Sexuellt våld kan innebära olika former av sexuellt påtvingade handlingar. Det kan vara allt från oönskade kommentarer och närmanden till våldtäkt, oavsett relation mellan offer och förövare. Det kan handla om förnedring och trakasserier som exempelvis att tvinga den utsatta att se på pornografi, samlag utan samtycke, tvinga någon att utföra olika typer av sexuella handlingar och användning av ett sexuellt kränkande språk.
Sexuellt våld kan ge upphov till hälsomässiga konsekvenser på både kort och lång sikt. En stor andel av personer som utsatts för sexuellt våld kan utveckla psykiskt trauma. Livskvaliteten kan påverkas negativt och skada personens möjligheter till att leva ett tryggt, rikt och självständigt liv. Det finns vårdprogram för det akuta omhändertagandet vid sexuellt våld. Hur uppföljningen och organisationen ser ut för vård vid ett senare skede såsom psykologisk behandling för att ta hand om dessa symtom är dock inte lika tydligt.
Psykologisk och psykosocial behandling innebär behandling i form av verbal och icke verbal kommunikation. Som psykologisk behandling definierades samtalsterapier som bygger på en psykologisk teori. Psykosocial behandling fokuserar mer på den sociala situationen och sammanhanget. Psykosocial behandling kan också innefatta information, rådgivning, hänvisning och kontakter med närstående.
I de tre rapporterna från SBU har något olika metodologiska vägval gjorts. SBU har fått detta uppdrag av regeringen (Kap 5 ur Skr. 2016/17:10) för att i samråd med Socialstyrelsen ta fram kunskapsunderlag som Socialstyrelsen behöver för att ta fram kunskapsstöd avseende vård för personer som utsatts för sexuellt våld, inklusive prostitution. Uppdraget omfattar patienter på alla vårdnivåer och såväl i ett akut som i ett senare skede.
De viktigaste resultaten från de 3 SBU-rapporterna:
- Otillräckligt vetenskapligt stöd för att dra slutsatser om effekter av psykosociala insatser/behandling och psykologisk behandling vid sexuellt våld för de tre sårbara grupperna
- Att inte behandla/inte ta om hand är inte en framkomlig väg för vården
- Om patienter inte erbjuds vård finns heller ingen rekryteringsbas till studier
- Att bli utsatt för sexuellt våld är ett allvarligt övergrepp som innebär kränkningar av personens integritet, självbestämmande och värdighet. Det kan medföra en betydande negativ påverkan på framtida livskvalitet och skada personens möjligheter till att leva ett tryggt, rikt och självständigt liv. Etiska värden som hälsa och välbefinnande, autonomi och integritet, men även professions- och forskningsetiska aspekter är viktiga att beakta.
Nedan finns länkar till de tre SBU-rapporterna:
Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som utsatts för sexuellt våld I den här rapporten utvärderar vi psykosociala och psykologiska behandlingsinsatser för barn 7 år och yngre som själva utsatts för sexuellt våld alternativt som exponerats för sexuellt våld när någon närstående utsatts.
Vård för personer som utsatts för sexuellt våld: psykologisk behandling av komplex PTSD
I den här rapporten utvärderar vi psykologisk behandling för vuxna personer med komplext posttraumatiskt syndrom, PTSD, som utsatts för sexuellt våld.
Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsatts för sexuellt våld
I den här rapporten utvärderar vi psykologiska eller psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Nedan finns länkar till andra vetenskapliga sammanställningar av forskning om psykosociala eller psykosociala behandlingar vid sexuellt våld
Psykosociala behandlingsinsatser vuxna personer i (O’Doherty et al., 2023)
Psykologisk behandling för barn och unga till och med 18 år (Caro et al., 2023)