Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU samlar kunskap om insatser för utsatta barn
Flera aktuella SBU-projekt samlar vetenskapligt underlag om insatser för att hjälpa barn som utsätts för risker tidigt i livet.
Nyligen publicerades SBU:s systematiska litteraturöversikt om vårdens möjligheter att träffsäkert identifiera skakvåld hos barn som är under ett år med hjälp av en kombination av symtom och fynd (se artikeln på sidan 6). En annan aktuell utvärdering gäller tillstånd som kan ha koppling till mammans alkoholkonsumtion under graviditeten och insatser för barnen.
Bland pågående SBU-projekt finns dels en granskning av insatser för barn och unga som har placerats i familjehem, dels en utvärdering av stöd till ensamkommande barn. Det finns också en utvärdering av öppenvårdsinsatser till föräldrar och familjer där man vet eller misstänker att barn utsätts för någon form av våld, vanvård eller försummelse.
Den som samordnar det senare projektet på SBU är Lina Leander, som har bakgrund som forskare i psykologi på området barns vittnesmål efter övergrepp. En projektgrupp med ledande svenska experter samlar, gallrar, granskar och sammanställer den vetenskapliga litteraturen om vad öppenvården, till exempel socialtjänsten, barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och barnavårdscentralerna kan göra för våldsutsatta barn och deras föräldrar.
– Det här är kunskap som till exempel socialtjänsten verkligen efterfrågar, säger Lina Leander. Många menar att insatserna ofta går förbi just de familjer som lever i den allra svåraste miljön.
– Man brukar säga att statistik inte blöder. Men här gör den det, och det handlar om vanliga problem.
Forskning om barnmisshandel i de nordiska länderna tyder på att 3–9 procent av barnen själva utsätts för allvarlig fysisk misshandel hemma och att 7–12 procent har bevittnat våld i hemmet, berättar Lina Leander.
– Det kan finnas anledning att misstänka att försummelse och vanvård är ännu vanligare, men här saknas tillförlitlig forskning, tillägger hon.
Varje barn har enligt barnkonventionen rätt att skyddas mot fysiskt och psykiskt våld, övergrepp, vanvård och utnyttjande av förälder eller annan person som utsätter barnet. Det finns ett samband mellan att utsättas för våld eller bevittna våld i hemmet och negativa konsekvenser, till exempel psykisk ohälsa.
– Så finns det några öppenvårdsinsatser med dokumenterad effekt är det självklart intressant, säger Lina Leander.
SBU-projektet kommer inte bara att sammanställa kunskap om insatsernas effekter, utan också om hur föräldrar och barn upplever dessa. Även etiska och barnrättsliga aspekter kommer att belysas.
Publicering av rapporten är planerad till januari 2018