AKK för barn och unga med autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning
Slutsatser från Single Case Experimental Design-studier
Här sammanfattar och kommenterar SBU en utländsk forskningsöversikt som behandlar AKK för barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd och intellektuell funktionsnedsättning med samtidiga komplexa kommunikationsbehov. Den utländska forskningsöversikten är publicerad i Augmentative and Alternative Communication oktober 2022.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Diagnos, ålder och tidigare använda kommunikationssätt påverkar troligtvis inte hur mycket stöd som en person får genom att använda AKK, Alternativ och Kompletterande Kommunikation. AKK kan underlätta kommunikationen för en person med hjälp av till exempel symboler, bilder eller talande hjälpmedel.
SBU har granskat och kommenterat en utländsk forskningsöversikt om effekterna av AKK för barn och unga med antingen autismspektrumtillstånd eller intellektuell funktionsnedsättning. Översikten fann en positiv genomsnittlig effekt som inte varierade utifrån personrelaterade faktorer som diagnos, ålder och tidigare använda kommunikationssätt. Dock beror effekten av den anpassade kommunikationen förmodligen även på andra typer av faktorer som inte tagits upp i studierna, till exempel miljön där AKK används, eller vald typ av AKK.
SBU:s rapport riktar sig främst till beslutsfattare och yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, utbildning och socialtjänst.
Information om den publikation som SBU har kommenterat
Ganz, J.B., et al., Participant characteristics predicting communication outcomes in AAC implementation for individuals with ASD and IDD: a systematic review and meta-analysis. Augmentative and Alternative Communication, 2023. 39(1): p. 7–22. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07434618.2022.2116355
Publicerad online: 19 oktober 2022
Senaste sökning: 18 december 2021, dokumenterad systematisk sökning.