Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Karies – oklart mervärde av arginin i tandkräm och etiska problem i studierna

Flera studier av tandhälsan hos barn gör jämförelser mellan tandkräm med arginin och tandkräm utan fluor. Detta bryter mot en grundläggande forskningsetisk princip. Dessutom har tillverkaren kunnat påverka resultaten.

När man började tillsätta fluor i tandkräm minskade förekomsten av karies bland barn och unga vuxna dramatiskt.

Nu marknadsförs tandkräm och andra tandvårdsprodukter med tillsats av aminosyran arginin som ännu en metod mot karies. Men SBU:s granskning av forskningen på området visar att effekten fortfarande är oviss, samtidigt som fluortandkräm med arginin är cirka 40 procent dyrare.

Håller inte

SBU:s experter konstaterar att studierna inte håller tillräcklig kvalitet, och bland annat gör urvalet av försöksdeltagare att det är svårt att överföra resultaten till svenska förhållanden. Undersökningarna har också genomförts med alltför stort inflytande av tillverkaren, vars representanter aktivt har deltagit i varje steg av processen.

Etiskt problem

Dessutom finns det ett forskningsetiskt problem med upplägget. I flera undersökningar har kontrollgruppen av barn fått tandkräm utan fluor. Barnen har då fått behandling som är sämre än den väldokumenterade standarden, någon som bryter mot grundläggande forskningsetik.

SBU:s utvärdering från 2002 konstaterade att det finns ett starkt vetenskapligt stöd för att daglig tandborstning med fluortandkräm är den mest kostnadseffektiva metoden för att förebygga karies.

Fluortandkräm med arginin lanserades först mot känsliga tandhalsar men sägs i reklamen också förebygga karies. När arginin bryts ned bildas basiska ammoniakliknande ämnen, som höjer pHvärdet i munhålan. Tanken är att på det sättet motverka tillväxt av syratåliga bakterier och därmed skydda mot karies.

Arginin är en aminosyra som finns naturligt i olika livsmedel och i saliven. [RL]

Ur SBU:s slutsatser

  • Vi vet inte om arginin har en kariesförebyggande effekt. Det behövs studier av högre kvalitet och studier som är mindre beroende av ekonomiska intressen.
  • Tandkräm med arginin kostar ungefär 40 procent mer än fluortandkräm. Den extra kostnaden skulle behöva ställas mot en eventuell extra effekt. Eftersom förebyggande tandvård till största delen är egenvård så är det upp till var och en att bedöma vad man som individ är villig att betala.
  • I flera av de inkluderade studierna ingick en kontrollgrupp av barn som fick behandling med tandkräm utan fluor. Detta bryter mot grundläggande forskningsetiska principer.

Om rapporten

Arginin för att förebygga karies (2015).
Projektledare SBU: Pernilla Östlund, ostlund@sbu.se.
Projektet har genomförts i ett samarbete mellan SBU och HTA-O, en nystartad enhet vid Malmö Högskola för utvärderingar inom odontologi.

Hela rapporten med fullständig sammanfattning finns på www.sbu.se/201405