Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Missbruk och beroende av alkohol och narkotika – Kunskapsläget för utredningar och insatser inom socialtjänsten
En kartläggning av systematiska översikter
Denna kartläggning är en av flera kartläggningar som undersöker kunskapsläget för specifika grupper som utreds eller får en insats inom socialtjänsten.
SBU har sedan 2009 ett särskilt regeringsuppdrag att kartlägga var det finns vetenskapliga kunskapsluckor inom vård och omsorg. Rapporttypen SBU Kartlägger är i första hand SBU:s sätt att lyfta var det finns behov av mer forskning. Denna information riktar sig i huvudsak till forskningsaktörer, det vill säga lärosäten och forskningsfinansiärer. SBU Kartlägger utgör alltså inga riktlinjer för hälso- och sjukvård eller socialtjänst och är heller inte avsedd att ersätta eller komplettera Socialstyrelsens nationella riktlinjer.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Syfte
Syftet med denna rapport är att kartlägga det vetenskapliga kunskapsläget utifrån systematiska översikter om utredningar respektive insatser som genomförs eller kan genomföras i eller på uppdrag av kommunal socialtjänstverksamhet för vuxna individer som är beroende av eller missbrukar alkohol eller narkotika, eller för deras anhöriga.
Bakgrund
Missbruk och beroende av alkohol eller narkotika är sammansatta fenomen där många olika faktorer påverkar. Från ett kliniskt perspektiv har det uppmärksammats att personer som missbrukar eller är beroende av alkohol eller narkotika ofta samtidigt har psykiska och psykosociala problem. Utredningar och insatser involverar därför ofta olika professioner för att ge medicinsk såväl som psykologisk och psykosocial bedömning och behandling. Olika utrednings- eller behandlingsinsatser som kan erbjudas är till exempel ASI (Addiction Severity Index), individuella stödsamtal, kognitiv beteendeterapi, gruppterapi, familjebehandling och motiverande samtal. Rekommendationer om vård och stöd vid missbruk och beroende finns i Socialstyrelsens nationella riktlinjer, som riktar sig till både socialtjänsten och hälso- och sjukvården.
Metod
Denna kartläggning utgår från elva domäner (listade i tabellen) och systematiska översikter publicerade inom dessa domäner. Litteratursökningen efter systematiska översikter utfördes under vintern år 2017 i databaserna Academic Search Elite, ASSIA, Campbell library, IBSS, Proquest Sociology (Sociological Abstracts och Social Services Abstracts), PsycInfo, Medline, SocIndex, Social Care Online och Scopus. Efter litteratursökningen relevans- och kvalitetsbedömdes de systematiska översikterna. Utifrån författarnas slutsatser i dem har kunskap och kunskapsluckor dokumenterats områdesvis. Om ingen översikt av medelhög eller hög kvalitet identifierats för en domän redovisas hela domänen som en kunskapslucka. Det kan visserligen finnas primärstudier, men om dessa inte är sammanvägda i en tillförlitlig översikt är det en kunskapslucka enligt SBU:s definition. Kartläggningen inkluderar ingen kvalitetsbedömning av de primärstudier som ingår i de systematiska översikterna.
Huvudresultat
Totalt identifierade SBU 20 systematiska översikter som bedömdes ha hög eller medelhög kvalitet (se Tabell 1). Av dessa berör 17 domänen Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser, varav de flesta rörde allmänna psykosociala insatser följt av motiverande samtal och 12-stegsbehandling. Domänen Stöd, råd och information berörs i 5 översikter. Sammantaget visar översikterna att det finns både vetenskaplig kunskap och vetenskapliga kunskapsluckor inom dessa två domäner. Övriga domäner utgör alla vetenskapliga kunskapsluckor.
Citera denna rapport: SBU. Missbruk och beroende av alkohol och narkotika – Kunskapsläget för utredningar och insatser inom socialtjänsten. En kartläggning av systematiska översikter. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2019. SBU-rapport nr 296. ISBN 978-91-88437-38-9.
Innehållsdeklaration
Utvärdering av ny/etablerad metod
✓ Systematisk litteratursökning
✓ Relevansgranskning
✓ Kvalitetsgranskning
Sammanvägning av resultat
Evidensgradering gjord av SBU
✓ Evidensgradering gjord externt
Baseras på en systematisk litteraturöversikt
Konsensusprocess
✓ Framtagen i samarbete med sakkunniga
✓ Patienter/brukare medverkat
Etiska aspekter
Ekonomiska aspekter
Sociala aspekter
✓ Granskad av SBU:s kvalitets och prioriteringsgrupp
✓ Granskad av SBU:s vetenskapliga råd
Godkänd av SBU:s nämnd
Projektgrupp
Sakkunniga
- Sam Larsson, professor i socialt arbete, Högskolan i Gävle, docent i socialt arbete, Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet, docent i psykologi affilierad, Uppsala universitet
- Patrik Karlsson, docent i socialt arbete, Institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet
SBU
- Helena Domeij, projektledare
- Christel Hellberg, projektledare under uppstartsfas
- Gunilla Fahlström, samordnare för kartläggningar inom socialtjänsten
- Maja Kärrman Fredriksson, informationsspecialist
- Caroline Jungner, projektadministratör
- Jenny Stenman, projektadministratör
- Maria Ahlberg, projektadministratör
Artikel från SBU:s tidning Vetenskap & Praxis
Många frågor är obesvarade om missbruk och beroende
När det gäller utredning och insatser för vuxna med alkohol- och narkotikaproblem saknas det vetenskapligt säkra svar på många frågor, enligt SBU:s kartläggning.
Läs mer