Attityd- och beteendeförändringar hos barn och unga genom Machofabriken och liknande program

Vilken sammanställd forskning finns om programmet Machofabriken eller program med liknande innehåll och syfte, avseende effekt på uppfattningar, kunskap, attityder och beteende kring jämställdhet, våld, kränkningar och trakasserier hos ungdomar?

Litteratursammanställning från SBU:s upplysningstjänst.

Lästid: ca 2 min Publicerad: Publikationstyp:

SBU:s upplysningstjänst

Strukturerad litteratur­sökning som besvarar fråga från vården eller social­tjänsten om vilka relevanta översikter och studier som finns. Vi bedömer risken för bias i systematiska översikter och vid behov även kvalitet och över­förbarhet av resultaten i hälso­ekonomiska studier. Svaret utformas av medarbetare på SBU, vid behov med stöd av ämnessakkunnig.

Att förhindra våld och ohälsa bland barn, ungdomar och unga vuxna är ett prioriterat ämne. Olika program för att förhindra våld och ändra uppfattningar och attityder kring kön, normer och maskulinitet erbjuds idag till barn och unga i skolor och vid idrottsutövning.

Fråga till Upplysningstjänsten

Vilken sammanställd forskning finns om programmet Machofabriken eller program med liknande innehåll och syfte, avseende effekt på uppfattningar, kunskap, attityder och beteende kring jämställdhet, våld, kränkningar och trakasserier hos ungdomar?

Frågeställare: Verksamhetsutvecklare, Malmö Stad.

Sammanfattning

SBU:s upplysningstjänst har efter litteratursökning, relevansgranskning och bedömning av risk för bias inte funnit någon översikt som utvärderar programmet Machofabriken. Däremot har vi funnit en systematisk översikt som utvärderat program med liknande innehåll och syfte som Machofabriken och redovisar denna i svaret. Författarna till översikten drog slutsatsen att skolbaserade våldspreventionsprogram för åldrarna 12–25 år till viss del har positiv effekt på vissa utfall rörande attityder och beteenden kring åskådaringripande. Däremot fanns ingen effekt på könsrelaterade attityder eller utövande av sexuellt våld. Författarnas slutsatser har inte analyserats utifrån svenska förhållanden. Upplysningstjänsten har utöver den ovan nämnda översikten identifierat tio relevanta systematiska översikter som bedömts ha hög risk för bias. Författarnas slutsatser redovisas därför inte i svaret.

Att underlag saknas eller har mycket låg tillförlitlighet ska inte tolkas som att insatsen saknar effekt. Det betyder däremot att det behövs forskning för att förbättra kunskapsläget.

Läs Upplysningstjänstens svar

Sidan publicerad