Behandling av barn och unga med mild till måttlig psykisk ohälsa. Första linjen

Identifiering av systematiska översikter från år 2020 till år 2022.

Kartläggningen av insatser eller psykologisk behandling av barn och unga 6 till 18 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa inom första linjen. Syftet med denna kartläggning är att identifiera systematiska översikter som bedöms ha låg eller måttlig risk för snedvridning (bias) på övergripande nivå. Kartläggningen presenterar dessa översikter överskådligt som en evidenskarta, som innehåller referenserna.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU Bereder

Beredning av frågor för andra myndigheters eller uppdragsgivares verksamhet eller beslut, exempelvis till nationella riktlinjer. Vetenskapligt kunskapsunderlag tas fram av medarbetare på SBU i samarbete med ämnessakkunniga. Arbetsprocessen för att ta fram underlaget varierar beroende på frågeställning och behov.

Publicerad: Rapportnr: 365 Diarienr: SBU 2022/56 ISBN: 978-91-987554-1-1 https://www.sbu.se/365

Syfte och bakgrund

Kartläggningen avser insatser eller psykologisk behandling av barn och unga 6 till 18 år med lindrig till måttlig psykisk ohälsa inom första linjen. Första linjen avser hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå för barn med psykisk ohälsa. Läkemedelsbehandling ingår inte i denna kartläggning. Syftet med denna kartläggning är att identifiera systematiska översikter som bedöms ha låg eller måttlig risk för snedvridning (bias) på övergripande nivå. Kartläggningen presenterar dessa översikter överskådligt som en evidenskarta, som innehåller referenserna. Den ringar in områden där det finns systematiska översikter. Evidenskartan har särskild relevans för berörda myndigheter och organisationer (Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)).

Metod

Denna kartläggning omfattar behandling av barn och unga med lindrig till måttlig psykisk ohälsa. De metoder som omfattas är psykologisk behandling, stödjande samtal, information och utbildning, arbetsterapeutiska metoder samt fysioterapi och fysisk aktivitet.

Litteratursökningar efter systematiska översikter genomfördes under juli år 2022. Sökningarna avgränsades till engelska, danska, norska och svenska, samt från publikationsår 2020 och framåt i fyra databaser.

Risk för bias har bedömts med hjälp av en modifierad version av granskningsmallen AMSTAR (Snabbstar). Systematiska översikter bedömdes ha hög, låg eller måttlig risk för bias samt sorterades utifrån population, behandling och utfall. Evidens och vetenskapliga kunskapsluckor utifrån de systematiska översikterna med låg eller måttlig risk för bias tabellerades. Kartläggningens resultat visas i en digital interaktiv evidenskarta.

Huvudresultat

  • Totalt inkluderades 66 systematiska översikter varav nio bedömdes ha låg risk och 18 måttlig risk för bias. Resterande 39 systematiska översikter bedömdes ha hög risk för bias.

För evidens och kunskapsluckor se evidenskartan.

Diskussion

SBU har inte granskat risken för bias i de enskilda studierna som ingår i de systematiska översikterna eller tagit ställning till resultatens tillförlitlighet eller överförbarhet till svenska förhållanden. Vissa systematiska översikter visar olika resultat trots att de utvärderar samma område. Detta kan bero på att de utvärderat delvis olika frågeställningar eller omfattar olika sökperioder vid litteratursökningen. Vidare kan författarna ha sökt i litteratur från olika databaser eller inkluderat artiklar på andra språk än engelska eller de skandinaviska språken. Slutsatser som författarna till de systematiska översikterna presenterat redovisas inte i denna kartläggning utan läsaren hänvisas till respektive artikel och författarens slutsats.

Citera denna rapport:

SBU. Behandling av barn och unga med mild till måttlig psykisk ohälsa. Första linjen. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU Bereder 365. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/365

Projektgrupp

Sakkunniga

  • Pia Enebrink, docent i psykologi, lektor vid Karolinska institutet
  • Maria Unenge Hallerbäck, med. dr., specialist i barn- och ungdomspsykiatri, lektor i psykiatri vid Örebro universitet och överläkare vid Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Värmland.

SBU

  • Göran Bertilsson, projektledare
  • Jonatan Alvan, biträdande projektledare (från jan 2023)
  • Anna Christensson, biträdande projektledare (tom jan 2023)
  • Maria Ahlberg, projektadministratör (från jan 2023)
  • Elin Malmer, projektadministratör (tom jan 2023)
  • Carl Gornitzki, informationsspecialist
  • Jonas Bergström, projektansvarig chef

Evidenskarta

Evidenskarta: Behandling av barn och unga med mild till måttlig psykisk ohälsa

Av evidenskartan framgår för vilka områden som det finns sammanställd vetenskaplig kunskap och för vilka sådan kunskap saknas. Kartläggningen har inte bedömt tillförlitligheten i översiktsförfattarnas slutsatser, eller om dessa slutsatser kan anses utgöra kunskap eller kunskapsluckor. Detta lämnas till läsaren. Detta gäller för alla inkluderade systematiska översikter, oberoende av vilken risk för bias som respektive översikt har bedömts ha.

Sidan publicerad