Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Påverkar manschettlängden risk för blodproppar hos intensivvårdspatienter vid användning av mekanisk venpump?
Hos intensivvårdspatienter finns det en risk för blodpropp i benen på grund av orörlighet. Detta kan leda till att en blodpropp flyttar sig till lungorna (lungemboli) vilket är en allvarlig komplikation. Den vanligaste metoden för att förebygga risk för blodproppar är blodförtunnande medel, men i vissa fall kan manschetter appliceras utanpå benen och ett yttre tryck tillföras manschetterna med så kallad venpump. Manschetter som appliceras utanpå benet kan vara av olika längder.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Liknande litteratur
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Till en mekanisk venpump kopplas manschetter. Finns det studier som undersöker om det räcker med manschetter som bara täcker underbenen i jämförelse med de som täcker både underben och lår för att motverka blodpropp hos intensivvårdspatienter?
Frågeställare: Fysioterapeut, Capio S:t Görans sjukhus
Sammanfattning SBU:s upplysningstjänst
Upplysningstjänsten identifierade inga studier som undersöker skillnaden i effekt mellan olika manschettlängder kopplade till venpump vid förebyggande av blodpropp hos intensivvårdspatienter.
Upplysningstjänsten identifierade dock två systematiska översikter som jämför manschettlängder kopplade till venpump för andra patientgrupper.
Litteratursökning
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Sally Saad, Rebecka Björnfors och Christel Hellberg vid SBU.