Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Stöd till barn och unga i familjer med psykisk ohälsa eller missbruk

Ett antal studier har undersökt effekter och upplevelser hos barn och unga i stödgrupper.

Lästid: ca 1 min Publicerad: Publikationstyp:

Vetenskap & Praxis

SBU:s tidning refererar och sprider resultaten från SBU-rapporterna, berättar om pågående projekt vid myndigheten, informerar om utvärderings­projekt vid syster­organisationer samt väcker intresse för vetenskaplig utvärdering och kritisk granskning av sjukvårdens och socialtjänstens metoder och insatser.

Publicerad:

I familjer där en vuxen har psykisk ohälsa eller substansmissbruk påverkas alla. Barn och unga i sådana familjer kan erbjudas att delta i stödgrupper med andra i liknande situation som de kan dela tankar, känslor och erfarenheter med. Syftet är också att deltagarna ska få kunskap om tillståndet och om hur familjen påverkas.

SBU har identifierat en systematisk översikt av 13 studier, varav åtta gäller effekten av stödgrupper i familjer med substansmissbruk. Därutöver fann SBU tre kontrollerade studier av stödgrupper för barn och unga med föräldrar med psykisk ohälsa eller substansmissbruk samt sju kvalitativa studier av barns och ungas upplevelser av stödgrupper.

Översiktsförfattarna anser att de stödgrupper som undersökts preliminärt verkar ha en positiv effekt på vissa utfall, och författarna till de kontrollerade studierna drar liknande slutsatser.

SBU har inte tagit ställning i sakfrågan eftersom myndigheten inte har bedömt resultatens tillförlitlighet eller vägt samman dem. [RL]

Stödgrupper till barn och unga som lever i familjer med psykisk ohälsa eller substansmissbruk.
Svar från SBU:s upplysningstjänst till tjänsteman i Region Örebro län, februari 2019.

Sidan publicerad