Spontan luckslutning efter tidig extraktion av första permanenta molaren hos barn och ungdomar

Här sammanfattar och kommenterar SBU en systematisk översikt, av Hamza et al, publicerad i European Journal of Orthodontics. I första hand riktar sig denna kommentar till tandläkare i allmäntandvården men även till specialisttandläkare i ortodonti och pedodonti.

Lästid: mindre än en minut Publicerad: Publikationstyp:

SBU Kommenterar

Andra aktörers systematiska översikter kvalitetsgranskas av medarbetare på SBU och kommenteras ur ett svenskt perspektiv av ämnessakkunniga samt av oberoende granskare.

Publicerad: Rapportnr: 2025_01 Diarienr: SBU 2025/24 https://www.sbu.se/2025_01

SBU kommenterar en systematisk översikt som undersöker förekomsten av spontan luckslutning efter extraktion av den permanenta första molaren, före eruptionen av den permanenta andra molaren. Författarna identifierar också faktorer som är associerade med lyckad spontan luckslutning hos barn och ungdomar.

Översikten inkluderade 15 vetenskapliga studier i den kvantitativa syntesen, totalt 1  159 patienter och 2 310 andra molarer analyserades. Prevalensen för spontan luckslutning hos barn och unga var 61,6 procent i genomsnitt. Prevalensen för spontan luckslutning var signifikant högre i maxillan än i mandibeln, spridningen i framför allt mandibeln var stor. (85,3 procent 95% KI 73,7 till 92,3 i maxillan och i mandibeln 48,1 procent 95% KI 34,5 till 62,0), p<.001. Anlag för tredje molar (visdomstand) i mandibeln ökade oddsen för spontan luckslutning.

I Sverige är det allmäntandläkaren som i första hand träffar unga patienter där extraktion av första permanenta molaren kan bli nödvändig. Översiktens resultat är därför värdefulla och användbara i samband med de beslut som måste tas rörande gravt skadade första permanenta molarer hos unga patienter. Översiktens resultat är också värdefullt för forskare som får tydlig vägledning i vilken studiedesign som behövs i framtida studier för att stärka resultatens evidensnivå (tillförlitlighet).

SBU kommenterar sammanfattande slutsatser i översikten

  • SBU bedömer att översikten har låg till måttlig risk för bias. Samtliga inkluderade studier är icke-randomiserade och majoriteten har en retrospektiv studiedesign vilket gör att resultat och slutsatser endast uppnår en låg till mycket låg evidensnivå.
  • Översiktsförfattarna är medvetna om de inkluderade studiernas metodologiska brister och har tagit hänsyn till dessa när de dragit sina slutsatser. SBU anser dock att man kan vara mer nyanserad i bedömningen av tillförlitligheten genom att bedöma varje domän i GRADE och inte göra två avdrag generellt för studiedesignen.
  • Trots de metodologiska bristerna i de inkluderade studierna och den låga evidensnivån som presenteras i översiktens resultat anser SBU att översikten bidrar med värdefull kunskap om evidensläget för spontan luckslutning vid tidig extraktion av första permanenta molaren hos barn och ungdomar. Översikten bidrar också med att tydligt visa att framtida forskning behöver koncentreras på prospektiva studier för att minska risken för bias och på sikt stärka evidensläget.

Kommenterad systematisk översikt

Hamza B, Papageorgiou SN, Patcas R, Schätzle M. Spontaneous space closure after extraction of permanent first molars in children and adolescents: a systematic review and metaanalysis. Eur J Orthod. 2024;46(6). Available from: https://doi.org/10.1093/ejo/cjae054

Publicerad: 1 december 2024

Senaste sökning: 1 februari 2024

Mer inom ämnet

Sidan publicerad