Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

Positiv utveckling efter HPV-vaccinprogram

Könsvårtor och infektioner med humant papillomvirus (HPV) har minskat i flera höginkomstländer som infört vaccinationsprogram. I en studie har även höggradiga gynekologiska cellförändringar minskat i övre tonåren. Om Sverige på sikt får en likartad utveckling kan screeningprogrammet för livmoderhalscancer behöva ses över, skriver SBU i en kommentar.

Sedan vaccinationsprogram har införts i en rad höginkomstländer har HPV-infektioner och kondylom minskat, enligt flera studier. Enligt en av undersökningarna har även höggradiga cellförändringar i livmoderhalsen minskat hos unga kvinnor under 20 års ålder. Det visar en systematisk litteraturöversikt av före-efter-studier som SBU har granskat och kommenterat. Översikten, som publicerades i tidskriften Lancet Infectious Diseases, bygger på 19 studier av sammanlagt 16600 vaccinerade kvinnor.

I vissa länder var förekomsten av hpv 16 och 18-infektioner och könsvårtor upp till 60 procent lägre efter programmen, och höggradiga gynekologiska cellförändringar hos kvinnor under tjugo års ålder 30 procent lägre. Även hpv 31, 33 och 45 minskade vilket kan tyda på så kallad korsimmunitet efter vaccination. Dessutom minskade genitala vårtor även hos pojkar, äldre kvinnor och män, en möjlig indirekt vaccineffekt, så kallad flockimmunitet.

Däremot ger översikten inget besked om kopplingen mellan effektstorlek och täckningsgrad av vaccinationerna respektive vaccinationsålder, eftersom översikten inte var utformad för att analysera detta. 

Även i Sverige förväntas kondylom och allvarliga cellförändringar minska efter hand.

Författarna till översikten skriver att det behövs fortsatt övervakning för att försäkra sig om att vaccinets verkningsgrad inte avtar och att det inte blir en ökning av andra HPV-typer som kan orsaka cancer och som inte ingår i vaccinet.

Om kommentaren

Förekomst av infektioner, kondylom och cellförändringar i befolkningen efter HPV-vaccinationsprogram.
Sakkunniga: Pär Sparén, prof i medicinsk epidemiologi, Karolinska Institutet, Stockholm, och Ingrid Uhnoo, adj prof i infektionssjukdomar, Folkhälsomyndigheten, Stockholm.
Kontaktperson på SBU: mikael.nilsson@sbu.se
Fullständig kommentar finns på http://www.sbu.se/2016_02

Den systematiska översikt som kommenteras är: Drolet M, et al. Population-level impact and herd effects following human papillomavirus vaccination programmes: a systematic review and meta-analysis. Lancet Infect Dis 2015;15:565–80.