Rapporter
Dialektisk beteendeterapi (DBT) och Mentaliseringsbaserad terapi (MBT) (2024)
Rapporten innehåller granskning av effekter av dessa terapiformer hos personer med självskadebeteende med respektive utan diagnosen emotionellt instabilt personlighetssyndrom samt hos personer med bulimi eller hetsätningsstörning. Den undersöker också effekter av DBT och MBT som enbart innehåller gruppterapi, för samma patientgrupper.
Underlag till nationella riktlinjer för vård vid ätstörningar (2024)
SBU har samarbetat med Socialstyrelsen i framtagandet av kunskapsunderlag till de nationella riktlinjerna för vård vid ätstörningar. SBU har sammanlagt tagit fram 25 kunskapsunderlag om effekt av olika åtgärder, samt sex hälsoekonomiska underlag för olika åtgärder.
Psykologisk behandling av postpartumdepression (2022)
Det finns fungerande psykologisk och psykosocial behandling av depression efter förlossning, postpartumdepression, enligt en utvärdering från SBU. Rapporten ger stöd för både kognitiv beteendeterapi, KBT, interpersonell psykoterapi, IPT, och stödjande samtal som behandlingsalternativ vid postpartumdepression.
I filmen nedan berättar SBU:s projektledare om resultaten från tre rapporter:
- Psykologisk behandling av postpartumdepression,
- Antidepressiva läkemedel som behandling vid depression efter förlossningen, samt
- Vad är viktigt att mäta i forskning som undersöker behandling av depression under och efter graviditet
Förlossningsrädsla, depression och ångest under graviditet (2021)
De flesta gravida upplever en viss grad av oro, rädsla och ångest inför förlossningen. Men för mer än 10 procent är rädslan så intensiv att den betecknas som kliniskt relevant förlossningsrädsla. Hur finner man de gravida kvinnor som behöver hjälp, och hur bör behandlingen vid rädsla, depression och ångest se ut? SBU har gjort en systematisk översikt av forskningen på området.
I filmen nedan berättar vi om resultaten från rapporten.
Identifiering av traumatiska förlossningsupplevelser (2021)
Det behövs forskning på effekter och möjliga risker med ett strukturerat bedömningsförfarande för identifiering av traumatiska förlossningsupplevelser. Befintlig forskning tyder på att ett stort antal födande och partner upplever sin förlossning som traumatisk. Det är därmed viktigt att vid bedömningar inom den kliniska verksamheten vara öppen för förekomsten av sådana erfarenheter och planera sin verksamhet för att på bästa sätt hjälpa de individer som anses vara i
behov av extra uppföljning, bedömning, stöd eller behandling
Identifiering av kvinnor med möjliga depressions- och ångestsyndrom under graviditet (2021)
Detta är ett av de kunskapsunderlag som SBU tagit fram till Socialstyrelsens nationella kunskapsstöd för vårdkedjan under och efter graviditet. Syftet var att genom en systematisk översikt på publicerad forskning granska effekten av program som kan användas inom mödrahälsovården i syfte att identifiera möjliga depressions- och ångestsyndrom hos gravida kvinnor. Dessutom undersöktes den diagnostiska tillförlitligheten av olika screeninginstrument som kan vara en del av sådana program.