Motiverande samtal för tvångsvårdade ungdomar
Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten av motiverande samtal tvångsvårdade ungdomar?
SBU:s upplysningstjänst presenterar resultaten från en litteratursökning och granskning av systematiska översikter.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som används för att stärka förutsättningarna för beteendeförändring hos en individ. För ungdomar i institutionsvård kan motiverande samtal användas med syfte att minska skadligt bruk av alkohol och droger eller kriminalitet, men även att stärka motivationen att till exempel delta i skolundervisning.
Fråga till SBU:s upplysningstjänst
Vilken sammanställd forskning och vetenskapliga studier finns om effekten av motiverande samtal tvångsvårdade ungdomar?
Frågeställare: Statens institutionsstyrelse (SiS)
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning inte identifierat någon relevant systematisk översikt. Att systematiska översikter saknas ska dock inte tolkas som att insatsen saknar effekt, utan att sammanställd forskning behövs för att förbättra kunskapsläget.
Upplysningstjänsten har identifierat fyra relevanta artiklar från primärstudier. Studierna har undersökt effekten av motiverande samtal på substansbruk och kriminalitet för ungdomar i fängelse. Primärstudier granskas inte med avseende på risk för bias av Upplysningstjänsten så inga resultat eller slutsatser har redovisats i svaret.
Citera denna rapport:
SBU. Motiverande samtal för tvångsvårdade ungdomar [Internet]. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2023. SBU:s upplysningstjänst. [cited date]. Available from: https://www.sbu.se/ut202311