Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Rökning och ohälsa i munnen
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Syfte
Projektet sammanställer det vetenskapliga underlaget för tobaksbrukets påverkan på oral hälsa och behandlingar i munnen samt för metoder som syftar till att stödja patienter i tandvården att bli rök- och snusfria.
Metod
Vetenskaplig litteratur som rör området har systematiskt identifierats genom sökning i databaser från 1966. Referenslistorna från beställd litteratur har också granskats för att finna ytterligare relevanta artiklar. Urvalet av artiklar till rapporten har baserats på en strukturerad genomgång av litteraturen enligt en mall för bevisvärdering och dataextraktion. Rapporten innehåller huvudsakligen observationsstudier för att bedöma tobaksbruket som en riskfaktor. För utvärdering av det vetenskapliga underlaget för metoder för tobaksavvänjning har i första hand randomiserade kontrollerade studier inkluderats.
Resultat
Resultatet av litteratursammanställningen visar att det finns en förhöjd risk för mun- och svalgcancer hos rökare jämfört med icke-rökare och att munbotten, tunga och svalgvägg är vanligaste platserna för tumörer. Risken ökar ytterligare med många rökta cigaretter, långvarigt bruk och tidig debut. Hos före detta rökare reduceras risken för cancer i munnen påtagligt jämfört med personer som fortfarande röker.
Den parodontala hälsan hos rökare är sämre vid jämförelse med icke-rökare och rökare får också med tiden en alltmer försämrad parodontal hälsa jämfört med icke-rökare. Tidigare rökare, dvs de som har slutat röka, har en bättre parodontal hälsa än rökare, men fortfarande sämre än icke-rökare.
Rapporten finner ett begränsat vetenskapligt underlag för att rökning kan påverka benförankring av dentala implantat negativt och för att rökning kan vara en riskfaktor för postoperativa besvär efter tandborttagning.
Information av tandvårdspersonal till rökande och snusande patienter i kombination med nikotintuggummi hjälper patienter att sluta med sitt tobaksbruk.
Projektgrupp
Susanna Axelsson (projektsamordnare)
Jan Bergström
Birgitta Floderus
Åsa Svensson (projektassistent)
Seppo Wickholm
Tandvården kan hjälpa rökare fimpa
De flesta som röker vill sluta men har svårt att ta det definitiva steget. Aktiv hjälp till rökstopp räddar fler liv än många andra förebyggande insatser. En ny SBU-rapport visar på tandvårdens möjligheter.
Läs artikeln i Vetenskap & Praxis