
Jontofores mot hyperhidros
Fråga och sammanfattning
Hyperhidros innebär överdriven svettning orsakad av överaktiva svettkörtlar främst i handflatorna, på fotsulorna eller i armhålorna. Hyperhidros kan ha en negativ inverkan på livskvalitet bland annat genom att dagliga aktiviteter begränsas. Jontofores är en icke-invasiv metod som består av ett vattenbad med en mycket svag elektrisk ström som huden exponeras för. Det finns även en variant av jontofores som i stället för vattenbad använder patientens egna svett, så kallad torr-jontofores.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om effekterna av jontofores mot hyperhidros?
Frågeställare: ST-läkare, vårdcentral
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias redovisat en systematisk översikt i svaret [1]. Författarna till översikten drog slutsatsen att det kan finnas en kortsiktig svettreduktion av jontofores med kranvatten jämfört med placebo vid behandling av hyperhidros i handflatorna. Resultaten är dock baserade på studier med hög risk för bias och tillförlitligheten till det vetenskapliga underlaget är enligt författarna till översikten mycket lågt.
Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden.
Upplysningstjänsten har även identifierat ytterligare en relevant systematisk översikt som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret.
Bakgrund
Hyperhidros karaktäriseras av överdriven svettning utan fysisk ansträngning. Hyperhidros är en klinisk diagnos där individens subjektiva uppfattning om besvären är viktiga och styr om man söker sjukvård [2]. Hyperhidros delas in i primär eller sekundär form, där primär hyperhidros är idiopatisk (utan bakomliggande orsak) och orsakas av överaktiva svettkörtlar främst i handflator, fotsulor eller armhålor (axiller) [3]. Sekundär hyperhidros kan orsakas av läkemedel, droger eller sjukdom. Hyperhidros har ofta stor inverkan på patienternas sociala liv och dagliga och arbetsrelaterade aktiviteter [4]. Primärvården remitterar i vissa fall till dermatologisk klinik för ställningstagande till injektionsbehandling med botulinumtoxin. Alternativt rekommenderas aluminiumklorid eller behandling med antikolinergika [5].
Jontofores är en icke-invasiv metod som kan ges som behandling både på klinik och i patientens hem. Den vanligaste typen av jontofores består av ett vattenbad som en svag elektrisk ström går genom. Patienten placerar sina händer eller fötter i vattenbadet. Torr jontofores använder sig av samma princip, men leder strömmen utan vattenbad, och använder istället hudens egen vätskebarriär. Verkningsmekanismen är inte helt klarlagd, men en hypotes är att jonerna i vattnet bildar en blockad som förhindrar svetten att tränga ut genom huden [6]. Jontofores inleds vanligtvis med behandlingar tre till fyra gånger per vecka i upp till 30 minuter per behandling. Därefter kan behandlingarna ske mindre frekvent [5].
Frågeställning och avgränsningar
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Patienter med primär hyperhidros i handflator, fotsulor eller armhålor
- Intervention: Jontofores
- Control: Annan behandling, ingen behandling
- Outcome: Intensitet i svettning, förbättring av livskvalitet eller kostnadseffektivitet.
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Medline och SCOPUS, samt i INAHTA2:s databas för HTA3-rapporter. Vi har även handsökt publikationer på webbsidor för regionala HTA-organisationer och myndigheter.
Upplysningstjänsten inkluderar artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt systematiska översikter och rapporter från myndigheter och HTA-organisationer, som är publicerade på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention (insats, behandling)/, comparison/control (jämförelseintervention (insats, behandling)) och outcome (utfallsmått).
2. International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA)
3. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens (och i SBU:s fall socialtjänstens) metoder (engelska: Health Technology Assessment)
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 4). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [7]. Om översikten inte uppfyllde kraven listade i de fyra första stegen bedömdes den ha hög risk för bias och granskades inte vidare. En systematisk översikt bedöms ha måttlig risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4, och låg om den uppfyller samtliga steg i SBU:s mall (Bilaga 4 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Primärstudier bedöms inte för risk för bias av SBU:s upplysningstjänst eftersom det ställer krav på sakkunskap inom forskningsområdet. Det är därför möjligt att flera av de relevanta primärstudier som inkluderats i svaret kan ha högre risk för bias än de studier som SBU inkluderar i andra rapporter.
Resultat från sökningen och bedömning av risk för bias
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 14 artiklar efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att tre översikter kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och den artikel som inte var relevant för frågan exkluderades. Exkluderade artikeln finns listad i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i två systematiska översikter som var relevanta för frågan och en av dessa bedömdes ha måttlig risk för bias [1]. Resultat och slutsatser från denna översikt redovisas nedan. Av de relevanta översikterna bedömdes en ha hög risk för bias [8]. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade en systematisk översikt med måttlig risk för bias i svaret (Tabell 1).
Den systematiska översikten av Wade och medförfattare undersökte den kliniska effekten av olika behandlingar mot primär hyperhidros inom specialistvården [1]. Artikeln är baserad på en HTA-rapport publicerad år 2017 [9]. Författarna inkluderade alla typer av interventioner som erbjuds inom specialistvården samt alla studietyper. Sammanlagt inkluderades tio studier som undersökte behandling med jontofores mot primär hyperhidros. Av dessa tio studier var åtta kontrollerade studier, varav fyra var randomiserade kontrollerade studier (RCT-studier). Studierna jämförde jontofores med placebo, ingen behandling, botulinumtoxin eller jontofores med tillägg av antikolinergika. Utfallsmåtten i de inkluderade studierna var bland annat gravimetri, där mängden svett före och efter behandling där svett vägts med ett filterpapper, samt jodtest för att identifiera förekomst av svett. Även patientrapporterad svettning och inverkan på dagliga aktiviteter samt patienttillfredsställelse och biverkningar redovisades.
Interventionerna som användes i dessa studier skiljde sig åt, såsom olika medier (kranvatten, kranvatten i kombination med aluminiumklorid eller antikolinergikabehandling eller torr jontofores utan vattenbad). Andra skillnader var styrkan på den elektriska ström som användes och antalet behandlingstillfällen. I en del studier behandlades samma patients hand med jontofores och den andra handen med jämförelsebehandling. Samtliga studier hade, enligt författarna till den systematiska översikten, hög eller oklar risk för bias.
Översiktsförfattarna utförde ingen metaanalys på grund av stor variation i primärstudiernas interventioner samt i använda utfallsmått.
I svaret redovisas endast resultat för de kontrollerade studierna som har jämfört jontofores med ingen eller annan behandling, totalt sex studier.
Kranvatten-jontofores jämförd med placebo
Två kontrollerade studier (n=11; n=18) med korta till medellånga uppföljningstider (en vecka samt tre månader) som jämförde kranvatten-jontofores med placebo mot hyperhidros i handflatan och fann en statistiskt signifikant minskning av svett med jontofores (mätt med gravimetri och jodtest) i den behandlade handen jämfört med den placebo-behandlade.
Torr jontofores jämförd med ingen behandling
Två studier (n=10; n=23) undersökte torr jontofores mot hyperhidros i handflator eller fotsulor jämfört med ingen behandling. Endast en av dessa två studier påvisade en statistisk signifikant minskning när det gäller mängden svett med jontofores (mätt med gravimetri).
Kranvatten-jontofores jämförd med botulinumtoxin
I två studier (n=86; n=60) jämfördes jontofores respektive jontofores i kombination med aluminiumkloridbehandling med injektioner av botulinumtoxin mot hyperhidros i handflatorna. Båda studierna fann en statistiskt och kliniskt signifikant skillnad i behandlingssvar (patientrapporterad upplevd svettning) mellan de två interventionerna, där botulinumtoxin hade en bättre effekt än jontofores uppmätt fyra veckor från baslinjen. I den ena studien gjordes även uppföljningar vid sex och tolv månader, då behandlingsnyttan inte längre visade sig vara statistiskt signifikant.
Wade och medförfattare konstaterar att samtliga resultat baseras på primärstudier med hög eller oklar risk för bias och därför bör tolkas med försiktighet. Författarna uppger att jontofores är en relativt billig behandlingsmetod, men för att göra en tillförlitlig kostnadseffektivitetsanalys behövs större jämförande studier mellan jontofores och injektioner med botulinumtoxin.
Resultaten har inte analyserats utifrån svenska förhållanden. SBU har inte gjort någon egen syntes eller evidensgradering av resultaten. Det är möjligt att översiktsförfattarnas bedömning av de ingående primärstudierna och evidensgradering av resultaten kan avvika från de bedömningar som SBU skulle göra vid framtagandet av en systematisk översikt.
BTX = Botulinum toxin A; RCT = Randomized controlled trial | ||
Included studies | Population, Intervention, Control | Outcome and Results |
---|---|---|
Wade et al, 2018 [1] Interventional management of hyperhidrosis in secondary care: a systematic review |
||
Ten studies (four RCTs, five non-RCTs, one case series) of iontophoresis included with a narrative synthesis. Setting: Australia: 1 study USA: 1 study South Korea: 2 studies Turkey: 2 studies Japan: 1 study India: 1 study Poland: 1 study Denmark: 1 study |
Population: Patients with palmar or palmo-plantar hyperhidrosis Intervention: Iontophoresis with variations in the medium used (tap water, with aluminium chloride or an anticholinergic added, or a ‘dry type’ device), the electric current used, and the frequency of iontophoresis sessions. Control (intervention)/Comparison: Placebo, no treatment, treatment with botulinum toxin |
Tap water iontophoresis vs. sham treatment, gravimetry/ iodine starch assessment (2 studies): Statistically significant difference in sweat reduction between treated and untreated hand. Dry type iontophoresis vs. no treatment, gravimetry assessment (2 studies): Statistically significant difference in sweat reduction between treated and untreated hand (1 study). No significant difference between treated and untreated hand performed at home (1 study). Tap water iontophoresis vs. Botulinum toxin injections, patient reported sweating assessment (2 studies): Statistically significant difference in sweat reduction in hands in favour of botulinum toxin injections. |
Authors' conclusion: “Overall, there is very low-quality but consistent evidencesuggesting a short-term beneficial effect of tap-water iontophoresisin the treatment of palmar hyperhidrosis. […] There is very low-quality evidence suggesting that BTX is more effective than iontophoresis for palmar hyperhidrosis in the short term. No serious adverse events related to iontophoresis were reported.” |
Lästips
Upplysningstjänsten har identifierat en studie från år 2017, som publicerats efter den inkluderade översiktens sökdatum. Kim och medförfattare randomiserade 27 patienter till antingen jontoforesbehandling med kranvatten eller placebo vid hyperhidros i handflatorna [6].
Vetenskapliga kunskapsluckor
Enligt SBU:s modell innebär en vetenskaplig kunskapslucka att det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har, det vill säga kunskap från en systematisk översikt (Faktaruta 3).
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning identifierat en systematisk översikt med måttlig risk för bias, som visar på en kunskapslucka då inga studier på jontofores effekt på hyperhidros i fotsulor eller axiller identifierades.
Ingen litteratursökning efter primärstudier har gjorts så nya primärstudier kan ha tillkommit efter att översikten publicerades. För att besvara Upplysningstjänstens fråga behövs en välgjord och ny systematisk översikt som identifierar alla relevanta primärstudier och väger samman resultaten.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Shahrzad Kia Komujuni (utredare), Emma Palmqvist Wojda (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Sigurd Vitols (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Wade R, Llewellyn A, Jones-Diette J, Wright K, Rice S, Layton AM, et al. Interventional management of hyperhidrosis in secondary care: a systematic review. Br J Dermatol. 2018;179(3):599-608. Available from: https://doi.org/10.1111/bjd.16558.
- Persson R. Överdriven svettning. 1177.se; 2021. [updated 2021-12-03; accessed June 30 2023. Available from: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hud-har-och-naglar/overdriven-svettning.
- Hoorens I, Ongenae K. Primary focal hyperhidrosis: current treatment options and a step-by-step approach. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26(1):1-8. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04173.x.
- Hornberger J, Grimes K, Naumann M, Glaser DA, Lowe NJ, Naver H, et al. Recognition, diagnosis, and treatment of primary focal hyperhidrosis. J Am Acad Dermatol. 2004;51(2):274-86. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jaad.2003.12.029.
- Dunford L, Clifton AV, Stephenson J, Radley K, McDonald L, Fretwell L, et al. Interventions for hyperhidrosis. Cochrane Database Syst Rev. 2022;2022(2). Available from: https://doi.org/10.1002/14651858.Cd015135.
- Kim DH, Kim TH, Lee SH, Lee AY. Treatment of Palmar Hyperhidrosis with Tap Water Iontophoresis: A Randomized, Sham-Controlled, Single-Blind, and Parallel-Designed Clinical Trial. Ann Dermatol. 2017;29(6):728-34. Available from: https://doi.org/10.5021/ad.2017.29.6.728.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7:10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
- Kristensen JK, Nielsen C. Progress and lack of progress in hyperhidrosis research 2015-2020. A concise systematic review. Int J Dermatol. 2022;61(2):148-57. Available from: https://doi.org/10.1111/ijd.15654.
- Wade R, Rice S, Llewellyn A, Moloney E, Jones-Diette J, Stoniute J, et al. Interventions for hyperhidrosis in secondary care: a systematic review and value-of-information analysis. Health Technol Assess. 2017;21(80):1-280. Available from: https://doi.org/10.3310/hta21800.
Bilaga 1 Dokumentation av sökstrategier
Medline via OvidSP 29 May 2023
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | Hyperhidrosis/ | 3403 |
2. | ((Excess* OR uncontrollable OR unpredictable OR extreme) adj2 (sweat* OR perspiration*)).ab,bt,kf,ti | 928 |
3. | Hyperhidros*.ab,bt,kf,ti | 3803 |
4. | Sweat gland diseases/ | 703 |
5. | OR 1-4 | 5850 |
Intervention: | ||
6. | Iontophoresis/ | 7537 |
7. | Iontophores*.ab,bt,kf,ti. | 5069 |
8. | Electrophoresis/ | 43 285 |
9. | Electrophores*.ab,bt,kf,ti. | 19 5252 |
10. | ((electrochemical or non-invasive) adj3 (treatment* or therap* or technique*))ab,bt,kf,ti. | 19 001 |
11. | OR 5-10 | 25 1122 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
12. | ((Systematic Review/ or Meta-Analysis/ or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj4 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,bt,ab.) not (editorial/ or letter/ or case reports/)) | 43 1383 |
Combined sets: | ||
13. | 5 AND 11 AND 12 | 6 |
Final result | ||
14. | 5 AND 11 AND 12 | 6 |
/ = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp = Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact; .bt = Book title. NLM Bookshelf.; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other.; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
Medline via OvidSP 19 June 2023
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | Hyperhidrosis/ | 3406 |
2. | ((excess*) adj2 (sweat*)).ab,bt,kf,ti | 819 |
3. | hyperhidros*.ab,bt,kf,ti | 3803 |
4. | or/1-3 | 5147 |
Intervention: | ||
5. | Iontophoresis/ | 7539 |
6. | Iontophores*.ab,bt,kf,ti. | 4900 |
7. | or/5-6 | 9283 |
Limits | ||
8. | Year 2015 - | |
Combined sets: | ||
9. | 4 and 7 and 8 | 48 |
Final result | ||
10. | 48 | |
/ = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp = Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact; .bt = Book title. NLM Bookshelf.; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other.; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase |
Scopus via scopus.com 29 MAY 2023
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields; W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range.; DOCTYPE = Publication type; “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | TITLE-ABS-KEY (hyperhidros*) | 10 574 |
2. | TITLE-ABS-KEY (polyhidros*) | 60 |
3. | TITLE-ABS-KEY ((excess* OR uncontrollable OR unpredictable OR extreme) W/3 (sweat* OR perspiration)) | 1395 |
4. | TITLE-ABS-KEY (“sweat gland disease”*) | 3141 |
5. | OR 1-4 | 14 132 |
Intervention: | ||
6. | TITLE-ABS-KEY (iontophores*) | 13 447 |
7. | TITLE-ABS-KEY ((electrochemical OR non-invasive) W/3 (treatment* OR therap* OR technique*)) | 80 539 |
8. | TITLE-ABS-KEY electrophores* | 54 1323 |
9. | OR 4-6 | 633 496 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
10. | TITLE-ABS-KEY ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analy*" OR metaanaly* ) AND (EXCLUDE (DOCTYPE, “le”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ed”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ch”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “cp”)) | 630 118 |
Combined sets: | ||
11. | 5 AND 9 AND 10 | 8 |
Final result | ||
12. | 5 AND 9 AND 10 | 8 |
Scopus via scopus.com 16 Jun 2023
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields; W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other.; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range.; DOCTYPE = Publication type; “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
---|---|---|
Population: | ||
1. | TITLE-ABS-KEY (hyperhidros*) | 10 585 |
2. | TITLE-ABS-KEY (excess* W/1 sweat*) | 1133 |
3. | OR 1-3 | 11 112 |
Intervention: | ||
4. | TITLE-ABS-KEY (iontophores*) | 13 455 |
Limits: | ||
5. | Year: 2015 - | |
6. | Document type: Article | |
Combined sets: | ||
7. | 3 AND 4 | 463 |
8. | 5 AND 6 AND 7 | 53 |
Final result | ||
9. | 53 |
Bilaga 2 Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3 Exkluderade artiklar
Artiklar som exkluderats efter fulltextläsning på grund av bristande relevans
Excluded articles | Reason for exclusion |
---|---|
Systematic reviews | |
Hoorens I, Ongenae K. Primary focal hyperhidrosis: current treatment options and a step-by-step approach. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2012;26(1):1-8. Available from: https://doi.org/10.1111/j.1468-3083.2011.04173.x. | Wrong publication type |
Bilaga 4 Risk för bias hos relevanta systematiska översikter
*ROB = Risk of Bias. The risk of bias of included systematic reviews is appraised using an assessment tool based on AMSTAR revised by SBU. The assessment tool is comprised of six steps based on the items in AMSTAR. Systematic reviews that did not meet the requirements in steps one to three were not assessed further. A systematic review is of moderate risk of bias if it fulfills all the requirements up to step four. For low risk of bias, steps five and six must also be fulfilled | ||
Publication | RoB* | Comment |
---|---|---|
Wade R, Llewellyn A, Jones-Diette J, Wright K, Rice S, Layton AM, et al. Interventional management of hyperhidrosis in secondary care: a systematic review. Br J Dermatol. 2018;179(3):599-608. Available from: https://doi.org/10.1111/bjd.16558. | Moderate | Insufficient assessment of certainty of evidence |
Kristensen JK, Nielsen C. Progress and lack of progress in hyperhidrosis research 2015-2020. A concise systematic review. Int J Dermatol. 2022;61(2):148-57. Available from: https://doi.org/10.1111/ijd.15654. | High | Insufficient documentation of literature search strategy – risk of biased study identification |