Rapporter
Vård för personer som utsatts för sexuellt våld psykologisk behandling av komplex PTSD (2024)
SBU har utvärderat forskning om psykologisk behandling för personer med komplex posttraumatiskt syndrom, PTSD, som utsatts för sexuellt våld. Resultaten visar att det finns för få välgjorda studier för att kunna dra några slutsatser om effekten av psykologiska behandlingar för vuxna personer med komplex PTSD. Det finns dock risker med att låta bli att ta om hand och behandla. Att bli utsatt för sexuellt våld kan medföra en betydande negativ påverkan på framtida hälsa och skada personens möjligheter till att leva ett tryggt, rikt och självständigt liv. Detta innebär att etiska värden som hälsa och välbefinnande, autonomi och integritet, men även professions- och forskningsetiska aspekter är viktiga att beakta.
Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning som utsatts för sexuellt våld (2024)
SBU har utvärderat forskning om psykologiska eller psykosociala behandlingsinsatser för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Resultaten visar att det finns för få välgjorda studier för att kunna dra några slutsatser om effekten respektive upplevelser och erfarenheter av dessa insatser då endast en studie ingår. Det finns dock risker med att låta bli att ge stöd och adekvata insatser. Att bli utsatt för sexuellt våld kan medföra en betydande negativ påverkan på framtida livskvalitet, psykisk och fysisk ohälsa och skada personens möjligheter till att leva ett tryggt, rikt och självständigt liv. Detta innebär att etiska värden som hälsa och välbefinnande, autonomi och integritet, men även professions- och forskningsetiska aspekter är viktiga att beakta.
Preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor (2023)
Syfte med denna rapport var att kartlägga systematiska översikter som utvärderar preventiva insatser mot könsstympning och som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Kartläggningen är avgränsad till studier utförda i höginkomstländer eller övre medelinkomstländer. Sammanfattningsvis visar vår kartläggning att kunskapsläget utifrån vetenskapligt publicerad forskning är otillräckligt. Det behövs mer forskning för att kunna bedöma vilka preventiva insatser mot könsstympning av flickor och kvinnor som har effekt.