Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Nytt stöd för patienter att använda evidens

En ny webbtjänst och bok ger stöd för en mer vetenskaplig syn på hälsoråd.

Allt fler söker information på nätet om sjukdom och behandling. Hälsoråd och behandlingsrekommendationer sprids i olika medier. Fakta blandas med reklam, löften och larm, och det framgår sällan vad som är vad.

Ett brittiskt initiativ kallat Testing treatments ger patienter, närstående och en intresserad allmänhet bättre möjlighet att skilja agnarna från vetet. Materialet har nyligen kommit i en svensk utgåva, både som bok och en kostnadsfri nätupplaga på http://se.testingtreatments.org

Den svenska versionen, som har översatts och bearbetats av SBU, har titeln Bättre behandling – vilka vetenskapliga bevis behövs i vården? Den tar upp frågor som:

  • Hur kan forskning visa om en viss behandlingsmetod är bättre än en annan?
  • Vilka vetenskapliga bevis behövs – och vilka forskningsresultat kan man lita på?
  • Varför räcker det sällan med en enda vetenskaplig studie?

Bakom den engelskspråkiga förlagan står tre läkare och en patientföreträdare: Iain Chalmers som grundade Cochrane Collaboration, Imogen Evans, Paul Glasziou och Hazel Thornton. Materialet har nu översatts till tio andra språk.

Författarna diskuterar vilka typer av belägg man borde söka efter och hur lekmän kan bli bättre på att avgöra om en studie är rättvisande eller missvisande. De förespråkar också att patienter, närstående och allmänhet engagerar sig för att få viktiga frågor besvarade med välgjorda studier.

Boken finns för gratis nerladdning som pdf på www.sbu.se och i nätversion på http://se.testingtreatments.org men kan också köpas som tryckt bok.