
Fysisk aktivitet för vuxna med autism, adhd eller motorisk koordinationsstörning
Fråga och sammanfattning
Regelbunden fysisk aktivitet är kopplad till minskad risk för folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar och depression, och förbättrade kognitiva förmågor. Forskare undersöker om diagnosrelaterade symtom och hälsorelaterade utfall hos personer med funktionsnedsättning som autism, adhd och motorisk koordinationsstörning kan påverkas av fysisk aktivitet.
Fråga
Vilken sammanställd forskning finns om effekter av fysisk aktivitet eller träning på delaktighet, fysisk och psykisk hälsa samt diagnosrelaterade symtom för vuxna med autism, adhd och/eller motorisk koordinationsstörning?
Frågeställare: Fysioterapeut vid Region Västerbotten
Sammanfattning
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning och bedömning av risk för bias i systematiska översikter inte redovisat någon systematisk översikt i svaret. Två systematiska översikter med populationen vuxna med adhd var relevanta för frågeställningen men då Upplysningstjänsten har bedömt att risken för bias är hög redovisas inte översikternas resultat eller författarnas slutsatser i svaret [1] [2].
Upplysningstjänsten identifierade inga relevanta översikter på vuxna personer med autism eller motorisk koordinationsstörning.
Att underlag saknas ska inte tolkas som att interventionen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.
Bakgrund
Regelbunden fysisk aktivitet är kopplad till flera positiva hälsoeffekter, såsom minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, övervikt eller fetma, vissa cancerformer, demens och depression [3]. Ökad fysisk aktivitet är även associerat med förbättrade kognitiva förmågor, som minne och exekutiv funktion, och ökad livskvalitet [4]. Att leva med en funktionsnedsättning kan för individen innebära hinder till att vara fysiskt aktiv. Personer med tillstånd som exempelvis autism (engelska: Autism spectrum disorder, ASD), adhd (engelska: Attention deficit hyperactivity disorder) eller motorisk koordinationsstörning (engelska: Developmental coordination disorder, DCD) kan behöva kognitivt och praktiskt stöd för att kunna delta i fysiska aktiviteter och träning. Samtidigt bedrivs forskning som undersöker om diagnosrelaterade symtom kan påverkas av just fysisk aktivitet.
ASD och adhd är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som uppskattningsvis förekommer hos 1–3 procent av den vuxna befolkningen [5] [6]. Svårighetsgraden och symtomen vid ASD och adhd kan variera. Personer med ASD kan exempelvis ha svårigheter med social kommunikation och hantering av förändringar, medan personer med adhd kan ha svårt med uppmärksamhet och impulskontroll. ASD och adhd kan förekomma samtidigt; uppskattningsvis 30 procent av personer med autism har adhd och 15 procent av personer med adhd har autism [7]. Dessa tillstånd har även hög samsjuklighet med tillståndet DCD [8]. DCD karaktäriseras av brister i den motoriska förmågan, som svårigheter med koordination, grov- och finmotorik samt balans. Många personer med ASD, adhd eller DCD lider även av psykisk ohälsa, såsom depression [6].
Frågeställningar och avgränsningar
Upplysningstjänsten har tillsammans med frågeställaren formulerat frågan enligt följande PICO1:
- Population: Vuxna (≥18 år) med diagnostiserad adhd, ASD och/eller DCD
- Intervention: Fysisk aktivitet eller träning
- Control: Annan/ingen fysisk aktivitet/träning eller intervention
- Outcome: Delaktighet, psykisk hälsa, fysisk hälsa, kognition, livskvalitet, diagnosspecifika symtom (till exempel uppmärksamhet, koncentration, hyperaktivitet, sociala relationer, stereotypa rörelser, icke-verbal kommunikation)
Upplysningstjänsten har gjort sökningar (Bilaga 1) i databaserna Medline (Ovid), Scopus och CINAHL (EBSCO), samt i INAHTA2:s databas för HTA3 -rapporter.
Svaret har begränsats till systematiska översikter.
1. PICO är en förkortning för patient/population/problem, intervention (insats, behandling)/, comparison/control (jämförelseintervention (insats, behandling)) och outcome (utfallsmått).
2. International Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA)
3. Utvärdering av hälso- och sjukvårdens (och i SBU:s fall socialtjänstens) metoder (engelska: Health Technology Assessment)
Upplysningstjänsten inkluderar artiklar publicerade i vetenskapliga tidskrifter samt systematiska översikter och rapporter från myndigheter och HTA-organisationer, som är publicerade på engelska eller ett av de skandinaviska språken.
Bedömning av risk för bias
I en systematisk översikt finns det risk för bias, det vill säga att resultatet blir snedvridet på grund av brister i avgränsning, litteratursökning och hantering av resultatet. Det är därför viktigt att granska metoden i en systematisk översikt. Två utredare bedömde risken för bias i översikterna med stöd av SBU:s granskningsmall för att översiktligt bedöma risken för snedvridning/systematiska fel hos systematiska översikter (Bilaga 5). Granskningsmallen har sex steg och bygger på frågorna i AMSTAR granskningsmall [9]. Om översikten inte uppfyllde kraven listade i de fyra första stegen bedömdes den ha hög risk för bias och granskades inte vidare. En systematisk översikt bedöms ha måttlig risk för bias om den uppfyller alla kraven till och med steg 4, och låg om den uppfyller samtliga steg i SBU:s mall (Bilaga 5 och Faktaruta 2).
Systematiska översikter med måttlig eller låg risk för bias beskrivs i text och tabell. De översikter som bedöms ha hög risk för bias presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Resultat från sökningen och bedömning av risk för bias
Upplysningstjänstens litteratursökning genererade totalt 1 325 artiklar efter dubblettkontroll. Ett flödesschema för urvalsprocessen visas i Bilaga 2. Två utredare på SBU läste alla artikelsammanfattningar och bedömde att 22 översikter kunde vara relevanta för frågan. Dessa artiklar lästes i fulltext av två utredare och de artiklar som inte var relevanta för frågan exkluderades. De vanligaste exklusionsorsakerna var att resultat på vuxna med ASD eller adhd inte särredovisats eller att det i översikten endast ingick primärstudier på barn eller ungdomar. Exkluderade artiklar finns listade i Bilaga 3.
Två utredare på Upplysningstjänsten bedömde risken för bias i två systematiska översikter som var relevanta för frågan och fann att risken för bias i dessa var hög [1] [2]. Upplysningstjänstens bedömning av risk för bias redovisas i Bilaga 4.
Systematiska översikter
SBU:s upplysningstjänst inkluderade två systematiska översikter med hög risk för bias [1] [2]. Båda översikterna undersökte vilka effekter fysisk träning har hos personer med adhd på olika former av kognitiva och emotionella utfall såsom hyperaktivitet, impulsivitet, inhibition, ouppmärksamhet, depression och oro. Den ena översikten undersökte effekten på tre breda kategorier av utfallsmått: kognitiva, beteende eller socioemotionella och fysiska [1]. Den andra översikten fokuserade på effekterna av fysisk aktivitet på fyra kategorier av adhd-relaterade symtom: hyperaktivitet eller impulsivitet, ouppmärksamhet, emotionella problem och beteendeproblem [2]. Översikterna redovisade resultat för vuxna, men inkluderade även resultat för ungdomar och barn. Endast ett fåtal av de inkluderade primärstudierna hade en uteslutande vuxen population.
Resultat och slutsatser från översikterna presenteras inte i text och tabell eftersom risken för att resultaten är missvisande bedöms vara för hög.
Upplysningstjänsten identifierade inga relevanta översikter på vuxna personer med ASD eller DCD.
Att underlag saknas ska inte tolkas som att interventionen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.
Vetenskapliga kunskapsluckor
Enligt SBU:s modell innebär en vetenskaplig kunskapslucka att det saknas evidens för vilken sammanvägd effekt en metod eller insats har, det vill säga kunskap från en systematisk översikt (Faktaruta 3).
SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning endast identifierat systematiska översikter med hög risk för bias. Båda översikterna inkluderade primärstudier på personer med adhd, men endast ett fåtal av studierna hade genomförts på en uteslutande vuxen population, vilket tyder på en kunskapslucka vad gäller effekter av fysisk aktivitet på kognitiva och fysiska utfall hos vuxna med adhd. Ingen av de relevanta översikterna inkluderade någon studie där delaktighet eller livskvalitet använts som utfallsmått. Ingen litteratursökning efter primärstudier har gjorts av Upplysningstjänsten, så nya primärstudier kan ha tillkommit efter att översikterna publicerades.
Ingen relevant systematisk översikt identifierades för populationerna vuxna med ASD eller DCD, vilket visar på ytterligare kunskapsluckor inom dessa områden. Ingen litteratursökning efter primärstudier har gjorts av Upplysningstjänsten.
För att besvara Upplysningstjänstens fråga behövs en eller flera välgjorda systematiska översikter som identifierar alla relevanta primärstudier och väger samman resultaten.
Projektgrupp
Detta svar är sammanställt av Stina Cornell Kärnekull (utredare), Emma Palmqvist Wojda (utredare), Sara Fundell (projektadministratör), Irene Edebert (produktsamordnare), Maral Jolstedt (intern sakkunnig) samt Pernilla Östlund (avdelningschef) vid SBU.
Referenser
- Den Heijer AE, Groen Y, Tucha L, Fuermaier ABM, Koerts J, Lange KW, et al. Sweat it out? The effects of physical exercise on cognition and behavior in children and adults with ADHD: a systematic literature review. J Neural Transm. 2017;124:3-26. Available from: https://doi.org/10.1007/s00702-016-1593-7.
- Xie Y, Gao X, Song Y, Zhu X, Chen M, Yang L, et al. Effectiveness of Physical Activity Intervention on ADHD Symptoms: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Psychiatry. 2021;12. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.706625.
- Vårdgivarguiden. Kunskapsstöd - Fysisk aktivitet. Stockholm: Region Stockholm; 2023. [updated Mar 22 2023; accessed Sep 27 2023]. Available from: https://vardgivarguiden.se/fysiskaktivitet.
- WHO guidelines on physical activity and sedentary behaviour. Geneva: World Health Organization (WHO); 2020. [accessed Sep 8 2023]. Available from: https://www.who.int/publications/i/item/9789240015128.
- Socialstyrelsen FS. Begrepp inom området psykisk hälsa. Stockholm: Sveriges Kommuner och Regioner (SKR); 2020. [accessed Sep 8 2023]. Available from: https://skr.se/skr/halsasjukvard/utvecklingavverksamhet/psykiskhalsa/begrepppsykiskhalsa.36535.html.
- Nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism. Stockholm: Socialstyrelsen; 2022. Nationella riktlinjer, Artikelnummer: 2022-10-8100. [accessed Sep 8 2023]. Available from: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/adhd-och-autism/.
- Nationell arbetsgrupp ADHD. Nationellt vård- och insatsprogram - ADHD. Nationellt programområde för psykisk hälsa. [accessed Sep 8 2023. Available from: https://www.vardochinsats.se/adhd/.
- Blank R, Barnett AL, Cairney J, Green D, Kirby A, Polatajko H, et al. International clinical practice recommendations on the definition, diagnosis, assessment, intervention, and psychosocial aspects of developmental coordination disorder. Dev Med Child Neurol. 2019;61(3):242-85. Available from: https://doi.org/10.1111/dmcn.14132.
- Shea BJ, Grimshaw JM, Wells GA, Boers M, Andersson N, Hamel C, et al. Development of AMSTAR: a measurement tool to assess the methodological quality of systematic reviews. BMC Med Res Methodol. 2007;7:10. Available from: https://doi.org/10.1186/1471-2288-7-10.
Bilaga 1 Dokumentation av sökstrategier
Medline via OvidSP 6 Sept 2023
/ = Term from the MeSH controlled vocabulary; .sh = Term from the MeSH controlled vocabulary; exp= Term from MeSH including terms found below this term in the MeSH hierarchy; .ti,ab = Title or abstract; .tw = Title or abstract; .kf = Keywords; .kw = Keywords, exact >; .bt = Book title. NLM Bookshelf; .pt = Publication type; .ja = Journal abbreviation; .af = All fields; adjn = Adjacent. Proximity operator retrieving adjacent words, adj3 retrieves records with search terms within two terms from each other; * or $ = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | exp Autism Spectrum Disorder/ | 42 746 |
2. | (autis* or asd).ab,bt,kf,ti. | 76 527 |
3. | exp "Attention Deficit and Disruptive Behavior Disorders"/ | 39 437 |
4. | (attention deficit or adhd).ab,bt,kf,ti. | 43 220 |
5. | ((hyperactiv* or inattentive) adj4 (syndrome or disorder*)).ab,bt,kf,ti. | 34 551 |
6. | Motor Disorders/ | 1056 |
7. | Motor Skills Disorders/ | 3234 |
8. | (developmental coordination disorder or developmental co-ordination disorder or DCD).ab,bt,kf,ti. | 4087 |
9. | "dyspraxi*".ab,bt,kf,ti. | 674 |
10. | ((motor or neuromotor or psychomotor) adj4 (impairment* or disorder* or syndrome)).ab,bt,kf,ti. | 27 222 |
11. | or/1-10 | 161 306 |
Intervention: | ||
12. | exp Exercise/ | 248 027 |
13. | exp Exercise Therapy/ | 63 661 |
14. | exp Sports/ | 217 312 |
15. | (physical activit* or exercise or sport* or fitness or training or physiotherapy).ab,bt,kf,ti. | 1 088 268 |
16. | or/12-15 | 1 218 773 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
17. | ((Systematic Review/ or Meta-Analysis/ or Cochrane Database Syst Rev.ja. or ((systematic adj4 review) or "meta analys*" or metaanalys*).ti,bt,ab.) not (editorial/ or letter/ or case reports/)) | |
Combined sets: | ||
18. | 11 AND 16 AND 17 | 604 |
Final result | ||
19. | 604 |
Scopus via scopus.com 6 Sept 2023
TITLE-ABS-KEY = Title, abstract or keywords (including indexed keywords and author keywords); ALL = All fields; W/n = Within. Proximity operator retrieving terms within n words from each other; PRE/n = Precedes by. Proximity operator, the first term in the search must precede the second by n words.; LIMIT-TO (X) = Includes only results of specified type, e.g., publication type or time range; DOCTYPE = Publication type “re” = review; “le” = letter; “ed” = editorial; “ch” = book chapter; “cp” = conference proceedings; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | TITLE-ABS-KEY ( autis* OR asd OR "attention deficit" OR adhd ) | 203 266 |
2. | TITLE-ABS-KEY ( ( hyperactiv* OR inattentive ) W/3 ( syndrome OR disorder* )) | 57 997 |
3. | TITLE-ABS-KEY ( "developmental coordination disorder" OR "developmental co-ordination disorder" OR dcd OR dyspraxi* ) | 8472 |
4. | TITLE-ABS-KEY ( ( motor OR neuromotor OR psychomotor ) W/3 ( impairment* OR disorder* OR syndrome ) ) | 45 756 |
5. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 | 254 047 |
Intervention: | ||
6. | TITLE-ABS-KEY ( exercise OR sport* OR "physical activit*" OR fitness OR training OR physiotherapy ) | 2 847 490 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
7. | TITLE-ABS-KEY ( ( systematic W/2 review ) OR "meta analy*" OR metaanaly* ) AND (EXCLUDE (DOCTYPE, “le”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ed”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “ch”) OR EXCLUDE (DOCTYPE, “cp”)) | |
Combined sets: | ||
8. | 5 OR 6 OR 7 | 1241 |
Final result | ||
9. | 1241 |
CINAHL via EBSCO 6 Sept 2023
TI = Title; AB = Abstract; SU = Keyword, exact or part (including all other fields for indexed and author keywords); MH = Exact subject heading, indexed keywords; TX = All text; PT = Publication type; Nn = Near. Proximity operator retrieving terms within n words from each other; * = Truncation; “ “ = Citation Marks; searches for an exact phrase | ||
Search terms | Items found | |
Population: | ||
1. | TI ( autis* OR asd OR "attention deficit" OR adhd ) OR AB ( autis* OR asd OR "attention deficit" OR adhd ) OR SU ( autis* OR asd OR "attention deficit" OR adhd ) | 61 529 |
2. | TI ( ( ( hyperactiv* OR inattentive ) N3 ( syndrome OR disorder* ) ) OR AB ( ( ( hyperactiv* OR inattentive ) N3 ( syndrome OR disorder* ) ) OR SU ( ( ( hyperactiv* OR inattentive ) N3 ( syndrome OR disorder* ) ) | 21 571 |
3. | TI ( ( "developmental coordination disorder" OR "developmental co-ordination disorder" OR dcd OR dyspraxi* ) ) OR AB ( ( "developmental coordination disorder" OR "developmental co-ordination disorder" OR dcd OR dyspraxi* ) ) OR SU ( ( "developmental coordination disorder" OR "developmental co-ordination disorder" OR dcd OR dyspraxi* ) ) | 1737 |
4. | TI ( ( ( motor OR neuromotor OR psychomotor ) N3 ( impairment* OR disorder* OR syndrome ) ) ) OR AB ( ( ( motor OR neuromotor OR psychomotor ) N3 ( impairment* OR disorder* OR syndrome ) ) ) OR SU ( ( ( motor OR neuromotor OR psychomotor ) N3 ( impairment* OR disorder* OR syndrome ) ) ) | 9862 |
5. | 1 OR 2 OR 3 OR 4 OR 5 | 71 592 |
Intervention: | ||
6. | TI ( ( exercise OR sport* OR "physical activit*" OR fitness OR training OR physiotherapy ) ) OR AB ( ( exercise OR sport* OR "physical activit*" OR fitness OR training OR physiotherapy ) ) OR SU ( ( exercise OR sport* OR "physical activit*" OR fitness OR training OR physiotherapy ) ) | 578 478 |
Study types: systematic reviews and meta-analysis | ||
7. | TI((systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) OR AB((systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) OR SU((systematic N3 review) OR "meta analys*" OR metaanalys*) | |
Combined sets: | ||
8. | 5 OR 6 OR 7 | 454 |
Final result | ||
9. | 454 |
Bilaga 2. Flödesschema för urval av artiklar
Bilaga 3. Exkluderade artiklar
Excluded articles | Reason for exclusion |
Systematic reviews | |
Amonkar N, Su WC, Bhat AN, Srinivasan SM. Effects of Creative Movement Therapies on Social Communication, Behavioral-Affective, Sensorimotor, Cognitive, and Functional Participation Skills of Individuals With Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review. Front Psychiatry. 2021;12:722874. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyt.2021.722874. | No separate reporting of relevant combination of intervention, population and study design |
Che X, Jong-Hwan C, Shang X, Lv Z. Comparative Efficacy and Acceptability of Nonpharmacotherapy in the Treatment of Inattention for ADHD: A Network Meta-Analysis. Complexity. 2021;2021:1-14. Available from: https://doi.org/10.1155/2021/9435262. | Wrong population in relevant interventions |
Chen T, Wen R, Liu H, Zhong X, Jiang C. Dance intervention for negative symptoms in individuals with autism spectrum disorder: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Clin Pract. 2022;47:101565. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ctcp.2022.101565. | No separate reporting of relevant population |
Chen Z, Lan W, Yang G, Li Y, Ji X, Chen L, et al. Exercise Intervention in Treatment of Neuropsychological Diseases: A Review. Front Psychol. 2020;11:569206. Available from: https://doi.org/10.3389/fpsyg.2020.569206. | Wrong study design |
Fang Q, Aiken CA, Fang C, Pan Z. Effects of Exergaming on Physical and Cognitive Functions in Individuals with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review. Games health j. 2019;8(2):74-84. Available from: https://doi.org/10.1089/g4h.2018.0032. | No separate reporting of relevant population |
Im DS. Treatment of Aggression in Adults with Autism Spectrum Disorder: A Review. Harv Rev Psychiatry. 2021;29(1):35-80. Available from: https://doi.org/10.1097/HRP.0000000000000282. | Single author |
Lambez B, Harwood-Gross A, Golumbic EZ, Rassovsky Y. Non-pharmacological interventions for cognitive difficulties in ADHD: A systematic review and meta-analysis. J Psychiatr Res. 2020;120:40-55. Available from: https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2019.10.007. | No separate reporting of relevant population |
Lang R, Koegel LK, Ashbaugh K, Regester A, Ence W, Smith W. Physical exercise and individuals with autism spectrum disorders: A systematic review. Res Autism Spectr Disord. 2010;4(4):565-76. Available from: https://doi.org/10.1016/j.rasd.2010.01.006. | No separate reporting of relevant population and study design |
Park EY, Kim WH, Blair KSC. Effectiveness of interventions involving physical activities for individuals with autism spectrum disorder: A meta-analysis. Educ Train Autism Dev Disabil. 2021;56(3):354-67. | Wrong study design of included studies |
Shahane V, Kilyk A, Srinivasan SM. Effects of physical activity and exercise-based interventions in young adults with autism spectrum disorder: A systematic review. Autism. 2023:13623613231169058. Available from: https://doi.org/10.1177/13623613231169058. | No separate reporting of relevant population |
Smits-Engelsman B, Vincon S, Blank R, Quadrado VH, Polatajko H, Wilson PH. Evaluating the evidence for motor-based interventions in developmental coordination disorder: A systematic review and meta-analysis. Res Dev Disabil. 2018;74:72-102. Available from: https://doi.org/10.1016/j.ridd.2018.01.002. | Wrong population |
Sowa M, Meulenbroek R. Effects of physical exercise on Autism Spectrum Disorders: A meta-analysis. Res Autism Spectr Disord. 2012;6(1):46-57. Available from: https://doi.org/10.1016/j.rasd.2011.09.001. | No separate reporting of relevant population |
Speyer R, Chen Y-W, Kim J-H, Wilkes-Gillan S, Nordahl-Hansen AJ, Wu HC, et al. Non-pharmacological Interventions for Adults with Autism: a Systematic Review of Randomised Controlled Trials. Rev J Autism Dev Disord. 2021;9(2):249-79. Available from: https://doi.org/10.1007/s40489-021-00250-1. | Wrong population in relevant intervention |
Sung MC, Ku B, Leung W, MacDonald M. The Effect of Physical Activity Interventions on Executive Function Among People with Neurodevelopmental Disorders: A Meta-Analysis. J Autism Dev Disord. 2022;52(3):1030-50. Available from: https://doi.org/10.1007/s10803-021-05009-5. | No separate reporting of relevant population |
Tan BW, Pooley JA, Speelman CP. A Meta-Analytic Review of the Efficacy of Physical Exercise Interventions on Cognition in Individuals with Autism Spectrum Disorder and ADHD. J Autism Dev Disord. 2016;46(9):3126-43. Available from: https://doi.org/10.1007/s10803-016-2854-x. | No separate reporting of relevant population |
Tarr CW, Rineer-Hershey A, Larwin K. The Effects of Physical Exercise on Stereotypic Behaviors in Autism: Small-n Meta-Analyses. Focus Autism Other Dev Disabil. 2019;35(1):26-35. Available from: https://doi.org/10.1177/1088357619881220. | No separate reporting of relevant population |
Tourjman V, Louis-Nascan G, Ahmed G, DuBow A, Cote H, Daly N, et al. Psychosocial Interventions for Attention Deficit/Hyperactivity Disorder: A Systematic Review and Meta-Analysis by the CADDRA Guidelines Work GROUP. Brain sci. 2022;12(8). Available from: https://doi.org/10.3390/brainsci12081023. | Wrong intervention |
Wong T, Falcomata TS, Barnett M. The Collateral Effects of Antecedent Exercise on Stereotypy and Other Nonstereotypic Behaviors Exhibited by Individuals with Autism Spectrum Disorder: A Systematic Review. Behav Anal Pract. 2023;16(2):407-20. Available from: https://doi.org/10.1007/s40617-022-00746-0. | No separate reporting of relevant population |