.
Det områden som lyftes av flest personer från gruppen patient/anhörig var:
- Följdkomplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning
- Fysiska besvär/sjukdomar efter förlossning.
Områden som lyftes utifrån perspektiven vårdpersonal eller forskare var:
- Preventiva åtgärder under graviditet för att förhindra uppkomst av förlossningsskador/komplikationer
- Vaginal förlossning.
För övriga svarande (ex. myndigheter, organisationsföreträdare) lyftes:
- Preventiva åtgärder under graviditet för att förhindra uppkomst av förlossningsskador/komplikationer
- Följdkomplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning
- Fysiska besvär/sjukdomar efter förlossning.
I Figur 4.3 visas samtliga resultat i procent.
Figur 4.3 Andelen av de som fyllde i enkäten som valde de olika områdena. Varje person kunde välja upp till tre områden. Diagrammet som tabell
I fritextalternativen ombads de som svarat att ytterligare specificera vilken del inom området man tyckte var viktigt för ett framtagande av COS. På svaren som kom in kunde SBU se att många även lyft de områden där de ville ha en ändring för sjukvården idag eller där de ville se mer forskning generellt. I rapporten är enbart de förslag som inkommit som skulle kunna syfta till ett område för framtida COS-utveckling sammanställda. Dessa synpunkterna finns sammanställda i Tabell 4.1. Där framgår det också om det finns något färdigt COS för området eller om det finns något pågående.
Enkäten gjordes för att skapa en uppfattning om vilka områden som kan vara intressanta för utveckling av nya COS. Detta är dock en öppen enkät och ska inte ses som ett heltäckande resultat.
5. Diskussion
COS är ett relativt nytt begrepp i Sverige. Internationellt är COMET Initiative den organisation som har störst expertkunskap på området. Organisationen drivs från Liverpool och etablerades år 2010 [71]. Inom några områden har man arbetat en längre tid med framtagande och implementering av COS och de har därmed varit föregångare i detta arbete. Ett av dessa områden är reumatologi genom OMERACT-nätverket [72]. Från arbetet inom reumatologi, där ett COS om reumatoid artrit togs fram år 1994 [73], kan man se att implementering av COS tar tid men att upptaget av överenskomna viktiga utfall i detta område ökar. I en översyn från år 2012 såg man att COS användes i 60–70 procent av studierna [74] och i den senaste översynen som gjordes år 2018, kunde man se att runt 80 procent av kliniska studier använde sig av utfallen i COS [75]. Implementering av COS har visat sig kunna öka om forskningsfinansiärer efterfrågar detta vid ansökan av forskningsmedel [76]. Användande av COS är inte bara viktigt i kliniska primärstudier, utan även vid framtagande av nya systematiska översikter [77]. SBU uppmuntrar användandet av noggrant utvecklade COS i kliniska studier och i systematiska översikter, även Cochrane uppmuntrar upptag och användande av COS [78]. Också i arbetet med riktlinjer kan COS ha en betydelsefull funktion, bland annat då de lyfter utfall som är betydelsefulla för patienter men vilka kanske saknas i forskningsstudier [79].
I detta projekt har en inventering samt granskning av COS inom förlossningsområdet genomförts. Projektgruppen har valt en inkluderande hållning vilket innebär att några av de inkluderade artiklarna mer handlar om prioriteringar gällande vårdutfall eller forskningsfrågor snarare än framtagande av COS.
5.1 Metodologiska aspekter
Många av de identifierade studierna är internationellt förankrade och somliga har även svenskt deltagande, vilket gör att de borde vara relevanta även ur ett svenskt perspektiv. Däremot saknas ofta en beskrivning av hur man valt vilka deltagare som ska delta i det slutgiltiga konsensusmötet. De flesta studierna har någon form av patientdeltagande, men patienterna är ofta i minoritet i jämförelse med andra deltagare och inte alltid representerade i alla delsteg i processen. Detta kan innebära att de utfall som slutligen kommer med i COS, ändå kan vara sådana som inte är relevanta för patienter.
Tanken är att COS ska vara ett minimum av utfall och att forskargruppen sedan, utifrån den specifika frågan, kan lägga till ytterligare utfall som är relevanta för just deras specifika frågeställning. Ett stort antal av de framtagna COS innehåller ganska många utfall efter den slutliga prioriteringen. Bara ett fåtal av studierna har färre än 10 utfall i det slutliga COS och de flesta studier presenterar mellan 10−20 utfall i sitt COS, se Tabell 4.4. Även i de protokoll som identifierats saknas information gällande hur många utfall som kan vara relevant att inkludera. Detta är dock en viktig fråga som bör diskuteras vidare. För att ett COS ska vara relevant för forskare bör det endast innehålla ett fåtal viktiga utfall, då det är viktigt att ge utrymme för forskaren att själv lägga till ytterligare utfall som kan vara viktiga beroende på frågeställningen. Här kan man fundera på om detta är praktiskt genomförbart om ett framtaget COS innehåller till exempel 30 utfall.
De flesta framtagna COS inom området har fokuserat på vad som ska mätas. I princip är det bara ett fåtal som tittat vidare på de viktiga frågorna om hur och när dessa utfall bör mätas. Ibland kan detta vara viktigare frågeställningar än vad som ska mätas. Vid genomförandet av systematiska översikter, ses ofta en stor heterogenitet gällande just hur och när olika utfall mäts i studierna. Denna heterogenitet bidrar till att studier inte kan sammanvägas effektivt och att evidensunderlaget blir svagare. Även i processen att prioritera hur och när ett utfall bör mätas är det viktigt att inkludera alla relevanta intressenter främst patienter, vårdpersonal och forskare. Utöver vad som ska mätas bör man även belysa hur resultaten presenteras i forskningsartiklar. Beroende på hur detta görs är sammanvägningen av resultat mer eller mindre genomförbart.
Det finns bra metodologiskt stöd publicerat i litteraturen och på COMET:s webbplats för de som vill arbeta med framtagande av COS. Det finns även artiklar som beskriver vad man bör tänka på vid publicering av COS. Vad som däremot inte identifierats är stöd i granskning av redan framtagna COS gällande relevans och kvalitet. Precis som annan forskning är det viktigt att COS tas fram med en god metodologi, samt att man kritiskt granskar ett framtaget COS innan man beslutar sig för att använda sig av utfallen i kliniska studier. I detta projektet har SBU använt en mall, som tagits fram baserat på det som bör rapporteras för COS-studier vid publicering, för att göra en bedömning av metodiken [4] (Bilaga 2, www.sbu.se/309). Bedömningsinstrument av metodik och brister i redan framtagna COS skulle dock behöva utvecklas och förenklas ytterligare.
5.2 Val av område för framtagande av ytterligare COS
Ett första steg i framtagande av COS är att systematiskt sammanställa de COS som finns, eller håller på att tas fram. Genomgången visar att det finns ett relativt stort antal framtagna eller pågående COS inom förlossningsvården. Genomgången visar även att det i dagsläget finns ett aktivt nätverk som arbetar kring framtagande av COS inom området [5]. Förlossningsvården är dock ett stort område. Det innebär att det för många viktiga delområden saknas framtagna COS.
I projektet har SBU, genom en enkät, frågat berörda parter kring var de anser att ett COS skulle behövas. Det finns ett flertal begränsningar med en öppen enkät, enkäten var dock tänkt att ge en övergripande bild av var COS skulle kunna anses efterfrågade. En begränsning var de relativt stora områden som till viss del överlappar med varandra, som fanns att välja mellan. För att underlätta och få fram förslag på mer specificerade områden för vilka ett COS skulle kunna vara aktuella lades därför en fritextruta till i enkäten. Andra begränsningar med enkäten är att den lades ut under sommaren, vilket kan ha begränsat spridningen och deltagandet. Med en öppen enkät kan man inte heller veta om rätt personer nås och besvarar enkäten. Det är dock ett bra sätt att snabbt få in många olika synpunkter. En anonym enkät kanske även gör att personer som annars inte vågar eller vill delta lämnar synpunkter. I genomgången av enkäten kan konstateras att begreppet COS har varit svårt att förstå. Många av de förslag som kom in påtalar mer områden som anses vara i behov av mer forskning i allmänhet eller där man anser att det behövs någon form av förändring i sjukvårdens organisation samt sjukvårdens insatser.
Enkätundersökning visade att områdena följdkomplikationer som uppstår i ett senare skede och är förknippade med graviditet eller förlossning och preventiva åtgärder under graviditet för att förhindra uppkomst av förlossningsskador och komplikationer var prioriterade. Området vaginal förlossning var prioriterat, framför allt av personal och forskare inom området, medan fysiska besvär efter förlossning och följdkomplikationer lyftes mer av patienter. För vissa delområden inom dessa områden visade sammanställningen att det finns flera publicerade COS eller sådana som är under utveckling. Det område som har flest framtagna samt pågående COS är fysiska besvär eller sjukdomar under graviditeten. För alla områden finns dock viktiga delområden där det i dagsläget saknas COS. I sammanställningen konstateras även att områdena vaginal förlossning samt kejsarsnitt endast har ett fåtal framtagna eller pågående COS.
Områdena psykiska besvär eller sjukdomar under samt efter förlossning saknar i dagsläget helt framtagna eller pågående COS. I detta område ingår bland annat nedstämdhet efter förlossningen (baby blues), depression, ångest, förlossningsrädsla, PTSD i samband med förlossning, förlossningspsykos med mera. Det är inte ovanligt att föräldrar upplever någon form av psykiska besvär eller sjukdomar både under graviditet samt i samband med eller efter förlossning vilket gör dessa områden angelägna och viktiga. I muntlig kommunikation med COMET framgår att deras erfarenhet visar att området psykiska besvär eller sjukdomar i stort är ett område där COS ofta saknas. Dock har utfallet förlossningsdepression lyfts i det COS som handlat om mödravård och förlossning övergripande [68]. Även de olika register som finns, registrerar till övervägande del sådant som är förknippat med fysisk hälsa, även om vissa parametrar som rör psykiska besvär eller sjukdomar förekommer i exempelvis graviditetsenkäten. Ett syfte med rapporten var att se var ytterligare COS efterfrågades där det idag saknades COS. SBU har baserat på resultatet av denna rapport, samt diskussioner i SBU:s vetenskapliga råd valt att arbeta vidare med ett framtagande av COS inom området behandling av depression under och eller efter förlossning (perinatal depression).
Förhoppningen är att denna genomgång kan användas på flera sätt inom förlossningsvården. Dels som ett underlag gällande vilka COS som redan är framtagna eller pågående, dels genom att ge viktig information gällande vilka utfall som bör beaktas när man startar kliniska studier i dessa områden. Rapporten ger också information om var det finns ett intresse samt ett behov av nya COS.
6. Projektgrupp, externa granskare och råd
6.1 Projektgrupp
Sakkunniga
- Maria Jonsson, Docent och överläkare inom obstetrik och gynekologi vid Akademiska sjukhuset, Uppsala
- Alkistis Skalkidou, Professor inom obstetrik och gynekologi, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Uppsala universitet och överläkare vid Akademiska sjukhuset, Uppsala
- Frida Trönnberg, Patientsakkunnig
SBU
- Marie Österberg, projektledare
- Christel Hellberg, projektledare
- Sara Fundell, projektadministratör
- Ann-Kristine Jonsson, informationsspecialist
6.2 Externa granskare
SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. Dessa har kommit med värdefulla kommentarer, som i hög grad bidragit till att förbättra rapporten. I slutversionen av rapporten är det möjligt att SBU inte kunnat tillgodose alla ändrings- eller tilläggsförslag från de externa granskarna, bland annat därför att de inte alltid varit samstämmiga. De externa granskarna står därför inte nödvändigtvis bakom samtliga texter i rapporten.
Externa granskare har varit:
- Eva Uustal Överläkare, Med Dr, Obstetrik och gynekologi.
- Ann Josefsson, Professor och överläkare i obstetrik och gynekologi
- Sverker Svensjö, Med Dr, Överläkare, Kirurgkliniken, Falu lasarett
6.3 Bindningar och jäv
Deltagarna i arbetsgruppen har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet.
6.4 SBU:s vetenskapliga råd
SBU:s vetenskapliga råd har granskat rapporten.
- Svante Twetman, Köpenhamns universitet, ordförande (tandvård)
- Christel Bahtsevani, Malmö universitet, vice ordförande (omvårdnad)
- Magnus Svartengren, Uppsala universitet (arbetsmiljö)
- Ulrik Kihlbom, Uppsala universitet (etik)
- Lars Sandman, Linköpings universitet (etik)
- Magnus Tideman, Högskolan Halmstad (funktionshinderområdet)
- Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet (fysioterapi)
- Martin Henriksson, Linköpings universitet (hälsoekonomi)
- Katarina Steen Carlsson, Lunds universitet (hälsoekonomi)
- Jan Holst, Malmö och Lunds universitet (medicin)
- Mussie Msghina, Örebro universitet (medicin)
- Britt-Marie Stålnacke, Umeå universitet (medicin)
- Sverker Svensjö, Falun och Uppsala universitet (medicin)
- Anna Ehrenberg, Falun, Högskolan Dalarna (omvårdnad)
- Ata Ghaderi, Uppsala, Karolinska institutet (psykologi)
- Martin Bergström, Lunds universitet (socialt arbete)
- Lena Dahlberg, Falun, Högskolan Dalarna (socialt arbete)
- Christina Nehlin-Gordh, Uppsala universitet (socialt arbete)
- Anna Sarkadi, Uppsala universitet (socialmedicin)
- Sten-Åke Stenberg, Stockholms universitet (socialt arbete)
7. Ordförklaringar och förkortningar
-
COS STAR (Core Outcome Set–STAndards for Reporting)
-
Guide för hur man bör beskriva eller rapportera genomförandet av en studie där man utvecklat ett COS inom visst område.
-
COS-STAD (Core Outcome Set-STAndards for Development)
-
Guide för hur man bör genomföra en studie där man tar fram ett nytt COS inom visst område.
-
Delfistudie
-
En panel av personer som, oberoende av varandra, besvarar ett frågeformulär upprepade gånger. Upprepningen ger deltagarna möjlighet att ompröva sina svar. Enkäterna sammanställs och ligger till grund för konsensusbeslut.
-
Endometrieablationer
-
Kirurgisk metod, innebär att livmoderslemhinnan tas bort på ett eller annat sätt. Det kan ske med hyvling, bränning eller upphettning.
-
Evidens
-
Forskningsresultat som är systematiskt sökta, relevans- och kvalitetsgranskade och sammanvägda.
-
Foglossning
-
Bäckensmärta som uppkommer under graviditeten. Orsakas av att hormonet relaxin utsöndras vilket i sin tur ökar rörligheten i kroppens leder, framför allt i bäckenets.
-
Framfall
-
Framfall betyder att något buktar ned mot, eller ut genom slidmynningen. Det kan vara till exempel slidväggarna, livmodern eller båda som kommer ner.
-
Grad 1–4 bristning
-
Bristning som kan uppkomma under förlossningen. Graderas efter svårighetsgrad, från grad 1 vilket är en ytlig bristning i slemhinnan till grad 4 som är en bristning som innefattar skada på mellangården, ändtarmsmuskel och tarmvägg (även kallad analsfinkterruptur).
-
Hysterektomi
-
Operation som innebär att livmodern tas bort.
-
Hysteroskopi
-
Undersökning av livmoderns insida (kavitet) med hjälp av en kamera genom livmoderhalsen.
-
Implementera
-
Tillvägagångssätt som används för att införa nya metoder och kunskap i en ordinarie verksamhet. I implementering ingår även utmönstring, detta innebär att mindre effektiva metoder tas bort eller minskar i användande när andra metoder som visat sig mer effektiva förs in.
-
Induktion
-
Att förlossningen startas upp på konstgjord väg, kan även kallas igångsättning.
-
Inklusionskriterier
-
De kriterier som gäller för att något eller någon ska inkluderas. I detta fall kriterier för vilka studier som ska ingå i rapporten eller inte.
-
Intervention
-
En åtgärd som prövas, oftast sjukdomsbehandling (läkemedel, operation med mera) eller sjukdomsförebyggande åtgärd.
-
Intrauterin fosterdöd/IUFD
-
Foster som dör i livmodern efter graviditetsvecka 22 (22+0).
-
Kompositutfall/kompositmått
-
När flera olika utfall vägs samman för att öka studiens statistiska styrka. Exempel: utfallen död och hjärtinfarkt vägs ihop för att tillsammans få ett statistiskt säkerställt resultat. Det finns dock risker med detta då kompositmått i värsta fall kan maskera en negativ behandlingseffekt på verkligt viktiga utfall.
-
Konsensus
-
Överenskommelse som görs inom en grupp människor. Innefattar även de etiska förutsättningar och de handlingssätt som används för att uppnå denna överenskommelse.
-
Kvalitativa studier
-
Studier som syftar till att beskriva upplevelser och erfarenheter eller skapa en djupare förståelse för attityder och idéer hos olika aktörer.
-
Levatorskada
-
Levatormuskeln (Musculus levator ani) är en muskel som höjer ändtarmsmynningen och bäckenbotten och ger stöd till bäckenorganen. Muskelgruppen omfattar den största lyftande komponenten i bäckenbotten och den bidrar till kontinens och stabilitet. Skador på levatormuskeln kan ske under förlossningen, allvarlighetsgrad på skadan beror på storlek samt var muskeln är skadad.
-
Likert-type scale
-
En typ av skattningsskala för att mäta svarande personers inställningar eller attityder gentemot olika påståenden. Oftast i 5 eller 7 skalsteg från starkt emot/mindre viktigt till starkt för/mycket viktigt.
-
Livskvalitet
-
Individens uppfattning av sin livssituation i relation till rådande kultur och normer, och i förhållande till sina egna mål, förväntningar, värderingar. Mäts ofta genom framtagna formulär, ett exempel är EQ-5D.
-
Modified nominal group technique
-
En teknik för att uppnå konsensus som bygger på gemensam diskussion och resonemang, där hänsyn tas till alla åsikter i gruppen.
-
Perinatal depression
-
Depression under graviditet, i tiden kring förlossningen samt upp till ett år efter förlossning.
-
Preeklampsi
-
Havandeskapsförgiftning.
-
Primärstudier
-
En studie där data samlas in om individer. Termen används för att särskilja mot sekundärstudier som innebär analyser av tidigare insamlade studier (till exempel i en systematisk översikt).
-
Rectusdiastas
-
En delning av raka bukmuskeln. Uppkommer oftast när musklerna inte drar ihop sig efter en graviditet, även kallat magmuskeldelning.
-
Systematisk översikt
-
Sammanställning av resultat från primärstudier som med systematiska och explicita metoder har identifierats, valts ut och bedömts kritiskt och som avser en specifikt formulerad fråga.
-
Utfall
-
I en interventionsstudie är utfallet det som slutligen mäts.
8. Referenser
- Chalmers I, Glasziou P. Avoidable waste in the production and reporting of research evidence. Lancet 2009;374:86-9.
- Williamson PR, Altman DG, Bagley H, Barnes KL, Blazeby JM, Brookes ST, et al. The COMET Handbook: version 1.0. Trials 2017;18:280.
- Kirkham JJ, Davis K, Altman DG, Blazeby JM, Clarke M, Tunis S, et al. Core Outcome Set-STAndards for Development: The COS-STAD recommendations. PLoS Med 2017;14:e1002447.
- Kirkham JJ, Gorst S, Altman DG, Blazeby JM, Clarke M, Devane D, et al. Core Outcome Set–STAndards for Reporting: The COS-STAR Statement. PLoS Med 2016;13:e1002148.
- The Core Outcomes in Women’s and Newborn health (CROWN). [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.crown-initiative.org/
- International consortium for health outcomes measurement (ICHOM) [cited 2020 Jan 30]. Available from: https://www.ichom.org/
- Center for Medical Technology Policy (CMTP) [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.cmtpnet.org/
- Graviditetsregisteret. [cited 2020 Feb 3]. Available from: https://www.medscinet.com/gr/default.aspx
- Gyn-op registret. Region Västerbotten: The Swedish National Quality Register of Gynecological Surgery (GynOP); [cited 2020 Feb 03]. Available from: https://www2.gynop.se/. 2020.
- Bristningsregistret. Region Västerbotten: The Swedish National Quality Register of Gynecological Surgery (GynOP); [cited 2020 Feb 03]. Available from: http://www3.gynop.se/bristningsregistret/
- COMET Initiative. COMET database. A systematic review over core outcome sets in obstetric care. [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies/Details/1370
- Ouzzani M, Hammady H, Fedorowicz Z, Elmagarmid A. Rayyan - a web and mobile app for systematic reviews. Syst Rev 2016;5:210.
- COMET Initiative. COMET Database. Development of a definition and core outcome set for studies in hyperemesis gravidarum. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/805
- Egan AM, Galjaard S, Maresh MJA, Loeken MR, Napoli A, Anastasiou E, et al. A core outcome set for studies evaluating the effectiveness of prepregnancy care for women with pregestational diabetes. Diabetologia 2017;60:1190-6.
- Bennett WL, Robinson KA, Saldanha IJ, Wilson LM, Nicholson WK. High priority research needs for gestational diabetes mellitus. J Womens Health (Larchmt) 2012;21:925-32.
- Saldanha IJ, Wilson LM, Bennett WL, Nicholson WK, Robinson KA. Development and pilot test of a process to identify research needs from a systematic review. J Clin Epidemiol 2013;66:538-45.
- Bogdanet D, Reddin C, Macken E, Griffin TP, Fhelelboom N, Biesty L, et al. Follow-up at 1 year and beyond of women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral glucose-lowering agents: a core outcome set using a Delphi survey. Diabetologia 2019.
- Egan AM, Dunne FP, Biesty LM, Bogdanet D, Crowther C, Dempsey E, et al. Gestational diabetes prevention and treatment: a protocol for developing core outcome sets. BMJ Open 2019;9:e030574.
- Nielsen KK, O'Reilly S, Wu N, Dasgupta K, Maindal HT. Development of a core outcome set for diabetes after pregnancy prevention interventions (COS-DAP): a study protocol. Trials 2018;19:708-708.
- Fong F, Rogozinska E, Allotey J, Kempley S, Shah DK, Thangaratinam S. Development of maternal and neonatal composite outcomes for trials evaluating management of late-onset pre-eclampsia. Hypertens Pregnancy 2014;33:115-31.
- Duffy JMN, van 't Hooft J, Gale C, Brown M, Grobman W, Fitzpatrick R, et al. A protocol for developing, disseminating, and implementing a core outcome set for pre-eclampsia. Pregnancy Hypertens 2016;6:274-8.
- Perry H, Duffy JMN, Reed K, Baschat A, Deprest J, Hecher K, et al. Core outcome set for research studies evaluating treatments for twin-twin transfusion syndrome. Ultrasound Obstet Gynecol 2019;54:255-61.
- Townsend R, Duffy JMN, Sileo F, Perry H, Ganzevoort W, Reed K, et al. A core outcome set for studies investigating the management of selective fetal growth restriction in twins. Ultrasound Obstet Gynecol 2019.
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for research in multiple pregnancies. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/844
- COMET Initiative. COMET Database. Core outcomes for twin anaemia polycythaemia sequence in Twin pregnancies. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1139
- Al Wattar BH, Tamilselvan K, Khan R, Kelso A, Sinha A, Pirie AM, et al. Development of a core outcome set for epilepsy in pregnancy (E-CORE): a national multi-stakeholder modified Delphi consensus study. Bjog 2017;124:661-7.
- COMET Initiative. COMET Database. A protocol for developing and implementing a core outcome set in ectopic pregnancy. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies/Details/1492
- Kelly LE, Jansson LM, Moulsdale W, Pereira J, Simpson S, Guttman A, et al. A core outcome set for neonatal abstinence syndrome: study protocol for a systematic review, parent interviews and a Delphi survey. Trials [Electronic Resource] 2016;17:536.
- Viau-Lapointe J, Lapinsky S, D'Souza R, Kfouri J, Rose L. Development of a core outcome set for studies of pregnant women requiring mechanical ventilation. J Evid Based Med 2017;10:24.
- Sankaran S, Ching-Soh M, Nelson-Piercy C. The urgent need for a multi-disciplinary core outcome set for the reporting of obstetric antiphospholipid antibody syndrome. Trials 2015;16.
- Viau-Lapointe J, D’Souza R, Rose L, Lapinsky SE. Development of a Core Outcome Set for research on critically ill obstetric patients: A study protocol. Obstet Med (1753-495X) 2018;11:132-6.
- Prins JR, Holvast F, van 't Hooft J, Bos AF, Ganzevoort JW, Scherjon SA, et al. Development of a core outcome set for immunomodulation in pregnancy (COSIMPREG): a protocol for a systematic review and Delphi study. BMJ Open 2018;8:e021619.
- COMET Initiative. COMET Database. Constructing a core outcome set for Immune Thrombocytopenia in Pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/840
- COMET Initiative. COMET Database. Core outcome set for pregnancy outcomes in pregnancies complicated by cancer (COSPOP). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1098
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for studies on pregnant women with Vasa Previa. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1117
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for studies on women with invasive placentation. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1127
- COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for fetal interventions for myelomeningocele (spina bifida). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1187
- COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for prenatal interventions for congenital diaphragmatic hernia. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1296
- COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Sickle Cell Disease in Pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1190
- COMET Initiative. COMET Database. COSCarP study (Core outcome sets for studies on cardiac disease in pregnancy). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/834
- COMET Initiative. COMET Database. Constructing a core outcome set for Iron Deficiency and Iron Deficiency Anaemia in Pregnancy and Postpartum. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/836
- COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Perinatal Venous Thromboembolism (COSPVenTE). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/839
- Rogozinska E, D'Amico MI, Khan KS, Cecatti JG, Teede H, Yeo S, et al. Development of composite outcomes for individual patient data (IPD) meta-analysis on the effects of diet and lifestyle in pregnancy: a Delphi survey. BJOG 2016;123:190-8.
- COMET Initiative. COMET Database. Core outcome set for research on maternal nutrition during pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1273
- Mehra H, Thangaratinam S. Prioritisation of outcomes in the evaluation of weight management interventions in pregnancy: A DELPHI survey. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2012;97:A38.
- COMET Initiative. COMET Database. Network for Preconception and early Pregnancy Randomised Controlled Trials. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/784
- Dadouch R, Faheim M, Juando-Prats C, Parsons J, D'Souza R. Development of a Core Outcome Set for Studies on Obesity in Pregnant Patients (COSSOPP): a study protocol. Trials 2018;19:655-655.
- Dos Santos F, Drymiotou S, Antequera Martin A, Mol BW, Gale C, Devane D, et al. Development of a core outcome set for trials on induction of labour: an international multistakeholder Delphi study. Bjog 2018;125:1673-80.
- Healy P, Gordijn SJ, Ganzevoort W, Beune IM, Baschat A, Khalil A, et al. A Core Outcome Set for the prevention and treatment of fetal GROwth restriction: deVeloping Endpoints: the COSGROVE study. Am J Obstet Gynecol 2019;221:339.e1-339.e10.
- COMET Initiative. COMET Database. Development of a Core Outcome Set and identification of outcome measurement tools for interventions for prevention of stillbirth and care after stillbirth (International Collaboration for Harmonising Outcomes fOr Stillbirth resEarch: ICHOOSE). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/775
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set (COS) for clinical trials on interventions for the detection and management of reduced fetal movements in pregnancy. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/928
- COMET Initiative. COMET Database. COSTIL Study: Core outcomes in Stillbirth Trials. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/982
- van ʼt Hooft J, Duffy JMN, Daly M, Williamson PR, Meher S, Thom E, et al. A Core Outcome Set for Evaluation of Interventions to Prevent Preterm Birth. Obstetrics And Gynecology 2016;127:49-58.
- COMET Initiative. COMET Database. Development of a core outcome set for operative vaginal birth. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1069
- Nijagal MA, Wissig S, Stowell C, Olson E, Amer-Wahlin I, Bonsel G, et al. Standardized outcome measures for pregnancy and childbirth, an ICHOM proposal. BMC Health Serv Res 2018;18:953-953.
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set (COS) for intrapartum fetal assessment. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/741
- COMET Initiative. COMET Database.The CO-OPT Study: Core Outcomes in Obstetric Anal Sphincter Injury Prevention and Treatment. [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/959
- Meher S, Cuthbert A, Kirkham JJ, Williamson P, Abalos E, Aflaifel N, et al. Core outcome sets for prevention and treatment of postpartum haemorrhage: an international Delphi consensus study. BJOG 2019;126:83-93.
- Briscoe KE, Haas DM. Developing a Core Outcome Set for Cesarean Delivery Maternal Infectious Morbidity Outcomes. Am J Perinatol 2019.
- Smith P, Cooper N, Dhillon-Smith R, O'Toole E, Clark TJ, Coomarasamy A. Core Outcome Sets in Miscarriage Trials (COSMisT) study: a study protocol. BMJ Open 2017;7:e018535-e018535.
- Fiala C, Cameron S, Bombas T, Parachini M, Agostini A, Lertxundi R, et al. Outcome of first trimester medical termination of pregnancy: definitions and management. Eur J Contracept Reprod Health Care 2018;23:451-7.
- Whitehouse KC, Kim CR, Ganatra B, Duffy JMN, Blum J, Brahmi D, et al. Standardizing abortion research outcomes (STAR): a protocol for developing, disseminating and implementing a core outcome set for medical and surgical abortion. Contraception 2017;95:437-41.
- COMET Initiative. COMET Database. Developing a core outcome set for female pelvic floor disorders (urinary incontinence, pelvic organ prolapse, childbirth perineal trauma and pelvic pain syndromes). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/981
- COMET Initiative. COMET Database. Core Outcome Set for Rectovaginal Fistula (RVF). [cited 2020 Jan 31]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1082
- Smith V, Daly D, Lundgren I, Eri T, Begley C, Gross MM, et al. Protocol for the development of a salutogenic intrapartum core outcome set (SIPCOS). BMC Medical Research Methodology 2017;17:61-61.
- COMET Initiative. COMET Database. The development of a core outcome set for breastfeeding research. [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1028
- Bunch KJ, Allin B, Jolly M, Hardie T, Knight M. Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process. BJOG 2018;125:1612-8.
- Devane D, Begley CM, Clarke M, Horey D, Oboyle C. Evaluating maternity care: a core set of outcome measures. Birth 2007;34:164-72.
- COMET Initiative. COMET Database. The Composite Adverse Obstetric Outcomes Study (CAOOS). [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/1154
- COMET Initiative. COMET Database. Uniform Definitions of MAternal Morbidity (UDMAM). [cited 2020 Feb 3]. Available from: http://www.comet-initiative.org/studies/details/835
- COMET database [Internet]. COMET Initiative. [cited 2020 Jan 30]. Available from: http://www.comet-initiative.org/Studies
- Outcome Measures in Rheumatology (OMERACT). Ottawa, Canada; [cited 2020 Feb 03]. Available from: https://omeract.org/
- Boers M, Tugwell P, Felson DT, van Riel PL, Kirwan JR, Edmonds JP, et al. World Health Organization and International League of Associations for Rheumatology core endpoints for symptom modifying antirheumatic drugs in rheumatoid arthritis clinical trials. J Rheumatol Suppl 1994;41:86-9.
- Kirkham JJ, Boers M, Tugwell P, Clarke M, Williamson PR. Outcome measures in rheumatoid arthritis randomised trials over the last 50 years. Trials 2013;14:324.
- Kirkham JJ, Bracken M, Hind L, Pennington K, Clarke M, Williamson PR. Industry funding was associated with increased use of core outcome sets. J Clin Epidemiol 2019;115:90-7.
- Hughes KL, Kirkham JJ, Clarke M, Williamson PR. Assessing the impact of a research funder's recommendation to consider core outcome sets. PLoS One 2019;14:e0222418.
- Clarke M, Williamson PR. Core outcome sets and systematic reviews. Syst Rev 2016;5:11.
- COS Endorsement. [cited 2020 Feb 21]. Available from: http://www.comet-initiative.org/COSEndorsement/SystematicReview
- Powell JT, Ambler GK, Svensjo S, Wanhainen A, Bown MJ. Beyond the AAA Guidelines: Core Outcome Sets to Make Life Better for Patients. Eur J Vasc Endovasc Surg 2019;57:6-7.
Bilaga 1 Sökstrategier
Embase via Elsevier 26 June 2019
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. /de = Term from the EMTREE controlled vocabulary; /exp = Includes terms found below this term in the EMTREE hierarchy; /mj = Major Topic; :ab = Abstract; :au = Author; :ti = Article Title; :ti:ab = Title or abstract; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Intervention | ||
1. | 'core outcome set'/exp | 59 |
2. | "core outcome*":ti,ab or "core event*":ti,ab | 1620 |
3. | ((core or composite or harmonise* or harmonize* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardise* or standardize* or set or sets) NEAR/2 outcome*):ti,ab | 17358 |
4. | 1-3 (or) | 17425 |
Population | ||
5. | 'childbirth'/exp or 'obstetric anesthesia'/exp or 'obstetric procedure'/exp or 'obstetrics'/exp or 'pregnant woman'/exp or 'pregnancy'/exp | 1056620 |
6. | abortion:ti OR antenatal:ti OR antepartum:ti OR birth:ti OR caesarean:ti OR childbirth:ti OR delivery:ti OR fertilization:ti OR gestation:ti OR labor:ti OR labour:ti OR maternal:ti OR neonatal:ti OR obstretric*:ti OR perinatal:ti OR peripart*:ti OR postnatal:ti OR postpartum:ti OR pregnan*:ti OR puerperium:ti OR preterm:ti | 810053 |
7. | 5 OR 6 | 1398844 |
Combined sets | ||
8. | 4 AND 7 AND ([medline]/lim OR [pubmed-not-medline]/lim) | 1918 |
9. | 4 AND 7 AND [embase]/lim AND ([danish]/lim OR [english]/lim OR [norwegian]/lim OR [swedish]/lim) | 979 |
10. | 9 NOT 8 | 935 |
Medline (Ebsco) June 26 2019
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. [MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MAJR] = MeSH Major Topic; [TIAB] = Title or abstract; [TI] = Title; [AU] = Author; [OT] = Other term; [TW] = Text Word; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; * = Truncation |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Intervention | ||
1. | ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) adj2 outcome*)).mp. | 10749 |
Population | ||
2. | exp Pregnancy Complications/ or exp Pregnancy/ or exp Obstetric Surgical Procedures/ or exp Anesthesia, Obstetrical/ or exp Analgesia, Obstetrical/ or exp Obstetrics/ or exp Pregnant Women/ or (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm).ti | 1199069 |
Combined sets/Limits | ||
1 and 2 Limiters - Language: Danish, English, Norwegian, Swedish | 1028 |
PsycINFO, Academic Search Elite, CINAHL with Full Text, SocINDEX with Full Text via EBSCO 26 June 2019
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Intervention | ||
1. | TI ( ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) NEAR/2 outcome*)) ) OR AB ( ("core outcome*" or "core event*" or ((core or composite or harmoni#e* or minimal or prioriti* or standard or standards or standardi#e* or set or sets) NEAR/2 outcome*)) ) | 1414 |
Population | ||
2. | TI ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) OR AB ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) OR SU ( (abortion or antenatal or antepartum or birth or caesarean or caesarean or caesarean or childbirth or delivery or fertilization or gestation or labor or labour or maternal or neonatal or obstretric* or perinatal or peripart* or postnatal or postpartum or pregnan* or puerperium or preterm) ) | 2019640 |
Combined sets | ||
1 and 2 | 110 |
Comet initiative database
Date of Search,"10/06/2019", updated ,"27/01/2020"
Search Options,"search{Health Area - Disease Category{:Anaesthesia & pain control:Gynaecology:Pregnancy & childbirth:Urology:}}",
Bilaga 2 Granskningsmall
Item | Question | Yes | No | Unclear | |
---|---|---|---|---|---|
Title and abstract | 1a | Does the title contain information that the paper reports the development of a COS? | |||
1b | Does the abstract contain the key information, such as a list of the recommended outcomes in the COS? | ||||
Introduction | 2a | Is a background and explanation of the rationale for developing the COS provided? | |||
2b | Are a clear objective presented? | ||||
3a | Is the health condition(s) and population(s) covered by the COS sufficiently described? | ||||
3b | Is the intervention(s) covered by the COS sufficiently described? | ||||
3c | Is the setting(s) in which the COS is to be applied sufficiently described? | ||||
Methods | 4 | Do the authors provide information about were the COS development protocol can be accessed | |||
5 | Is the rationale for which stakeholder groups that are involved and the eligibility criteria for participants described? | ||||
6a | Are the information sources used to identify an initial list of outcomes provided? | ||||
6b | Is it described, with reasons, how outcomes were dropped/combined if this was done? | ||||
7 | Is a description for how the consensus process was undertaken provided? | ||||
8 | Is a description for how outcomes were scored and summarised, provided? | ||||
9a | Is a description of the consensus definition provided? | ||||
9b | Is a description of the procedure for determining how outcomes were included or excluded from consideration during the consensus process provided | ||||
10 | Is a statement regarding the ethics and consent issues for the study provided? | ||||
Results | 11 | Are any motivated deviations from the protocol and their eventual impact on the results described? | |||
12 | Are numbers and relevant characteristics of the people involved at all stages of COS development presented? | ||||
13a | Are all outcomes considered at the start of the consensus process listed? | ||||
13b | Are any new outcomes introduced or any outcomes dropped during the consensus process and the reasons for doing so described? | ||||
14 | Is a list of the outcomes in the final core outcome set provided? | ||||
Discussion | 15 | Are limitations with the COS development process discussed? | |||
16 | Is an interpretation of the final COS in the context of other evidence, and implications for future research given? | ||||
Other information | 17 | Are sources of funding and role of funders given? | |||
18 | Are any conflicts of interest within the study team and how these were managed presented? | ||||
Representation (Not included in COS-STAR) | 19 | Are researchers as well as health care providers and patients included in the development process? |
Bilaga 3 Exkluderade studier
Study | Reason for exclusion |
---|---|
A Core Outcome Set for Very Preterm Birth?, http://www.comet-initiative.org/studies/details/256 | Not a Core Outcome Set |
Allin B, Bradnock T, Kenny S, Walker G, Knight M. NETS1HD: study protocol for development of a core outcome set for use in determining the overall success of Hirschsprung's disease treatment. Trials 2016;17:1-7. | Outside prespecified population |
Allin B, Ross A, Marven S, Hall NJ, Knight M, J Hall N. Development of a core outcome set for use in determining the overall success of gastroschisis treatment. Trials 2016;17:1-7. | Outside prespecified population |
An International Urogynecological Association (IUGA)/International Continence Society (ICS) joint report on the terminology for reporting outcomes of surgical procedures for pelvic organ prolapse, http://www.comet-initiative.org/studies/details/525 | Not a Core Outcome Set |
Bakhbakhi D, Burden C, Fraser A, Hinton L, Duffy J, Redshaw M, et al. Development of a core outcome set and identification of outcome measurement tools for interventions after stillbirth. J Evid Based Med 2019;12:10. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Bakhbakhi D, Duffy JMN, Hinton L, Burden C, Main B, Downe S, et al. Development of a core outcome set for interventions after stillbirth. Int J Gynaecol Obstet 2018;143:235. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Bannatyne AJ, Hughes R, Stapleton P, Watt B, MacKenzie-Shalders K. Signs and symptoms of disordered eating in pregnancy: a Delphi consensus study. BMC Pregnancy Childbirth 2018;18:262-262. | Not a Core Outcome Set |
Bunch K, Allin B, Knight M. Authors' reply re: Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process. BJOG 2019;126:130-130. | Not a Core Outcome Set |
Butler MM, Brosnan MC, Drennan J, Feeney P, Gavigan O, Kington M, et al. Evaluating midwifery-led antenatal care: using a programme logic model to identify relevant outcomes. Midwifery 2014;30:e34-41. | Not a Core Outcome Set |
Clayton AH, Dennerstein L, Fisher WA, Kingsberg SA, Perelman MA, Pyke RE. Standards for clinical trials in sexual dysfunction in women: research designs and outcomes assessment. J Sex Med 2010;7:541-60. | Outside prespecified population |
Dadouch R, Faheim M, Juando-Prats C, Parsons J, D'Souza R. Development of a core outcome set for studies on obesity in pregnant patients (COSSOPP): A study protocol. J Evid Based Med 2019;12:19. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Dadouch R, Rosen C, Parsons J, D'Souza R. Obesity in pregnancy patient-reported outcomes: A qualitative study. J Evid Based Med 2019;12:18-9. | Not a Core Outcome Set |
D'Souza R, Hall C, Siu S, Sermer M, Silversides C. Patient-reported outcomes in pregnancy and heart disease: A qualitative study. J Evid Based Med 2019;12:20. | Not a Core Outcome Set |
D'Souza R, Thurman R, Sermer M, Siu S, Duffy J, Silversides C. Developing a core outcome set for pregnant women with cardiac disease. J Evid Based Med 2017;10:24-5. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
D'Souza RD, Thomas H, Wuebbolt D, Nguyen V, Sermer M, Krahn M, et al. Preferences of pregnant women with cardiac disease for combined maternal-fetal health states. J Evid Based Med 2017;10:22-3. | Not a Core Outcome Set |
Duffy J, Rolph R, Gale C, Hirsch M, Khan KS, Ziebland S, et al. Core outcome sets in women's and newborn health: a systematic review. BJOG 2017;124:1481-9. | Not a Core Outcome Set |
Duffy J, Thompson T, Hinton L, Salinas M, McManus RJ, Ziebland S. What outcomes should researchers select, collect and report in pre-eclampsia research? A qualitative study exploring the views of women with lived experience of pre-eclampsia. BJOG 2019;126:637-46. | Not a Core Outcome Set |
Egan AM, Smith V, Devane D, Dunne FP. Effectiveness of prepregnancy care for women with pregestational diabetes mellitus: protocol for a systematic review of the literature and identification of a core outcomes set using a Delphi survey. Trials 2015;16:356-356. | Protocol for a completed COS |
Einerson BD, Einerson BD. Getting it right: core outcome sets in quality improvement research. BJOG 2018;125:1619-1619. | Not a Core Outcome Set |
Fong F, Rogozinska E, Allotey J, Kempley S, Shah D, Thangaratinam S. Identification of clinically important components of maternal and neonatal composite outcomes to assess the effect of timing of delivery in women with mild to moderate pre-eclampsia at 34 to 37 weeks. Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 2013;98. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Hooft J, van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:666-666. | Not a Core Outcome Set |
Kelly LE, Jansson LM, Moulsdale W, Pereira J, Simpson S, Guttman A, et al. A core outcome set for neonatal abstinence syndrome: study protocol for a systematic review, parent interviews and a Delphi survey. Trials [Electronic Resource] 2016;17:536. | Outside prespecified population |
Khan K. The Core Outcomes in Women's Health (CROWN) Initiative: Journal Editors Invite Researchers to Develop Core Outcomes in Women's Health. Gynecologic And Obstetric Investigation 2015;80:1-2. | Not a Core Outcome Set |
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. BJOG 2016;123:103-4. | Not a Core Outcome Set |
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Hypertens Pregnancy 2014;33:261-4. | Not a Core Outcome Set |
Khan K. The CROWN Initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Journal Of Perinatal Medicine 2014;42:543-4. | Not a Core Outcome Set |
Khan K. The CROWN initiative: journal editors invite researchers to develop core outcomes in women's health. Obstetrics And Gynecology 2014;124:487-8. | Not a Core Outcome Set |
Killeen S, O'Brien E, Geraghty A, McAuliffe F. Maternal nutrition in pregnancy: A protocol for the development of a core outcome set. Obes Facts 2019;12:222. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Killeen SL, O'Brien EC, Geraghty AA, McAuliffe F. A protocol for the development of a core outcome set for research on maternal nutrition during pregnancy. BJOG 2019;126:46. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Kuo J, Petrie KJ, Alsweiler JM. Prioritising long-term outcomes for babies born preterm: The hip survey. J Paediatr Child Health 2019;55:83. | Outside prespecified population |
Lakhanpaul M, Irish C, Jarvis R, Edbrooke-Childs J, Deighton J, Franklin M, et al. A shared outcome perinatal mental health value scorecard to support health visitors to improve outcomes for children 0-5 years and their families. Arch Dis Child 2016;101:A91. | Outside prespecified population |
Lumsden MA. Will the development of a core outcome set on prevention and treatment of postpartum haemorrhage add value to research or clinical care? BJOG 2019;126:95-95. | Not a Core Outcome Set |
Malinowski AK, Daru J, D'Souza R, Shehata N. Constructing a core outcome set for iron deficiency and iron deficiency anemia in pregnancy and postpartum. J Evid Based Med 2017;10:37. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Malinowski AK, Shehata N, D'Souza R. Constructing a core outcome set for immune thrombocytopenia in pregnancy. J Evid Based Med 2017;10:38. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Malinowski AK, Shehata N, D'Souza R. Constructing a core outcome set for venous thromboembolism in pregnancy. J Evid Based Med 2017;10:37-8. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Mann S, Pratt S, Gluck P, Nielsen P, Risser D, Greenberg P, et al. Assessing quality obstetrical care: development of standardized measures Jt Comm J Qual Patient Saf 2006;32:497-505. | Not a Core Outcome Set |
Mawer G. Core outcomes for studies of pregnancy with epilepsy. BJOG 2017;124:668-668. | Not a Core Outcome Set |
Medley N, Alfirevic Z, Caldwell DM, Dias S, Dowswell T, Keeney E, et al. Outcomes reported in trials of methods for the induction of labour. Trials 2015;16. | Not a Core Outcome Set |
Metabolic follow-up at one year and beyond of women with gestational diabetes treated with insulin and/or oral hypoglycaemic agents, study protocol for the identification of a core outcomes set using a Delphi survey. | Protocol for a completed COS |
Myatt L, Redman CW, Staff AC, Hansson S, Wilson ML, Laivuori H, et al. Strategy for standardization of preeclampsia research study design. Hypertension 2014;63:1293-301. | Not a Core Outcome Set |
Nguyen V, Wuebbolt D, Thomas H, Shehata N, Krahn M, D'Souza R. Iron deficiency anemia in pregnancy and treatment options: A patient-preference study. J Evid Based Med 2017;10:24. | Not a Core Outcome Set |
Outcomes Important to Patients Public and Practitioners (OMIPPP): Breastfeeding, http://www.comet-initiative.org/studies/details/662 | Not a Core Outcome Set |
Patient Preferences and Experiences in Hyperemesis Gravidarum Treatment: A Qualitative Study, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1334 | Not a Core Outcome Set |
Perry H, Duffy JMN, Umadia O, Khalil A. Outcome reporting across randomized trials and observational studies evaluating treatments for twin-twin transfusion syndrome: systematic review. Ultrasound Obstet Gynecol 2018;52:577-85. | Not a Core Outcome Set |
Petersen R, Nijagal M, Wissig S, Stowell C, Franx A. Defining an international standard set of outcomes measures for maternity care: Consensus of the international consortium of health outcomes measurement pregnancy & childbirth working group. Aust N Z J Obstet Gynaecol 2016;56:51-2. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Progressing towards core outcomes for maternal and perinatal clinical trials and reviews. J Paediatr Child Health 2017;53:91-91. | Not a Core Outcome Set |
Rahn DD, Abed H, Sung VW, Matteson KA, Rogers RG, Morrill MY, et al. Systematic review highlights difficulty interpreting diverse clinical outcomes in abnormal uterine bleeding trials. J Clin Epidemiol 2011;64:293-300. | Outside prespecified population |
Ricciardi P, Haydar A. Re: Developing a set of consensus indicators to support maternity service quality improvement: using Core Outcome Set methodology including a Delphi process: The Robson 10-groups classification system - all groups are needed. BJOG 2019;126:129-30. | Not a Core Outcome Set |
Rogers J, Spink M, Magrill A, Burgess K, Agius M. Evaluation of a Specialised Counselling Service for Perinatal Bereavement. Psychiatr Danub 2015;27:S482-S5. | Not a Core Outcome Set |
Rosen C, Dadouch R, Parsons J, D'Souza R. The comparison of outcomes reported by healthcare professionals and patients on the management of obesity in pregnancy. J Evid Based Med 2019;12:9. | Not a Core Outcome Set |
Rysavy MA, Marlow N, Doyle LW, Tyson JE, Serenius F, Iams JD, et al. Reporting Outcomes of Extremely Preterm Births. Pediatrics 2016;138. | Not a Core Outcome Set |
Say RE, Thomson RG, Robson SC. Making high quality decisions in pregnancy: How should interventions which aim to improve decision quality be evaluated? Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed Edition 2012;97:A114-A5. | Not a Core Outcome Set |
Schaap T, Bloemenkamp K, Deneux-Tharaux C, Knight M, Langhoff-Roos J, Sullivan E, et al. Defining definitions: a Delphi study to develop a core outcome set for conditions of severe maternal morbidity. BJOG 2019;126:394-401. | Not a Core Outcome Set |
Signs and symptoms of disordered eating in pregnancy: a Delphi consensus study, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1339 | Not a Core Outcome Set |
Slavin V, Gamble J, Creedy DK, Fenwick J. “Coming of Age”: assessing the feasibility of using a core set of value-based health outcomes for pregnancy and childbirth. Women Birth 2018;31:S29-S30. | Not a Core Outcome Set |
Smith CA, Betts D. The practice of acupuncture and moxibustion to promote cephalic version for women with a breech presentation: implications for clinical practice and research. Complement Ther Med 2014;22:75-80. | Not a Core Outcome Set |
Son M. Core outcome set for induction of labour trials: what's the expectation? BJOG 2018;125:1681-1681. | Not a Core Outcome Set |
Spink M, Magrill A, Burgess K, Rogers J, Agius M. Petals: An Assessment of the Outcomes of a Service for Bereavement during Childbirth. Psychiatr Danub 2014;26:211-21. | Not a Core Outcome Set |
Standards for clinical trials in sexual dysfunction in women: research designs and outcomes assessment, http://www.comet-initiative.org/studies/details/411 | Outside prespecified population |
Stevens G, Donnelly KZ, Theiler RN, Washburn H, Woodhams EJ, Lindahl V, et al. (Family) planning ahead: User-centered design of the birth control after pregnancy patient decision aid and protocol for delivery and evaluation. Contraception 2017;96:289. | Outside prespecified population |
Strategy for standardization of preeclampsia research study design, http://www.comet-initiative.org/studies/details/610 | Not a Core Outcome Set |
The core outcomes in women's health (CROWN) initiative. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2014;180:A1-A2. | Not a Core Outcome Set |
The practice of acupuncture and moxibustion to promote cephalic version for women with a breech presentation: implications for clinical practice and research, http://www.comet-initiative.org/studies/details/728 | Not a Core Outcome Set |
Toozs-Hobson P, Freeman R, Barber M, Maher C, Haylen B, Athanasiou S, et al. An International Urogynecological Association (IUGA)/International Continence Society (ICS) joint report on the terminology for reporting outcomes of surgical procedures for pelvic organ prolapse. Neurourol Urodyn 2012;31:415-21. | Not a Core Outcome Set |
van der Aa JE, Tancredi A, Goverde AJ, Velebil P, Feyereisl J, Benedetto C, et al. What European gynaecologists need to master: Consensus on medical expertise outcomes of pan-European postgraduate training in obstetrics & gynaecology. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2017;216:143-52. | Not a Core Outcome Set |
van 't Hooft J, Alfirevic Z, Asztalos EV, Biggio JR, Dugoff L, Hoffman M, et al. CROWN initiative and preterm birth prevention: researchers and editors commit to implement core outcome sets. BJOG 2018;125:8-11. | Not a Core Outcome Set |
van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:107-107. | Not a Core Outcome Set |
van 't Hooft J. A core outcome set for evaluation of interventions to prevent preterm birth: summary for CROWN. BJOG 2016;123:666-666. | Not a Core Outcome Set |
van Vliet R, Bink M, Polman J, Suntharan A, Grooten I, Zwolsman SE, et al. Patient Preferences and Experiences in Hyperemesis Gravidarum Treatment: A Qualitative Study. J Pregnancy 2018;2018:5378502. | Not a Core Outcome Set |
Van't Hooft J, Duffy JMN, Saade GR, Alfirevic Z, Meher S, Mol BWJ, et al. Core outcomes set for studies on primary prevention of preterm birth. Trials 2015;16. | Duplication with a published protocol/registration in the COMET initiative database/or finished COS article |
Van't Hooft J, Khan KS. P-hacking can be avoided with core outcome sets: preterm birth research is ready to take this leap. BJOG 2017;124:1017-1017. | Not a Core Outcome Set |
Webbe J, Brunton G, Afonso E, Latour JM, Gale C. The importance of core outcome sets and developing one for neonatal care. Infant 2017;13:70-2. | Outside prespecified population |
Webbe J, Brunton G, Ali S, Duffy JM, Modi N, Gale C. Developing, implementing and disseminating a core outcome set for neonatal medicine. BMJ Paediatr Open 2017;1:e000048. | Outside prespecified population |
Webbe J, Brunton G, Ali S, Wann L, Modi N, Gale C. Using existing data sources to extract parent and patient outcomes for a neonatal core outcome set. J Evid Based Med 2017;10:10-11. | Outside prespecified population |
What outcomes should researchers select, collect and report in pre-eclampsia research? A qualitative study exploring the views of women with lived experience of pre-eclampsia, http://www.comet-initiative.org/studies/details/1327 | Not a Core Outcome Set |
Whitehouse KC, Kim CR, Ganatra B, Duffy JMN, Blum J, Brahmi D, et al. Standardizing abortion research outcomes (STAR): a protocol for developing, disseminating and implementing a core outcome set for medical and surgical abortion. Contraception 2017;95:437-41. | Protocol for a completed COS |
Wiegers TA, Keirse MJ, Berghs GA, van der Zee J. An approach to measuring quality of midwifery care. J Clin Epidemiol 1996;49:319-25. | Not a Core Outcome Set |
Williamson P. Core outcome sets will improve the quality of obstetrics research. BJOG 2014;121:1196. | Not a Core Outcome Set |