Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Indelning i undergrupper gav missvisande resultat
Resultat från undergrupper av försökspersoner kan leda vilse – men sådana analyser kan heller inte undvikas helt.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Teoretiker och praktiker inom medicinen har ofta skilda åsikter. Ett exempel är huruvida det är lämpligt att undersöka om behandlingsresultat skiljer sig mellan olika subgrupper av försökspersoner i en studie. Medan statistiker har påpekat att resultaten kan bli vilseledande, har kliniker betonat värdet av att undersöka hur resultaten varierar mellan exempelvis olika åldersgrupper.
En aktuell artikel i tidskriften The Lancet ger båda lägren rätt. Författaren Peter Rothwell betonar att sådana analyser måste användas sparsamt. Samtidigt är de värdefulla när man förväntar sig viktiga skillnader mellan undergrupperna, när analysen gäller praktiska frågor om indikationer eller om nyttan av behandlingen är särskilt ifrågasatt för någon grupp. Rothwell föreslår regler för planering, genomförande och rapportering av subgruppsanalyser. Exemplen i rutan här nedan illustrerar att resultaten måste tolkas försiktigt.
FELAKTIGA SLUTSATSER EXEMPEL PÅ MISSVISANDE FYND
|