Sociala tjänstehundar i särskilda boenden för äldre
Vilken sammanställd forskning finns om effekter och upplevelser av sociala tjänstehundar i särskilda boenden för äldre?
SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Sociala tjänstehundar är utbildade hundar som arbetar tillsammans med sina förare för att ge människor i behov av extra stöd en ökad livskvalitet. I Sverige används sociala tjänstehundar till exempel i vård och omsorgsarbete i särskilda boenden för äldre.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilken sammanställd forskning finns om effekter och upplevelser av sociala tjänstehundar i särskilda boenden för äldre?
Frågeställare: Projektgruppen för Metodguiden för socialt arbete, Socialstyrelsen
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat fyra systematiska översikter i svaret. Författarna till översikterna drog slutsatsen att det för de flesta utfallsmått, som livskvalitet och funktion i vardagsaktiviteter, inte gick att säkerställa någon effekt av hundassisterade interventioner för äldre i särskilt boende. De studier som var inkluderade i översikterna var små, hade metodologiska brister och skiljde sig åt vad gäller jämförda interventioner och jämförelser, vilket gör att det finns stora osäkerheter i resultaten. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Upplysningstjänsten har även identifierat fyra relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret.
Citera detta Upplysningstjänstsvar:
SBU. Sociala tjänstehundar i särskilda boenden för äldre. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202332