Insatser i öppenvård för att förebygga ungdomars återfall i brott
En systematisk översikt och utvärdering av ekonomiska, sociala och etiska aspekter
Sammanfattning och slutsatser
Slutsatser
SBU har gjort en systematisk översikt av psykosociala öppenvårdsinsatser för att förebygga återfall i brott bland ungdomar som är 12–17 år. Syftet har varit att ta fram ett vetenskapligt underlag för kommande kunskapsstöd från Socialstyrelsen. SBU:s slutsatser är följande:
- Utifrån de granskade studierna går det inte att avgöra vilka specifika psykosociala öppenvårdsinsatser som är mer effektiva än det de jämförts med när det gäller återfall i brott de följande åren (i genomsnitt två år) ().
- Att det saknas säker kunskap om vilka effekter som olika specifika psykosociala öppenvårdsinsatser kan ha på ungdomars återfall i brott innebär inte att socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin per automatik ska sluta att använda dem. Det kan även anses som etiskt problematiskt att avstå från insatser som teoretiskt skulle kunna förebygga brott, och som upplevs fungera väl av verksamheter och klienter.
- SBU:s praxisundersökning visar att svensk socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri använder ett stort antal öppenvårdsinsatser för unga som begått brott. Många av insatserna saknar manual och har inte utvärderats i fråga om att förhindra nya brott.
Syfte
Syftet med projektet var att systematiskt utvärdera det vetenskapliga stödet för psykosociala insatser inom socialtjänstens och barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård för att förebygga ungdomars återfall i brott.
Metod
Denna systematiska utvärdering omfattar fyra delar; a) en utvärdering av effekter av psykosociala öppenvårdsinsatser för unga som har begått brott b) en beräkning av kostnader för rättsprocess och påföljder för brott begångna av unga c) ett kapitel där etiska aspekter diskuteras samt d) en praxisundersökning av vilka insatser som idag används inom socialtjänst samt barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård. Öppenvårdsinsatserna som utvärderas ges till ungdomar (12–17 år) som har begått brott. De ska kunna genomföras individuellt eller i grupp. Studierna ska innehålla en jämförelsegrupp, ha minst sex månaders uppföljningstid efter avslutad insats, eller 18 månader efter start, samt vara genomförda med tillräckligt god kvalitet. Följande 19 öppenvårdsinsatser utvärderades i studier som uppfyllde översiktens kriterier och inkluderades därmed i översikten: Aggression replacement training (ART), kort intervention med färdighetsträning, Family empowerment intervention, Funktionell familjeterapi (FFT), individuellt behandlingsprogram för unga snattare, ISSP multisystemisk intervention, kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp, medling, mentorskap, Multidimensionell familjeterapi (MDFT), Multisystemisk terapi (MST), New perspective – coachning, psykoedukativ counselling i grupp, PHAT life – psykosocial gruppintervention, Ottawa Community youth diversion program, the SafERteens brief intervention, Step up – gruppinsats för hela familjen, Team case management, samt yrkesprogram inom byggbranschen.
Resultat
Frågeställning 1: Vilka effekter har psykosociala insatser som kan genomföras i öppenvård för ungdomar som begått brott?
Utifrån de granskade studierna går det inte att avgöra vilka specifika psykosociala öppenvårdsinsatser som är mer effektiva än andra när det gäller återfall i brott under i genomsnitt två år. Vi vet alltså inte om de undersökta öppenvårdsinsatserna är bättre än, likvärdiga med eller sämre än det de jämförs med. Uppföljningstiden i de olika studierna varierade mellan 1 och 21 år. Två tredjedelar av samtliga ungdomar i de inkluderade studierna hade inte återfallit i brott vid uppföljning efter i genomsnitt två år.
Kompletterande analyser av samtliga insatser sammanslagna visade att innehållet i jämförelseinsatsen spelade roll för hur starka effekterna blev; skillnaden i effekt var större när jämförelseinsatsen var mindre omfattande (med fördel för den utvärderade insatsen). Resultaten talar inte för att effekten på återfall i brott påverkades av deltagarnas ålder, andel pojkar, vilken studiedesign man använt, i vilket land studien genomförts, uppföljningstid eller publikationsår.
Frågeställning 2: Vilken är den samhällsekonomiska nyttan av insatserna i fråga om att förhindra ungdomars återfall i brott?
En förutsättning för en ekonomisk utvärdering är att det finns kunskap om vilken effekt en insats har. I detta projekt har tillförlitligheten i det vetenskapliga underlaget varit mycket lågt avseende insatsernas effekter på återfall i brott. Det har därför inte varit möjligt att genomföra någon analys av insatsernas samhällsekonomiska nytta. Vi har genomfört beräkningar av kostnaderna för rättsprocess och påföljder som visar att en kostnad på uppskattningsvis 2,4 miljoner kronor kan undvikas om ett brott som leder till påföljden sluten ungdomsvård kan förhindras.
Frågeställning 3: Vilka etiska aspekter är viktiga att beakta när det gäller insatser för att förebygga ungdomars återfall i brott?
Socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin kan inte sluta använda öppenvårdsinsatser för att de saknar vetenskapligt stöd. Det behövs rutiner för att löpande granska och dokumentera insatsers för- och nackdelar för den enskilda ungdomen och att man har beredskap att vid behov byta till en eller flera alternativa insatser. Detta förutsätter kontinuerlig uppföljning av om förändringar sker i rätt riktning.
Frågeställning 4: Vilka insatser används inom svensk socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri för målgruppen ungdomar som begått brott
Både socialtjänst och barnpsykiatriska mottagningar använde ett stort antal olika öppenvårdsinsatser. Vanligast inom socialtjänsten var ospecificerade stödsamtal med ungdomar respektive föräldrar, kontaktfamilj eller kontaktperson samt ospecificerad familjebehandling eller familjeterapi. Bland BUP-verksamheterna var kognitiv beteendeterapi, stödsamtal med ungdomar och läkemedel vanligt. En majoritet av de insatser som används har inte prövats vetenskapligt vad gäller återfall i brott, varken internationellt eller under svenska förhållanden.
Diskussion
Enligt denna systematiska översikt går det inte att avgöra om någon enskild namngiven insats är mer effektiv än andra när det gäller att förebygga återfall i brott. De flesta ungdomarna i studierna återföll dock inte i ny registrerad brottslighet de närmast påföljande åren. Detta stämmer med uppgifter från Brå, de flesta tonåringar som begår brott upphör med det vid inträdandet till vuxenlivet (år 2012 återföll 35 % av brottsdömda 15–17-åringar inom två år enligt Brå [1]).
Att vi inte med säkerhet känner till insatsers effekter betyder inte att insatser är dåliga eller att socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin ska sluta använda insatser som upplevs fungera väl. När det inte finns något vetenskapligt underbyggt förstahandsval så blir den individuella vård- och genomförandeplanen särskilt viktig. Den individualiserade planen behöver följas upp regelbundet och anpassas till de aktuella förutsättningarna. Det krävs uppföljning, till exempel om ungdomen eller andra berörda (t.ex. familj/vårdnadshavare) är motiverad till behandling och om förändring sker i rätt riktning. Det behövs en beredskap för omprövning när insatserna inte ger önskat resultat och man behöver fundera igenom vilka utfallsmått man vill påverka med insatsen i det enskilda fallet. Dessutom vilka risk- och skyddsfaktorer man behöver arbeta med och utvärdera. Förutom uppföljning på individnivå behöver man även följa upp insatserna övergripande från ett verksamhetsperspektiv.
Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Enligt barnkonventionen har varje människa under 18 år, oavsett bakgrund, rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. De grundläggande principerna innebär att varje barn upp till 18 år, utan undantag, har rätt att få del av sina rättigheter; att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som berör barn; att barnets utveckling ska säkerställas till det yttersta av samhällets förmåga; samt att barnets åsikter ska få komma fram och visas respekt. Vid planering och genomförande av insatser ska barnets rättigheter enligt barnkonventionen och annan gällande lagstiftning i Sverige beaktas. När det gäller öppenvårdsinsatser inom socialtjänst eller barn- och ungdomspsykiatri kan det till exempel handla om att klienten får möjlighet att vara med och påverka val av samt innehåll i en insats, och att få värdera utfallet av insatsen. Detta förutsätter att insatsens innehåll och syfte är transparent och kommuniceras till klienten. Det är förstås även viktigt att ta hänsyn till brottslighetens konsekvenser för andra personer. Finns det exempelvis insatser som kan gynna offer eller ungdomens familj?
Det finns ingenting i studierna som tyder på att de utvärderade insatserna skulle vara skadliga, till exempel öka brottsligheten. Däremot finns det tidigare forskning som visat att så kallade avskräckande insatser (eng. scared straight) kan leda till ökad brottslighet hos unga som har begått brott.
Vi vet inte hur de utvärderade insatsernas effektivitet skulle falla ut om de jämfördes med de standardinsatser som ges i Sverige idag. Praxisundersökningen från 2019 visar att de vanligaste insatserna i Sverige (stödsamtal, kontaktfamilj) har oklar struktur och inte är manualbaserade. I jämförelse med denna typ av insatser kan man spekulera i om effekterna av de manualbaserade insatserna som undersökts i denna översikt skulle bli starkare. Analyser på samtliga insatser sammanslagna visade att skillnaden i effekten på återfall i brott var större när jämförelseinsatsen var mindre omfattande (med fördel för den utvärderade insatsen).
Det bör även noteras att de insatser som har inkluderats i denna översikt kan vara utvärderade för andra målgrupper eller utfallsmått. Till exempel finns Multisystemisk terapi (MST) och Multidimensionell familjeterapi (MDFT) med i Socialstyrelsens nationella riktlinjer om missbruk och beroende av alkohol och narkotika för ungdomar under 18 år (Socialstyrelsen Artikelnummer 2019-1-16).
Resultaten från denna översikt överensstämmer med tidigare forskning, som visar att skillnaderna mellan olika specifika öppenvårdsinsatser för unga som begått brott var små, när det gäller hur stor andel som återfaller i brott [17]. Skillnader i resultat mellan olika studier skulle istället kunna förklaras med faktorer som; att ungdomarna i studierna har olika kriminalitets- eller risknivå, olika forskningsmetodik samt hur väl man implementerat insatserna. Resultaten i SBU:s rapport kunde inte påvisa att forskningsmetodik (dvs. randomiserade eller icke-randomiserade studier) påverkade observerade effekter på återfall i brott. Fler studier skulle behövas för att se tydliga mönster, även när det gäller ungdomars kriminalitet- eller risknivå. Information om omfattning och kvalitet på implementering saknades enligt vår bedömning i de flesta av studierna. Andra moderatorer som andel pojkar, ålder, uppföljningstid samt vilket år studierna publicerats resulterade inte i statistiskt säkerställda skillnader när det gäller insatsers effekter på återfall i brott.
Ny forskning bör ta hänsyn till vilka studier med en god teorimodell och genomförbarhet samt lovande resultat som redan publicerats, och överväga upprepning av dessa för att säkrare kunna bedöma insatsers effekter. En annan viktig aspekt som bör göras är en tydlig beskrivning av vad som ingår i den jämförande insatsen.
1. Inledning
Många människor begår brottsliga handlingar någon gång under ungdomstiden. För det mesta handlar det om något enstaka lindrigt brott och endast en mindre andel fortsätter att begå brott in i vuxen ålder [2]. I Sverige har socialtjänsten ett särskilt ansvar för att förebygga ungdomars fortsatta kriminalitet. Unga som uppvisar ett återkommande aggressivt eller brottsligt beteende och har samtidig diagnosticerad psykisk ohälsa (t.ex. uppförandestörning) eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (t.ex. ADHD) kan även återfinnas inom barn- och ungdomspsykiatrins (BUP) öppenvård.
Få öppenvårdsinsatser i Sverige är utvärderade avseende effekter på återfall i brott. Socialstyrelsen har nyligen kartlagt socialtjänstens behov av stöd och styrning i arbetet med barn och unga som begår brott. Resultaten visar att såväl myndighetshandläggare som samverkansaktörer efterfrågar kunskap om vilka insatser som är lämpliga för denna målgrupp [3].
Denna systematiska översikt har initierats av regeringen. Underlaget ska ingå i Socialstyrelsens vägledande kunskapsstöd för socialtjänstens arbete med ungdomar som är i riskzon för, eller har begått, brottsliga handlingar.
Syfte
Syftet med denna systematiska översikt är att utvärdera det vetenskapliga stödet för olika psykosociala öppenvårdsinsatser inom socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri för att förebygga ungdomars återfall i brott (Faktaruta 1.1). Parallellt med denna översikt har SBU sammanställt en annan översikt som utvärderar risk- och behovsbedömningsmetoder för ungdomar, 12 till 17 år som begått brottsliga handlingar [4].
Övergripande frågor
- Vilka effekter har psykosociala insatser som kan genomföras i öppenvård för ungdomar som begått brott?
- Vilken är den samhällsekonomiska nyttan av insatserna i fråga om att förhindra ungdomars återfall i brott?
- Vilka etiska aspekter är viktiga att beakta när det gäller insatser för att förebygga ungdomars återfall i brott?
- Vilka insatser används inom svensk socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri för målgruppen ungdomar som begått brott?
Målgrupper
Rapporten riktar sig främst till chefer och utredare inom socialtjänstens sociala barnavård, professionella inom barn- och ungdomspsykiatri samt Statens institutionsstyrelse. En annan målgrupp är forskare.
2. Bakgrund
Unga som begår brottsliga handlingar
En betydande andel av alla barn och unga i Sverige uppvisar någon gång brottsliga beteenden. Enligt Brottsförebyggande rådets befolkningsrepresentativa studie [5] av elever i årskurs 9 uppgav exempelvis 49 procent av eleverna att de begått minst ett brott under det senaste året (år 2017). I fallande förekomst handlar det exempelvis om snatteri, tjuvåkning i kollektivtrafiken, att ha slagit någon, brott mot knivlagen, olovlig körning av motorfordon (utan körkortstillstånd) samt skadegörelse. En liten grupp av ungdomar, 5–10 procent, svarade för två tredjedelar av den totala brottslighet som unga i årskurs 9 gjort sig skyldiga till enligt Brå:s rapport.
För att ge en bild av hur risken för återfall i lagförd brottslighet ser ut hos målgruppen redovisas i Tabell 2.1 den senaste tillgängliga svenska kriminalstatistiken på området för personer i åldersgruppen 15–17 år. Av tabellen framgår att risken för att åter dömas för brott inom tre år var mellan 35 och 41 procent för personer med en så kallad ingångshändelse (se förklaring i fotnot till Tabell 2.1) under åren 2008–2012. Statistiken omfattar inte återfall efter brott med penningböter i straffskalan. För dessa mindre allvarliga brott finns ingen offentlig statistik på återfallsrisker.
1 Med en ingångshändelse avses frigivning från anstalt, utskrivning från sluten ungdomsvård, avslutad intensivövervakning samt lagakraftvunnen dom eller lagföringsbeslut med andra påföljder. 2 Ålder vid tidpunkt för ingångshändelsen. Källa: Brå:s Kriminalstatistik över återfall i brott. [1] |
||||||
|
År | |||||
2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | ||
Antal personer 15–17 år med en ingångshändelse under det angivna året | 12 917 | 12 797 | 11 832 | 10 132 | 8 427 | |
1 år | Antal återfall | 2 406 | 2 623 | 2 588 | 2 302 | 2 015 |
% | 19 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
2 år | Antal återfall | 3 688 | 3 800 | 3 758 | 3 354 | 2 935 |
% | 29 | 30 | 32 | 33 | 35 | |
3 år | Antal återfall | 4 471 | 4 528 | 4 433 | 3 939 | 3 493 |
% | 35 | 35 | 37 | 39 | 41 |
Efter att ha nått en topp i förekomst under tonåren avtar brottsligheten påtagligt för de allra flesta under tidiga vuxenår [6] [7] [8] [9]. Ett annat genomgående resultat i forskningen är att en mindre grupp av främst pojkar eller män står för en stor andel av de brott som begås, framför allt de mer allvarliga, både i ungdomsåren och i vuxen ålder [10] [11] [12]. En majoritet av unga med mer allvarlig eller varaktig kriminalitet, har samtidigt en eller flera former av psykisk ohälsa som ofta medför brottsriskökande sårbarhet som emotionell instabilitet, impulsivitet eller kognitiva funktionssvårigheter. Ibland kan specifika psykiatriska diagnoser ställas och behandlas inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Behandling enbart för en enskild psykiatrisk diagnos är sällan tillräckligt vid mer omfattande eller varaktigt antisocialt utagerande; då behövs troligen mer långsiktiga och bredare insatser och samordning av flera olika aktörer.
Riskfaktorer
Det finns en omfattande forskning om risk- och skyddsfaktorer för kriminalitet. Barn som har problem med normöverskridande och aggressivitet uppmärksammas ofta tidigt; kanske redan i småbarnsåren. Problemen kan leda till att föräldrar och andra vårdgivare får svårt att hantera barnets beteende, att jämnåriga stöter bort barnet och att det får svårt att fungera i kamratgrupper, förskola och skola. Annan psykosocial utsatthet, trauma och försummelse samt föräldrar med egna svårigheter med psykisk ohälsa och kriminalitet är vanliga hos dessa barn. Moffitt och medarbetare [6] [7] har formulerat en teori om olika typer av kriminalitetsutveckling och vilka riskfaktorer som samvarierar med dessa. Enligt Moffitt kan man tala om tonårstidsbegränsad (eng. adolescence limited) respektive långvarig (eng. early onset, life course persistent) kriminalitet. Även om det finns empiriska invändningar mot Moffitts teori, ger den ändå en i stort sett användbar arbetsmodell för förståelse och hantering av barn och ungas kriminella beteenden. De unga som debuterar tidigt med utagerande eller kriminella beteenden kännetecknas i högre grad av neuropsykologiska funktionsnedsättningar (uppmärksamhetsstörning, hyperaktivitet och exekutiva svårigheter). Det ställer högre krav på föräldrar och den övriga omgivningens förmåga att stötta och hjälpa barnet. Om föräldrarna misslyckas ökar risken att barnet tar med sig mindre lyckade förhållningssätt till skolan, till exempel att den som är mest aggressiv vinner. Detta kan leda till kamratproblem, sämre anknytning till skolan och svagare skolresultat. Barn som debuterar tidigt med antisociala beteenden som kriminalitet har bland annat därför högre risk att fortsätta med kriminalitet in i vuxen ålder.
För de som debuterat med kriminalitet i tonåren ses ofta färre av dessa riskfaktorer. Att i någon mån agera ut och testa gränser kan sägas vara en del av att bli vuxen. Det är därför viktigt att kunna identifiera de personer som riskerar att hamna i en mer bestående kriminalitet, eftersom de kräver längre och mer intensiva insatser för att, om möjligt, bryta ett brottsligt beteende. Eftersom insatser ibland kan ges under tvång och begränsar den unges frihet är det samtidigt viktigt att dessa åtgärder inte blir mer ingripande än vad den aktuella problematiken kräver.
Socialtjänstens arbete med unga som begått brott
Socialtjänsten har övergripande samhällsansvar för barn och unga som riskerar att fara illa eller på annat sätt allvarligt skadas i sin utveckling. I detta innefattas unga som begått brottsliga handlingar. För barn under 15 år som begår brott har socialtjänsten ett särskilt ansvar för åtgärder. Ansvaret för äldre ungdomar, mellan 15 och 20 år gamla, delas också med polis, åklagare och domstol, Statens institutionsstyrelse (SiS) och Kriminalvården.
När ett barn aktualiseras för utredning inom socialtjänsten för brottsligt beteende ska socialnämnden tillsammans med barnet och vårdnadshavare klargöra barnets situation och behov [13]. Denna utredning är central för att kunna värdera vårdbehovets omfattning och typ och därmed fatta beslut om, och i så fall vilken eller vilka, insatser som ska ges. Fel beslut kan i värsta fall få allvarliga konsekvenser för ungdom och samhälle. Att exempelvis placera en ungdom med låg risk att fortsätta begå brott på en institution tillsammans med allvarligt kriminellt belastade ungdomar ökar risken för fortsatt kriminalitet. En systematisk översikt av 19 kontrollerade utvärderingar från USA och västra Europa visade att institutionsplaceringar ökade risken för kriminalitet och andra externaliserade problem hos yngre tonåringar jämfört med framför allt familjehemsplaceringar [14]. Resultaten var mer negativa för pojkar än för flickor. Ett snarlikt resultat finns för äldre tonåringar [15]. En förklaring till resultatet är risken för negativ kamratpåverkan (även kallad antisocial träning) som kan ske när ungdomar med olika grad av beteendeproblem bor tillsammans [16].
Barn- och ungdomspsykiatrins arbete med unga som har begått brott
Barn och unga med allvarliga beteendeproblem kan också bli aktuella för barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). BUP är en medicinsk specialistfunktion som riktar sig till barn och ungdomar med mer omfattande psykiatrisk problematik och deras vårdnadshavare/familj. Utrednings- och behandlingsverksamheten vid BUP lyder i första hand under Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och, vid behov av tvångsåtgärder, Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT). Barnpsykiatrisk verksamhet använder som diagnostiska klassifikationssystem både WHO:s ICD (International Classification of Diseases) och amerikanska psykiaterföreningens DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders). Diagnoserna kan sedan utgöra underlag för kommunikation med familj, skola, socialtjänst och andra professionella, samt beslut om behandling och uppföljning.
Unga med varaktiga eller mer omfattande svårigheter med aggressivitet, regelefterlevnad och kriminalitet uppfyller ofta kriterierna för diagnosen uppförandestörning (eng. Conduct disorder). Uppförandestörning förekommer inte sällan tillsammans med hyperaktivitetssyndrom med uppmärksamhetsstörning (ADHD). Vid tidig debut av uppförandestörning ökar risken påtagligt för långvariga problem med utagerande, beroende av alkohol eller droger, annan psykisk ohälsa, olyckor och för tidig död. En något mindre allvarlig diagnos, trotssyndrom (eng. Oppositional defiant disorder), föregår ibland uppförandestörning och förekommer också den ofta tillsammans med ADHD. Alla tre diagnoserna är betydligt vanligare bland unga med kriminella beteenden än de utan.
Förutom dessa tillstånd är också alkohol- och drogrelaterade diagnoser; substansbrukssyndrom samt depression påtagligt mycket vanligare. Även om kriminalitet inte i sig är en psykisk störning kan BUP med psykologisk eller läkemedelsbehandling arbeta med faktorer hos barn och familj som stödjer eller driver på kriminalitet; emotionell instabilitet, impulsivitet och lättväckt aggressivitet.
Forskning om insatser
Att förhindra ungas kriminalitet har länge varit ett prioriterat forskningsområde. Lipsey [17] som publicerat många forskningsöversikter redovisar exempelvis 361 kontrollerade utvärderingar mellan 1958 och 2002 av brottsförebyggande insatser och metoder för ungdomar i åldrarna 12–21 år. I en annan översikt av författarna Welsh och Rocque inkluderades 574 kontrollerade utvärderingar [18]. Tidigare försök att sammanställa kunskap om öppenvårdsinsatser för unga som har begått brott har haft två inriktningar. Den första och vanligaste har varit att undersöka effekten av namngivna insatser, exempelvis Multisystemisk terapi (MST) eller Funktionell familjeterapi (FFT). Den andra inriktningen har varit att mer övergripande undersöka vilka behandlingskomponenter som bäst kan minska fortsatt kriminalitet genom att jämföra utvärderingar av många olika namngivna insatser. En fördel med det senare arbetssättet är att det kan ge vägledning om val av behandlingsmetoder som (ännu) inte är utvärderade.
Enligt Lipsey och medarbetare [17] (19] [20] [21] är det i första hand fyra faktorer som påverkar rapporterade behandlingseffekter. Den första handlar om vilken vetenskaplig metodik som forskarna använt. Att inte kontrollera för initiala skillnader mellan undersökta grupper kan leda till att man överskattar effekter, vilket också kort uppföljningstid och ett jämförelsealternativ utan aktiv insats kan göra. Den andra handlar om vilken målgrupp av unga som fått behandling. När ungdomar är mer brottsbenägna (har större risk för återfall) blir effekten starkare. Den tredje faktorn handlar om implementering, det vill säga hur väl behandlingsmetoderna införs och förvaltas i en verksamhet. Effekten blir starkare när bärande behandlingsprinciper används fullt ut (s.k. metodtrohet). Den fjärde faktorn handlar om övergripande teori/behandlingsmetod. Det saknas ett allmänt etablerat system för indelning av behandlingsmetoder för unga som begått brott men Lipsey föreslår sju typer [17]:
- Övervakning, där grundtanken är att övervakning ska motverka återfall i brott
- Disciplin, där grundidén är att det är viktigt att lära sig disciplin (ofta i militär kontext) för att lyckas i livet och minska risken för återfall i kriminalitet.
- Avskräckning (eng. deterrence), där den bärande idén är att avskräckning genom att påvisa negativa konsekvenser av brottsligt beteende ska motverka återfall i kriminalitet.
- Medling mellan förövare och offer (eng. victim-offender mediation) innebär att gärningsman och offer möts tillsammans med en medlare för att tala om brottshändelsen och dess följder. Medling grundar sig på tanken om att istället för att utkräva straff söka försoning mellan parterna och reparera den skada som uppstått på grund av brottet (eng. restorative justice).
- Rådgivning (eng. counselling), där grundidén är att en vuxen person försöker påverka den unges känslor, tankar (kognitioner) eller beteenden i syfte att motverka återfall i kriminalitet. Ett exempel är mentorskap.
- Insatser som fokuserar på att stärka förmågor eller färdighetsträning (eng. skill building), där grundtanken är att genom instruktioner, övningar, incitament och andra insatser utveckla förmågor hos den unge. Som att exempelvis kontrollera sitt beteende eller stärka viljan eller förmågan att bete sig prosocialt för att motverka återfall i kriminalitet.
- Flera samordnade insatser (t.ex. en professionell person som samordnar olika typer av stöd som behövs) där grundidén är att flera, vanligen koordinerade insatser ska ingå.
Metoderna 4–7 är enligt Lipsey så kallade terapeutiska insatser. Enligt Lipseys metaanalys av 361 utvärderingar av insatser är det förhållandevis små skillnader i effektivitet mellan dessa sju insatstyper; andelen som lagförs på nytt efter behandling varierar mellan 43 och 54 procent. De terapeutiska behandlingsmetoderna har något starkare effekt (43–45 %) medan de övriga tre har en svagare sådan (47–54 %). Det gick inte att identifiera någon av de fyra typerna av terapeutiska behandlingsmetoder som tydligt mer effektiva. Ungdomarnas ålder, kön och sociala bakgrund, liksom behandlingens omfattning spelade endast en marginell roll för behandlingseffekterna.
Ekonomiska aspekter
Utöver ett omfattande mänskligt lidande kan brott också medföra potentiellt mycket höga ekonomiska kostnader. Sedan mitten av 1990-talet finns ett tilltagande intresse för att räkna på de ekonomiska konsekvenserna av brottslighet.
I en nyligen genomförd litteraturöversikt av forskningen om kostnader för brott konstaterar Brottsförebyggande rådet (Brå) att kostnaderna varierar mellan olika studier beroende på vilka metoder som används, vilka typer av kostnader som inkluderas, om skattningarna inkluderar oregistrerade brott samt vilka brottstyper som inkluderas i analysen [22]. Inom den anglosaxiska litteraturen är det vanligt att studier av brottslighetens kostnader utöver de direkta kostnaderna för polis, rättsväsende och kriminalvård också innehåller monetära värderingar av immateriella kostnader såsom smärta, psykiskt lidande och nedsatt livskvalitet hos brottsoffer.
Med tanke på brottslighetens kostnader finns en tydlig potential för besparingar för individ och samhälle om brott kan förhindras. Forskningen tyder på särskilt stora vinster i de fall man kan ge insatser som förhindrar att unga personer hamnar i en långvarig och intensiv brottskarriär [22].
Insatser för att förebygga brott innebär förstås också kostnader. Genom så kallade cost-benefit-analyser kan kostnaderna för brottsförebyggande insatser jämföras med vinsterna de ger upphov till i form av minskade kostnader för brottslighet.
För att genomföra en cost-benefit-analys av en brottsförebyggande insats krävs följande som ett minimum:
- uppgifter om insatsens effekt på att förebygga brott
- uppskattningar av kostnaden för den brottslighet som insatsen förebygger
- uppgifter om kostnaden för insatsen.
Andra faktorer som behöver beaktas i en cost-benefit-analys är hur lång tid man kan räkna med att insatsen har effekt, över vilken tidshorisont analysen ska genomföras, hur mycket kostnader och intäkter som ska diskonteras, och osäkerheter i underlaget.
3. Metod för den systematiska översikten
Syftet med en systematisk översikt är att få en objektiv och tydlig kartläggning av det aktuella forskningsbaserade kunskapsläget i en viss fråga. En systematisk översikt innebär att så många vetenskapliga studier som möjligt av betydelse för en frågeställning identifieras och granskas med avseende på hur relevant studien är för frågan samt hur tillförlitliga resultaten är. Resultaten från två eller fler trovärdiga studier på området kan vägas samman statistiskt i metaanalyser. Slutligen bedöms hur säkert det sammanvägda resultatet är (evidensstyrka). För mera utförlig information om metodiken hänvisar vi till SBU:s handbok [23].
I detta avsnitt beskrivs metoden för att besvara frågeställningen: Vilka effekter har psykosociala insatser som kan genomföras i öppenvård för ungdomar som begått brott?
Inklusionskriterier
Population: Barn och ungdomar 12–17 år som uppvisat ett brottsligt beteende (ej sexualbrott). Minst 70 procent av deltagarna som inkluderats i studierna ska ha varit inom ovan åldersintervall när studien inleddes. Alla typer av kriminalitet som redovisas i primärstudierna inkluderas oberoende av allvarlighetsgrad eller vilket lands lagstiftning det gäller. Det finns inget krav på att deltagarna ska vara lagförda eller dömda för brott.
Så länge brottslighet hos den unge existerar, exkluderar vi inte personer med andra samtidiga psykiska störningar, problem eller erfarenheter (t.ex. i vidare bemärkelse antisocialt beteende, uppförandestörning, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, substansmissbruk, kognitiva svårigheter, eller utsatthet för trauma eller försummelse).
Insatser: Insatserna ska vara psykosociala d.v.s. att samtalskontakten utgör basen för behandlingen och att man fokuserar på psykologiska processer och/eller den sociala situationen och sammanhanget, kunna genomföras inom socialtjänstens eller barn- och ungdomspsykiatrins öppenvård och involvera ungdomen enbart eller ungdom och vårdnadshavare/familj tillsammans. Insatserna kan både ges individuellt eller genomföras i grupp. För insatserna ska det finnas en tydlig beskrivning av vad som ska förändras och för vem, ha en tidsavgränsning, specificerat innehåll, samt möjlighet att värdera om behandlingsupplägget efterföljs.
Jämförande insats: Jämförelsegruppen ska vara ungdomar som inte har fått någon specifik insats (t.ex. stått på väntelista) eller som fått en annan insats.
Primärt utfallsmått: Kriminalitet (självrapporterad/skattad av annan person eller registerdata för t.ex. åtal eller domar).
Sekundära utfallsmått: Ungdomens externaliserade eller internaliserade symtom samt ungdomens skolframgång.
Studiedesign: Randomiserade kontrollerade studier eller studier med före- och eftermätning och jämförelsegrupp.
Behandlings- och uppföljningstid: Minst 6 månaders uppföljningstid efter avslutad behandling eller 18 månader efter påbörjad behandling.
Studiestorlek: Inga begränsningar.
Publikationstyp och språk: Systematiska översikter, originalstudier som publicerats i vetenskapligt granskade tidskrifter (peer-reviewed journals) samt relevanta avhandlingar, forskningsrapporter och HTA-rapporter. Studier skrivna på engelska, svenska, norska och danska.
Sökperiod: Från och med år 2000. En tidsavgränsning var nödvändig på grund av den stora mängd forskningsartiklar som påträffades.
Exklusionskriterier
- Ungdomar som är placerade i institutionsvård när insatserna ges.
- Insatser som enbart ges i skolan.
- Universell och selektiv prevention.
- Farmakologisk behandling.
- Insatser som enbart rör utredningsinstrument/-metoder.
- Insatser som inriktas mot sexualbrott.
Litteratursökning
Litteratursökningarna utformades med utgångspunkt av projektets frågeställningar för att identifiera originalartiklar, forsknings- och HTA-rapporter och svenska avhandlingar samt myndighetsrapporter. Stor vikt lades vid att utforma sökstrategierna så att sökningarna skulle vara uttömmande och förutsättningslösa i syfte att fånga så många av alla relevanta studier som möjligt.
Projektets informationsspecialist utformade och genomförde litteratursökningarna i samråd med projektets sakkunniga och projektledare. De sakkunniga kontrollerade och kompletterade sökstrategierna.
I sökstrategierna användes kontrollerade söktermer ur databasernas olika ämnesordslistor tillsammans med söktermer hämtade ur abstrakt och titlar. I sökningen ingick ett block av söktermer för observationsstudier och kontrollerade studier. Språkbegränsning gjordes till studier på danska, engelska, norska och svenska och i de databaser där det är möjligt användes begränsningen peer reviewed (vetenskapligt granskad). Ingen tidsbegränsning gjordes i sökningen. Slutgiltiga litteratursökningar av originalartiklar gjordes i juli 2019.
Databaser
Sökningarna gjordes i följande databaser; Academic Search Elite via EBSCO (tvärvetenskaplig databas), Cochrane Library (Cochrane-översikter och kontrollerade studier), Medline via OvidSP (medicin och angränsande ämnesområden), PsycINFO via EBSCO (psykologi och angränsande ämnesområden), Scopus via Elsevier (tvärvetenskaplig alla ämnen), SocINDEX via EBSCO (sociologi och angränsande ämnesområden). En samtidig sökning gjordes i EBSCO-databaserna: Academic Search Elite, CINAHL, ERIC, MEDLINE with FullText, PsycINFO, Psychology and Behavioral Sciences Collection och SocINDEX.
Översikter
Förutom sökningar i ovan nämnda databaser för att identifiera vetenskapligt granskade originalartiklar och översikter gjordes ytterligare sökningar för att identifiera systematiska översikter och HTA-rapporter i databaser som till stor del innehåller dessa publikationstyper. Följande databaser eller webbplatser kontrollerades: Campbell Library, DARE, HTA Database, NHS EED och Prospero alla från CRD (Centre for Reviews and Dissemination). Vidare Evidence Search (NICE), Social Care Online (SCIE) och den svenska forskningsdatabasen SwePub.
Kompletterande sökningar
Kompletterande sökningar gjordes också för ett trettiotal namngivna program. Sökningar utfördes i internationella databaser där originalartiklar söktes och i ett urval svenska databaser, forskningsarkiv och webbplatser som även innehåller svenska avhandlingar. Sökningar gjordes även i några utvalda internationella webbplatser. Syftet här var att kontrollera om det fanns utvärderingar som inte var publicerade i internationella vetenskapligt granskade tidskrifter.
Ett urval databaser, forskningsarkiv och webbplatser
Libris (svensk samkatalog över innehållet i svenska bibliotek), SwePub (artiklar, konferensbidrag, avhandlingar från ett 40-tal svenska lärosäten). Svenska webbplatser: Brottsförebyggande rådet (Brå) https://www.bra.se/, FoU Välfärd https://www.fouvalfard.se/, Statens institutionsstyrelse (SiS) https://www.stat-inst.se/ och Socialstyrelsen https://www.socialstyrelsen.se/.
De internationella webbplatserna för utvärderade program som söktes var: Blueprints (https://www.blueprintsprograms.org/), California Evidence-Based Clearinghouse for Child Welfare (https://www.cebc4cw.org/) och National Registry of SAMHSA - Evidence-Based Programs and Practices (https://www.samhsa.gov/programs).
Som komplement till sökningarna i internationella databaser kontrollerades referenslistor i översikter och studier.
Referenshanteringssystemet EndNote användes för att hantera dubbletter i sökresultaten. För granskning av artikelsammanfattningar användes verktyget Rayyan (https://rayyan.qcri.org).
Sökstrategier redovisas i Bilaga 3.
Metod för urval av studier
Två disputerade projektledare på SBU:s kansli granskade oberoende av varandra sammanfattningar av samtliga studier som identifierades i litteratursökningen med hjälp av granskningsverktyget Rayyan (https://rayyan.qcri.org). Om sammanfattningen uppfyllde inklusionskriterierna för frågeställningarna beställdes studien i fulltext. Det räckte att en av granskarna bedömde studien som relevant för att den skulle beställas för läsning i fulltext. Varje fulltextartikel bedömdes sedan av två av projektets sakkunniga avseende relevans. Vid oenighet eller osäkerhet om studiers relevans diskuterades dessa i hela projektgruppen.
Bedömning av risk för bias
Två sakkunniga granskade de inkluderade studiernas risk för bias (d.v.s. inverkan av systematiska fel). I de fall de var oeniga eller osäkra på sin bedömning diskuterades studien i hela projektgruppen. Om någon i projektgruppen stod som författare till en studie deltog denna person inte vid bedömning av denna studie. Granskningen av risk för bias gjordes med stöd av SBU:s granskningsmallar (Bilaga 4). De studier som hade hög eller medelhög kvalitet (motsvarande låg eller medelhög risk för bias) inkluderades i rapportens resultatdel (Kapitel 4). Granskningsmallarna tar upp olika aspekter som kan påverka en studies tillförlitlighet, som urval av och hantering av skillnader mellan studiedeltagarna vid studiestart, hur utfallsmått valts ut och bedömts, hur bortfallet av studiedeltagare under studien ser ut, hur författarna rapporterat om studien samt potentiella intressekonflikter hos författarna.
Sammanvägning av resultat i metaanalyser
När man sammanställer resultat från olika studier kan man, om flera studier är tillräckligt lika varandra när det gäller population, insats och utfallsmått, väga samman resultaten i en så kallad metaanalys. Att statistiskt väga samman resultat på detta sätt kan ge resultatet större tyngd. När det är möjligt att väga samman studier med olika skalor presenterar vi standardiserad medelvärdesskillnad (eng. standard mean difference, SMD) mellan grupperna. Vid SMD är tumregeln att 0,20 betraktas som en svag effekt, 0,50 som medelstark och 0,80 som en stark effekt. Vi redovisar när det finns en signifikant skillnad (alfa 0,05, two-tailed) mellan grupperna, då resultatet vid SMD baserar sig på olika sammanvägda skalor kan vi inte uttala oss mer specifikt om vad skillnaden betyder. När de ingående studierna redovisar antal ungdomar som återfallit i brottslighet presenterar vi riskskillnaden (eng. risk difference, RD) mellan grupperna. Vi presenterar data för den längsta uppföljningstiden som anges i studien (minimum sex månader efter avslutad insats). Analyserna har genomförts i programmen Comprehensive meta-analysis (CMA) och Review Manager 5 (RevMan).
Resultatets vetenskapliga tillförlitlighet
Styrkan på det vetenskapliga underlaget (evidensstyrkan) anger hur tillförlitligt det sammanvägda resultatet är. Som stöd för bedömningen av tillförlitligheten använder SBU det internationellt utarbetade klassificeringssystemet GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation) [24]. GRADE klassificerar resultatets tillförlitlighet i fyra nivåer, från hög tillförlitlighet till mycket låg tillförlitlighet (Faktaruta 3.1). Om det finns randomiserade kontrollerade studier evidensgraderades dessa i första hand.
Att mäta olika utfall
Det primära utfallsmåttet i denna rapport är brottslighet mätt med registerdata (t.ex. åtal eller domar) eller ungdomens självrapportering alternativt skattning av vårdnadshavare. Sekundära utfallsmått rör ungdomens utagerade symtom, internaliserade symtom och skolframgång. Child behavior checklist (CBCL) är ett av de mest välanvända instrumenten inom forskning när det gäller skattning av emotionella och beteendemässiga problem hos barn och unga (11–18 år), och utgör en del av the Achenbach System of Empirically Based Assessment (ASEBA) [25] [26] [27]. CBCL är ett så kallat generiskt instrument där föräldrar skattar social kompetens men också symtom på tillbakadragenhet, somatiska problem, ångest och depression, sociala problem, uppmärksamhetsproblem, normbrytande beteende och aggressivt beteende. Förutom en total problemskala kan två syndromskalor kring internaliserad respektive externaliserad problematik räknas fram. Den internaliserade syndromskalan bygger på delskalorna; tillbakadragenhet, somatiska problem, ångest och depression och den externaliserade skalan på normbrytande respektive aggressivt beteende. För att mäta barn och ungdomars (11–18 år) egna skattningar av emotionella och beteendemässiga problem används självskattningsskalorna Youth Self Report (YSR) samt the Young adult self-report (YAS). Bedömningsinstrumentet Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) bygger på CBCL (se Tabell 3.1).
Utfallsmått | Skattningsskalor och bedömningsinstrument |
Brottslighet |
|
Beteendeproblem |
|
Skolframgång |
|
4. Resultat för frågeställning 1 om öppenvårdsinsatsers effekter
Kapitlets upplägg
I detta kapitel redovisas resultaten för frågeställning 1: Vilka effekter har psykosociala insatser som kan genomföras i öppenvård för ungdomar som begått brott? Först redovisas resultaten för de insatser där det finns fler än en studie per utvärderad insats: Funktionell familjeterapi (FFT), kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp, medling, mentorskap, multidimensionell familjeterapi (MDFT) och multisystemisk terapi (MST). Att fler än en studie utvärderat en insats möjliggör syntetisering av resultaten i metaanalyser och att tillförlitligheten hos resultaten kan bedömas enligt GRADE [24]. Därefter beskrivs de insatser som enbart har utvärderats i en enstaka studie.
Beskrivning av ingående studier
Litteratursökningen resulterade i sammanlagt 16 628 artiklar. Artiklarnas sammanfattningar granskades utifrån inklusionskriterierna. Vanliga skäl till att artiklar exkluderades var att artikeln handlade om ett helt annat område, om universell prevention eller om andra målgrupper, till exempel ungdomar i risk för att begå brottsliga handlingar (selektiv prevention) eller ungdomar med enbart missbruk.
Sammanlagt bedömdes 57 studier vara relevanta, dessa studier granskades avseende risk för snedvridning (dvs. bias). Sammantaget bedömdes 37 studier (22 randomiserade kontrollerade studier och 15 icke-randomiserade studier) ha tillräckligt hög kvalitet (medelhög eller låg risk för bias) för att inkluderas i den systematiska översikten (Figur 4.1, se även Tabell 4.9 för beskrivning av de inkluderade studierna). Att en studie bedömdes ha låg kvalitet berodde oftast på att det fanns påtagliga problem med selektion och bortfall av studiens deltagare. Detaljerade beskrivningar av de inkluderade studierna finns i Bilaga 3. De studier som exkluderats på grund av bristande metodologisk kvalitet (hög risk för bias) redovisas i Bilaga 4. De inkluderade studierna är genomförda i USA (26 studier), Storbritannien (4 studier), Nederländerna (4 studier), Sverige (2 studier), och Kanada (1 studie) mellan åren 2000 och 2019. Uppföljningstiden var i genomsnitt 21 månader (från 1 år till 21 år). Studierna utvärderar 19 olika insatstyper. Insatserna jämförs med sedvanlig insats eller annan specifik insats. Vad sedvanlig insats innebär varierar mellan studierna beroende på vad som ges i det land och det kontext där studien genomförts. Ofta är de sedvanliga insatserna omfattande och kan innebära gruppbehandling, individuell terapi eller råd och stöd. Vi använder genomgående begreppet sedvanlig insats (eng. treatment-as-usual, TAU) när jämförelsegruppen inte har fått någon specifik namngiven insats. Resultaten beskriver alltså om de undersökta insatserna ger bättre eller sämre effekt jämfört med en aktiv jämförelsegrupp och inte förändring i återfallsfrekvens inom respektive grupp.
Figur 4.1 Flödesschema över granskning av randomiserade kontrollerade studier och icke-randomiserade studier.
Insats | Översiktlig beskrivning | Antal studier Referens |
Aggression replacement training (ART) | ART, Aggression replacement training, är ett manualbaserat preventionsprogram för ungdomar som beter sig aggressivt. Insatsen syftar till att minska aggressivitet, öka sociala färdigheter och främja den moraliska utvecklingen hos ungdomarna. På längre sikt är avsikten att förhindra att de återfaller i normbrytande beteende. | 1 icke-randomiserad studie [32] |
Kort Intervention med färdighetsträning | Det primära målet är att undvika återfall i drogmissbruk hos ungdomar genom att stärka ungdomens ”coping skills” och sociala beteende. Metoden baserar sig bland annat på rational-emotive therapy (RET) samt problem-solving therapy (PST). | 1 RCT [33] |
Family empowerment intervention (FEI) | Metoden arbetar med hela ”familjesystemet” runt ungdomen och ges i hemmet av en tränad volontärterapeut. | 1 RCT [34] |
Funktionell familjeterapi (FFT) | FFT är en manualbaserad insats för familjer med ungdomar med utagerande beteendeproblematik. Syftet är att få till beteendeförändringar i familjesystemet samt att förbättra relationerna och kommunikationen mellan familjemedlemmarna. De teorier som metoden vilar på är systemteori, kommunikationsteori, social inlärningsteori och ett salutogent perspektiv. | 4 RCT-studier [37] [38] [39] [40] 3 icke-randomiserade studier [32] [35] [36] |
Individuellt behandlingsprogram för unga snattare | Ett diversionsprogram som inkluderade olika kombinationer av böter, samhällstjänst, skrivna uppsatser, förlåtelsebrev samt individ- och familjerådgivning. | 1 icke-randomiserad studie [41] |
ISSP multisystemisk intervention | ISSP är en multisystemisk intervention som ges i samarbete med polis, socialtjänsten och utbildningsväsendet. Insatsen inkluderar bland annat intensiv övervakning av polis, familjekonferenser, ”multiagency reviews” och möjlighet till ”reparation” och mentorskap. | 1 RCT [42] |
Kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp | Ungdomarna träffas i grupp en gång i veckan under ett antal veckor och arbetar med tankar, värderingar och beteende, samt vilka konsekvenser deras beteende får. | 2 icke-randomiserade studier [43] [44] |
Medling | Medling fokuserar på rehabilitering av brottsdömda genom en process för försoning med offren och samhället i stort. Viktiga beståndsdelar är att den som har begått brott ska ta ansvar för sina handlingar, oftast genom samtal med offret. | 1 RCT [46] 1 icke-randomiserad studie [45] |
Mentorskap | Det övergripande syftet med mentorskapsinsatser är att stödja och stärka ungdomen för att främja en prosocial utveckling och minska risken för antisocialitet. Socialtjänstens insatser syftar också mer specifikt till att möjliggöra för barnet eller ungdomen att bo kvar i hemmet, dvs. att undvika placering på institution eller i familjehem. | 2 icke-randomiserade studier [47] [48] |
Multidimensionell familjeterapi (MDFT) | En manualstyrd, evidens- och familjebaserad öppenvårdsbehandling som är särskilt utvecklad för ungdomar, och dess anhöriga i samsjuklighet med begynnande eller pågående missbruk, neuropsykiatrisk problematik, psykisk ohälsa, kriminalitet och andra avvikande beteenden. | 2 RCT-studier [49] [50] |
Multisystemisk terapi (MST) | MST är en intensiv familjebaserad öppenvårdsinsats för familjer med ungdomar med allvarliga sociala, emotionella eller utagerande problem. Insatsen syftar till att påverka de faktorer som antas bidra till den unges problem. Dessa faktorer kan finnas hos den unge själv, i familjen och på ungdomens och familjens sociala arenor. | 8 RCT-studier [51-59] 2 icke-randomiserade studier [35] [60] |
New perspective – coachning | En förebyggande multisystemisk insats avsedd för ungdomar i risk för brottslighet baserad på risk-, behov- och responsivitetsprinciperna [61]. Man utgår från ungdomens risk och anpassar insatserna efter det. | 1 RCT [62] |
Psykoedukativ counselling i grupp | Psykoedukativ counselling (ibland översätts counselling med stödsamtal eller problemorienterad psykosocial behandling) där man i grupp arbetar med ”life skills” genom att exempelvis stärka prosocialt beteende. | 1 icke-randomiserad studie [63] |
PHAT life Psykosocial gruppintervention | Insatsen PHAT life än en tvåveckors intervention utvecklad för att förebygga HIV/AIDS bland tonåringar. I denna kontext är syftet att minska aggression och inlåsning på institution genom att lära sig se konsekvenser av och hantera negativa känslor och så kallade ”triggers” för kriminalitet och missbruk. | 1 RCT [64] |
The Ottawa Community youth diversion program, OCYDP | OCYDP består av olika diversionsinsatser anpassade utifrån ungdomens risk och behov, till exempel rådgivning, medling och utbildning. | 1 icke-randomiserad studie [65] |
The SafERteens brief intervention | Insats som ges till ungdomar som identifierats på akutmottagningar med alkohol eller aggressionsproblematik och bygger på motiverande intervju (MI), återanpassning, träning i konfliktlösning och att säga nej till alkohol. | 1 RCT [66] |
Step up gruppinsats för hela familjen | Step Up är en 21-veckors gruppinsats för familjer med ungdomar som är våldsamma i hemmet. Insatsen bygger på positiv återkoppling, konflikt- och problemlösning, kognitiv omstrukturering och motivationsskapande. | 1 icke-randomiserad studie [67] |
Team case management | Case management innebär att en specialiserad ”case manager” samordnar sociala insatser och annat stöd för klienten samt stöttar och uppmuntrar till aktiviteter, utbildning, jobb och andra konstruktiva mål för ungdomen. | 1 icke-randomiserad studie [68] |
Yrkesprogram inom byggbranschen | ”The Community restitution apprenticeship focused training” är ett 6 månader långt yrkesprogram inom byggsektorn som genomförs tillsammans med en instruktör. | 1 RCT [69] |
Resultat för öppenvårdsinsatser som är utvärderade i fler än en studie
Funktionell familjeterapi (FFT)
Resultaten bygger på fyra randomiserade kontrollerade studier och tre icke-randomiserade studier med matchade jämförelsegrupper. Följande randomiserade kontrollerade studier inkluderades: Gottfredson och medarbetare [40], Hansson och medarbetare [39], Humayun och medarbetare [37] samt Van der Put och medarbetare [38]. De icke-randomiserade studierna var; Baglivio och medarbetare [35], Barnoski och medarbetare [32], samt Celinska och medarbetare [36]. Det gick endast att slå samman resultat i en metaanalys för registerbaserade återfall i brottslighet som utfallsmått (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
Fyra randomiserade kontrollerade studier undersökte hur många ungdomar som hade återfallit i brott baserat på registerdata från kriminalvård eller socialtjänst. Uppföljningen ägde rum efter 1 år [40], 18 månader [37] och 2 år [38] [39]. Det var ingen signifikant skillnad mellan FFT och sedvanlig insats när det gällde andel personer som återfallit i brott, RD –0,09 (95 % KI, –0,31 till 0,13) (Figur 4.2). Tre icke-randomiserade studier undersökte hur många ungdomar som hade återfallit i brott baserat på registerdata från kriminalvård eller socialtjänst. Baglivio och medarbetare jämförde FFT med MST. Uppföljningen ägde rum efter 1 år [35] [36] och 18 månader [32]. Det var inte heller här någon signifikant skillnad mellan FFT och annan insats när det gällde andel personer som återfallit i brott, RD –0,03 (95 % KI, –0,07 till 0,01) (Figur 4.2).
Figur 4.2 FFT jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU) eller annan insats, avseende återfall i brott enligt registerdata med RCT-studier och kontrollerade icke-randomiserade studier.
Insats Referens |
Utfallsmått Uppföjningstid |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
KI = Konfidensintervall; RCT = Randomiserad kontrollerad studie; RD = Risk difference * Avdrag för att konfidensintervallet är brett och går över gränsen till ingen effekt vilket ger en osäkerhet i effektmåttets resultat. ** Avdrag för små studier med få deltagare. |
|||||
Funktionell familjeterapi (FFT) [37] [38] [39] [40] |
Återfall i brott mätt med register efter 12 månader till 2 år | 470 (4 RCT) |
RD –0,09 (95 % KI, –0,31 till 0,13) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias** |
Vetenskapligt stöd för effekten av Funktionell familjeterapi (FFT)
Det var mycket låg tillförlitlighet () för effekten av FFT jämfört med sedvanlig insats avseende utfallsmåttet återfall i brott. Avdrag gjordes för nedsatt precision på grund av att konfidensintervallet är brett och passerar gränsen för ”ingen effekt” samt risk för bias för att det är små studier med få deltagare vilket ökar risken för att resultaten snedvrids (Tabell 4.2).
Kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp
Resultaten bygger på två kontrollerade icke-randomiserade studier: Burraston och medarbetare [43] och Jeong och medarbetare [44]. Det går endast att slå samman resultaten i en metaanalys för registerbaserade återfall i brottslighet som utfallsmått (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
Båda studierna mätte andel ungdomar som återfallit i generell brottslighet utifrån rättsliga register efter ett år [43] [44]. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna, RD –0,17 (95 % KI, –0,53 till 0,18), (Figur 4.3).
Figur 4.3 KBT i grupp jämfört med sedvanlig insats avseende återfall i brott enligt registerdata.
CT = Controlled trial; KI = Konfidensintervall; RD = Risk difference * Avdrag för att konfidensintervallet är brett och går över gränsen till ingen effekt vilket ger en osäkerhet i effektmåttets resultat. ** Avdrag för att resultaten mellan studierna skiljer sig åt *** Avdrag för risk för bias eftersom studierna inte är randomiserade. |
|||||
Insats Referens |
Utfallsmått Uppföljningstid |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
Kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp [43] [44] |
Återfall i brott mätt med register efter 1 år | 594 (2 CT) | RD –0,17 (95 % KI, –0,53 till 0,18) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–1 precision* –1 heterogenitet** –1 risk för bias*** |
Vetenskapligt stöd för effekten av kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp
Det var mycket låg tillförlitlighet () för effekten av KBT i grupp jämfört med sedvanlig insats avseende utfallsmåttet återfall i brott. Avdrag har gjorts för nedsatt precision på grund av att konfidensintervallet är brett och passerar gränsen för ingen effekt samt för heterogenitet, för att resultaten mellan studierna skiljer sig åt. Eftersom studierna inte är randomiserade finns det även risk för bias (Tabell 4.3).
Medling
Resultaten bygger på en randomiserad kontrollerad studie av McGarell och medarbetare [46] och en kontrollerad icke-randomiserad studie av Bouffard och medarbetare [45] (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
Den ena studien jämförde medling med diversionsprogram avseende andel ungdomar som återföll i brott efter två år [46]. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde andel ungdomar som återfallit i brott, RD –0,06 (95 % KI, –0,13 till 0,01). Den andra studien jämförde medling med sedvanlig insats avseende andel ungdomar som återföll i brott efter två år [45]. Det var en signifikant skillnad mellan grupperna till fördel för ungdomar som fått medling RD –0,21 (95 % KI, –0,29 till –0,13). Eftersom underlaget var en randomiserad kontrollerad studie och en icke-randomiserad studie redovisas inget sammanslaget effektmått (Figur 4.4).
Figur 4.4 Medling jämfört med sedvanlig insats avseende återfall i brott enligt registerdata.
KI = Konfidensintervall; RCT = Randomiserad kontrollerad studie; RD = Risk difference. * Avdrag för precision på grund av för få händelser och för att konfidensintervallet passerar gränsen till ingen effekt. ** Avdrag för risk för bias på grund av endast en RCT-studie (ej duplicerad). |
|||||
Insats Referens |
Utfallsmått Uppföjningstid |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
Medling [46] |
Återfall i brott mätt med register efter 2 år | 782 (1 RCT) | RD –0,06 (95 % KI, –0,13 till 0,01) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias** |
Vetenskapligt stöd för effekten av medling
Det var mycket låg tillförlitlighet () för effekten av medling jämfört med sedvanlig insats avseende utfallsmåttet återfall i brott på grund av att konfidensintervallet passerar gränsen till ingen effekt, för få händelser och att resultaten bygger på en RCT-studie (Tabell 4.4).
Mentorskap
Resultaten bygger på två icke-randomiserade kontrollerade studier: Barnoski [47] och Blechman och medarbetare [48]. (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
I den ena studien jämfördes mentorsprogrammet med sedvanliga insatser avseende antal ungdomar som återföll i brott efter två år [47]. Författarna redovisar endast resultaten i odds ratio (OR). I den andra studien jämfördes mentorskap med diversionsprogram avseende antal ungdomar som återföll i brott efter två år [48]. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna när det gällde andel ungdomar som återfallit i brott OR 1,06 (95 % KI, 0,61 till 1,83) (Figur 4.5).
Figur 4.5 Mentorskap jämfört med jämförelsegruppen avseende återfall i brott enligt registerdata.
Insats Referens |
Utfallsmått Uppföljningstid |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
CT = Controlled trial; KI = Konfidensintervall; OR = Odds ratio * Avdrag för att konfidensintervallet passerar gränsen till ”ingen effekt” samt för få deltagare i studierna. ** Avdrag för risk för bias eftersom studierna inte är randomiserade. |
|||||
Mentorskap [47] [48] |
Återfall i brott mätt med register efter 2 år | 338 (2 CT) | OR 1,06 (95 % KI, 0,61 till 1,83) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias** |
Vetenskapligt stöd för effekten av mentorskap
Det var mycket låg tillförlitlighet () för effekten av mentorskap jämfört med sedvanlig insats avseende utfallsmåttet återfall i brott eftersom utfallsmåtten bygger på två icke-randomiserade studier (Tabell 4.5).
Multidimensionell familjeterapi (MDFT)
Resultaten bygger på två randomiserade kontrollerade studier: Van der Pol och medarbetare [50] (data även rapporterat i Hendriks [70]) och Dakof och medarbetare [49]. Det gick endast att slå samman resultat i en metaanalys för registerbaserade återfall i brottslighet som utfallsmått (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
Van der pol och medarbetare [50] [70] jämförde ungdomar som deltagit i MDFT med ungdomar som fått kognitiv beteendeterapi (KBT) avseende antal polisgripanden de senaste 90 dagarna mätt ett år efter insatsen (egendoms- och våldsbrott). Dakof och medarbetare [49] jämförde ungdomar som deltagit i MDFT med ungdomar som fått en lika omfattande gruppinsats avseende antal polisgripanden efter ett år. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna, SMD –0,14 (95 % KI, –0,40 till 0,12) (Figur 4.6).
Figur 4.6 Multidimensionell familjeterapi (MDFT) jämfört med jämförelsegruppen avseende återfall i brott enligt registerdata.
Externaliserade symtom
En studie undersökte ungdomarnas självskattade externaliserade symtom med YSR-skalan (Youth Self Report) [49]. Det var ingen skillnad mellan ungdomarna som deltagit i MDFT och de som fått sedvanliga insatser avseende externaliserade symtom, MD –1,82 (95 % KI, –5,05 till 1,41).
KI = Konfidensintervall; MD = Mean difference; RCT = Randomiserad kontrollerad studie; SMD = Standardised mean difference. * Avdrag för att konfidensintervallet passerar gränsen till ”ingen effekt” samt för få deltagare i studierna. ** Avdrag för osäkerheten i överförbarhet av insatsen och jämförelsealternativet till svenska förhållanden. ***Avdrag för att skattningen är genomförd av personer som inte är blindade för grupptillhörighet och endast en RCT-studie (ej duplicerad) |
|||||
Insats Referens |
Utfallsmått Uppföljningstid |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
Multidimensionell familjeterapi (MDFT) [49] [50] |
Återfall i brott mätt med register efter 1 år | 221 (2 RCT) | SMD –0,14 (95 % KI, –0,40 till 0,12) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 överförbarhet** |
[49] | Självskattade externaliserade symtom | 112 (1 RCT) | MD –1,82 (95 % KI, –5,05 till 1,41) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–1 precision* –2 risk för bias*** |
Vetenskapligt stöd för effekten av multidimensionell familjeterapi (MDFT)
Det var mycket låg tillförlitlighet () för effekten av MDFT jämfört med sedvanlig insats avseende utfallsmåttet återfall i brott. Avdrag gjordes för nedsatt precision på grund av att konfidensintervallet passerade gränsen till ingen effekt och för att det är få deltagare i studierna. Det gjordes också avdrag för osäkerheten i överförbarhet av jämförelsealternativet till svenska förhållanden. Det var även mycket låg tillförlitlighet () för utfallsmåttet externaliserade symtom eftersom resultaten endast bygger på en enstaka studie (Tabell 4.6).
Multisystemisk terapi (MST)
Resultaten baseras på åtta randomiserade kontrollerade studier och två icke-randomiserade studier med matchad jämförelsegrupp. Följande randomiserade kontrollerade studier inkluderades: Asscher och medarbetare [51], Butler och medarbetare [52], Fonagy och medarbetare [53], Henggeler och medarbetare [54], Löfholm och medarbetare [55] [59], Sawyer och medarbetare [56] (data presenteras även i Schaeffer och medarbetare [71]), Timmons-Mitchell och medarbetare [57], Weiss och medarbetare [58]. De icke-randomiserade studierna som inkluderades var Baglivio och medarbetare [35] samt Mayfield och medarbetare [60]. De utfallsmått som kunde slås samman i metaanalyser var: återfall i brott baserat på registerdata, självrapporterad brottslighet, samt externaliserade och internaliserade symtom. Tre studier undersökte skolframgång, resultaten från dessa studier var dock för olika för att slås samman i en metaanalys (Tabell 4.9).
Återfall i brott baserat på registerdata
Sammanlagt åtta studier undersökte hur stor andel ungdomar som begått brott under uppföljningstiden baserat på registerdata från kriminalvården eller socialtjänsten. Uppföljning skedde vid 1 år [35] [60], 18 månader [52] [53] [57], 2 år [51] [55] och 21 år [56]. Metaanalysen baserar sig på randomiserade kontrollerade studier med mellan 1 till 2 års uppföljning. Det var ingen signifikant skillnad mellan MST och sedvanlig insats när det gällde antal personer som återfallit i brott, RD –0,07 (95 % KI, –0,20 till 0,06) (Figur 4.7). Studien av Sawyer och medarbetare kunde inte läggas in i metaanalysen på grund av att uppföljningstiden var betydligt längre (21 år) jämfört med övriga studier [56]. Studien visade att 32 av 92 ungdomar som fått MST, och 46 av 84 ungdomar som fått jämförelsealternativet individuell terapi, hade gripits av polis under en 21-årsuppföljning. Signifikant färre hade återfallit i brott i MST-gruppen, RD –0,20 (95 % KI, –0,34 till –0,06). Även två kontrollerade icke-randomiserade studier har utvärderat MST [35] [60]. I studien av Baglivio och medarbetare jämfördes MST och FFT [35]. Uppföljningen skedde efter ett år i båda studierna. Det var ingen signifikant skillnad avseende återfall i brott RD –0,00 (95 % KI, –0,09 till 0,09) för de båda icke-randomiserade studierna, (Figur 4.7).
Figur 4.7 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU), avseende återfall i någon brottslighet baserat på registerdata från RCT-studier och kontrollerade icke-randomiserade studier.
Självrapporterad brottslighet
Fem randomiserade kontrollerade studier undersökte ungdomarnas självrapporterade brottslighet (alla slags brott). Fyra studier använde SRD-skalan [51] [54] [55] [58] och en studie YSR-skalan [52]. Uppföljning skedde vid 6 månader [51] [52], 18 månader [58], 2 år [55] och 4 år [54]. En sammanvägning av studierna, där ett kombinerat mått på våldsbrott och brott mot egendom extraherades för två studier [51] [54], visade ingen signifikant skillnad mellan ungdomar som fått MST och ungdomar som fått sedvanlig insats avseende självrapporterad brottslighet, SMD –0,12 (95 % KI, –0,26 till 0,03) (Figur 4.8).
Figur 4.8 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU) avseende självrapporterade brott under uppföljningstiden (n=752).
Externaliserade symtom
Fem randomiserade kontrollerade studier redovisade ungdomars externaliserade symtom rapporterat av föräldrarna med CBCL-skalan [51] [52] [55] [58] [59] och SDQ-skalan (delskalan, uppförandestörning) [53]. Uppföljning skedde vid 6 månader [51] [52], 18 månader [53] [58] och 2 år [55]. MST jämfördes i samtliga studier med sedvanliga insatser. En sammanvägning av resultaten fann att ungdomar som fått MST uppvisade marginellt men signifikant mindre externaliserade symtom jämfört med ungdomar som fått sedvanlig insats, SMD –0,14 (95 % KI, –0,25 till –0,02) (Figur 4.9).
Figur 4.9 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU), avseende föräldrarapporterade externaliserade symtom (n=1163).
Sex randomiserade kontrollerade studier undersökte ungdomarnas självrapporterade externaliserade symtom med de nära besläktade skalorna YSR [51] [52] [55] [58], SDQ [53] och YAS [54]. MST jämfördes med sedvanliga insatser. Uppföljning skedde vid 6 månader [51] [52], 18 månader [58], 2 år [55] och 4 år [54]. En sammanvägning av studierna fann en marginell men signifikant fördel för MST avseende självrapporterade externaliserade symtom, SMD –0,12 (95 % KI, –0,23 till –0,01) (Figur 4.10).
Figur 4.10 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU), avseende självrapporterade externaliserade symtom (n=1243).
Internaliserade symtom
Två randomiserade kontrollerade studier undersökte ungdomarnas internaliserade symtom rapporterat av föräldrarna med olika delskalor av CBCL-skalan [52] [55]. Uppföljning skedde vid 6 månader [52] och 2 år [55]. MST jämfördes med sedvanliga insatser. En sammanvägning av studierna visade ingen signifikant skillnad mellan grupperna, SMD –0,09 (95 % KI, –0,33 till 0,16) (Figur 4.11).
Figur 4.11 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU), avseende föräldrarapporterade internaliserade symtom (n=184).
Tre randomiserade kontrollerade studier undersökte ungdomarnas självrapporterade internaliserade symtom med YSR-skalan [52] [55] samt YAS-skalan [54]. Uppföljning skedde vid 6 månader [52], 2 år [55] och 4 år [54]. MST jämfördes med sedvanliga insatser och en sammanvägning visade ingen signifikant skillnad mellan grupperna, SMD –0,11 (95 % KI, –0,32 till 0,11) (Figur 4.12).
Figur 4.12 MST jämfört med sedvanlig insats (treatment-as-usual, TAU), avseende självrapporterade internaliserade symtom (n=332).
Skolframgång
Fonagy och medarbetare mätte avskiljning från skolan utifrån en nationell elevdatabas [53]. Studien visade inga signifikanta skillnader mellan MST och TAU avseende antal elever som blivit avskilda från skolan efter 18 månader, OR 0,71 (95 % KI, 0,45 till –1,13). Weiss och medarbetar jämförde gruppernas genomsnittsbetyg efter 18 månader [58], det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna MD 3,11 (95 % KI, 8,91 till –2,69). Timmons-Mitchell och medarbetare [57] använde CAFAS-skalan [30] för att mäta funktionsnivån i skolan efter 6 månader. Studien visade att MST-gruppen hade bättre funktionsnivå i skolan jämfört med jämförelsegruppen, MD 14,7 (95 % KI, 19,02 till 10,39). Utfallen som presenterades i dessa studier var för olika för att slås samman i en metaanalys.
Insats | Utfallsmått Uppföljningstid Referens |
Antal deltagare (studier) | Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
KI = Konfidensintervall; RD = Risk difference; RCT = Randomiserad kontrollerad studie; SMD = Standardised mean difference * Avdrag för att konfidensintervallet passerar gränsen till ”ingen effekt” eller för breda konfidensintervall. ** Avdrag för att resultaten mellan studierna skiljer sig åt. *** Avdrag för att skattningen är genomförd av personer som inte är blindade. |
|||||
Multisystemisk terapi (MST) | Återfall i brott mätt med register 1 till 2 år [51] [52] [53] [55] [57] |
1 219 (5 RCT) | RD –0,07 (95 % KI, –0,20 till 0,06) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 heterogenitet** |
Självrapporterad brottslighet 6 månader till 4 år [51] [52] [54] [55] [58] |
752 (5 RCT) | SMD –0,12 (95 % KI, –0,26 till 0,03) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias*** |
|
Föräldrarapporterade externaliserade symtom 6 månader till 2 år [51] [52] [53] [55] [58] |
1 163 (5 RCT) |
SMD –0,14 (95 % KI, –0,25 till –0,02) |
Låg tillförlitlighet |
–1 precision* –1 risk för bias*** |
|
Självrapporterade externaliserade symtom 6 månader till 4 år [51] [52] [53] [54] [55] [58] |
1 243 (6 RCT) | SMD –0,12 (95 % KI, –0,23 till –0,01) |
Låg tillförlitlighet |
–1 precision* –1 risk för bias*** |
|
Föräldrarapporterade internaliserande symtom 6 månader till 2 år [52] [55] |
184 (2 RCT) | SMD –0,09 (95 % KI, –0,33 till 0,16) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias*** |
|
Självrapporterade internaliserade symtom 6 månader till 4 år [52] [54] [55] |
332 (3 RCT) | SMD –0,11 (95 % KI, –0,32 till 0,11) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 precision* –1 risk för bias*** |
Vetenskapligt stöd för effekten av Multisystemisk terapi (MST)
MST kan möjligen minska externaliserade symtom i jämförelse med sedvanlig insats (låg tillförlitlighet ()). Avdrag har gjorts för nedsatt precision på grund av att konfidensintervallet är brett, samt för studiekvalitet på grund av att skattningen genomfördes av personer som inte var blindade för insatsen. Övriga utfallsmått har mycket låg tillförlitlighet. Avdrag har gjorts för att resultaten mellan studierna skiljer sig åt, för att konfidensintervallet är för brett och passerar gränsen till ingen effekt, eller för att skattningen är genomförd av personer som inte är blindade (Tabell 4.7).
Resultat för övriga psykosociala insatser med en studie per insats
Här redovisas studier där det endast finns en utvärdering per insats. Sammanlagt inkluderades sju randomiserade kontrollerade studier och sex icke-randomiserade studier. Följande randomiserade kontrollerade studier inkluderades: Dembo och medarbetare [34] [33], Cunningham och medarbetare [66], De Vries och medarbetare [62], Kendall och medarbetare [64], Little och medarbetare [42] och Schaeffer och medarbetare [69]. De kontrollerade icke-randomiserade studierna som inkluderades var: Ashford och medarbetare [68], Barnoski och medarbetare [32], Gilman och medarbetare [67], Lancaster och medarbetare [63], Kelley och medarbetare [41] samt Wilson och medarbetare [65] (Tabell 4.9).
Antal ungdomar som återfallit i brott
Sammanlagt 11 studier undersökte hur stor andel (i absoluta mått) av ungdomarna som hade återfallit i brott, majoriteten av resultaten baserades på registerdata från kriminalvården och socialtjänsten. En av studierna [66] redovisade andel ungdomar som uppvisat allvarliga våldshandlingar mot en jämnårig utifrån skattning med Conflict tactics scale (CTS). I en studie fick ungdomarna själva ange om de hade varit frihetsberövade efter behandlingen [64]. I Tabell 4.8 redovisas insatserna och den vetenskapliga tillförlitligheten för de studier som redovisar andel som återfaller i brott.
Insats Referens |
Antal deltagare (studier) Studietyp |
Utfall | Vetenskapligt underlag | Kommentarer |
ART = Aggression replacement training; CT = Controlled trial; KI = Konfidensintervall; RD = Relative difference; RCT = Randomiserad kontrollerad studie; TAU = Treatment-as-usual. * Avdrag för risk för bias på grund av brister i metodologisk kvalitet och endast en studie (ej duplicerad). ** Avdrag för precision på grund av för få händelser. |
||||
Team case manager vs TAU [68] |
143 (1 CT) | RD 0,13 (95 % KI, –0,07 till 0,33) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
ART vs TAU [32] |
700 (1 CT) | RD –0,03 (95 % KI, –0,08 till 0,12) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
SafERteens vs broschyr [66] |
726 (1 RCT) | RD –0,13 (95 % KI, –0,23 till -0,03) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
New perspective – coachning vs TAU [62] |
101 (1 RCT) | RD –0,14 (95 % KI, –0,31 till 0,03) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
Step-up gruppinsats för hela familjen vs TAU [67] |
115 (1 CT) | RD –0,14 (95 % KI, –0,31 till 0,03) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
PHAT life-psykosocial gruppintervention vs hälsopromotion [64] |
71 (1 RCT) | RD –0,28 (95 % KI, –0,49 till –0,08) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
ISSP multisystemisk intervention vs TAU [42] |
79 (1 RCT) | RD –0,20 (95 % KI, –0,24 till 0,07) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
Psykoedukativ counselling i grupp vs frivård [63] |
240 (1 CT) | RD –0,08 (95 % KI, –0,24 till –0,07) |
Mycket låg tillför litlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
Yrkesprogram vs TAU [69] |
97 (1 RCT) | RD –0,02 (95 % KI, –0,21 till 0,17) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
Individuellt behandlingsprogram för unga snattare med samhällstjänst, böter, uppsatser, individ, och familjerådgivning vs TAU [41] |
286 (1 CT) | RD –0,15 (95 % KI, –0,23 till –0,06) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
The Ottawa Community youth diversion program med rådgivning, medling och utbildning vs TAU [65] |
378 (1 CT) | RD –0,12 (95 % KI, –0,21 till –0,02) |
Mycket låg tillförlitlighet |
–2 risk för bias* –1 precision** |
En RCT jämförde en familjeinsats (av författarna kallat Family empowerment intervention) med familjeinsats och TAU med enbart telefonsamtal en gång i månaden avseende hur många gånger ungdomen arresterats [34]. Författarna redovisade inga signifikanta skillnader mellan grupperna (F=0,40, p=0,42). I en annan studie jämfördes en kort insats i färdighetsträning med TAU inom skolväsendet vid skolk [33]. Ungdomar som hade fått färdighetsträning hade mindre brottslighet efter 24 månader jämfört med jämförelsegruppen (SMD=0,16). På grund av de olika tillvägagångsätten som dessa studier redovisade för att mäta återfall i brott, var det inte möjligt att slå samman dessa i en metaanalys.
Externaliserade symtom
En RCT undersökte ungdomarnas externaliserade symtom skattat av föräldrarna med CBCL-skalan efter 30 månader [69]. Författarna jämförde ett yrkesprogram inom byggsektorn med sedvanlig skola. Ungdomarna som deltagit i yrkesprogrammet hade färre externaliserade symtom än jämförelsegruppen, MD –9,99 (95 % KI, –16,25 till –3,72, p<0,01). Författarna undersökte även externaliserade symtom skattat av ungdomen själv med YSR-skalan. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna, MD –0,24 (95 % KI, –4,75 till 4,27, p=0,96). En annan studie jämförde en psykosocial gruppintervention för att minska aggressivt beteende med en gruppintervention om hälsopromotion [64]. Författarna använde YSR-delskalan aggressivt beteende efter 12 månader. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna, MD –0,73 (95 % KI, –4,26 till 2,80, p=0,63). På grund av att insatserna som undersöktes var olika avseende innehåll och genomförande var det inte möjligt att väga samman studierna i en metaanalys [64] [69].
Skolframgång
Schaeffer och medarbetare jämförde i en RCT yrkesprogrammet inom byggsektorn och sedvanlig skola avseende hur många ungdomar som hade avslutat gymnasiet efter 30 månader [69]. Det var ingen signifikant skillnad mellan grupperna, MD –0,09 (95 % KI, –0,25 till 0,06, p=0,23). Det var däremot signifikant fler ungdomar som deltagit i yrkesprogrammet och som hade en anställning jämfört med jämförelsegruppen efter 30 månader, MD 0,27 (95 % KI, 0,09 till 0,46, p<0,01) samt som deltog i the General Educational Development (GED) efter 30 månader, MD 0,24 (95 % KI, 0,06 till 0,43, p<0,05).
Sammanfattning av det vetenskapliga underlaget för samtliga öppenvårdsinsatser
Här visas den samlade bilden av 18 randomiserade kontrollerade studier och 14 icke-randomiserade studier där det var möjligt att lägga samman utfallsmåttet återfall i brott. Figur 4.13 och 4.14 ger en visuell bild av resultaten, det är dock inte möjligt att summera effekten eftersom det handlar om olika insatser och olika jämförelsealternativ.
Figur 4.13 Utvärderad insats jämfört med annan insats avseende återfall i brott. Skillnaden mellan insatserna har beräknats med risk skillnad (RD), med 95 % konfidensintervall.
Figur 4.14 Utvärderad insats jämfört med annan insats avseende återfall i brott. Skillnaden mellan insatserna har beräknats med standardiserad medelvärdesskillnad (SMD), med 95 % konfidensintervall.
Finns det moderatorer som påverkar resultatens riktning?
För att få en tydligare bild av tänkbara moderatorer som skulle kunna påverka resultatet för återfall i brott gjordes ett antal subgruppsanalyser. Vi jämförde samtliga utvärderade insatser mot jämförelsealternativet för att se hur starka effekterna blev för de olika subgrupperna:
Ålder: 16 år och yngre (18 studier) RD –0,09 (95 % KI, –0,14 till –0,05), över 16 år (8 studier): RD –0,08 (95 % KI, –0,19 till 0,03).
Andel pojkar: 70 procent pojkar eller mer (14 studier) RD –0,07 (95 % KI, –0,13 till –0,02); färre än 70 procent pojkar (11 studier), RD –0,10 (95 % KI, –0,17 till –0,03).
Studiedesign: randomiserade kontrollerade studier (15 studier) RD –0,05 (95 % KI, –0,08 till –0,02); icke randomiserade studier (12 studier) RD –0,08 (95 % KI, –0,11 till –0,06).
Publiceringsår: 2015 eller tidigare (18 studier) RD –0,07 (95 % KI, –0,10 till –0,05); efter år 2015 (10 studier) RD –0,06 (95 % KI, –0,09 till –0,02).
Land: USA (16 studier) RD –0,10 (95 % KI, –0,14 till –0,06); Europa och Kanada (10 studier), RD –0,07 (95 % KI, –0,16 till 0,02).
Uppföljningstid: 18 månader och kortare (15 studier) RD –0,09 (95 % KI, –0,14 till –0,04); längre än 18 månader (14 studier) RD –0,08 (95 % KI, –0,15 till –0,02).
Jämförelsegruppens insats: för att undersöka om resultaten påverkades av jämförelsegruppens insats kodades insatsens intensitet och omfattning som hög, medelhög och låg. Multikomponentinsatser eller insatser med intensiv behandling under flera månader kodades som hög intensitet. Insatser med lägre omfattning och intensitet, till exempel endast behandlande insats till ungdomen själv men som pågick kontinuerligt under flera månader kodades som medelhög. Insatser som endast inkluderade någon form av enklare råd- eller stödinsats kodades som låg intensitet. Analysen visade en starkare effekt på återfall i brott om jämförelsegruppen fick en insats med låg intensitet, RD –0,12 (95 % KI, –0,14 till –0,09) med fördel för den utvärderade insatsen, jämfört med en jämförelsegrupp med insats med medelhög intensitet RD –0,03 (95 % KI, –0,07 till 0,01) eller hög intensitet RD –0,00 (95 % KI, –0,05 till 0,04).
Sammanfattningsvis visade analyserna likartade effektstorlekar avseende återfall i brott för ålder, kön, studiedesign, land, publikationsår och uppföljningstid. Subgruppsanalyserna visade något högre effektstorlekar för återfall i brott (till den utvärderade insatsens fördel) om den jämförande insatsen hade en låg intensitet jämfört med medelhög eller hög intensitet.
5. Ekonomiska aspekter
Syfte och frågeställning
Den övergripande ekonomiska frågeställningen i detta projekt har varit den samhällsekonomiska nyttan av insatser för att förhindra ungdomars återfall i brott. Samhället har begränsat med resurser att lägga på brottsförebyggande arbete, och vid beslut om vilka insatser som ska användas kan en ekonomisk utvärdering bidra till beslutsunderlaget genom att belysa kostnader för brottsförebyggande insatser.
Ekonomiska utvärderingar av insatser mot brott genomförs vanligen i form av så kallade cost-benefit-analyser. En cost-benefit-analys är en sammanställning och summering av de kostnader och effekter som en insats ger uttryckt i monetära termer. Inte sällan infaller effekterna och kostnaderna som uppstår till följd av en insats i framtiden. Värdet av framtida effekter måste då räknas om – diskonteras – så att de blir jämförbara med intäkter och kostnader som infaller idag. Beräkningsresultatet kallas nuvärde. En insats räknas som samhällsekonomisk lönsam om den ger ett positivt nettonuvärde, det vill säga om nuvärdet av insatsens effekter uttryckta i kostnader överstiger nuvärdet av insatsens kostnader.
Sannolikheten för att en brottsförebyggande insats ska vara samhällsekonomiskt lönsam beror på flera faktorer, men är generellt högre:
- ju högre risk för återfall i brott är i gruppen som får insatsen
- ju mer effektiv insatsen är för att minska återfall i brott
- ju högre kostnaden är för den brottslighet som undviks
- ju lägre kostnaden är för insatsen
En förutsättning för en cost-benefit-analys är att det finns kunskap om vilken effekt en insats har. I detta projekt har den vetenskapliga tillförlitligheten varit mycket låg avseende insatsernas effekter på återfall i registrerad brottslighet. Det innebär att effekterna av insatserna inte är möjliga att bedöma. Det har därför inte varit möjligt att gå vidare med en analys av insatsernas samhällsekonomiska nytta med avseende på återfall i brott. Vi har resonerat i så kallat deterministiska termer. Ett alternativ, om alla andra nödvändiga data funnits tillgängliga, hade varit att genomföra en probabilistisk cost-benefit-analys som resulterat i skattningar av sannolikheten att olika insatser har ett positivt nettonuvärde. Så arbetar exempelvis Washington State Institute of Public Policy (WSIPP).
För att belysa de ekonomiska aspekterna har vi undersökt frågan om vad brott begångna av unga i Sverige kostar, eftersom det säger oss något om vad vi kan vinna i ekonomiska termer på att förhindra återfall i brott hos ungdomar.
Metod
Kostnader för brott begångna av unga
För att försöka besvara frågan om kostnaden för brott begångna av unga utgick vi ifrån Brå:s litteraturöversikt över metoder, resultat och utmaningar i forskningen om kostnader för brott [22]. Brå konstaterar att kostnader för brott är ett brett område inom vilket det har gjorts en mängd studier av olika slag. Brå konstaterar vidare att metoderna varierar mellan olika studier som uppskattat kostnaderna för brott, om hänsyn tas till så kallade immateriella kostnader (såsom kostnader för psykiskt lidande), om skattningarna inkluderar oregistrerade brott samt vilka brottstyper som inkluderas i analysen.
Vi genomförde också beräkningar av kostnaderna för rättsprocess och påföljder för de vanligaste brotten som personer lagförts för i åldersgruppen 15–17 år enligt Brå:s kriminalstatistik. Beräkningarna utgår från lagförda brott begångna av unga då det finns nationell statistik för detta. I den totala kostnaden för brott ingår även kostnader för brott som inte lagförs, men det saknas tillförlitliga data för att bedöma kostnaderna för dessa brott.
Det har med tillgänglig offentlig kriminalstatistik inte varit möjligt att följa brottsligheten hos enskilda unga lagöverträdare över tid; statistiken omfattar endast uppgifter om antal lagföringsbeslut efter huvudbrott och huvudpåföljd under ett givet kalenderår. Vi har använt statistiken till att beräkna kostnaderna för rättsprocess och påföljder för olika kombinationer av brott. Vi har inte beräknat kostnader för brott som begåtts av barn under 15 år eftersom dessa inte kan dömas för brott.
I kostnaden för rättsprocess har vi inkluderat kostnader för polisens utredning, åklagarens handläggning och domstolsprocess. I kostnader för påföljderna har vi inkluderat kostnader för kriminalvård, Statens institutionsstyrelse (SiS) och socialtjänst.
I Tabell 5.1 respektive Tabell 5.2 redovisas de enhetskostnader som legat till grund för beräkningarna. För påföljden ungdomsvård har vi inte kunnat ta fram någon enhetskostnad eftersom denna påföljd rymmer en rad olika insatser eller kombinationer av insatser, från enklare drogtest, samtal och kontaktperson till placeringar på familjehem eller institution [72]. I Tabell 5.2 redovisas också den genomsnittliga tid som respektive påföljd varar. Kostnaden för respektive påföljd har beräknats genom att multiplicera enhetskostnaden per dygn med det genomsnittliga antalet dygn som påföljden varade.
* Enhetskostnaderna för polisens brottsutredning uppräknades från SEK 2014 till SEK mars 2019 med hjälp av KPI. Vi utgick från 2014 års årsredovisning eftersom polisen sedan år 2015 inte rapporterar utredningskostnaden uppdelat per brottskategori utan endast en genomsnittlig utredningskostnad för alla typer av brott. ** I beräkningen av kostnaden för häktning utgick vi från uppgifter från 2014 som visade en genomsnittlig tid i häkte för ungdomar på 35 dagar (n=124; [73]). *** Genomsnittlig styckkostnad för brottmål som tas upp i tingsrätten. |
||
Resurs | Enhetskostnad | Källa |
Polisens utredning* | ||
Tillgreppsbrott | 21 716 kr | Polisens årsredovisning 2014 |
Narkotikabrott | 25 846 kr | Polisens årsredovisning 2014 |
Trafikbrott | 3 201 kr | Polisens årsredovisning 2014 |
Våldsbrott inklusive sexualbrott | 42 808 kr | Polisens årsredovisning 2014 |
Skadegörelsebrott | 22 778 kr | Polisens årsredovisning 2014 |
Åklagarens handläggning | ||
Tillgreppsbrott | 4 174 kr | Åklagarmyndighetens årsredovisning 2018 |
Narkotikabrott | 2 442 kr | Åklagarmyndighetens årsredovisning 2018 |
Trafikbrott | 1 123 kr | Åklagarmyndighetens årsredovisning 2018 |
Våldsbrott | 7 276 kr | Åklagarmyndighetens årsredovisning 2018 |
Skadegörelsebrott | 1 658 kr | Åklagarmyndighetens årsredovisning 2018 |
Häkte | 3 449 kr per dygn** | Kriminalvårdens årsredovisning 2018 |
Domstolsprocess | 16 016 per domstolsslag*** | Sveriges domstolar årsredovisning 2018 |
* Enhetskostnaden för ungdomstjänst uppräknades från SEK 2014 till SEK mars 2019 med hjälp av KPI. | |||
Resurs | Enhetskostnad | Genomsnittlig tid som påföljden varar | Källa |
Ungdomstjänst | 97 kr per dygn* | 20–150 timmar | Kostnad: MultifunC – resultat efter två år [74] Tid: Socialtjänstens handbok – Barn och unga som begår brott [75] |
Ungdomsvård | Uppgift saknas | Uppgift saknas | |
Skyddstillsyn | 336 kr per dygn | 1 år | Kostnad: Kriminalvårdens årsredovisning 2018 [76] Tid: Sveriges domstolar: Brott och straff. Hämtat 190404 |
Sluten ungdomsvård (LSU) | 7 695 kr per vårddygn | 9,8 månader | SiS årsredovisning 2018 [77]. Genomsnittlig strafftid för frigivna efter vård enligt LSU (n=77) |
Fängelse | 3 445 kr per vårddygn | 9 månader | Kostnad: Kriminalvårdens årsredovisning 2018 [76] Tid: Brå:s kriminalstatistik 2017 (n=12) |
Resultat
Kostnader för brott begångna av unga
Brå:s kunskapsöversikt
Inga vetenskapliga studier av kostnader för brott begångna enbart av kategorin ungdomar redovisas i Brå:s kunskapsöversikt. Däremot redogör översikten för ett antal studier som uppskattade kostnader förknippade med olika typer av brottskarriärer baserat på longitudinella studier: Raffan-Gowar och Farrington [78] beräknade kostnaden för brottsligheten i the Cambridge Study in Delinquent Development, en prospektiv studie av 411 pojkar från ett arbetarklassområde i London som följdes i 40 år. Totalt 167 individer i undersökningen dömdes för brott. Kostnaden för registrerad och självrapporterad brottslighet under tiden personerna var mellan 10 och 50 år beräknades uppgå till 50 miljoner pund (cirka 620 miljoner kronor), vilket motsvarade 123 000 pund (cirka 1,5 miljoner kronor) per individ som ingick i studien. Piquero och medarbetare [79] utgick från samma material och urskiljde med hjälp av en statistisk modell fem grupper som uppvisade olika livsbanor (trajectories) när det gällde graden av involvering i kriminalitet; från en grupp som inte registrerats för brott till en högaktiv grupp som begått många brott under större delen av sitt liv. Författarna jämförde kostnader för registrerad brottslighet som orsakades av respektive grupp och konstaterade att de högaktiva brottslingarna medförde den största ekonomiska bördan. Cohen och medarbetare [80] använde sig också av statistisk modellering för att urskilja och beräkna kostnader för ett antal grupper med olika grad av registrerad brottsbelastning över tid. Författarna utgick från data insamlade i the Philiadelphia Cohort Study, som följde den registrerade brottsligheten hos samtliga individer födda 1958 i Philadelphia USA, upp till det år deltagarna var cirka 26 år. Analysen visade att kostnaderna för brottsligheten hos en liten högaktiv grupp var störst, delvis på grund av att individerna tenderade att begå mer allvarliga brott i vuxen ålder jämfört med i ungdomsåren. Författarna uppskattade en kostnadsbesparing på cirka 200 miljoner dollar (cirka 2 miljarder kronor) om man förhindrat att de 210 individerna i den högaktiva gruppen utvecklat en intensiv brottskarriär, vilket motsvarar en kostnad per individ på omkring en miljon dollar (cirka 10 miljoner kronor). Kostnaderna för den förhindrade brottsligheten beräknades med en willingness-to-pay-metod och inkluderade immateriella kostnader. Uppskattningarna enligt bottom-up-metoden där de enskilda kostnadskomponenterna skattats och summerats gav omkring hälften så stora siffror.
Kostnadsberäkningar för rättsprocess och påföljder
Enligt Brå:s kriminalstatistik fattades år 2018 totalt 8 477 lagföringsbeslut för personer i åldersgruppen 15–17 år. De vanligaste brottskategorierna var i tur och ordning; tillgreppsbrott (32 %), narkotikabrott (23 %), trafikbrott (16 %), brott mot liv och hälsa (8 %) och skadegörelsebrott (4 %).
De fem vanligaste huvudpåföljderna för samma 8 477 lagföringsbeslut var åtalsunderlåtelse (35 %), strafföreläggande (19 %), böter (15 %), ungdomsvård (15 %) och ungdomstjänst (14 %). Huvudpåföljderna fängelse, sluten ungdomsvård, skyddstillsyn och villkorlig dom beslutades vardera i mindre än 1 procent av fallen.
I Tabell 5.3 redovisar vi resultatet av kostnadsberäkningarna för rättsprocess och påföljder för en uppsättning kombinationer av enskilda brott och påföljder i åldersgruppen 15–17 år, baserat på de fem vanligaste brottskategorierna. Statistiken på antalet lagföringsbeslut per kombination har tagits fram av Brå på uppdrag av SBU specifikt för detta projekt och gäller år 2017. Av tabellen framgår att typen av påföljd har stora konsekvenser för de totala kostnaderna. Åtalsunderlåtelse och strafföreläggande medför inga påföljdsrelaterade kostnader, och i våra beräkningar omfattar kostnaderna för brott som leder till dessa påföljder därför bara kostnader för rättsprocessen. Påföljderna fängelse och sluten ungdomsvård dömdes i en mycket liten del av lagföringsbesluten men medför däremot mycket höga kostnader.
Klicka på bilden nedan av Tabell 5_3 så öppnas den upp i ett separat större fönster.
Tabell 5.3 Resultat av kostnadsberäkningar för rättsprocess och påföljder för olika kombinationer av brott och påföljder i åldersgruppen 15–17 år.
Kostnaderna i Tabell 5.3 kan tolkas som kostnader som kan undvikas om man förhindrar olika uppsättningar brott och påföljder. Av tabellen kan då följande utläsas:
- Att förhindra ett brott som leder till åtalsunderlåtelse, strafföreläggande, böter, ungdomstjänst eller villkorlig dom beräknas i genomsnitt innebära undvikna kostnader för rättsprocess och påföljder på 25 000–67 000 kronor.
- Att förhindra ett brott som leder till skyddstillsyn beräknas i genomsnitt innebära undvikna kostnader för rättsprocess och påföljder på 165 000–190 000 kronor.
- Att förhindra ett brott som leder till fängelse beräknas i genomsnitt innebära undvikna kostnader för rättsprocess och påföljder på 1,1 miljoner kronor.
- Att förhindra ett brott som leder till sluten ungdomsvård beräknas i genomsnitt innebära undvikna kostnader för rättsprocess och påföljder på cirka 2,4 miljoner kronor.
6. Etiska aspekter
I det här kapitlet diskuteras etiska aspekter av samhällets insatser för att förebygga ungdomars återfall i brott med hjälp av psykosociala insatser i öppenvård. Följande etiska teman behandlas: Värden och mål i lagstiftning för barn och unga; autonomi, delaktighet och inflytande; rättvisa och jämlikhet; insatsers påverkan på andra berörda parter; samt yrkesetik och professionsvärderingar.
Värden och mål i lagstiftning för barn och unga
Både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen betonar god kvalitet och god vård. God kvalitet i vård och omsorg beskrivs bland annat som en vård och omsorg baserad på bästa tillgängliga kunskap, vetenskap och beprövad erfarenhet. Därtill läggs också krav på respekt för självbestämmande och integritet, tillgänglighet, trygghet och effektivitet.
Översiktens resultat visar att det saknas vetenskapligt stöd för någon specifik öppenvårdsinsats för att förebygga ungdomars återfall i brott. Att vi inte med säkerhet känner till insatsers effekter betyder dock inte att socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin per automatik ska sluta använda insatser. Tvärtom har verksamheter en skyldighet att agera oavsett om det finns ett vetenskapligt stöd eller inte. Däremot finns en etisk implikation om att följa upp resultatet av givna insatser så att kunskaperna ökar.
Det behövs rutiner för att systematiskt granska och dokumentera insatsers för- och nackdelar för den enskilda ungdomen. Det är särskilt viktigt att användningen av en insats följs noggrant för respektive individ och att det vid behov finns en beredskap att byta till en alternativ insats. Det förutsätter en kontinuerlig uppföljning av om det sker en förändring i rätt riktning och om ungdomen eller andra berörda (t.ex. familjen) är motiverad till behandlingen. Om denna modell används kan det ge information om för- och nackdelar med olika insatser och fungera som utgångspunkt för forsknings- och utvecklingsarbete. Sådana preliminära resultat kan även läggas till grund för vetenskapliga studier för att utveckla kunskapen om specifika insatser.
Andra kriterier att ta hänsyn till vid val av insats kan vara att insatsen bygger på en rimlig förändringsteori och har ett tydligt syfte, innehåll och form [82]. Ett exempel på en teoretisk grund för insatser som förebygger ungdomars återfall i brott skulle kunna vara, att man arbetar med utgångspunkt i riskfaktorer som kan upprätthålla ett brottsligt beteende, och i skyddande faktorer som i forskning visat sig vara viktiga för att uppnå goda resultat för målgruppen.
Vid val av insats behöver man även väga risker för eventuella negativa effekter mot de positiva en insats är tänkt att bidra till. Ett exempel på negativ effekt som kan uppstå är om ungdomar som begår brott placeras på institution tillsammans med andra ungdomar med samma problematik vilket kan ge upphov till så kallad antisocial träning [16].
I avsaknad av vetenskapligt stöd kan även annan dokumenterad kunskap bli viktig. Ett sådant exempel är genomförbarhetsstudier som belyser om insatsen går att använda som avsett och om den accepteras av professionella och klienter.
Autonomi, delaktighet och inflytande
Enligt socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen ska insatser bygga på respekt för alla människors självbestämmande. Det betyder att även barn och unga ska få komma till tals i frågor som rör dem själva och deras åsikter ska tillmätas betydelse. I den etiska diskussionen skiljer man ofta mellan två tolkningar av autonomiprincipen. Dels den som handlar om respekt för personers autonomi, dels den som går ut på att man bör främja personers autonomi. I detta avsnitt diskuteras i första hand den första tolkningen. Det är dock värt att notera att många insatser handlar om att ge ungdomar en bättre förmåga att fatta beslut som är i enlighet med deras egna värderingar, det vill säga att främja deras autonomi. Från och med januari 2020 stärks barnrättsperspektivet när FN:s konvention om barns rättigheter (SÖ 1990:20) integreras i svensk lag [83]. När det gäller öppenvårdsinsatser inom socialtjänst eller barn- och ungdomspsykiatri kan delaktighet till exempel handla om att få vara med och påverka valet av, samt innehåll i en insats, och att få värdera utfallet av insatsen. Barn som fyllt 15 år har enligt SoL rätt att föra sin egen talan i mål och ärenden. För barn är yngre än 15 ska de höras ”om det kan vara till nytta för utredningen och barnet inte kan antas ta skada av det” (10 § SoL, 2001:453).
Innehållet i en insats kan vara mer eller mindre transparent. Det medför också att det kan vara mer eller mindre svårt för en klient att föra sin talan. För att gynna delaktigheten är det viktigt att den som ska delta i insatsen förstår insatsens syfte och vilket resultat man vill uppnå.
Det är också relevant att fundera kring eventuellt inskränkande av integritet och autonomi när det gäller personer som begått brott som drabbar andra. Om en ungdom som begått våldsbrott avböjer en insats som syftar till att förhindra fortsatt brottslighet så kan det få stora konsekvenser för andra personer, givet att brottsligheten fortsätter. Detta resonemang förutsätter en välgrundad uppfattning om att den specifika ungdomen kommer att begå brott i framtiden som drabbar andra (t.ex. baserat på strukturerade risk- och bedömningsmetoder).
För flera av insatserna som utvärderats i den systematiska översikten till exempel Multisystemisk terapi (MST), Multidimensionell familjeterapi (MDFT) och Funktionell familjeterapi (FFT) ingår hela familjen i behandlingen. Här kan intressekonflikter uppkomma om föräldrarna inte vill eller kan medverka. När det gäller tonåringar som kan ha svårare att göra sin röst hörd än en vuxen, behöver en eventuell intressekonflikt mellan barnets bästa och föräldrarnas vilja hanteras.
Rättvisa och jämlikhet
Öppenvårdsinsatser för att förebygga återfall i brott syftar i förlängningen till att stödja ungdomars möjligheter till jämlika levnadsvillkor. Att lämna ett kriminellt liv leder till bättre förutsättningar för hälsa och social tillhörighet.
Det viktigaste etiska problemet med denna systematiska översikt är att den inte ger någon vägledning om mer eller mindre effektiva insatser. Därmed vet vi inte heller om det finns någon ojämlikhet vad gäller de olika insatserna som kommunerna använder. Utifrån ett bredare rättviseperspektiv är det också viktigt att betona att kostnaden för insatserna måste vägas mot kostnaden för ungdomars kriminalitet (Kapitel 5).
Insatsers påverkan på andra berörda parter
Det är inte bara målgruppen unga som begår brott som berörs av öppenvårdsinsatser, även närstående som familj, vänner, skola och fritidshemsverksamhet och medborgare i stort.
Även om det saknas vetenskaplig kunskap om effekterna av en öppenvårdsinsats när det gäller återfall i brott kan insatser ha positiva effekter på till exempel brottsoffer. Det har inte undersökts i denna rapport. Deklarationen om de mänskliga rättigheterna anger att alla har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet [84]. Vid val av insats kan man behöva ta hänsyn till andra berörda individer eller perspektiv, exempel på en sådan insats är medling där det finns ett uttalat syfte att insatsen ska tillgodose behov hos brottsoffer. För det omgivande samhället är det också av vikt att ungdomars återfall i brott förebyggs.
Yrkesetik och professionsvärderingar
Utöver lagstiftning, riktlinjer och rekommendationer som styr och vägleder olika professioner som möter unga lagöverträdare, finns det också en rad etiska riktlinjer som den professionella förväntas beakta; den etiska koden för socialarbetare, läkarförbundets etiska riktlinjer, Madriddeklarationen (etiska riktlinjer för psykiatrisk praktik) och de yrkesetiska principerna för psykologer i Norden. Det kan handla om respekt, empati, skydd av människoliv, självbestämmande (för klienten och patienten) men också att agera utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet är värden som anges [85] [86] [87] [88]. Det saknas dock systematiserad kunskap om hur dessa professioners normer och värderingar kan påverka val av insats.
Summering
Utifrån socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen ska god vård och omsorg baseras på bästa tillgängliga kunskap, vetenskap och beprövad erfarenhet. När det saknas vetenskaplig kunskap är det viktigt att följa och dokumentera olika aspekter av insatsers effekter. Att varje verksamhet har tydliga och gemensamma rutiner för att systematiskt dokumentera insatsers för- och nackdelar för varje enskild ungdom bidrar både till kunskap om hur den specifika insatsen fungerar för den ungdom som får insatsen, men även till kunskap om hur väl insatser fungerar generellt för målgruppen och i verksamheten. Tydlig dokumentation kan hjälpa till att säkerställa att insatserna lever upp till kravet på tillgänglighet, trygghet och effektivitet. I lagen finns även krav på respekt för självbestämmande och integritet. När det gäller öppenvårdsinsatser inom socialtjänst eller barn- och ungdomspsykiatri kan det till exempel handla om att klienten har möjlighet att vara med och påverka val av samt innehåll i en insats, och att få värdera utfallet av insatsen. Detta förutsätter att insatsens innehåll och syfte är transparent och kommuniceras till klienten. Utifrån ett bredare rättviseperspektiv är det också viktigt att betona att kostnaden för insatserna måste vägas mot kostnaderna för ungdomars brottslighet.
7. Praxisundersökning om öppenvårdsinsatser
För att undersöka vilka insatser som används inom svensk öppenvård har socialtjänsten i 101 (av 290) slumpvis valda kommuner och 35 barnpsykiatriska mottagningar fått besvara en elektronisk enkät om vilka behandlingsmetoder de använder för målgruppen unga som har begått brott (Bilaga 5). Efter två påminnelser och kompletterande telefonintervjuer hade 75 (75 %) av de 101 kommunerna svarat. För fyra besvarade enkäter saknades kommunens namn. Av de barnpsykiatriska mottagningarna har 14 (40 %) svarat. Den låga svarsfrekvensen gör att resultaten för de barnpsykiatriska mottagningarna måste betraktas med försiktighet.
Öppenvårdsinsatser
Samtliga kommuner förutom fyra uppgav att de använde en eller flera av 32 behandlingsmetoder (Tabell 7.1). Vanligast var ospecificerade stödsamtal med ungdomar respektive föräldrar. Kontaktfamilj/-person, ospecificerad familjebehandling/-terapi och motiverande intervju (MI) var också vanligt. I genomsnitt användes 7,5 metoder (mellan 0 och16) per verksamhet.
Tolv av 14 BUP-mottagningar uppgav sammantaget 17 behandlingsmetoder, de övriga två ingen. Vanligast var kognitiv beteendeterapi, ospecificerade stödsamtal och läkemedel. I genomsnitt användes 6,9 metoder (mellan 0 och 12) per verksamhet.
Flera av de angivna metoderna kan ha andra målgrupper än ungdomar som har begått brott, exempelvis återfallsprevention (substansmissbruk). Flera av metoderna är ospecificerade och saknar manual (t.ex. stödsamtal).
*Active parenting; Cannabisprogrammet för ungdomar (CPU); Community Restitution Apprenticeship-Focused Training (CRAFT); Getting it right for every Child (GIRFEC); Nätverksarbete; Strukturerat påverkansprogram; Vaska (eget program); Youth-at-risk program (YAR). | ||
Metod | Kommuner (n=75) | BUP (n=14) |
Ingen insats | 4 | 2 |
Stödsamtal ungdomar | 61 | 10 |
Stödsamtal föräldrar | 57 | 9 |
Familjebehandling/familjeterapeut | 50 | 9 |
Kontaktfamilj/-person | 40 | 0 |
Motiverande intervju (MI) | 39 | 2 |
Lågaffektivt bemötande | 30 | 6 |
Repulse | 29 | 1 |
Återfallsprevention | 28 | 0 |
Vägledande samtal (ICDP) | 26 | 0 |
Kvalificerad kontaktperson | 25 | 1 |
Bekymringssamtal | 25 | 0 |
Aggression replacement training (ART) | 20 | 3 |
Intensiv hemmabaserad familjebehandling | 16 | 1 |
Komet | 24 | 4 |
Funktionell familjeterapi (FFT) | 13 | 1 |
Kognitiv beteendeterapi (KBT) | 12 | 11 |
Sociala insatsgrupper (SIG) | 12 | 0 |
Multisystemisk terapi (MST) | 7 | 0 |
Connect | 7 | 0 |
Acceptance Committment Therapy (ACT) | 6 | 4 |
Läkemedel | 3 | 10 |
Dialektisk beteendeterapi (DBT) | 2 | 8 |
Medling | 2 | 1 |
Psykodynamisk terapi | 1 | 4 |
Annan insats som nämnts av en kommun* | 8* | 0 |
Genomsnittligt antal metoder | 7,5 | 6,9 |
Sammanfattning
Resultatet från praxisundersökningen visar att både socialtjänsten och barnpsykiatriska mottagningar använde ett stort antal olika insatser för den aktuella målgruppen. Majoriteten av de vanligaste insatserna har oklar struktur för omfattning, innehåll och tid. Hur många ungdomar metoderna använts för beskriver inte resultaten, eller hur de har valts ut för att få en insats. En trovärdig bedömning av hur många som blir aktuella för olika insatser eller metoder skulle kräva en granskning av barnens personakter respektive journaler.
8. Diskussion
I detta avsnitt besvaras först den systematiska översiktens fyra frågeställningar, därefter resonerar vi kring översiktens avgränsningar och tillförlitlighet, överförbarheten till svenska förhållanden samt utvecklingsarbete. Vidare diskuteras ekonomiska aspekter och resultat från systematiska översikter som inte uppfyllde SBU:s inklusionskriterier. Diskussionen avslutas med sammanfattande reflektioner.
Frågeställning 1: Vilka effekter har psykosociala insatser som kan genomföras i öppenvård för ungdomar som begått brott?
Utifrån de granskade studierna går det inte att avgöra vilka specifika psykosociala öppenvårdsinsatser som är mer effektiva än andra när det gäller återfall i brott inom i genomsnitt två år. Vi vet alltså inte om de undersökta öppenvårdsinsatserna är bättre än, likvärdiga med eller sämre än det de jämförs med. Uppföljningstiden i de olika studierna varierade mellan ett och 21 år (i genomsnitt två år). Två tredjedelar av samtliga ungdomar i de inkluderade studierna hade inte återfallit i brott vid uppföljning efter i genomsnitt två år.
Kompletterande analyser på samtliga insatser sammanslagna visade att innehållet i jämförelseinsatsen spelade roll för hur starka effekterna blev; skillnaden i effekten var större när jämförelseinsatsen var mindre omfattande (med fördel för den utvärderade insatsen). Resultaten talar inte för att effekten på återfall i brott påverkades av deltagarnas ålder, andel pojkar, vilken studiedesign man använt, i vilket land studien genomförts, uppföljningstid eller publikationsår.
Resultaten visade på en statistiskt säkerställd men mycket svag effekt av MST på externaliserade symtom. Vår bedömning är att resultatet är svårtolkat, bland annat eftersom en effekt på externaliserade symtom också borde ha effekt på kriminalitet (eftersom kriminalitet ingår i externaliserade symtom). Det är även möjligt att det beskriver förväntanseffekter eftersom det handlar om självskattade resultat från föräldrar och ungdomar då multisystemisk terapi (MST) framställts som en evidensbaserad metod.
Frågeställning 2: Vilken är den samhällsekonomiska nyttan av insatserna i fråga om att förhindra ungdomars återfall i brott?
En förutsättning för en ekonomisk utvärdering är att det finns kunskap om vilken effekt en insats har. I detta projekt har tillförlitligheten i det vetenskapliga underlaget varit mycket lågt avseende insatsernas effekter på återfall i brott. Det har därför inte varit möjligt att genomföra någon analys av insatsernas samhällsekonomiska nytta. Vi har genomfört beräkningar av kostnaderna för rättsprocess och påföljder som visar att en kostnad på uppskattningsvis 2,4 miljoner kronor kan undvikas om ett brott som leder till påföljden sluten ungdomsvård kan förhindras.
Frågeställning 3: Vilka etiska aspekter är viktiga att beakta när det gäller insatser för att förebygga ungdomars återfall i brott?
Socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin kan inte sluta använda öppenvårdsinsatser för att de saknar vetenskapligt stöd. Det behövs rutiner för att löpande granska och dokumentera insatsers för- och nackdelar för den enskilda ungdomen och att man har beredskap att vid behov byta till en eller flera alternativa insatser. Detta förutsätter kontinuerlig uppföljning av om förändringar sker i rätt riktning.
Frågeställning 4: Vilka insatser används inom svensk socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatri för målgruppen ungdomar som begått brott
Både socialtjänst och barnpsykiatriska mottagningar använde ett stort antal olika öppenvårdsinsatser. Vanligast inom socialtjänsten var ospecificerade stödsamtal med ungdomar respektive föräldrar, kontaktfamilj eller kontaktperson samt ospecificerad familjebehandling eller familjeterapi. Bland BUP-verksamheterna var kognitiv beteendeterapi och ospecificerade stödsamtal med ungdomar vanligt. En majoritet av de insatser som används har inte prövats vetenskapligt vad gäller återfall i brott, varken internationellt eller under svenska förhållanden.
Översiktens avgränsningar och tillförlitlighet
Uppföljningstiden efter avslutad behandling var i genomsnitt två år. Det bedömdes vara en tillräckligt lång tid för att dokumentera effekter av de utvärderade insatserna, framför allt fortsatt brottslighet.
I vår översikt ingår inte öppenvårdsinsatser för ungdomar som är i risk att begå brott, ungdomar med utagerande eller antisocialt beteende (dvs. som inte har begått brott), eller ungdomar med missbruksproblem. Inte heller ingår studier av ungdomar som enbart begått sexualbrott eftersom denna målgrupp bedöms behöva insatser som tar hänsyn till sexualbrottsspecifik problematik (t.ex. sexuell upptagenhet). Inte heller undersöks eventuella effekter av läkemedelsbehandling. Flera välgjorda studier indikerar dock att det kan vara brottsreducerande att behandla ungdomar med centralstimulantia vid svårare ADHD, alkohol- och drogsugsdämpande läkemedel vid beroende, samt stämningslägesstabiliserande läkemedel mot aggressivitet [89] [90] [91] [92].
Majoriteten av studierna mätte antalet ungdomar som återfallit i brott med registerdata (t.ex. åtal eller domar). Flera studier redovisar även självrapporterad brottslighet. I motsats till registerdata finns det en risk med självrapporterade data att uppgiftslämnaren berättar det hen önskar förmedla, till exempel överdriver sin laglydighet. En eventuell underrapportering av brottsligheten påverkar troligen inte uppmätta behandlingseffekter, då underrapporteringen i regel är lika stor för både behandlings- och jämförelsegrupp. En fördel med självrapporterad brottslighet är att det kan fånga den brottslighet som inte upptäckts, lagförts och hamnat i register.
Mycket få studier har undersökt utfallsmått som har med skola och arbete att göra och de studier som har sådana utfallsmått är mycket heterogena (vissa använder skalor, andra betyg och vissa avskiljning).
En omständighet som försvårar tolkningen av resultaten är att de inkluderade studierna använt olika slags jämförande insatser, allt ifrån ungdomar som endast fått en mindre omfattande insats (t.ex. en broschyr) till de som fått omfattande multimodala insatser. Våra kompletterande analyser visade att detta spelar roll för resultaten. Det var i genomsnitt större relativ effekt av den utvärderade insatsen när den jämförande insatsen hade låg intensitet och omfattning.
I studierna beskrivs sällan om de utvärderade insatserna använts på avsett sätt, med hög metodtrohet i tillämpning och implementering. Bland annat Lipsey visade att implementeringens kvalitet är relaterat till starkare effekter avseende minskad brottslighet [17]. I vissa insatser är dock metodtrohet inbyggd i insatsen. I till exempel MST får föräldrarna skatta metodtroheten, vilket skulle kunna innebära en form av kvalitetssäkring.
Överförbarhet till svenska förhållanden
Alla insatser utvecklas i en viss kontext. Om en insats flyttas till ett annat sammanhang tyder forskning på att den ofta anpassas efter de förutsättningar som råder där [93] [94]. Det betyder ofta sämre metodtrohet till den ursprungliga modellen. Studier visar att en anpassning till den nya kontexten kan minska effektiviteten [95] eller tvärtemot öka den [96].
Studierna som ingår i översikten kommer från USA (26 studier), Storbritannien (4 studier), Nederländerna (4 studier), Sverige (2 studier), och Kanada (1 studie). I det här avsnittet diskuteras tre aspekter som kan påverka insatsers överförbarhet till Sverige.
Målgrupp. Vi kan inte se några påtagliga skillnader när det gäller de ungdomar som undersökts i andra länder och de som blir aktuella för insatser i Sverige, vi har dock inte undersökt detta specifikt i översikten.
Jämförelseinsats. Effekterna av en insats är alltid relativa till ett annat alternativ, till exempel en annan specifik insats. Om internationell forskning använt en bättre eller sämre jämförelsegrupp än vad som förekommer i Sverige, så riskerar den observerade effekten av insatsen att bli annorlunda i Sverige. Utifrån praxisundersökningen så liknar svensk praxis de jämförelsegrupper som ingår i översikten på det sätt att det är stor variation i de insatser som ges och varierad kvalitet i insatserna (t.ex. avseende struktur, omfattning, innehåll och tidsåtgång).
Kontext. Det är osäkert om olikheterna i juridiska system kan ha betydelse för resultatets överförbarhet. Till exempel använder USA och Storbritannien till skillnad från Sverige ungdomsdomstolar (eng. juvenile justice courts), även om Sverige har lagstiftning anpassad till unga lagöverträdare. Att kontext kan spela roll stöds av en tidigare systematisk översikt av MST [97]), de studier som utförts i USA visade på en statistiskt säkerställd effekt för MST medan så inte var fallet för studier från Europa (Nederländerna, Norge, Storbritannien, Sverige) och Kanada.
Den samlade bedömningen är således att det finns frågetecken om överförbarhet på grund av skillnader i kontext. Däremot finns det inte några tydliga argument för att målgrupp och jämförelsegrupp i Sverige påtagligt påverkar insatsernas överförbarhet, även om detta inte har undersökts i översikten.
Utvecklingsarbete
Bristen på vetenskapligt baserad kunskap om effekter av öppenvårdsinsatser innebär att andra faktorer blir viktigare för beslut om vilken insats som ska väljas. En är att berörda ungdomar och deras familjer får ökat inflytande över valet av insats. Det ställer bland annat krav på socialarbetare att tydligt redovisa för- och nackdelar med olika tillgängliga insatser, till exempel om det finns så kallade genomförbarhetsstudier som beskriver professionellas och ungdomars erfarenheter av insatser. Även insatsers kostnader kan få ökad betydelse.
Utöver det finns behov av en ökad användning av strukturerade risk- och behovsbedömningsmetoder om risken för fortsatt kriminalitet. Idag är det relativt sällsynt att så sker i Sverige [4]. Genom en systematisk bedömning av risk och behov (dvs. identifiering av risk- och skyddsfaktorer) samt mottaglighet hos den enskilde individen ges bättre möjligheter att individanpassa insatserna.
Implementering av nya insatser är resurs- och tidskrävande [98]. Därför bör det första steget vara att bedöma om det verkligen finns behov av en ny insats. Det förutsätter i sin tur någon form av lokal systematisk uppföljning av hur insatser i ordinarie verksamhet fungerar. Innan ett utvecklingsarbete inleds bör man också granska om befintliga insatser används som avsett, annars kan det löna sig att om-implementera dem. Först därefter bör nya insatser övervägas. Beslut om att implementera nya insatser och utmönstra gamla bör ske utifrån konkret målgrupp, eftersökt utfall (t.ex. minskad brottslighet) samt förväntad effekt. Man skulle kunna säga att ingen insats är effektiv i sig själv, utan endast i jämförelse med något annat. Befintliga insatser kan vara lika effektiva som en tänkt ersättning eller komplement. Beslutet att implementera en ny insats bör vägledas av en kritisk granskning av kvaliteten på eventuella utvärderingar av insatser samt med respekt för barn och ungas behov och rättigheter. En tydlig behandlingsteori samt en manual för användandet kan till exempel fungera som en slags kvalitetsindikator eftersom det ger tydlighet beträffande innehåll och form.
Ekonomiska aspekter
Den beräkning av kostnader som vi har genomfört för brott begångna av unga, har flera begränsningar. Dessa begränsningar innebär en underskattning av kostnaderna för fortsatt brottslighet. För det första har vi bara beräknat kostnader för enskilda brott och påföljder. Enligt den senaste tillgängliga statistiken från Brå begick personer i åldersgruppen 15–17 år som återföll i brott i genomsnitt 4,7 återfallsbrott över en treårsperiod [99]. Kostnaderna för återfall i brott skulle därför behöva beräknas som summan av kostnaden av flera enskilda brott. För det andra har vi bara tittat på kostnader för lagförda brott. Kostnaderna för den dolda brottslighet som finns vid sidan av den anmälda och uppklarade brottsligheten är betydligt svårare att uppskatta, men om den medtas ökar den totala kostnaden för brottslighet [78]. För det tredje omfattar våra beräkningar bara direkta kostnader för polis, rättsväsende och kriminalvård. Brott ger upphov till flera andra typer av kostnader, både direkta och indirekta. Bland direkta kostnader som vi inte har beaktat finns kostnader för stulen eller skadad egendom och privata kostnader för sjukvård. Bland de indirekta kostnaderna finns kostnader för inkomstbortfall hos brottsoffer och förövare. Inte heller har vi tagit med de höga mänskliga (immateriella) kostnaderna i form av lidande som brott orsakar.
Trots att våra beräkningar underskattar kostnaderna för brott, visar de på mycket höga kostnader som kan undvikas, om brott som leder till att påföljderna sluten ungdomsvård och fängelse kan förhindras.
Resultat från andra systematiska översikter
I detta avsnitt redovisas ett antal tidigare systematiska översikter som utvärderar insatser för målgruppen unga som har begått brott, dock har dessa översikter bredare inklusionskriterier jämfört med SBU:s systematiska översikt. Nedan redovisas översikterna och hur deras inklusionskriterier och resultat skiljer sig från SBU:s.
Sammanfattning av översikterna i relation till resultaten i SBU:s översikt
De tidigare översikterna inkluderar delvis andra målgrupper än vad som ingår i den här översikten (t.ex. unga i risk för att begå brott samt vuxna). Framför allt avråds det från att använda avskräckning (eng. Scared straight) respektive disciplinering genom militärliknande läger (eng. Boot camps). De positiva effekterna som redovisas i översikterna om medling, mentorskap, äventyrsprogram och MDFT baseras på breda inklusionskriterier när det gäller målgrupp, resultaten är alltså inte säkerställda för den specifika målgruppen unga som har begått brott. Man behöver även bedöma olika typ av bias som kan påverka resultaten vilket vi inte gjort för översikterna eller deras inkluderade studier. Översikterna om multisystemisk terapi (MST) och funktionell familjeterapi (FFT) ger snarlika resultat som i SBU:s rapport: heterogena och komplexa resultat där det är svårt att dra slutsatser om insatsernas effekter på minskade brottsåterfall hos unga.
Avskräckande insatser (Scared straight)
Petrosino och medarbetares Campbellöversikt [100] utvärderade så kallade avskräckande insatser (eng. Scared straight), inga av studierna i översikten är dock genomförda efter år 2000. Detta möjligen på grund av att resultaten uppfattats som så entydiga att nya studier skulle vara oetiska med tanke på de negativa resultaten. Översikten skiljer sig från SBU:s rapport som enbart inkluderar studier publicerade efter år 2000. Resultaten visade att ungdomar som deltagit i en avskräckande insats begick fler brott efter insatsen jämfört med jämförelsegruppen som fick sedvanliga insatser. Det fanns inte någon skillnad i resultaten beroende på vilket år insatsen genomfördes, de senare studierna uppvisade samma negativa effekter som de tidigare genomförda. Författarnas slutsats är att denna typ av behandling sannolikt har skadliga effekter.
Funktionell familjeterapi (FFT)
Hartnett och medarbetare genomförde en systematisk översikt av FFT [101]. Studierna i översikten var genomförda mellan 1973 och 2018 och inkluderade ungdomar som begått brott eller hade beteende- eller missbruksproblematik. Översikten skiljer sig därför från SBU:s rapport. FFT var mer effektivt jämfört med ingen behandling respektive en alternativ insats. Dessa resultat bygger dock på få studier där flera publicerats på 1980-talet eller tidigare. Weisman och medarbetare [102] genomförde en översikt av 31 systematiska översikter om FFT publicerade mellan 1986 och 2018. Den visade att FFT inte var mer effektiv än sedvanlig insats när det gällde återfall i brott.
Medling (restorative justice)
Wilsons och medarbetares systematiska översikt utvärderade insatsen medling [103]. Översikten inkluderar ungdomar som har begått brott inklusive förövare av sexuella övergrepp, inklusionskriterierna skiljer sig därför delvis från SBU:s rapport. Översikten utvärderar face-to-face-konferenser som innebär att offer och förövare möts tillsammans med en utbildad samordnare samt familjer, vänner eller andra som påverkats av brottet. Sammanlagt ingår 84 utvärderingar, många av dem amerikanska uppsatser och avhandlingar. Översikten visar att medling kan minska fortsatt kriminalitet.
Mentorskap
En översikt av Tolan och medarbetare inkluderar ungdomar som begått brott, är i risk för att begå brott samt ungdomar med skolproblematik [104]. Information om uppföljningstid saknas. Översikten skiljer sig därför från SBU:s rapport. Sammantaget ingår 27 studier från perioden 1970 till oktober 2011. Mentorskap som liknade psykoterapi, beteendemodifikation och kognitiv beteendeterapi (KBT) exkluderades. Översikten visar att mentorskap minskar risken för kriminalitet, aggressivitet, substansmissbruk samt förbättrar skolresultaten.
Militärliknande läger (Boot camps)
Wilsons Campbellöversikt från 2005 utvärderar så kallade Boot camps; militärliknande läger där ungdomarna måste följa en strukturerad rutin med hård fysisk träning [105]. Ungdomarna måste bära uniform och regelbrott bestraffas omedelbart och handlar ofta om fysiska straff, till exempel armhävningar. Översikten inkluderar bland annat ungdomar som är placerade på institution. Resultaten visar att militärliknande läger inte hade en statistisk effekt på fortsatt kriminalitet. Detta resultat var stabilt och inte relaterat till hur utfallet mättes, uppföljningstid eller metodologiska kriterier.
Multidimensionell familjeterapi (MDFT)
Van der Pol och medarbetare genomförde en systematisk översikt där de utvärderade MDFT [106]. Resultaten bygger på 19 studier där endast två uppfyller SBU:s inklusionskriterier att deltagarna ska ha begått brott. Övriga studier inkluderar framför allt ungdomar med missbruk och beroendeproblematik. Författarna drar slutsatsen att MDFT kan minska missbruk, kriminalitet och beteendeproblem hos ungdomar med svåra missbruks- och beteendeproblem.
Multisystemisk familjeterapi (MST)
Littell och medarbetare genomförde år 2005 en Campbellöversikt för att utvärdera effekterna av MST [107]. Åtta studier inkluderades, samtliga hade bredare krav för inklusion jämfört med SBU:s översikt (till exempel publikationer före år 2000 och sexualbrottsdömda). Resultaten visade inga signifikanta effekter för MST jämfört med annan insats avseende återfall i brott, resultatet var dock heterogent.
Markham [108] genomförde en systematisk översikt med studier som tillkommit efter Littells Campbellöversikt [107]. Sammanlagt inkluderades tio studier varav sex har inkluderats i denna SBU översikt. Övriga studier undersökte endast sexualbrottsdömda, hade inte återfall i brott som utfallsmått, eller inkluderade ungdomar i risk för att begå brott. Författarna har inte genomfört någon metaanalys och diskuterar svårigheterna med slutsatser om effekter utifrån att studierna skiljer sig åt exempelvis avseende utfallsmått och population, samt att jämförelsealternativen är dåligt beskrivna. Littells och Markhams resultat går i linje med SBU:s rapport, resultaten är för heterogena för att kunna dra slutsatser om effekter [107] [108].
En översikt av van der Stouw och medarbetare utvärderade MST med studier från 1985 till 2012 [97]. Översikten inkluderade även sexualbrott och ungdomar med beteendeproblem som inte begått brott. Sammantaget inkluderades 22 studier (sex av dessa uppfyllde SBU:s inklusionskriterier). Översikten visade en liten men signifikant effekt av MST på det primära utfallet minskad kriminalitet. Kompletterande analyser visade på statistiskt säkerställda effekter för studier utförda av MST:s upphovspersoner men inte för studier utförda av oberoende forskare. Studier utförda i USA visade också på säkerställda effekter men inte de som utförts i Europa eller Kanada.
Äventyrsprogram (Wilderness challenge programs)
Wilson och Lipseys översikt från år 2000 utvärderar äventyrsprogram (eng. Wilderness challenge programs) där ungdomarna deltar i utmanande fysiska aktiviteter som klättring och vandring i berg [109]. Behandlingsteorin är att man lär av sina erfarenheter vilket ska underlätta personlig utveckling. Översikten inkluderade studier där deltagarna var i risk för att begå brott samt ungdomar placerade på institution, översiktens inklusionskriterier skiljer sig därför från SBU:s rapport. Översikten inkluderar 28 studier. Effekten var statistiskt säkerställd och visade att äventyrsprogram minskar risken något för kriminalitet. Bättre resultat erhölls vid längre och mer intensiva program samt med ett tydligt terapeutiskt syfte.
Sammanfattande reflektioner av SBU:s rapport
Enligt denna systematiska översikt går det inte att avgöra om någon enskild namngiven insats är mer effektiv än andra när det gäller att förebygga återfall i brott. De flesta ungdomarna i studierna återföll dock inte i ny registrerad brottslighet de närmast påföljande åren. Detta stämmer med uppgifter från Brå, de flesta tonåringar som begår brott upphör med det vid inträdandet till vuxenlivet (år 2012 återföll 35 % av brottsdömda 15–17-åringar inom två år enligt Brå) [1].
Att vi inte med säkerhet känner till insatsers effekter betyder inte att insatser är dåliga eller att socialtjänsten eller barn- och ungdomspsykiatrin ska sluta använda insatser som upplevs fungera väl. När det inte finns något självklart vetenskapligt underbyggt förstahandsval så blir den individuella vård- och genomförandeplanen särskilt viktig. Den individualiserade planen behöver följas upp regelbundet och anpassas till de aktuella förutsättningarna. Det krävs systematisk uppföljning i det enskilda fallet, till exempel om ungdomen eller andra berörda (t.ex. familj/vårdnadshavare) är motiverade till behandlingen och om förändring sker i rätt riktning. Man behöver även en beredskap för omprövning när insatserna inte ger önskat resultat. Man behöver även fundera igenom vilka utfallsmått man vill påverka med sina insatser i det enskilda fallet, samt vilka risk- och skyddsfaktorer man behöver arbeta med och utvärdera. Förutom uppföljning på individnivå behöver man även följa upp insatserna övergripande från ett verksamhetsperspektiv.
Den 1 januari 2020 blev barnkonventionen svensk lag. Enligt barnkonventionen har varje människa under 18 år, oavsett bakgrund, rätt att behandlas med respekt och att få komma till tals. De grundläggande principerna innebär att varje barn upp till 18 år, utan undantag, har rätt att få del av sina rättigheter; att barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som berör honom/henne; att barnets utveckling ska säkerställas till det yttersta av samhällets förmåga; samt att barnets åsikter ska få komma fram och visas respekt. Vid planering och genomförande av insatser ska barnets rättigheter enligt barnkonventionen och annan gällande lagstiftning i Sverige beaktas. När det gäller öppenvårdsinsatser inom socialtjänst eller barn- och ungdomspsykiatri kan det till exempel handla om att klienten får möjlighet att vara med och påverka val av samt innehåll i en insats, och att få vara med och värdera utfallet av insatsen. Detta förutsätter att insatsens innehåll och syfte är transparent och kommuniceras till klienten. Det är även viktigt att ta hänsyn till brottslighetens konsekvenser för andra personer. Finns det exempelvis insatser som kan gynna offer eller ungdomens familj?
Det finns ingenting i studierna som tyder på att de utvärderade insatserna skulle vara skadliga, till exempel öka brottsligheten. Däremot finns det tidigare forskning som visat att så kallade avskräckande insatser (eng. scared straight) kan leda till ökad brottslighet hos unga som har begått brott.
Vi vet inte hur de utvärderade insatsernas effektivitet skulle falla ut om de jämfördes med de standardinsatser som ges i Sverige idag. Praxisundersökningen från 2019 visar att de vanligaste insatserna i Sverige (stödsamtal, kontaktfamilj) har oklar struktur och inte är manualbaserade. I jämförelse med denna typ av insatser kan man spekulera i om effekterna av de manualbaserade insatserna som undersökts i denna översikt skulle bli starkare. Analyser på samtliga insatser sammanslagna visade att skillnaden i effekten på återfall i brott var större när jämförelseinsatsen var mindre omfattande (med fördel för den utvärderade insatsen).
Det bör även noteras att de insatser som har inkluderats i denna översikt kan vara utvärderade för andra målgrupper eller utfallsmått. Till exempel finns multisystemisk terapi (MST) och multidimensionell familjeterapi (MDFT) med i Socialstyrelsens nationella riktlinjer om missbruk och beroende av alkohol och narkotika för ungdomar under 18 år [110].
Resultaten från denna översikt överensstämmer med tidigare forskning [17], som visar att skillnaderna mellan olika specifika öppenvårdsinsatser för unga som begått brott var små, när det gäller hur stor andel som återfaller i brott. Skillnader i resultat mellan olika studier förklaras med faktorer som; att ungdomarna i studierna har olika kriminalitets- eller risknivå, olika forskningsmetodik samt hur väl man implementerat insatserna. Resultaten i denna SBU-rapport kunde inte påvisa att forskningsmetodik (dvs. randomiserade eller icke-randomiserade studier) påverkade observerade effekter på återfall i brott. Fler studier skulle behövas för att se tydliga mönster, även utifrån ungdomars kriminalitets- eller risknivå. Information om omfattning och kvalitet på implementering saknades enligt vår bedömning i de flesta av studierna. Andra moderatorer; andel pojkar, ålder, uppföljningstid samt vilket år studierna publicerats resulterade inte i statistiskt säkerställda skillnader när det gäller insatsers effekter på återfall i brott.
Ny forskning bör ta hänsyn till vilka studier med en god teorimodell och genomförbarhet samt lovande resultat, som redan publicerats och överväga upprepning av dessa för att kunna säkerställa kunskapen om insatsers effekter. En annan viktig aspekt som bör beaktas är en tydlig beskrivning av vad som ingår i den jämförande insatsen.
9. Kunskapsluckor och överväganden för forskning
Det finns behov av välgjorda utvärderingar, bland annat om de insatser som är vanliga i Sverige, exempelvis ospecificerade stödsamtal med ungdomar respektive föräldrar samt kontaktfamilj eller kontaktperson.
Det behövs väl valda och väl beskrivna jämförande insatser samt att man i analyser kontrollerar för skillnader i baslinjedata för att kunna avgöra om en insats är effektiv eller inte. Individerna bör följas över tid, gärna flera år. Man behöver dokumentera de insatser som utvärderas avseende innehåll och hur väl man följer en eventuell manual. Likaså bör uppgifter insamlas om insatsernas resursåtgång och kostnader. Denna kunskapsöversikt har adresserat specifika psykosociala insatser. Det är även av intresse att framtida forskning undersöker vilka delar i en insats som är av avgörande betydelse – alltså de aktiva komponenterna i en insats.
Flera relevanta utfallsmått var sällsynta i de studier som ingår i översikten. Dit hör ungdomarnas fysiska hälsa, skolframgång, eventuella skadliga effekter och ekonomiska aspekter. Det är också viktigt att fortsatt forskning noga dokumenterar om ungdomarnas risknivå påverkar behandlingsutfallen, samt implementeringens kvalitet för att säkra att insatser används som avsett [17]. Utöver det kan det vara viktigt att öka kunskapen om hur ungdomars motivation och arbetsallians med behandlare är relaterade till reducerad återfallsrisk [111].
I de flesta studier, liksom i det praktiska arbetet med antisociala unga, är en majoritet av deltagarna pojkar eller unga män, vilket delvis kan förklaras av att fler pojkar eller män begår brott jämfört med flickor eller kvinnor. Mer forskning behövs även på flickor eller unga kvinnor som har begått brott. Överförbarheten av insatser till svenska förhållanden behöver också undersökas och dokumenteras.
10. Projektgrupp, externa granskare, råd och nämnd
Projektgrupp
Sakkunniga
- Cecilia Andrée Löfholm, Statens institutionsstyrelse (SiS), Stockholm
- Niklas Långström, Karolinska institutet, Rättsmedicinalverket (t.o.m. 2019-03-31), Stockholm
- Therése Skoog, Psykologiska institutionen, Göteborgs universitet
- Tina Olsson, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
- Pia Nykänen (etik), Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet
SBU
- Lina Leander, projektledare
- Agneta Brolund, informationsspecialist
- Jien Long, hälsoekonom (t.o.m. 2019-10-31)
- Kerstin Mothander, assistent
- Anna Ringborg, hälsoekonom
- Knut Sundell, biträdande projektledare
- Anneth Syversson, projektadministratör
Externa granskare
SBU anlitar externa granskare av sina rapporter. Dessa har kommit med värdefulla kommentarer, som i hög grad bidragit till att förbättra rapporten. I slutversionen av rapporten har SBU dock inte kunnat tillgodose alla ändrings- eller tilläggsförslag från de externa granskarna, bland annat därför att de inte alltid varit samstämmiga. De externa granskarna står därför inte nödvändigtvis bakom samtliga slutsatser eller andra texter i rapporten.
Externa granskare
- Clara Hellner, Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska institutet samt Stockholms läns sjukvårdsområde
- Henrik Andershed, Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete, Örebro universitet
- Lars Hultkrantz, Handelshögskolan vid Örebro universitet
Bindningar och jäv
Sakkunniga och granskare har i enlighet med SBU:s krav inlämnat deklaration rörande bindningar och jäv. Dessa dokument finns tillgängliga på SBU:s kansli. SBU har bedömt att de förhållanden som redovisas där är förenliga med kraven på saklighet och opartiskhet. I arbetet med att relevans- och kvalitetsgranska studier bedömde de sakkunniga experterna inte artiklar där de själva var medförfattare eller på annat sätt jäviga.
SBU:s vetenskapliga råd
- Svante Twetman, Köpenhamns universitet, ordförande (tandvård)
- Christel Bahtsevani, Malmö universitet, vice ordförande (omvårdnad)
- Magnus Svartengren, Uppsala universitet (arbetsmiljö)
- Ulrik Kihlbom, Uppsala universitet (etik)
- Lars Sandman, Linköpings universitet (etik)
- Magnus Tideman, Högskolan Halmstad (funktionshinderområdet)
- Pernilla Åsenlöf, Uppsala universitet (fysioterapi)
- Martin Henriksson, Linköpings universitet (hälsoekonomi)
- Katarina Steen Carlsson, Lunds universitet (hälsoekonomi)
- Jan Holst, Malmö och Lunds universitet (medicin)
- Mussie Msghina, Örebro universitet (medicin)
- Britt-Marie Stålnacke, Umeå universitet (medicin)
- Sverker Svensjö, Falun och Uppsala universitet (medicin)
- Anna Ehrenberg, Falun, Högskolan Dalarna (omvårdnad)
- Ata Ghaderi, Uppsala, Karolinska institutet (psykologi)
- Martin Bergström, Lunds universitet (socialt arbete)
- Lena Dahlberg, Falun, Högskolan Dalarna (socialt arbete)
- Christina Nehlin-Gordh, Uppsala universitet (socialt arbete)
- Anna Sarkadi, Uppsala universitet (socialmedicin)
- Sten-Åke Stenberg, Stockholms universitet (socialt arbete)
Specialgranskare i rådet:
- Anna Sarkadi, Uppsala universitet (socialmedicin)
- Ata Ghaderi, Uppsala, Karolinska institutet (psykologi)
- Jan Holst, Malmö och Lunds universitet (medicin)
- Katarina Steen Carlsson, Lunds universitet (hälsoekonomi)
- Lars Sandman, Linköpings universitet (etik)
- Sverker Svensjö, Falun och Uppsala universitet (medicin)
- Ulrik Kihlbom, Uppsala universitet (etik)
SBU:s nämnd
SBU:s nämnd har fattat beslut om slutsatserna i rapporten.
- Kerstin Nilsson, ordförande, professor i obstetrik och gynekologi, Örebro universitet
- Susanna Axelsson, generaldirektör, SBU
- Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör, Regio Örebro län
- Heike Erkers, ordförande, Akademikerförbundet SSR
- Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare, Vetenskapsrådet
- Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen vård och omsorg, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)
- Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, Socialstyrelsen
- Olle Lundberg, huvudsekreterare, Forte
- Ulf Näslund, prefekt vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet
- Monica Persson, socialdirektör, Karlstads kommun
- Jenny Rehnman, chef för avdelningen kunskapsstyrning för socialtjänsten, Socialstyrelsen
- Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet
- Johan Sanmartin Berglund, professor, institutionen för hälsa, Blekinge Tekniska Högskola
- Heidi Stensmyren, ordförande, Sveriges Läkarförbund
- Elisabeth Wallenius, ordförande, Funktionsrätt Sverige
11. Ordförklaringar och förkortningar
- Antisocialt beteende
- Ett beteende som kännetecknas av brist på omdöme och hänsyn till andra människor eller andras egendom. Ett allvarligt antisocialt beteende som sträcker sig över en längre tid kan vara ett tecken på ett antisocialt personlighetssyndrom (ASPS) eller bland unga uppförandestörning.
- Bias
- Systematiska fel i en undersökning som innebär att undersökningens resultat blir otillförlitligt.
- BUP
- Barn- och ungdomspsykiatri.
- Evidensstyrka
- Evidensstyrkan är en bedömning av hur starkt det sammanlagda vetenskapliga underlaget är för att besvara en viss fråga på ett tillförlitligt sätt. SBU tillämpar det internationellt utarbetade evidensgraderingssystemet GRADE. För varje effektmått utgår man i den sammanlagda bedömningen från förekomsten av försvagande eller förstärkande faktorer (påverkansfaktorer), det vill säga studiekvalitet, samstämmighet, överförbarhet, effektstorlek, precision i data, risk för publikationsbias och andra aspekter, till exempel dos–responssamband.
- Externaliserade symtom
- Beteende eller sätt att reagera på ilska och rädsla i form av bråkighet, trots, olydnad, antisocialt beteende, dåligt uppförande, kriminalitet, drogmissbruk och liknande.
- GRADE
- The Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation. Evidensgradering i syfte att bedöma det vetenskapliga underlagets styrka.
- Insats
- Aktivitet eller intervention som är inriktad på visst resultat.
- Internaliserade symtom
- Beteende eller sätt att reagera på hot, besvikelser och motgångar genom att bli passiv, depressiv, ängslig, modfälld osv i stället för att rikta känslorna utåt i form av bestämdhet, aggressivitet eller utagerande.
- Jämförelsegrupp eller kontrollgrupp
- Den deltagargrupp i en undersökning som endera får overksam behandling/insats eller en för närvarande sedvanlig eller ordinär behandling/insats. Gruppens resultat jämförs med dem i en grupp som får en ny eller särskilt undersökt behandling/insats.
- Konfidensintervall (KI)
- Ett talintervall som med viss angiven sannolikhet innefattar det sanna värdet av t.ex. ett medeltal eller en oddskvot. Konfidensintervallet innehåller alla tänkbara värden som inte kan förkastas på grundval av föreliggande data. Vanligen anges övre och nedre gränsen för ett konfidensintervall med 95 procents sannolikhet.
- Metaanalys
- Statistisk sammanvägning av resultat från flera studier i en systematisk översikt. En metod att göra en samlad bedömning av ett antal jämförbara bara undersökningar genom att statistiskt sammanföra deras resultat. Metaanalysen redovisar samtliga delresultat i form av ett resultatmått (t.ex. SMD) med tillhörande konfidensintervall. De summerade resultatmåtten ger en uppfattning om publikationerna visat att en insats eller diagnosmetod är bättre än en annan.
- Multicenterstudie
-
Klinisk undersökning som utförs vid ett flertal centra (kliniker, sjukhus, verksamheter) för att man inom rimlig tid ska kunna studera tillräckligt många patienter.
- Normbrytande beteende
- Är i ett sociologiskt sammanhang handlingar och beteenden som bryter mot sociala normer, inklusive formellt antagna regler såsom lagar som (till exempel vid kriminalitet) och informella sådana som seder och bruk.
- Randomiserad och kontrollerad studie (RCT)
- Experimentell studie med slumpvis fördelning av individer mellan undersökt behandling respektive försöks- eller jämförelsegrupp. Genom randomiseringen minskar risken att studiegrupperna skiljer sig åt redan före studiens start. Randomiseringen fördelar okända eller ouppmätta störfaktorer (confounders) lika mellan grupperna.
- Riskskillnad (RD)
- Skillnad i utfall mellan gruppen som fått en insats och jämförelsegruppen uttryckt i procentenheter.
- Standardiserad medelvärdesskillnad (SMD)
- Effektstorlek som räknas ut genom att man subtraherar en grupps medelvärde från en annan grupps medelvärde och dividerar med gruppernas genomsnittliga standardavvikelse. Vanligtvis motsvarar d=0,20 en liten effekt, d=0,50 en medelstor effekt, och d=0,80 en stor effekt av exempelvis en insats.
- Statistiskt signifikant
- Statistiskt säkerställd, ett uttryck för att det är liten sannolikhet (oftast högst 5 %) att slumpen skulle ha orsakat de observerade skillnaderna.
- Strafföreläggande
- Strafföreläggande kan meddelas av åklagare om den misstänkte erkänner att hen har begått ett brott och det är klart vad det ska bli för straff. Strafföreläggande är möjligt för brott där påföljden är begränsat till böter och/eller villkorlig dom.
- Styrka (power)
- Statistiskt begrepp som anger den beräknade sannolikheten för att en undersökning med viss signifikansnivå ska kunna statistiskt säkerställa en förväntad skillnad mellan grupperna, om en sådan skillnad verkligen existerar. Styrkan anger alltså sannolikheten för att man ska kunna undgå att begå ett så kallat typ II-fel, och styrkevärdet är 1 minus beta-värdet.
- Systematisk översikt
- En översikt som avser en tydligt formulerad fråga och använder systematiska och explicita metoder för att identifiera, välja ut och kritiskt bedöma relevanta studier samt för att samla in och analysera uppgifter från dessa. Statistiska metoder (metaanalys) används ibland för att analysera och sammanfatta resultaten av de inkluderade studierna.
- Uppförandestörning
- Ett varaktigt och återkommande beteendemönster som tar sig uttryck i kränkning av andras rättigheter och av för personens ålder grundläggande regler och normer, i bedrägeri och stölder, aggressivt beteende mot djur och människor, sönderslagning av saker ute och hemma. Det är så uttalat att det medför betydande svårigheter personligt, i familjen, socialt, i skola eller arbete eller i andra sammanhang. Man skiljer mellan uppförandestörning med början i barndomen (före 12 års ålder) (childhood onset) och uppförandestörning med början under tonåren (adolescent onset).
- Åtalsunderlåtelse
- Innebär att brottet utreds, men att det varken blir åtal eller rättegång. Åtalsunderlåtelse har samma verkan som en dom och brottet antecknas i belastningsregistret.
12. Referenser
- Brå. Källa: Brås Kriminalstatistik över återfall i brott. https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/aterfall-i-brott.html (hämtad 2020-01-27).
- Estrada F, Flyghed J. Den svenska ungdomsbrottsligheten. Lund: Studentlitteratur AB. 2017;Upplaga 4.
- Förstudie om stöd till socialtjänsten i arbetet med ärenden som rör barn och unga som misstänks för brott eller är i riskzonen för att begå brott (dokument från Karin Hermansson Socialstyrelsen).
- SBU. Risk- och behovsbedömning av ungdomar avseende återfall i våld och annan kriminalitet. En systematisk översikt och utvärdering av ekonomiska, sociala och etiska aspekter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). SBU-rapport nr 303. 2019.
- Brå. Skolundersökningen om brott 2017: Om utsatthet och delaktighet i brott. Rapport 2018:15.
- Moffitt TE. Life-course-persistent versus adolescence-limited antisocial behavior. In D. Cicchetti & D. J. Cohen (Eds.), Developmental psychopathology: Risk, disorder, and adaptation (p. 570–598). John Wiley & Sons Inc 2006.
- Moffitt TE. Adolescence-limited and life-course-persistent antisocial behavior: a developmental taxonomy. Psychol Rev 1993;100:674-701.
- Piquero AR, Farrington DP, Blumstein A. Key issues in criminal career research: New analyses of the Cambridge Study in Delinquent Development, Cambridge: Cambridge University Press 2007.
- Sweeten G, Piquero AR, Steinberg L. Age and the explanation of crime, revisited. J Youth Adolesc 2013;42:921-38.
- Bergman LR, Andershed AK. Predictors and outcomes of persistent or age-limited registered criminal behavior: a 30-year longitudinal study of a Swedish urban population. Aggress Behav 2009;35:164-78.
- Farrington DP, Ttofi MM, Coid JW. Development of adolescence-limited, late-onset, and persistent offenders from age 8 to age 48. Aggress Behav 2009;35:150-63.
- Frisell T, Lichtenstein P, Långström N. Violent crime runs in families: a total population study of 12.5 million individuals. Psychol Med 2011;41:97-105.
- Socialstyrelsen. Utreda barn och unga. Handbok för socialtjänstens arbete enligt socialtjänstlagen. Artikelnummer 2015-1-9 2015.
- Strijbosch ELL, Huijs JAM, Stams GJJM, Wissink IB, van der Helm GHP, de Swart JJW, et al. The outcome of institutional youth care compared to non-institutional youth care for children of primary school age and early adolescence: A multi-level meta-analysis. Child Youth Serv Rev 2015;58:208-218.
- De Swart JJW, Van den Broek H, Stams GJJM, Asscher JJ, Van der Laan PH, Holsbrink-Engels GA, et al. The effectiveness of institutional youth care over the past three decades: A meta-analysis. Child Youth Serv Rev 2012;34:1818-24.
- Dodge KA, Dishion TJ, Lansford JE. Deviant Peer Influences in Programs for Youth Problems and Solutions, Guilford Publications; 2006.
- Lipsey MW. The primary factors that characterize effective interventions with juvenile offenders: A meta-analytic overview. Vict Offender 2009;4:124-47.
- Welsh BC, Rosque M. When crime prevention harms: a review of systematic reviews. J Exp Criminol 2014;10:245-66.
- Lipsey MW. Those Confounded Moderators in Meta-Analysis: Good, Bad, and Ugly Ann Am Acad Pol Soc Sci 2003;587:69-81.
- Lipsey MW, Cullen FT. The Effectiveness of Correctional Rehabilitation: A Review of Systematic Reviews. Annu Rev Law Soc Sci 2007;3:279-320.
- Lipsey MW, Wilson DB. Effective intervention for serious juvenile offenders: A synthesis of research. In R. Loeber & D. P. Farrington (Eds.), Serious & violent juvenile offenders: Risk factors and successful interventions (p. 313–345). Sage Publications, Inc. 1998.
- Brå. Kostnader för brott - En litteraturöversikt över metoder, resultat och utmaningar i forskningen om kostnader för brott. Brottsförebyggande rådet (Brå). Rapport 2017:8.
- SBU. Utvärdering av metoder i hälso- och sjukvården och insatser i socialtjänsten: En handbok. Version mars 2017. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU). Hämtad från www.sbu.se/metodbok den [2020-02-19].
- Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation working group. [Cited 2020 Jan 16]. Available from: http://www.gradeworkinggroup.org/.
- Achenbach TM. The Achenbach System of Empirically Based Assessemnt (ASEBA): Development, Findings, Theory, and Applications, Burlington, VT: University of Vermont Research Center for Children, Youth, & Families.; 2009.
- Achenbach TM, Rescorla LA. Manual for the ASEBA school-age forms and profiles: an integrated system of multi-informant assessment. Burlington; 2001.
- Achenbach TM RL. Manual for the preschool forms & profiles. Burlington, VY: University of Vermont, Research Center for Children, Youth & Families. ; 2000.
- Goodman R. The Strengths and Difficulties Questionnaire: a research note. J Child Psychol Psychiatry 1997;38:581-6.
- Achenbach T. The Young Adult Self-Report. Burlington: University of Vermont Department of Psychiatry 1991.
- Hodges K, Wong MM. Psychometric characteristics of a multidimensional measure to assess impairment: The Child and Adolescent Functional Assessment Scale. J Child Fam Stud 1996;5:445-67.
- Socialstyrelsen. Evidensbaserad praktik i socialtjänsten 2007, 2010, 2013 och 2016. Kommunala enhetschefer om EBP under ett decennium Artikelnummer 2017-9-9.
- Barnoski R. Outcome evaluation of Washington States research-based programs for juvenile offender. Washington State Institute for Public Policy 2004:1-20.
- Dembo R, Schmeidler J, Wareham J, Briones-Robinson R, Winters KC, Ungaro R. Impact of brief intervention services on drug-using truant youths' self-reported delinquency and arrest charges: A longitudinal study. J Child Adolesc Subst Abuse 2016;25:458-79.
- Dembo R, Ramirez-garnica G, Schmeidler J, Rollie M, Livingston S, Hartsfield A. Long-Term Impact of a Family Empowerment Intervention of Juvenile Offender Recidivism. J Offender Rehabil 2001;33:33-57.
- Baglivio MT, Jackowski K, Greenwald MA, Wolff KT. Comparison of multisystemic therapy and functional family therapy effectiveness: A multiyear statewide propensity score matching analysis of juvenile offenders. Crim Justice Behav 2014;41:1033-56.
- Celinska K, Sung HE, Kim C, Valdimarsdottir M. An outcome evaluation of functional family therapy for court‐involved youth. J Fam Ther 2018.
- Humayun S, Herlitz L, Chesnokov M, Doolan M, Landau S, Scott S. Randomized controlled trial of Functional Family Therapy for offending and antisocial behavior in UK youth. J Child Psychol Psychiatry 2017;58:1023-32.
- van der Put CE, Asscher JJ, Stams GJJM, van der Laan PH, Breuk R, Jongman E, et al. Recidivism after treatment in a forensic youth-psychiatric setting: The effect of treatment characteristics. Int J Offender Ther Comp Criminol 2012;57:1120-39.
- Hansson K, Cederblad M, Höök B. Funktionell familjeterapi: en behandlingsmetod vid ungdomskriminalitet. In: Socialvetenskaplig tidskrift Forsa; 2000.
- Gottfredson DC, Kearley B, Thornberry TP, Slothower M, Devlin D, Fader JJ. Scaling-Up Evidence-Based Programs Using a Public Funding Stream: a Randomized Trial of Functional Family Therapy for Court-Involved Youth. Prev Sci 2018;19:939-53.
- Kelley TM, Kennedy DB, Homant RJ. Evaluation of an Individualized Treatment Program for Adolescent Shoplifters. Adolescence 2003;38:725-33.
- Little M, Kogan J, Bullock R, Van Der Laan P. ISSP: An Experiment in Multi-Systemic Responses to Persistent Young Offenders Known to Children's Services. Br J Criminol 2004;44:225-40.
- Burraston BO, Bahr SJ, Cherrington DJ. Reducing juvenile delinquency with automated cell phone calls. Int J Offender Ther Comp Criminol 2014;58:522-36.
- Jeong S, Fenoff R, Martin JH. Evaluating the effectiveness of an evidence-based cognitive restructuring approach: 1-year results from Project ASPECT. Int J Cogn Ther 2017;10:1-16.
- Bouffard J, Cooper M, Bergseth K. The effectiveness of various restorative justice interventions on recidivism outcomes among juvenile offenders. Youth Violence Juv Justice 2016;15:465-80.
- McGarrell EF, Hipple NK. Family Group Conferencing and Re-Offending Among First-Time Juvenile Offenders: The Indianapolis Experiment. JQ: Justice Quarterly 2007;24:221-46.
- Barnoski R. Recidivism findins for the juvenile rehabilitation administrations mentoring program: Final report. Washington State Institute for Public Policy 2006:1-4.
- Blechman EA, Maurice A, Buecker B, Helberg C. Can mentoring or skill training reduce recidivism? Observational study with propensity analysis. Prevention Science 2000;1:139-55.
- Dakof GA, Henderson CE, Rowe CL, Boustani M, Greenbaum PE, Wang W, et al. A randomized clinical trial of family therapy in juvenile drug court. J Fam Psychol 2015;29:232-41.
- van der Pol TM, Hendriks V, Rigter H, Cohn MD, Doreleijers TAH, van Domburgh L, et al. Multidimensional family therapy in adolescents with a cannabis use disorder: long-term effects on delinquency in a randomized controlled trial. Child Adolesc Psychiatry Ment Health [Electronic Resource] 2018;12:44.
- Asscher JJ, Deković M, Manders W, van der Laan PH, Prins PJM, van Arum S. Sustainability of the effects of multisystemic therapy for juvenile delinquents in the Netherlands: Effects on delinquency and recidivism. J Exp Criminol 2014;10:227-43.
- Butler S, Baruch G, Hickey N, Fonagy P. A randomized controlled trial of multisystemic therapy and a statutory therapeutic intervention for young offenders.[Erratum appears in J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2012 Mar;51(3):337]. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2011;50:1220-35.e2.
- Fonagy P, Butler S, Cottrell D, Scott S, Pilling S, Eisler I, et al. Multisystemic therapy versus management as usual in the treatment of adolescent antisocial behaviour (START): A pragmatic, randomised controlled, superiority trial. Lancet Psychiatry 2018;5:119-33.
- Henggeler SW, Clingempeel WG, Brondino MJ, Pickrel SG. Four-year follow-up of multisystemic therapy with substance-abusing and substance-dependent juvenile offenders. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2002;41:868-74.
- Löfholm CA, Olsson T, Sundell K, Hansson K. Multisystemic therapy with conduct-disordered young people: stability of treatment outcomes two years after intake. Evid Policy 2009;5:373-97.
- Sawyer AM, Borduin CM. Effects of multisystemic therapy through midlife: A 219-year follow-up to a randomized clinical trial with serious and violent juvenile offenders. J Consult Clin Psychol 2011;79:643-52.
- Timmons-Mitchell J, Bender MB, Kishna MA, Mitchell CC. An Independent Effectiveness Trial of Multisystemic Therapy With Juvenile Justice Youth. J Clin Child Adolesc Psychol 2006;35:227-36.
- Weiss B, Han S, Harris V, Catron T, Ngo VK, Caron A, et al. An independent randomized clinical trial of multisystemic therapy with non-court-referred adolescents with serious conduct problems. J Consult Clin Psychol 2013;81:1027-39.
- Löfholm CA, Eichas K, Sundell K. The Swedish implementation of multisystemic therapy for adolescents: Does treatment experience predict treatment adherence? J Clin Child Adolesc Psychol 2014;43:643-55.
- Mayfield J. Multisystemic Therapy outcomes in an evidence-based practice pilot. Olympia: Washington State Institute for Public Policy 2011;Document nr 11-04-3901.
- Andrews DA, Bonta J, Hoge RD. Classification for effective rehabilitation: Rediscovering psychology. Crim Justice Behav 1990;17.
- de Vries SLA, Hoeve M, Asscher JJ, Stams GJJM. The Long-Term Effects of the Youth Crime Prevention Program "New Perspectives" on Delinquency and Recidivism. Int J Offender Ther Comp Criminol 2018;62:3639-61.
- Lancaster C, Balkin RS, Garcia R, Valarezo A. An evidence-based approach to reducing recidivism in court-referred youth. J Couns Dev 2011;89:488-92.
- Kendall AD, Emerson EM, Hartmann WE, Zinbarg RE, Donenberg GR. A two-week psychosocial intervention reduces future aggression and incarceration in clinically aggressive juvenile offenders. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2017;56:1053-61.
- Wilson HA, Hoge RD. Diverting our attention to what works: Evaluating the effectiveness of a youth diversion program. Youth Violence Juv Justice 2013;11:313-31.
- Cunningham RM, Chermack ST, Zimmerman MA, Shope JT, Bingham CR, Blow FC, et al. Brief motivational interviewing intervention for peer violence and alcohol use in teens: One-year follow-up. Pediatrics 2012;129:1083-90.
- Gilman AB, Walker SC. Evaluating the Effects of an Adolescent Family Violence Intervention Program on Recidivism among Court-Involved Youth. J Fam Violence 2019:1-12.
- Ashford JB, Gallagher JM. Preventing Juvenile Transitions to Adult Crime: A Pilot Study of Probation Interventions for Older, High-Risk Juvenile Delinquents. Crim Justice Behav 2019:1-17.
- Schaeffer CM, Henggeler SW, Ford JD, Mann M, Chang R, Chapman JE. RCT of a promising vocational/employment program for high-risk juvenile offenders. J Subst Abuse Treat 2014;46:134-43.
- Hendriks V, van der Schee E, Blanken P. Treatment of adolescents with a cannabis use disorder: Main findings of a randomized controlled trial comparing multidimensional family therapy and cognitive behavioral therapy in The Netherlands. Drug Alcohol Depend 2011;119:64-71.
- Schaeffer CM, Borduin CM. Long-Term Follow-Up to a Randomized Clinical Trial of Multisystemic Therapy With Serious and Violent Juvenile Offenders. J Consult Clin Psychol 2005;73:445-53.
- IMS. Insatser för unga lagöverträdare - En systematisk sammanställning av översikter om effekter på återfall i kriminalitet. Institutet för utveckling av metoder i socialt arbete. Socialstyrelsen artikelnr 2008-126-58.
- Brå. Att minska isolering i häkte - Lägesbild och förslag. Brottsförebyggande rådet (Brå). Rapport 2017:6.
- Socialstyrelsen. MultifunC - institutionsbehandling för ungdomar med svåra beteendeproblem. Resultat efter två år. Artikelnummer 2017-1-12.
- Socialstyrelsen. Barn och unga som begår brott. Handbok för socialtjänsten. Artikelnr: 2009-101-3.
- Kriminalvården. Årsredovisning 2018. https://www.kriminalvarden.se/globalassets/publikationer/ekonomi/kriminalvardens-arsredovisning-2018.pdf (hämtad 2020-01-27).
- Statens institutionsstyrelse SiS. SiS årsredovsning 2018. https://www.stat-inst.se/globalassets/arsredovisningar/arsredovisning-2018.pdf (hämtad 2020-01-27).
- Raffan Gowar B, Farrington DP. The monetary cost of criminal careers. I: Boers, K, m.fl. (red.) Kriminologie, Kriminalpolitik, Strafrecht: Festschrift fur Hans-Jurgen Kerner. Tübingen: Mohr Siebeck 2013:441–56.
- Piquero AR, Jennings WG, Farrington D. The Monetary Costs of Crime to Middle Adulthood: Findings from the Cambridge Study in Delinquent Development. J Res Crime Delinq 2013;50:5374.
- Cohen MA, Piquero AR, Jennings WG. Studying the Costs of Crime Across Offender Trajectories. Criminol Public Policy 2010;9:279–305.
- Åklagarmyndigheten. Från brott till åtal. Brottsutredningen - Häktningstider och restriktioner. In, https://www.aklagare.se/om_rattsprocessen/fran-brott-till-atal/brottsutredningen/haktningstider-och-restriktioner/ (hämtad 2019-11-04).
- Epstein D, Klerman JA. When is a Program Ready for Rigorous Impact Evaluation? The Role of a Falsifiable Logic Model. Evaluation Review 2013;36:375-401.
- FN:s konvention om barnets rättigheter, SÖ 1990:20. New York den 20 november 1989. https://www.regeringen.se/49b764/contentassets/8caaeabf49834f16aa52df2108837b2d/fns-konvention-om-barnets-rattigheter-so-199020 (hämtad 2020-01-21).
- Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. Värdighet och rättvisa åt alla 1948-2008. https://fn.se/wp-content/uploads/2016/07/Allmanforklaringomdemanskligarattigheterna.pdf (hämtad 2020-01-21).
- Akademikerförbundet SSR (2015). Etik i socialt arbete: Etisk kod för socialarbetare. Stockholm: Akademikerförbundet SSR. https://akademssr.se/sites/default/files/files/etik_och_socialt_arbete.pdf (hämtad 2020-01-21).
- Sveriges Läkarförbund (2017). Läkarförbundets etiska regler. . https://slf.se/rad-och-stod/etik/lakarforbundets-etiska-regler/ (hämtad 2020-01-21).
- Sveriges Psykologförbund (1998). Yrkesetiska principer för psykologer i Norden. https://www.psykologforbundet.se/globalassets/yrket/yrkesetiska--principer-for-psykologer-i-norden.pdf (hämtad 2020-01-21).
- World Psychiatric Organisation (1996). Madrid Declaration on Ethical Standards for Psychiatric Practice. http://www.wpanet.org/detail.php?section_id=5&content_id=48 (hämtad 2020-01-21).
- Lichtenstein P, Halldner L, Zetterqvist J, Sjolander A, Serlachius E, Fazel S, et al. Medication for attention deficit-hyperactivity disorder and criminality. N Engl J Med 2012;367:2006-14.
- Mohr-Jensen C, Muller Bisgaard C, Boldsen SK, Steinhausen HC. Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Childhood and Adolescence and the Risk of Crime in Young Adulthood in a Danish Nationwide Study. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry 2019;58:443-52.
- Pisano S, Masi G. Recommendations for the pharmacological management of irritability and aggression in conduct disorder patients. Expert Opin Pharmacother 2020;21:5-7.
- Squeglia LM, Fadus MC, McClure EA, Tomko RL, Gray KM. Pharmacological Treatment of Youth Substance Use Disorders. J Child Adolesc Psychopharmacol 2019;29:559-72.
- Kaunitz C, Strandberg A. Aggression Replacement Training (ART) i Sverige - evidensbaserad socialtjänst i praktiken. Socionomens forskningssupplement 2009;26:36-52.
- Moore JE, Bumbarger BK, Cooper BR. Examining adaptations of evidence-based programs in natural contexts. J Prim Prev 2013;34:147-61.
- Gottfredson DC, Cook TD, Gardner FE, Gorman-Smith D, Howe GW, Sandler IN, et al. Standards of Evidence for Efficacy, Effectiveness, and Scale-up Research in Prevention Science: Next Generation. Prev Sci 2015;16:893-926.
- Sundell K, Beelmann A, Hasson H, von Thiele Schwarz U. Novel Programs, International Adoptions, or Contextual Adaptations? Meta-Analytical Results From German and Swedish Intervention Research. J Clin Child Adolesc Psychol 2016;45:784-96.
- van der Stouwe T, Asscher JJ, Stams GJ, Dekovic M, van der Laan PH. The effectiveness of Multisystemic Therapy (MST): a meta-analysis. Clin Psychol Rev 2014;34:468-81.
- Fixsen DL, Naoom SF, Blasé KA, Friedman RM, Wallace F. Implementation research: A synthesis of the literature. Tampa, Florida: University of South Florida, Louise de la Parte Florida Mental Health Institute, The National Implementation Research Network. 2005.
- Brå. Återfall i brott. Tabell 851. https://www.bra.se/statistik/kriminalstatistik/aterfall-i-brott.html (hämtad 2019-10-14).
- Petrosino A, Turpin-Petrosino C, Hollis-Peel M, Lavenberg JG. Scared Straight and Other Juvenile Awareness Programs for Preventing Juvenile Delinquency: A Systematic Review Campbell Systematic Reviews 2013:5. DOI: 10.4073/csr.2013.5.
- Hartnett D, Carr A, Hamilton E, O'Reilly G. The Effectiveness of Functional Family Therapy for Adolescent Behavioral and Substance Misuse Problems: A Meta-Analysis. Fam Process 2017;56:607-19.
- Weisman CB, Montgomery P. Functional Family Therapy (FFT) for Behavior Disordered Youth Aged 10–18: An Overview of Reviews. Res Soc Work Pract 2019;29:333-46.
- Wilson DB, Olaghere A, Kimbrell CS. Effectiveness of Restorative Justice Principles in Juvenile Justice: A Meta-Analysis. Department of Criminology, Law and Society George Mason University Fairfax, Virginia 2017.
- Tolan P, Henry D, Schoeny M, Bass A, Lovegrove P, Nichols E. Mentoring Interventions to Affect Juvenile Delinquency and Associated Problems: A Systematic Review Campbell Systematic Reviews 2013:10. DOI: 10.4073/csr.2013.10.
- Wilson D, MacKenzie D, Mitchell F. Effects of correctional boot camps on offending. Campbell Systematic Reviews 2005:6. DOI: 10.4073/csr.2005.6.
- van der Pol TM, Hoeve M, Noom MJ, Stams GJJM, Doreleijers TAH, van Domburgh L, et al. Research review: The effectiveness of multidimensional family therapy in treating adolescents with multiple behavior problems—A meta‐analysis. J Child Psychol Psychiatry 2017;58:532-45.
- Littell JH. Lessons from a systematic review of effects of multisystemic therapy. Child Youth Serv Rev 2005;27:445-63.
- Markham A. A Review Following Systematic Principles of Multisystemic Therapy for Antisocial Behavior in Adolescents Aged 10–17 Years Adolescent Res Rev. 2018;3:67-93.
- Wilson SJ, Lipsey MW. Wilderness challenge programs for delinquent youth: A metaanalysis of outcome evaluations. Eval Program Plann 2000;23:1-12.
- Socialstyrelsen. Nationella riktlinjer för vård och stöd vid missbruk och beroende. Stöd för styrning och ledning. Artikelnummer 2019-1-16.
- Ardito RB, Rabellino D. Therapeutic alliance and outcome of psychotherapy: historical excursus, measurements, and prospects for research. Front Psychol 2011;2:270.
Bilagor 1, 4 ,5
Bilaga 2 Exkluderade studier på grund av hög risk för bias
Bilaga 3 Sökstrategier
Sökstrategier öppenvårdsinsatser
Academic Search Elite via EBSCO July 03, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract AU = Author DE = Term from the thesaurus MH = Term from the “Cinahl Headings” thesaurus MM = Major Concept TI = Title TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields ZC = Methodology Index * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
Population: Age groups | ||
1. | (DE "ADOLESCENCE" OR DE "PUBERTY" OR DE "TEENAGERS" OR DE "YOUNG adults" OR DE "YOUTH") OR TI (child* OR adolescen* OR teen* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR pupil* OR boys OR girls OR (young w1 adult*) OR (early W1 adult*)) OR KW (child* OR adolescen* OR teen* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR pupil* OR boys OR girls OR (young w1 adult*) OR (early W1 adult*)) OR AB (adolescen* OR teen* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR puberty OR minor* OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR pupil* OR boys OR girls OR (young w1 adult*) OR (early W1 adult*)) | 1,370,019 |
Population: Young criminals | ||
2. | DE "DEVIANT behavior" OR DE "CRIMINAL behavior" OR DE "CRIMINALS" OR DE "FIRST-time offenders" OR DE "MALE offenders" OR DE "NONVIOLENT offenders" OR DE "OCCASIONAL criminals" OR DE "RECIDIVISTS" OR DE "THIEVES" OR DE "VIOLENT criminals" OR DE "WOMEN criminals" OR DE "CRIMINAL careers" OR DE "GANG members" OR DE "GANGS" | 17,066 |
3. | 1 AND 2 | 3,715 |
Population: Youth violence | ||
4. | DE "YOUTH violence" OR DE "TEENAGERS & violence" | 844 |
5. | TI(violen* N3 (juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR boys OR girls OR puberty)) OR TI(violent W1 child*) OR KW(violen* N3 (juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR boys OR girls OR puberty)) OR KW(violent W1 child*) OR AB(violen* W3 (juvenile* OR adolescen* OR "teen" OR "teens" OR teenage* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR boys OR girls)) OR AB(violent W1 child*) | 5,802 |
6. | 4 OR 5 | 5,825 |
7. | 1 AND 6 | 5,939 |
Population: Antisocial behavior | ||
8. | DE "BEHAVIOR disorders in adolescence" OR DE "BEHAVIOR disorders in children" OR DE "CONDUCT disorders in adolescence" OR DE "CONDUCT disorders in children" OR DE "DEVIANT behavior" OR DE "CONDUCT disorders in adolescence" OR DE "CONDUCT disorders in children" | 17,405 |
9. | TI(((antisocial W1 behavio*) OR (behavio* N3 (disorder* OR problem*)) OR (devian* N3 behavio*)) AND ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) OR KW(((antisocial W1 behavio*) OR (behavio* N3 (disorder* OR problem*)) OR (devian* N3 behavio*)) AND ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) OR AB(((antisocial W1 behavio*) OR "conduct disorder*" OR "conduct problem*" OR (behavio* W1 disorder*) OR (behavio* W1 problem*) OR (deviant W1 behavio*)) N3 ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) | 18,096 |
10. | 8 OR 9 | 28,998 |
11. | 1 AND 10 | 20,974 |
Population: Juvenile delinquency | ||
12. | DE "JUVENILE delinquency" OR DE "JUVENILE delinquents" OR DE "DELINQUENT youths" OR DE "FEMALE juvenile delinquents" OR DE "JUVENILE recidivists" OR DE "YOUTH crime" OR DE "YOUTH gangs" OR DE "DELINQUENT behavior in children" | 8,712 |
13. | TI((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty) AND TI(delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR criminal* OR offen* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation)) OR KW((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty) AND KW(delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR criminal* OR offen* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation)) | 7,067 |
14. | 12 OR 13 | 12,757 |
Population: Neighborhood | ||
15. | (DE "NEIGHBORHOODS" OR DE "ETHNIC neighborhoods" OR DE "POVERTY areas" OR DE "DISADVANTAGED environment") OR TI("neighbo* OR "poverty areas" OR network* OR gang*) OR KW ("neighbo* OR "poverty areas" OR network* OR gang*) | 242,927 |
16. | 13 AND 15 | 132 |
Combined sets | ||
17. | 3 OR 7 OR 11 OR 14 OR 16 | 38,451 |
Intervention: Psychosocial/Psychological/Therapy/ | ||
18. | DE "ADOLESCENT psychotherapy" OR DE "ADOLESCENT psychotherapy -- Evaluation" OR DE "OUTCOME assessment of adolescent psychotherapy" OR DE "BIOLOGICAL adolescent psychiatry" OR DE "ADVENTURE therapy for teenagers" OR DE "ART therapy for teenagers" OR DE "BEHAVIOR therapy for teenagers" OR DE "BIBLIOTHERAPY for teenagers" OR DE "BRIEF psychotherapy for teenagers" OR DE "COGNITIVE therapy for teenagers" OR DE "GROUP psychotherapy for teenagers" OR DE "MEDIATION therapy for teenagers" OR DE "PSYCHODYNAMIC psychotherapy for teenagers" OR DE "RESILIENT therapy" OR DE "CHILD psychiatry" OR DE "AUTOGENIC training for children" OR DE "BEHAVIOR therapy for children" OR DE "COGNITIVE therapy for children" OR DE "Child Psychotherapy" OR DE "ADVENTURE therapy for children" OR DE "BEHAVIOR therapy for children" OR DE "COGNITIVE therapy for children" OR DE "DEVELOPMENTAL therapy for children" OR DE "EXPERIENTIAL psychotherapy for children" OR DE "EYE movement desensitization & reprocessing for children" OR DE "GROUP psychotherapy for children" OR DE "MOVEMENT therapy for children" OR DE "MULTIMODAL psychotherapy for children" OR DE "PARENT-child interaction therapy" OR DE "PSYCHODYNAMIC psychotherapy for children" OR DE "REALITY therapy for children" OR DE "RESILIENT therapy" OR DE "SOLUTION-focused therapy for children" OR DE "BEHAVIOR therapy" OR DE "BEHAVIOR therapy for children" OR DE "DIALECTICAL behavior therapy" OR DE "MOTIVATIONAL interviewing" OR DE "COGNITIVE therapy" OR DE "ACCEPTANCE & commitment therapy" OR DE "COGNITIVE-analytic therapy" OR DE "COGNITIVE-experiential psychotherapy" OR DE "EXPOSURE therapy" OR DE "MINDFULNESS-based cognitive therapy" DE "MOTIVATIONAL interviewing" OR DE "COGNITIVE therapy for children" OR DE "COGNITIVE therapy for teenagers" OR DE "FAMILY psychotherapy" OR DE "GROUP psychotherapy" OR DE "ECOLOGICAL family therapy" OR DE "MEDIATION therapy" OR DE "RESILIENT therapy" OR DE "TWELVE-step programs" OR DE "COUNSELING" OR DE "ASSERTIVENESS training" OR DE "CROSS-cultural counseling" OR DE "FAMILY counseling" OR DE "GROUP counseling" OR DE "MULTIPLE counseling" OR DE "MENTAL health counseling" OR DE "PARENT counseling" OR DE "PEER counseling" OR DE "PEER counseling in rehabilitation" OR DE "SHORT-term counseling" OR DE "TEENAGE girls -- Counseling of" OR DE "TEENAGERS -- Counseling of" OR DE "OUTCOME assessment (Social services)") OR DE "OUTCOME assessment in psychotherapy" OR DE "TREATMENT effectiveness" OR DE "MINDFULNESS" OR DE "MINDFULNESS-based cognitive therapy" OR DE "SYSTEMIC therapy (Family therapy)" | 152,910 |
19. | TI((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND TI(“antisocial” OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND KW(“antisocial” OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND AB(“antisocial” OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB(inhome N2 counsel*) | 9,793 |
20. | TI("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "twelve step" OR "Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR (motivational W3 interview*)) OR KW("Dialectical Behavior Therapy" OR "twelve step" OR "Community Reinforcement Training" OR " Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training") OR AB("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "Twelve Step" OR "Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR "multi systemic" OR multisystemic OR (motivational W3 interview*)) | 7,014 |
21. | 18 OR 19 OR 20 | 164,691 |
Intervention: Program, education, social skills | ||
22. | DE "SOCIAL work with juvenile delinquents" OR DE "SOCIAL services case management" OR DE "INTERVENTION (Social services)" OR DE "AFTERCARE services" DE "TREATMENT programs" OR DE "EDUCATIONAL counseling services" OR OR DE "VOCATIONAL rehabilitation" OR DE "VOCATIONAL education" OR DE "MEDIATION" OR DE "FAMILY mediation" OR DE "PEER mediation" OR DE "TUTORS & tutoring" OR DE "PEER teaching" OR DE "REMEDIAL teaching" OR DE "SOCIAL skills education" OR DE "SOCIAL skills" OR DE "HEALTH education" OR DE "HEALTH programs" OR DE "EDUCATION" OR DE "EDUCATIONAL programs" OR DE "COMMUNITY-based programs" OR DE "COMMUNITY-based social services" OR DE "MENTORING" | 270,937 |
23. | TI((peer* OR family OR parent* OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR education*)) OR KW((peer* OR family OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention*)) OR AB(((peer* OR family OR parent* OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR education*)) AND AB(“antisocial” OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism))) | 43,930 |
24. | TI("scared straight" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "job training" OR "job related" OR "vocational counseling" OR "vocational training" OR "job placement" OR "skills training" OR (skill* w1 building) OR "social skill*" OR mentor* OR tutor OR tutors OR tutoring OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "restorative programs" OR restitution* OR mediation* OR surveillance OR "service broker*" OR "boot camp*") OR KW("scared straight" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "job training" OR "job related" OR "vocational counseling" OR "vocational training" OR "job placement" OR "skills training" OR (skill* w1 building) OR "social skill*" OR mentor* OR tutor OR tutors OR tutoring OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "restorative programs" OR restitution* OR mediation* OR surveillance OR "service broker*" OR "boot camp*") OR AB("scared straight" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "Big Brothers Big Sisters of America") | 70,792 |
25. | 22 OR 23 OR 24 | 362,834 |
Intervention: Home visits | ||
26. | TI (((visit* OR home OR house OR child* OR health*) N3 (visit* OR call* OR intervention*)) OR AB ((visit* OR home OR house OR child* OR health*) N3 (visit* OR call* OR intervention*))) AND (TI ('social care' OR (social W1 work*) OR (social W1 service*) OR 'child protective' OR 'family support' OR (family W1 counsel*) OR 'child welfare' OR (community W1 service*)) OR AB ('social care' OR (social W1 work*) OR (social W1 service*) OR 'child protective' OR 'family support' OR (family W1 counsel*) OR 'child welfare' OR (community W1 service*))) | 3,602 |
Intervention: Interprofessional teams | ||
27. | (DE "TEAMS in the workplace" OR DE "TEAMS" OR DE "CROSS-functional teams" OR DE "GROUP decision making" OR DE "MULTIPLE counseling" OR DE "WORK sharing") OR DE "COLLECTIVE action" OR DE "COOPERATION" OR DE "INSTITUTIONAL cooperation") AND (DE "HUMAN services" OR DE "COMMUNICATION in human services" OR DE "FAMILY services" OR DE "SOCIAL services" OR DE "YOUTH -- Services for" OR DE "SOCIAL group work" OR DE "MEDICAL social work" OR DE "ADOLESCENT psychiatry" OR DE "CHILD psychiatry" OR DE "SOCIAL psychiatry" OR DE "MENTAL health services" OR DE "CHILD mental health services" OR DE "PSYCHIATRIC social work") | 23,291 |
28. | TI((coordination service* OR cooperat* OR collaborat* or coalition* OR partnership* OR liaison* OR team* OR (inter W1 profession*) OR (inter W1 agenc*) OR interagen* OR (inter W1 disciplin*) OR interdisciplin* OR (trans W1 disciplin*) OR transdisciplin* OR (multi* W1 agenc*) OR multiagenc* OR (multi W1 disciplin*) OR multidisciplin* OR (cross W1 professional*) OR (cross W1 disciplin*) OR (multi* W1 profession*) OR (joint W1 (work* OR practice*)) OR (child W1 advocac*) OR (child W1 protect*) OR (protective W1 service*) OR (safeguarding W1 front*)) OR KW(cooperat* OR collaborat* or coalition* OR partnership* OR liaison* OR team* OR (inter W1 profession*) OR (inter W1 agenc*) OR interagen* OR (inter W1 disciplin*) OR interdisciplin* OR (trans W1 disciplin*) OR transdisciplin* OR (multi* W1 agenc*) OR multiagenc* OR (multi W1 disciplin*) OR multidisciplin* OR (cross W1 professional*) OR (cross W1 disciplin*) OR (multi* W1 profession*) OR (joint W1 (work* OR practice*)) OR (child W1 advocac*) OR (child W1 protect*) OR (protective W1 service*) OR (safeguarding W1 front*))) AND (((DE "Social Workers" OR DE "Psychiatric Social Workers" OR DE "Vocational Counselors" OR DE "Child Abuse Reporting" OR DE "Social Casework" OR DE "Social Group Work" OR DE "Child Welfare" OR DE "Child Guidance" OR DE "Social Services" OR DE "Outreach Programs" OR DE "Adolescent Psychiatry" OR DE "Child Psychiatry") OR TI((social W1 work*) OR (social W1 service*) OR (social W1 care*) OR (child W1 welfare*) OR (community W1 service*) OR (child W1 protect*) OR (family W1 support*) OR (family W1 counsel*)) OR KW((social W1 work*) OR (social W1 service*) OR (social W1 care*) OR (child W1 welfare*) OR (community W1 service*) OR (child W1 protect*) OR (family W1 support*) OR (family W1 counsel*))) | 5,739 |
29. | 27 OR 28 | 26,765 |
Intervention: Internet/Electronic devices | ||
30. | (DE "COUNSELING websites" OR DE "EDUCATIONAL counseling websites" OR DE "SUPPORT group websites" OR DE "INTERNET counseling" OR DE "MASS media in counseling" OR DE "TELEVISION in counseling" OR OR DE "MASS media in health education" OR DE "TELEVISION in health education" OR OR DE "ELECTRONICS in psychiatry" OR DE "INTERNET in education" OR DE "MOBILE apps in education" OR DE "COMPUTERS in education" OR DE "WEB-based instruction" OR DE "ELECTRONIC information resources" OR DE "INTERNET" OR DE "WORLD Wide Web" OR DE "APPLICATION software" OR DE "MOBILE apps" OR DE "APPLICATION service providers") | 150,063 |
31. | TI((internet* OR computer* OR "web based" OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND ("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW(internet* OR computer* OR "web based" OR OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND ("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB((internet* OR computer* OR "web based" OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND ("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) | 11,075 |
32. | 30 OR 31 | 159,803 |
Intervention: general terms | 161,303 | |
33. | DE "REHABILITATION of criminals" OR DE "BEHAVIOR modification for juvenile delinquents" OR DE "JUVENILE corrections" OR DE "JUVENILE delinquents -- Rehabilitation" OR DE "JUVENILE diversion programs" OR DE "TREATMENT of conduct disorders in children" | 2,840 |
34. | TI((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention*) AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention*)) AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) | 4,459 |
35. | 33 OR 34 | 7,052 |
Combined sets | ||
36. | 17 AND 21 | 3,400 |
37. | 17 AND 25 | 5,260 |
38. | 17 AND 26 | 156 |
39. | 17 AND 29 | 182 |
40. | 17 AND 32 | 752 |
41. | 17 AND 35 | 1,322 |
Study types: Observational studies and trials | ||
42. | DE "EXPERIMENTAL design" OR DE "BLIND experiment" OR DE "CONTROL groups" OR DE "REPEATED measures design" OR DE "CASE-control method" OR DE "EVALUATION research" OR DE "EXPERIMENTS" OR DE "MATCHED groups" OR DE "COHORT analysis" OR DE "LONGITUDINAL method" OR DE "FOLLOW-up studies (Medicine)" OR DE "RETROSPECTIVE studies" | 353,047 |
43. | TI(randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "laboratory setting*" OR experiment*OR "matched sample" OR "matched control*" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR survey* OR ("real-world" N2 setting*)) OR KW(randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "matched control*" OR "laboratory setting*" OR experiment* OR "matched sample" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR survey* OR ("real-world" N2 setting*)) OR AB(randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "laboratory setting*" OR experiment* OR "matched sample" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR "repeated-measures experiment" OR ("real-world" N2 setting*)) | 3,915,582 |
45. | 42 OR 43 | 3,997,001 |
Limits | ||
46. | Limiters - Scholarly (Peer Reviewed) Journals; Publication Type: Periodical; Language: English, Norwegian | |
Combined sets | ||
47. | 36 AND 46 | 4.976 |
48. | 37 AND 46 | 3 |
49. | 37 AND 46 | 6 |
50. | 39 AND 46 | 156 |
51. | 40 AND 46 | 974 |
52. | 41 AND 46 | 1,791 |
Cochrane Library via Wiley July 03, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles
Search terms | Items found | |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. [AU] = Author; [MAJR] = MeSH Major Topic; [MeSH] = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; [MeSH:NoExp] = Does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy; Systematic[SB] = Filter for retrieving systematic reviews; [TI] = Title; [TIAB] = Title or abstract; [TW] = Text Word * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase CDSR = Cochrane Database of Systematic Review; CENTRAL = Cochrane Central Register of Controlled Trials, “trials”; CRM = Method Studies; DARE = Database Abstracts of Reviews of Effects, “other reviews”; EED = Economic Evaluations; HTA = Health Technology Assessments |
||
Population: Age groups | ||
1. | [mh child] or [mh adolescent] or [mh "young adult"] or [mh students] or [mh "adolescent behavior"] or [mh "child behavior"] | 102238 |
2. | (adolescen* or teen* or young* or youth* or student* or undergraduate* or puberty or minor* or underage* or "under age" or juvenile* or pupil* or boys or girls):ti,ab,kw | 224899 |
3. | 1 OR 2 | 226532 |
Population: Young criminals | ||
4. | [mh criminals] or [mh "problem behavior"] or [mh "criminal behavior"] or [mh crime] or [mh violence] | 2071 |
5. | 3 AND 4 | 1301 |
Population: Juvenile delinquency | ||
6. | [mh "juvenile delinquency"] | 230 |
7. | juvenile delinquent” or “juvenile delinquents” or (juvenile next perpetrator*) or (juvenile next justice*) or (juvenile next gang*) or (youth next gang*) or predelinquen* | 197 |
8. | 6 OR 7 | 353 |
9. | 5 OR 8 | 1590 |
Combined sets: | ||
10. | CDSR/30 Prot/2 Trials/1558 First search Sept 2018 DARE/12 Central/486 CRM/4 HTA/2 EED/3 |
MEDLINE via OvidSP July 03, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. .ab. = Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af. = All fields; Exp = Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh. = Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy * = Focus (if found in front of a MeSH-term) * or $ = Truncation (if found at the end of a free text term) .mp = text, heading word, subject area node, title |
||
Search terms | Items found | |
Population: Age groups | ||
1. | Adolescent/ or exp Minors/ or Young Adult/ or Adolescent Behavior/ or (adolescen* or teen* or young* or youth* or puberty or minor* or underage* or (under adj age*) or juvenile* or (school adj (child* or age*)) or pupil* or boys or girls).ti,ab,kf. | 3,180,335 |
Population: Young criminals | ||
2. | Criminals/ or Criminal Behavior/ or Criminal Psychology/ or Recidivism/ | 7,607 |
3. | 1 AND 2 | 2,513 |
Population: Youth violence | ||
4. | violence/ | 28,735 |
5. | (violen* adj6 (juvenile* or adolescen* or young* or youth* or teen or teens or teenage* or underage* or under age* or minor* or school child* or school age* or boys or girls or puberty)).ti,ab,kf. | 5,836 |
6. | 4 OR 5 | 32,376 |
7. | 1 AND 6 | 14,650 |
Population: Antisocial behavior | ||
8. | exp Social Behavior Disorders/ or exp Conduct Disorder/ or Incivility/ | 8,762 |
9. | (((antisocial adj behavio*) or (behavio* adj3 (disorder* or problem*)) or (devian* adj3 behavio*)) adj15 (juvenile* or adolescen* or young* or youth* or teen or teens or teenage* or underage* or under age* or minor* or child* or school age* or pupil* or boys or girls or puberty)).ti,ab,kf. or (conduct adj3 (disorder* OR problem*)).ti,ab,kf. | 24,382 |
10. | 8 OR 9 | 30,301 |
11. | 1 AND 10 | 20,143 |
Population: Juvenile delinquency | ||
12. | Juvenile Delinquency/ | 8,391 |
13. | ((juvenile* or adolescen* or young* or youth* or teen or teens or teenage* or underage* or under age* or minor* or boys or girls or puberty) adj15 (delinquen* or predelinquen* or perpetrator* or crime* or criminal* or offen* or reoffen* or "re-offen*" or convict* or ex-convict* or adjudicated or devian*)).ti,ab,kf. | 10,325 |
14. | 12 OR 13 | 14,956 |
Population: Neighborhood | ||
15. | (Residence Characteristics/ or Poverty Areas/ OR Social Environment/) OR (neighbo* OR poverty area* OR network* OR gang*).ti,ab,kf. | 741,787 |
16. | 13 AND 15 | 1,189 |
Combined sets | ||
17. | 3 OR 7 OR 11 OR 14 OR 16 | 45,464 |
Intervention: Psychosocial/Psychological/Therapy/ | ||
18. | adolescent psychiatry/ or exp behavior therapy/ or exp cognitive therapy/ or child psychiatry/ or community psychiatry/ or exp Counseling/ or exp family therapy/ or Mindfulness/ or motivational interviewing/ or psychoanalysis/ or exp Psychotherapy/ or Psychotherapy, Brief/ or exp "reinforcement (psychology)"/ or Self-Help Groups/ | 290,041 |
19. | ((therap* OR psychotherap* OR counsel*).ti,kw. AND (antisocial OR ((behavio* OR conduct) adj2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR crime OR criminal* OR offen* or gang or gangs or recidivis*)).ti,kw. or (inhome adj2 counsel*).ti,ab,kf. | 953 |
20. | ((psychosocial or psycho social or psychological or cognitive or behavio* or family or system* or interaction* or brief or juvenile*) adj3 (intervention* or therap* or psychotherap* or training OR counsel* OR treatment*)).ti,ab,kw. AND (antisocial or ((behavio* OR conduct) adj2 (disorder* OR problem*)) or devian* or delinquen* or crime or criminal* or offen* or gang or gangs or recidivis*).ti,kf. | 1,994 |
21. | ((((therap* or psychotherap* or counsel*).ab. and (antisocial or ((behavio* or conduct) adj2 (disorder* or problem*)) or devian* or delinquen* or crime or criminal* or offen* or gang or gangs or recidivis*)) or ((psychosocial or psycho social or psychological or cognitive or behavio* or family or system* or interaction* or brief or juvenile*) adj3 (intervention* or therap* or psychotherap* or training or counsel* or treatment*))) and (antisocial or ((behavio* or conduct) adj2 (disorder* or problem*)) or devian* or delinquen* or crime or criminal* or offen* or gang or gangs or recidivis*)).ab AND limit 20 to "pubmed not medline" | 952 |
22. | 18 OR 19 OR 20 OR 21 | 292,233 |
Intervention: Program, education, social skills | ||
23. | Case Management/ or Negotiating/ or peer group/ or social skills/ or social support/ or psychosocial support systems/ or Rehabilitation, Vocational/ or Program Evaluation/ or desensitization, psychologic/ or exp eye movement desensitization reprocessing/ or Mentoring/ | 168,033 |
24. | ((treatment* or treating or prevention* or preventive or rehabilitat* or peer* or family* or group or community or home based or juvenile).ti,kw. AND (program* or train* or tutor* or intervention* or skills)).ti,kw. or ((academic adj train*) or educat* or case management).ti,kf. | 240,715 |
25. | ((treatment* or treating or prevention* or preventive or rehabilitat* or peer* or family* or group or community or home based or restorative OR educat*) adj3 (program* or train* or tutor* or intervention* or skills)).ab. or ((juvenile adj intervention*) or (academic adj train*) or case management).ab. AND limit 25 to "pubmed not medline" | 23,212 |
26. | (scared straight or deterrence or Eye Movement Desensitisation or Eye Movement Desensitization or job training or job related or (vocational adj counsel*) or vocational training or job placement or skills training or mentor* or tutor or tutors or tutoring or Big Brothers Big Sisters of America or restitution* or mediation* or surveillance or case management* or service broker* or boot camp*).ti,kw. or (scared straight or deterrence or Eye Movement Desensitisation).ab. | 65,327 |
27. | 23 OR 24 OR 25 OR 26 | 463,010 |
Intervention: Home visits | ||
28. | House Calls/ and (exp social work/ or exp social work, psychiatric/ or Social Welfare/ or adolescent psychiatry/ or child psychiatry/ or community psychiatry/) | 62 |
29. | (((visit* or home or house or child or health*) adj4 (visit* or call* or program* or skill* or educat* or train* or promotion*)) and (social care* or social work* or social service* or family support* or family counsel* or child welfare* or community service* or adolescent psychiatry or child psychiatry)).ti,ab,kf. | 6,285 |
30. | 28 OR 29 | 6,324 |
Intervention: Interprofessional teams | ||
31. | (exp Interprofessional Relations/ or Patient Care Team/ or Cooperative Behavior/ or Community Networks/) AND ('child psychiatry'/de or exp social work/ or exp social work, psychiatric/ or child welfare/ or community integration/ or (social care* or social work* or social service* or social welfare or family support* or family counsel* or child welfare* or community service* or adolescent psychiatry or child psychiatry)).ti,kf. | 2,981 |
32. | ((coordination adj service*) or cooperat* or collaborat* or coalition* or cross disciplin* or cross profession* or (inter adj profession*) or interprofess* or inter agenc* or interagenc* or inter disciplin* or multi agenc* or multi disciplin* or (multidisciplin* adj team*) or multiple profession* or cross sectional collaboration or joint work* or liaison* micro system* or microsystem* or network* or partnership* or team* or transdisciplin*).ti,ab,kw. and (social care* or social work* or social service* or family support* or family counsel* or child welfare* or community service* or adolescent psychiatry or child psychiatry).ti,ab,kf. | 9,160 |
33. | 31 OR 32 | 11,103 |
Intervention: Internet/Electronic devices | ||
34. | (internet/ or blogging/ or social media/ or computers/ or electronic mail/ or text messaging/ or audiovisual aids/ or telephone/ or cell phones/ or smartphone/ or television/ or videoconferencing/ or wireless technology/ or video recording/ or "instructional films and videos"/) or (video* or internet* or computer* or web based or twitter or facebook or face book or social media or electronic mail* or e-mail or email* or text messag* or sms or mms or phone* or telephone* or android* or iphone* or smartphone* or cellphone* or mobile* or apps or ipad* or mulimedia or multi media or technolog*).ti,ab,kf. | 1,112,675 |
35. | ((antisocial OR ((behavio* OR conduct) adj2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR crime OR criminal* OR offen* OR gang OR gangs OR recidivis*)).ti,ab,kf. | 108,994 |
36. | 34 AND 35 | 6,093 |
Intervention: general terms | ||
37. | (exp Rehabilitation/ or exp education/ or health promotion/ or preventive health services/ or early medical intervention/ or health education/ or primary prevention/ or secondary prevention/) AND (Criminals/ or Criminal Behavior/ or Criminal Psychology/ or Recidivism/ or violence/ or Social Behavior Disorders/ or Conduct Disorder/ or Incivility/ or Juvenile Delinquency/) | 4,987 |
38. | ((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention* or educat*) AND (antisocial OR ((behavio* OR conduct) adj2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR crime OR criminal* OR offen* or gang or gangs or recidivis*)).ti,kf. | 3,931 |
39. | ((treatment* or treating or rehabilitat* or intervention* or educat*) adj6 (antisocial or behavio?r disorder* or behavio?ral disorder* or behavio?r problem* or behavio?ral problem* or devian* or delinquen* or crime OR criminal* OR offen* OR gang OR gangs OR recidivis*)).ab. | 5804 |
40. | 37 OR 38 OR 39 | 13,429 |
Study types: Observational studies and trials | ||
41. | (exp clinical trial/ or controlled clinical trial/ or randomized controlled or pragmatic clinical trial/ or control groups/ or cross-over studies/ or double-blind method/ or random allocation/ or single-blind method/ or meta-analysis/ or multicenter study/ or epidemiologic studies/ or case-control studies/ or cohort studies/ or follow-up studies/ or longitudinal studies/ or prospective studies/ or retrospective studies/ or controlled before-after studies/ or interrupted time series analysis/ or validation studies/ trial or observational study/ or comparative study/ or evaluation studies/ or exp clinical trials as topic/ or non-randomized controlled trials as topic/ or randomized controlled trials as topic/ or observational studies as topic/ or multicenter studies as topic/ or sampling studies/ or twin studies as topic/ or epidemiologic research design/ or Treatment Outcome/) not (case report.tw or letter/ or historical article/) | 4,853,925 |
42. | (randomiz* or randomis* or randomly or trial* or (controlled adj2 stud*) or (random adj2 sample) or laboratory setting* or experiment* or matched sample or matched control* or metaanaly* or (meta adj analy*) or longitudinal* or cohort* or (case adj control*) or (observation* adj stud*) or prospectiv* or retrospectiv* or (follow adj up) or controlled before or controlled after or prepost* or (pre adj post*) or (pre adj test*) or pretest* or (post adj test*) or posttest* or program*adj evalut* or survey* or ("real-world" adj2 setting*) or epidemiologic research or treatment outcome*).ti,ab,kw. | 5,923,696 |
43. | 38 OR 39 | 8,309,513 |
Limits | ||
44. | limit to (danish or english or norwegian or swedish) | |
Combined sets | ||
45. | 17 AND 22 AND 43 AND 44 | 2,135 |
46. | 17 AND 27 AND 43 AND 44 | 2,809 |
47. | 17 AND 30 AND 44 | 148 |
48. | 17 AND 33 AND 44 | 198 |
49. | 17 AND 36 AND 43 AND 44 | 766 |
50. | 17 AND 40 AND 43 AND 44 | 2,714 |
51. | (17 AND 44 AND (45 OR 46 OR 47 OR 48 OR 49 OR 50)) NOT animals/ not humans/ | 6,317 |
PsycINFO via EBSCO July 03, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MH = Term from the “Cinahl Headings” thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
Population: Age groups | ||
1. | (DE "Adolescent Attitudes" OR (ZG "adolescence (13-17 yrs)") OR TI (adolescen* OR child* OR teen OR teens OR teenage* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR student* OR undergraduate* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR pupil* OR boys OR girls OR (young w1 adult*) OR (early W1 adult*)) OR KW (adolescen* OR child* OR teen OR teens OR teenage* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR undergraduate* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR pupil* OR boys OR girls OR (young w1 adult*) OR (early W1 adult*)) | 956,460 |
Population: Young criminals | ||
2. | (DE "Criminals" OR DE "Female Criminals" OR DE "Male Criminals" OR DE "Criminal Behavior" OR DE "Female Delinquency" OR DE "Male Delinquency" OR DE "Crime" OR DE "Probation" OR DE "Gangs" OR DE "Recidivism") | 32,061 |
3. | 1 AND 2 | 10,271 |
Population: Violent youth | ||
4. | DE "Violent Crime" OR DE "Violence" | 37,366 |
5. | TI(violen* N3 (juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR boys OR girls OR puberty)) OR TI(violent W1 child*) OR KW(violen* N3 (juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR boys OR girls OR puberty)) OR KW(violent W1 child*) OR AB(violen* W3 (juvenile* OR adolescen* OR "teen" OR "teens" OR teenage* OR "young people" OR youngster* OR youth* OR puberty OR minor* OR underage* OR (under w1 age*) OR juvenile* OR (school w1 (child* OR age)) OR boys OR girls)) OR AB(violent W1 child*) | 6,073 |
6. | 4 OR 5 | 39,571 |
7. | 1 AND 6 | 14,869 |
Population: Antisocial behavior | ||
8. | DE "Antisocial Behavior" OR DE "Conduct Disorder" OR DE "Behavior Disorders" | 23,227 |
9. | TI(((antisocial W1 behavio*) OR (behavio* N3 (disorder* OR problem*)) OR (devian* N3 behavio*)) AND ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) OR KW(((antisocial W1 behavio*) OR (behavio* N3 (disorder* OR problem*)) OR (devian* N3 behavio*)) AND ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) OR AB(((antisocial W1 behavio*) OR "conduct disorder*" OR "conduct problem*" OR (behavio* W1 disorder*) OR (behavio* W1 problem*) OR (deviant W1 behavio*)) N3 ((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR child* OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty)) OR (conduct N3 (disorder* OR problem*))) | 34,696 |
10. | 8 OR 9 | 49,651 |
11. | 1 AND 10 | 37, 456 |
Combined sets | ||
12. | 3 OR 7 OR 11 | 56,806 |
Population: Juvenile delinquency | ||
13. | DE "Juvenile Delinquency" OR DE "Juvenile Gangs" OR DE "Juvenile Justice" OR DE "Predelinquent Youth" | 21,509 |
14. | TI((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty) AND TI(delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR criminal* OR offen* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation)) OR KW((juvenile* OR adolescen* OR young* OR youth* OR teen OR teens OR teenage* OR underage* OR (under W1 age*) OR minor* OR (school W1 child*) OR (school W1 age*) OR pupil* OR boys OR girls OR undergraduate* OR puberty) AND KW(delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR criminal* OR offen* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation OR gang OR gangs)) | 17,893 |
15. | 13 OR 14 | 27,406 |
Population: Neighborhood criminals | ||
16. | (DE "Neighborhoods" OR DE "Poverty Areas") OR TI("neighbo* OR "poverty areas" OR network* OR gang*) OR KW ("neighbo* OR "poverty areas" OR network* OR gang*) | 48,464 |
17. | 14 AND 16 | 782 |
Combined sets | ||
18. | 12 OR 15 OR 17 | 74,082 |
Intervention: Psychosocial/Psychological/Therapy/ | ||
19. | DE "Child Psychiatry" OR DE "Adolescent Psychiatry" OR DE "Family Therapy" OR DE "Motivational Interviewing" OR DE "Client Centered Therapy" OR DE "Interpersonal Psychotherapy" OR DE "Mindfulness" OR DE "Psychotherapy" OR DE "Analytical Psychotherapy" OR DE "Behavior Therapy" OR DE "Dialectical Behavior Therapy" OR DE "Brief Psychotherapy" OR DE "Cognitive Behavior Therapy" OR DE "Acceptance and Commitment Therapy" OR DE "Existential Therapy" OR DE "Experiential Psychotherapy" OR DE "Group Psychotherapy" OR DE "Humanistic Psychotherapy" OR DE "Individual Psychotherapy" OR DE "Integrative Psychotherapy" OR DE "Narrative Therapy" OR DE "Network Therapy" OR DE "Psychoanalysis" OR DE "Psychodynamic Psychotherapy" OR DE "Psychotherapeutic Counseling" OR DE "Rational Emotive Behavior Therapy" OR DE "Reality Therapy" OR DE "Relationship Therapy" OR DE "Solution Focused Therapy" OR DE "Supportive Psychotherapy" OR DE "Self-Help Techniques" OR DE "Self-Management" OR DE "Twelve Step Programs" OR DE "Counseling" OR DE "Community Counseling" OR DE "Educational Counseling" OR DE "Group Counseling" OR DE "Peer Counseling" OR DE "Psychotherapeutic Counseling" OR DE "Rehabilitation Counseling" OR DE "School Counseling" OR DE "Rehabilitation Counseling" OR DE "Psychosocial Rehabilitation" OR DE "Criminal Rehabilitation"OR DE "Psychosocial Rehabilitation" OR DE "Multisystemic Therapy" | 279,158 |
20. | TI((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB((therap* OR psychotherap* OR counsel*) AND AB("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB(inhome N2 counsel*) | 19,135 |
21. | TI (((psychosocial OR "psycho social" OR psychological OR "cognitive" OR behavior* OR behaviour* OR "family" OR system* OR interaction* OR "brief") N3 (intervention* OR therap* OR psychotherap* OR training OR counsel* OR treatment*)) AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW(((psychosocial OR "psycho social" OR psychological OR cognitive OR behavior* OR behaviour* OR family * OR system* OR interaction* OR brief) N3 (intervention* OR therap* OR psychotherap* OR training OR counsel* OR treatment*)) AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB(((psychosocial OR "psycho social" OR psychological OR cognitive OR behavior* OR behaviour* OR family * OR system* OR interaction* OR brief) N3 (intervention* OR therap* OR psychotherap* OR training OR counsel* OR treatment*)) AND AB("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) | 14,546 |
22. | TI("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "twelve step" OR "Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR (motivational W3 interview*)) OR KW("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "twelve step" OR "Community Reinforcement Training OR Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR (motivational W3 interview*)) OR AB("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "Twelve Step" OR "Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR "multi systemic" OR multisystemic OR (motivational W3 interview*)) | 2,246 |
23. | 19 OR 20 OR 21 OR 22 | 299,550 |
Intervention: Program, education, social skills | ||
24. | DE "Case Management" OR DE "Mediation" OR DE "Peer Tutoring" OR DE "Social Skills Training" OR DE "Social Skills" OR DE "Social Support" OR DE "Support Groups” OR DE "Therapeutic Social Clubs" OR DE "Health Education" OR DE "Health Promotion" OR DE "Tutoring" OR DE "Vocational Rehabilitation" OR DE "Program Evaluation" | 152,767 |
25. | TI((peer* OR family OR parent* OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR education*) AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((peer* OR family OR parent* OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR education*) AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivis*)) OR AB((peer* OR family OR parent* OR group OR community OR "home based" OR educat*) N3 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR education*) AB("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivis*)) | 2,366 kollat steg för steg |
26. | TI("deterren" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "job training" OR "job related" OR "vocational counseling" OR "vocational training" OR "job placement" OR "skills training" OR (skill* w1 building) OR "social skill*" OR mentor* OR tutor OR tutors OR tutoring OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "restorative programs" OR restitution* OR mediation* OR surveillance OR "service broker*" OR "boot camp*") OR KW("scared straight" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "job training" OR "job related" OR "vocational counseling" OR "vocational training" OR "job placement" OR "skills training" OR (skill* w1 building) OR "social skill*" OR mentor* OR tutor OR tutors OR tutoring OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "restorative programs" OR restitution* OR mediation* OR surveillance OR "service broker*" OR "boot camp*") OR AB("scared straight" OR deterrence OR EMDR OR "Eye Movement Desensitisation" OR "Big Brothers Big Sisters of America") | 41,809 |
27. | 24 OR 25 OR 26 | 182,042 |
Intervention: Home visits | ||
28. | ((DE "Home Visiting Programs" AND (DE "Social Casework" OR DE "Social Group Work" OR DE "Child Welfare" OR DE "Child Guidance" OR DE "Social Services" OR DE "Community Services" OR DE "Outreach Programs" OR DE "Protective Services" OR DE "Support Groups" OR DE "Social Workers" OR DE "Psychiatric Social Workers" OR DE "Child Psychiatry" OR DE "Adolescent Psychiatry" OR TI(social*))) | 299 |
29. | TI(((visit* OR home OR house OR child* OR health*) N3 (visit* OR call* OR intervention*)) OR KW((visit* OR home OR house OR child* OR health*) N3 (visit* OR call* OR intervention*)) OR AB((visit* OR home OR house OR child* OR health*) N3 (visit* OR call* OR intervention*))) AND AB("antisocial" OR "conduct" OR behavior* OR behavior* OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism) AND TI(("social care" OR (social W1 work*) OR (social W1 service*) OR 'child protective' OR 'family support' OR (family W1 counsel*) OR "child welfare" OR (community W1 service*)) OR AB ("social care" OR (social W1 work*) OR (social W1 service*) OR "child protective" OR "family support" OR (family W1 counsel*) OR "child welfare" OR (community W1 service*))) | 839 |
30. | 28 OR 29 | 1,121 |
Intervention: Interprofessional teams | ||
31. | ("Interpersonal Interaction" OR DE "Assistance (Social Behavior)" OR DE "Charitable Behavior" OR DE "Collaboration" OR DE "Cooperation" OR DE "Employee Interaction" OR DE "Group Performance" OR DE "Interpersonal Communication" OR DE "Interpersonal Compatibility" OR DE "Interpersonal Influences" OR DE "Participation OR DE "Professional Networking" OR DE "Interdisciplinary Treatment Approach" OR DE "Integrated Services") AND (DE "Social Workers" OR DE "Psychiatric Social Workers" OR DE "Vocational Counselors" OR DE "Child Abuse Reporting" OR DE "Social Casework" OR DE "Social Group Work" OR DE "Child Welfare" OR DE "Child Guidance" OR DE "Social Services" OR DE "Outreach Programs" OR DE "Adolescent Psychiatry" OR DE "Child Psychiatry") | 85,267 |
32. | TI((cooperat* OR collaborat* or coalition* OR coordinat* OR partnership* OR liaison* OR team* OR (inter W1 profession*) OR (inter W1 agenc*) OR interagen* OR (inter W1 disciplin*) OR interdisciplin* OR (trans W1 disciplin*) OR transdisciplin* OR (multi* W1 agenc*) OR multiagenc* OR (multi W1 disciplin*) OR multidisciplin* OR (cross W1 professional*) OR (cross W1 disciplin*) OR (multi* W1 profession*) OR (joint W1 (work* OR practice*)) OR (child W1 advocac*) OR (child W1 protect*) OR (protective W1 service*) OR (safeguarding W1 front*)) OR KW(cooperat* OR collaborat* or coalition* OR partnership* OR liaison* OR team* OR (inter W1 profession*) OR (inter W1 agenc*) OR interagen* OR (inter W1 disciplin*) OR interdisciplin* OR (trans W1 disciplin*) OR transdisciplin* OR (multi* W1 agenc*) OR multiagenc* OR (multi W1 disciplin*) OR multidisciplin* OR (cross W1 professional*) OR (cross W1 disciplin*) OR (multi* W1 profession*) OR (joint W1 (work* OR practice*)) OR (child W1 advocac*) OR (child W1 protect*) OR (protective W1 service*) OR (safeguarding W1 front*))) AND (((DE "Social Workers" OR DE "Psychiatric Social Workers" OR DE "Vocational Counselors" OR DE "Child Abuse Reporting" OR DE "Social Casework" OR DE "Social Group Work" OR DE "Child Welfare" OR DE "Child Guidance" OR DE "Social Services" OR DE "Outreach Programs" OR DE "Adolescent Psychiatry" OR DE "Child Psychiatry") OR TI((social W1 work*) OR (social W1 service*) OR (social W1 care*) OR (child W1 welfare*) OR (community W1 service*) OR (child W1 protect*) OR (family W1 support*) OR (family W1 counsel*)) OR KW((social W1 work*) OR (social W1 service*) OR (social W1 care*) OR (child W1 welfare*) OR (community W1 service*) OR (child W1 protect*) OR (family W1 support*) OR (family W1 counsel*))) | 6,441 kollat steg för steg |
33. | 31 OR 32 | 90,922 |
Intervention: Internet/Electronic devices | ||
34. | (DE "Internet" OR DE "Social Media" OR DE "Online Social Networks" OR DE "Mobile Devices" OR DE "Cellular Phones" OR DE "Electronic Communication" OR DE "Blog" OR DE "Computer Mediated Communication" OR DE "Electronic Learning" OR DE "Social Media" OR DE "Video Display Units" OR DE "Computer Peripheral Devices" OR DE "Computers" OR DE "Analog Computers" OR DE "Digital Computers" OR DE "Microcomputers" OR DE "Audiovisual Communications Media" OR DE "Educational Television") OR TI((internet* OR computer* OR "web based" OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((internet* OR computer* OR "web based" OR OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB(internet* OR computer* OR "web based" OR webcam* OR twitter OR "social media" OR e-mail* OR textmessag* OR messag* OR sms OR mms OR phone* OR android* OR iphone* OR smartphone* OR cellphone* OR (mobile W1 (application* OR technolog*)) OR apps OR mulimedia OR "multi media") AND AB("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) | 71,392 |
Intervention: general terms | ||
35. | MM "Treatment" OR MM "Rehabilitation" OR MM "Rehabilitation Counseling" OR MM "Psychosocial Rehabilitation" OR MM "Criminal Rehabilitation" | 70,037 |
36. | TI((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention*) AND TI("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR KW((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention*)) AND KW("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism)) OR AB(((treatment* OR treating OR rehabilitat* OR intervention*) N3 ("antisocial" OR ((behavio* OR conduct) W2 (disorder* OR problem*)) OR devian* OR delinquen* OR "crime" OR criminal* OR offen* OR "gang" OR "gangs" OR recidivism))) | 21,430 |
37. | 35 OR 36 | 87,366 |
Combined sets | ||
38. | 18 AND 23 | 12,329 |
39. | 18 AND 27 | 5,981 |
40. | 18 AND 30 | 190 |
41. | 18 AND 33 | 1,243 |
42. | 18 AND 34 | 1,257 |
43. | 18 AND 37 | 9,285 |
Study types: observational studies and trials | ||
44. | DE "Random Sampling" OR DE "Experimental Design" OR DE "Between Groups Design" OR DE "Clinical Trials" OR DE "Cohort Analysis" OR DE "Followup Studies" OR DE "Longitudinal Studies" OR DE "Repeated Measures" OR DE "Posttesting" OR DE "Pretesting" OR DE "Quasi Experimental Methods" OR DE "Program Evaluation" OR ZC "meta analysis" OR DE "Meta Analysis" OR ZC "longitudinal study" OR ZC "prospective study" OR ZC "retrospective study" | 245,051 |
45. | TI (randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "laboratory setting*" OR experiment *OR "matched sample" OR "matched control*" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR survey* OR ("real-world" N2 setting*)) OR KW(randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "matched control*" OR "laboratory setting*" OR experiment* OR "matched sample" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR survey* OR ("real-world" N2 setting*)) OR AB (randomiz* OR randomis* OR randomly OR trial* OR (controlled W2 stud*) OR (random W2 sample) OR "laboratory setting*" OR experiment* OR "matched sample" OR metaanaly* OR (meta w1 analy*) OR longitudinal* OR cohort* OR (case w1 control*) OR (observation* w1 stud*) OR prospectiv* OR retrospectiv* OR (follow w1 up) OR prepost* OR (pre w1 post*) OR (pre w1 test*) OR pretest* OR (post w1 test*) OR posttest* OR (program* w1 evalut*) OR "repeated-measures experiment" OR survey* OR ("real-world" N2 setting*)) | 1,184,141 |
46. | 44 OR 45 | 1,246,801 |
Limits | ||
47. | Limiters – Peer Reviewed; Language: Danish, English, Norwegian, Swedish | |
Combined sets | ||
48. | 38 AND 46 AND 47 | 2,947 |
49. | 39 AND 46 AND 47 | 2,157 |
50. | 40 AND 46 AND 47 | 65 |
51. | 41 AND 46 AND 47 | 261 |
52. | 42 AND 46 AND 47 | 403 |
53. | 43 AND 46 AND 47 | 2,183 |
54. | 48 OR 49 OR 50 OR 51 OR 52 OR 53 | 5,596 |
Scopus via Elsevier August 16, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords ALL = All fields PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n). W/n = "within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order. * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Search terms | Items found | |
Population: Juvenile delinquency | ||
1. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/2 delinquen*) OR (youth* W/2 delinquen*) OR (young* W/2 delinquen*) OR (teen* W/2 delinquen*) OR (adolescen* W/2 delinquen*) OR (child* PRE/2 delinquen*)) | 14,792 |
2. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/2 crim*) OR (youth* W/2 crim*) OR (young* W/2 crim*) OR (teen* W/3 crim*) OR (adolescen* W/2 crim*) OR (child* PRE/2 crim*)) | 3,932 |
3. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* PRE/1 offen*) OR (youth* PRE/1 offen*) OR (young* PRE/1 offen*) OR (teen* PRE/1 offen*) OR (adolescen* PRE/1 offen*) OR (child* PRE/1 offen*)) | 6,822 |
4. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/3 recidivis*) OR (youth* W/3 recidivis*) OR (young* W/3 recidivis*) OR (teen* W/3 recidivis*) OR (adolescen* W/3 recidivis*) OR (juvenile* W/3 reoffen*) OR (youth* W/3 reoffen*) OR (young* W/3 reoffen*) OR (teen* W/3 reoffen*)) | 740 |
5. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/2 devian*) OR (youth* W/2 devian*) OR (young* W/2 devian*) OR (teen* W/2 devian*) OR (adolescen* W/2 devian*)) | 707 |
6. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/2 gangs) OR (youth* W/2 gangs) OR (young* W/2 gangs) OR (teen* W/2 gangs) OR (adolescen* W/2 gangs) OR (child* W/2 gangs)) | 961 |
7. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 OR 5 OR 6 | 23,739 |
Population: Violent youth | ||
8. | TITLE-ABS-KEY((juvenile* W/2 violen*) OR (youth* W/2 violen*) OR (young* W/2 violen*) OR (adolescen* W/2 violen*) OR (violen* PRE/2 child*)) | 9,559 |
Population: Antisocial behavior | ||
9. | TITLE-ABS-KEY((antisocial* W/2 (juvenile* OR youth* OR young* OR teen* OR adolescen*)) OR ((juvenile* OR youth* OR young* OR teen* OR adolescen*) W/2 conduct*)) | 8,855 |
Combined sets | ||
10. | 7 OR 8 OR 9 | 31,496 |
Intervention: Psychosocial/Psychological/Therapy/ | ||
11. | (TITLE-ABS-KEY((family PRE/3 therap*) OR (family PRE/3 psychotherap*) OR (family W/2 counsel*) OR (family W/2 rehab*) OR (family W/2 intervention*) OR (family W/2 train*) OR (systemic PRE/2 therap*)) OR TITLE-ABS-KEY((psych* PRE/2 rehab*) OR (psych* PRE/2 train*) OR (psych* PRE/2 treatment*) OR (cognitive PRE/2 rehab*) OR (cognitive PRE/2 intervention*) OR (cognitive PRE/2 train*) OR (cognitive PRE/2 treatment*)) OR TITLE-ABS-KEY((cognitive PRE/2 therap*) OR (behavior* PRE/2 rehab*) OR (behavior* W/2 intervention*) OR (behavior* PRE/2 train*) OR (behavior* PRE/2 treatment*) OR (behavior* PRE/2 therap*)) OR TITLE-ABS-KEY((brief PRE/2 rehab*) OR (brief PRE/2 intervention*) OR (brief PRE/2 train*) OR (brief PRE/2 treatment*) OR (brief PRE/2 therap*) OR (brief PRE/2 psychotherap*) OR (group* PRE/2 therap*)) OR TITLE-ABS-KEY("Dialectical Behavior Therapy" OR "Acceptance and Commitment Therapy" OR "twelve step" OR "Aggression Replacement Therapy" OR "Community Reinforcement Training" OR (motivational PRE/3 interview*))) | 309,330 |
Intervention: Program, education, social skills, home visits, interprofessional teams | ||
12. | (TITLE-ABS-KEY((family* W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*))) OR TITLE-ABS-KEY((parent* W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*))) OR TITLE-ABS-KEY((group* W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*))) OR TITLE-ABS-KEY((community* W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*))) OR TITLE-ABS-KEY((peer* W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*))) OR TITLE-ABS-KEY((skills W/2 (program* OR train* OR tutor* OR intervention* OR educat*)))) | 294,099 |
13. | TITLE-ABS-KEY("case management" OR counsel* OR mediation OR mentor* OR "social support" OR "support groups” OR "health education" OR "health promotion" OR "vocational rehabilitation" OR "vocational counseling" OR "job placement" OR "program evaluation") | 755,090 |
14. | TITLE-ABS-KEY("scared straight" OR deterrence OR "Eye Movement Desensitisation" OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "restorative programs" OR restitution* OR surveillance OR "service broker*" OR "boot camp*") | 359,916 |
15. | TITLE-ABS-KEY(((home OR house) W/2 (visit* OR call*)) AND ((social PRE/2 work*) OR counsel* OR "social casework" OR "child welfare" OR "child guidance" OR (social PRE/2 service*) OR counsel* OR psychia*)) | 2,479 |
16. | TITLE-ABS-KEY((collaborat* OR (employee W/2 interact*) OR (group PRE/2 performan*) OR "interpersonal communication" OR "Interpersonal Compatibility" OR "Interpersonal Influences" OR (professional W/2 network*) OR interdisciplin* OR (integrated W/2 service*)) AND ((social PRE/2 work*) OR counsel* OR "social casework" OR "child welfare" OR "child guidance" OR (social PRE/2 service*) OR counsel* OR psychia*)) | 37,352 |
Limits | ||
17. | (LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ar" ) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE "re" ) ) AND ( LIMIT TO ( SUBJAREA , "PSYC" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "SOCI" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "NURS" ) ) AND ( LIMIT-TO ( LANGUAGE , "English" ) OR LIMIT-TO ( LANGUAGE , "Danish" ) ) AND ( LIMIT-TO ( SRCTYPE , "j" | |
Combined sets | ||
18. | 10 AND 11 AND 17 | 1,636 |
19. | 10 AND 12 AND 17 | 1,607 |
20. | 10 AND 13 AND 17 | 2,352 |
21. | 10 AND 14 AND 17 | 376 |
22. | 20 AND 15 AND 17 | 11 |
23. | 20 AND 16 AND 17 | 156 |
Kompletterande sökstrategier namngivna program
MEDLINE via OvidSP May 22, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles: specific methods
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. .ab. =Abstract; .ab,ti. = Abstract or title; .af.= All fields; Exp= Term from the Medline controlled vocabulary, including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .sh.= Term from the Medline controlled vocabulary; .ti. = Title / = Term from the Medline controlled vocabulary, but does not include terms found below this term in the MeSH hierarchy * = Focus (if found in front of a MeSH-term) * or $= Truncation (if found at the end of a free text term) .mp=text, heading word, subject area node, title |
||
Search terms | Items found | |
Specific methods | ||
1. | ("aggression replacement training" OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "community reinforcement training" OR "group violence intervention" OR "multidimensional family therapy" OR "scared straight" OR "Victim-offender mediation" OR "youth at risk program").ab,kw,ti. | 113 |
2. | ("acceptance and commitment therapy" OR MST OR repulse).ab,kw,ti. | 5,633 |
Specific methods Swedish | ||
3. | (bekymringssamtal OR "dialektisk beteendeterapi" OR familjebehandling OR familjeterapeut OR "funktionell familjeterapi" OR "intensiv hemmabaserad familjebehandling" OR" kognitiv beteendeterapi" OR kontaktfamilj OR kontaktperson OR medling OR mentorskap OR "motiverande intervju" OR "motiverande samtal" OR "multisystemisk terapi" OR "psykodynamisk terapi" OR "sociala insatsgrupper" OR "sluta skjut" OR "stödsamtal föräldrar" OR "stodsamtal ungdomar" OR "stödsamtal ungdomar" OR "sarskild kvalificerad kontaktperson" OR "särskild kvalificerad kontaktperson" OR "kvalificerad kontaktperson" OR "vagledande samtal" OR "vägledande samtal").ab,kw,ti. | 1 |
Population: Juvenile delinquency | ||
4. | (violen* OR delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR crime OR crimes OR criminal* OR offender* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation OR (antisocial ADJ2 behavio*) OR (behavio* ADJ2 (disorder* OR problem*)) OR (devian* ADJ2 behavio*) OR (( juvenile OR youth) ADJ2 (gang OR gangs))).ab,kw,ti. | 144,115 |
5. | 2 AND 4 | 135 |
Combined sets | ||
6. | 1 AND llimit to (danish or english or norwegian or swedish) | 107 |
7. | 5 AND llimit to (danish or english or norwegian or swedish) | 132 |
8. | 3 AND llimit to (danish or english or norwegian or swedish) | 1 |
Scopus via Elsevier May 23, 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles: specific methods
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. TITLE-ABS-KEY = Title or abstract or keywords; ALL = All fields; PRE/n = "precedes by". The first term in the search must precede the second by a specified number of terms (n).; W/n = "within". The terms in the search must be within a specified number of terms (n) in any order * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase LIMIT-TO ( SRCTYPE , "j" = Limit to source type journal LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ar" = Limit to document type article LIMIT-TO ( DOCTYPE , "re" = Limit to document type review |
||
Search terms | Items found | |
Specific methods | ||
1. | TITLE-ABS-KEY("acceptance commitment therapy" OR "aggression replacement training" OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "community reinforcement training" OR "group violence intervention" OR "multidimensional family therapy" OR "scared straight") | 226 |
2. | TITLE-ABS-KEY("Victim-offender mediation" OR "youth at risk program") | 132 |
3. | 1 OR 2 | 358 |
Specific methods: Swedish | ||
4. | TITLE-ABS-KEY(bekymringssamtal OR "dialektisk beteendeterapi" OR familjebehandling OR familjeterapeut OR "funktionell familjeterapi" OR "intensiv hemmabaserad familjebehandling" OR" kognitiv beteendeterapi" OR kontaktfamilj OR kontaktperson OR medling OR mentorskap) | 28 |
5. | TITLE-ABS-KEY("motiverande intervju" OR "motiverande samtal" OR "multisystemisk terapi" OR "psykodynamisk terapi" OR "sociala insatsgrupper" OR "sluta skjut" OR "stödsamtal föräldrar" OR "stodsamtal ungdomar" OR "stödsamtal ungdomar" | 4 |
6. | TITLE-ABS-KEY("sarskild kvalificerad kontaktperson" OR "särskild kvalificerad kontaktperson" OR "kvalificerad kontaktperson" OR "vagledande samtal" OR "vägledande samtal") | 0 |
7. | 4 OR 5 OR 6 | 32 |
Specific methods | ||
8. | TITLE-ABS-KEY( (MST OR repulse) | 12,437 |
Population: Juvenile delinquency | ||
9. | TITLE-ABS-KEY(juvenile* OR youth* OR young* OR adolescen*) | 3,644,719 |
10. | TITLE-ABS-KEY((anti PRE/1 social*) OR antisocial* OR crime* OR criminal OR (conduct PRE/2 disorder*) OR delinquen* OR devian* OR gang OR gangs OR misconduct* OR offender* OR recidivis* OR reoffender* OR “re-offender” OR “re-offenders” OR violen*) | 478,597 |
11. | 9 AND 10 | 96,200 |
12. | 8 AND 11 | 163 |
Combined sets | ||
13. | 3 AND (LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ar" ) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE , "re" ) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ip" ) ) AND ( LIMIT-TO ( SUBJAREA , "SOCI" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "PSYC" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "MEDI" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "NURS" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "HEAL" ) ) AND ( LIMIT-TO ( LANGUAGE , "English" ) ) AND ( LIMIT-TO ( SRCTYPE , "j" ) ) | 247 |
14. | 7 | 32 |
15. | 12 AND ( LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ar" ) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE , "re" ) OR LIMIT-TO ( DOCTYPE , "ip" ) ) AND ( LIMIT-TO ( SUBJAREA , "SOCI" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "PSYC" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "MEDI" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "NURS" ) OR LIMIT-TO ( SUBJAREA , "HEAL" ) ) AND ( LIMIT-TO ( LANGUAGE , "English" ) ) AND ( LIMIT-TO ( SRCTYPE , "j" ) ) | 143 |
Simultaneous searching via Ebsco: Academic search Elite, CINAHL, ERIC, MEDLINE, Psychology and Behavioral Sciences Collection , PsycINFO, SocINDEX 16 May 2019
Title: Home and community based interventions among delinquent juveniles: specific methods
Search terms | Items found | |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. AB = Abstract; AU = Author; DE = Term from the thesaurus; MM = Major Concept; TI = Title; TX = All Text. Performs a keyword search of all the database's searchable fields; ZC = Methodology Index * = Truncation “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
||
Specific methods | ||
1. | TI("aggression replacement training" OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "community reinforcement training" OR "group violence intervention" OR "multidimensional family therapy" OR "scared straight" OR "Victim-offender mediation" OR "youth at risk program") OR AB("aggression replacement training" OR "Big Brothers Big Sisters of America" OR "community reinforcement training" OR "group violence intervention" OR "multidimensional family therapy" OR "scared straight" OR "Victim-offender mediation" OR "youth at risk program") | 1,429 |
2. | TI("acceptance and commitment therapy") OR AB("acceptance and commitment therapy") OR TI(MST OR repulse) OR AB((MST OR repulse) | 22,176 |
Specific methods: Swedish | ||
3. | bekymringssamtal OR "dialektisk beteendeterapi" OR familjebehandling OR familjeterapeut OR "funktionell familjeterapi" OR "intensiv hemmabaserad familjebehandling" OR" kognitiv beteendeterapi" OR kontaktfamilj OR kontaktperson OR medling OR mentorskap OR "motiverande intervju" OR "motiverande samtal" OR "multisystemisk terapi" OR "psykodynamisk terapi" OR "sociala insatsgrupper" OR "sluta skjut" OR "stodsamtal foraldrar" OR "stodsamtal ungdomar" OR "sarskild kvalificerad kontaktperson" OR "stödsamtal föräldrar" OR "stödsamtal ungdomar" OR "särskild kvalificerad kontaktperson" OR "kvalificerad kontaktperson" OR "vagledande samtal" OR "vägledande samtal" | 10 |
Population: Juvenile delinquency | ||
4. | TI(violen* OR delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR crime OR crimes OR criminal* OR offender* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation OR (antisocial W2 behavio*) OR (behavio* W2 (disorder* OR problem*)) OR (devian* W2 behavio*) OR (( juvenile OR youth) W2 (gang OR gangs)) OR AB(violen* OR delinquen* OR predelinquen* OR perpetrator* OR crime OR crimes OR criminal* OR offender* OR reoffen* OR "re-offen*" OR convict* OR ex-convict* OR adjudicated OR devian* OR probation OR (antisocial W2 behavio*) OR (behavio* W2 (disorder* OR problem*)) OR (devian* W2 behavio*) OR ((juvenile OR youth) W2 (gang OR gangs)) | 1,468,938 |
Combined sets | ||
5. | 2 AND 4 | 1,228 |
Limits | ||
6. | Limiters – Scholarly (Peer Reviewed) Journals | |
Combined sets | ||
7. | 1 AND 6 | 803 |
8. | 3 | 10 |
9. | 5 AND 6 | 812 |
Specific methods Swedish sources May 27, 2019
Title: Interventions in juvenile delinquency: specific methods
Search terms | Items found | |
The search result, usually found at the end of the documentation, forms the list of abstracts. 1 DIVA Swedish research publications and student theses http://www.diva-portal.org/smash/search.jsf?dswid=4897 2 SwePub research publications at Swedish universities http://swepub.kb.se/. http://swepub.kb.se/help.jsp 3 LIBRIS Swedish national catalogue https://libris.kb.se/ |
||
DIVA (research)1/SwePub2/DIVA (student) | ||
1. | acceptance commitment therapy OR "acceptance and commitment therapy" | 123/131/29 |
2. | aggression replacement training | 15/10/17 |
3. | bekymringssamtal | 0/0/1 |
4. | "Big Brothers Big Sisters of America" | 0/0/0 |
5. | "boot camps" | 0/0/0 |
6. | "case management" AND (unga OR ungdom* OR tonår* OR adolescen* OR child* OR juvenile OR youth OR young) | 175/61/ |
7. | community reinforcement training | 3/4/3 |
8. | dialektisk beteendeterapi OR dialectical behavior therapy | 2/4/27 |
9. | eye movement desensitisation and reprocessing | 2/6/1 |
10. | "family counseling" OR "family counselling" | 7/15/8 |
11. | funktionell familjeterapi | 1/3/3 |
12. | intensiv hemmabaserad familjebehandling | 0/0/0 |
13. | kontaktperson OR kontaktfamilj (includes särskild kvalificerad kontaktperson) | 59/57/116 |
14. | medling AND (unga OR ungdom* OR tonår*) | 39/5/129 |
15. | "motiverande samtal" AND (unga OR ungdom* OR tonår*) | 28/43/28 |
16. | "motivational interviewing" AND (adolescen* OR child* OR juvenile* OR youth* OR young*)) | |
17. | multidimensional family therapy | |
18. | multisystemisk OR ((mst OR multisystemic) AND (adolescen* OR child* OR juvenile* OR youth* OR young*)) | 17/17/6 |
19. | repulse | 1/3/2 |
20. | scared straight | 0/0/0 |
21. | sociala insatsgrupper | 3/5/4 |
22. | "sluta skjut" OR "group violence intervention" | 0/0/0 |
23. | stödsamtal OR hjelpsamtaler | 18/7/44 |
24. | "victim-offender mediation" | |
25. | vägledande samtal | 3/5/19 |
26. | "youth at risk program" | 0/0/0 |
Libris3 | ||
27. | ("acceptance and commitment therapy" OR "acceptance commitment therapy") AND (unga OR ungdom* OR tonår* OR adolescen* OR child* OR juvenile* OR yout*h OR young*) | 25 |
28. | "aggression replacement training" | 29 |
29. | bekymringssamtal | 0 |
30. | “Big Brothers Big Sisters of America” | 0 |
31. | "boot camps" | 11 |
32. | "case management" | 71 |
33. | "community reinforcement training" | 0 |
34. | tit:“dialektisk beteendeterapi” | 15 |
35. | "dialectical behavior therapy" mat:(avhandling konferens artikelannat skriftserie tidskrift) | 1 |
36. | "eye movement desensitisation and reprocessing" | 1 |
37. | "family counseling" OR "family counselling" mat:(avhandling konferens artikelannat skriftserie) | 139 |
38. | "funktionell familjeterapi " | 5 |
39. | "intensiv hemmabaserad familjebehandling" | 0 |
40. | kontaktperson OR kontaktfamilj) AND (unga OR ungdom* OR tonår*) | 61 |
41. | medling AND (unga OR ungdom* OR tonår*) | 25 |
42. | "motiverande samtal" AND (unga OR ungdom* OR tonår*) | 20 |
43. | "motivational interviewing" AND (adolescen* OR child* OR juvenile OR youth OR young)) | |
44. | multisystemisk | 11 |
45. | tit:repulse = 24 non relevant | |
46. | "scared straight" | 1 |
47. | "sociala insatsgrupper" | 21 |
48. | "sluta skjut" OR "group violence intervention" | 0 |
49. | stödsamtal OR hjelpsamtaler | 24 |
50. | XXX | XX |