Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som utsatts för sexuellt våld
En systematisk översikt och etiska aspekter
SBU har utvärderat forskning om psykologiska eller psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som själva utsatts för sexuellt våld alternativt som exponerats för sexuellt våld när någon närstående utsatts. Resultaten visar att det finns för få välgjorda studier för att kunna dra några slutsatser om effekten av dessa insatser då endast två studier ingår. Det finns dock risker med att låta bli att ge stöd- och behandlingsinsatser. Yngre barn kan ha svårt både att förstå att de utsatts för ett övergrepp och att rapportera övergreppet. Detta innebär att etiska värden som hälsa och välbefinnande, autonomi och integritet, men även professions- och forskningsetiska aspekter är viktiga att beakta.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Huvudbudskap
Det behövs mer forskning om psykologiska och psykosociala insatser för yngre barn som själva utsatts för sexuellt våld eller exponerats för sexuellt våld när någon närstående utsatts.
Slutsatser
Efter att ha granskat den vetenskapliga litteraturen har Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, dragit följande slutsatser:
- Det finns för få välgjorda studier för att kunna dra några slutsatser om effekten av psykologiska eller psykosociala insatser för barn (7 år eller yngre) som själva utsatts för sexuellt våld, alternativt som exponerats för sexuellt våld när någon närstående utsatts.
- Att bli utsatt för sexuellt våld innebär kränkningar av personens integritet, självbestämmande och värdighet. Det kan medföra en negativ påverkan på framtida livskvalitet och skada personens möjligheter till att leva ett tryggt, rikt och självständigt liv. Yngre barn kan ha svårt både att förstå att de utsatts för ett övergrepp och att rapportera övergreppet. Detta innebär att etiska värden som hälsa och välbefinnande, autonomi och integritet men även professions- och forskningsetiska aspekter är viktiga att beakta.
Citera denna rapport
SBU.Psykologiska och psykosociala behandlingsinsatser för barn 7 år eller yngre som utsatts för sexuellt våld. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2024. SBU Bereder 380. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/380
Projektgrupp
Sakkunniga
- Gisela Priebe, professor i psykologi, Karlstad Universitet
- Ulrik Kihlbom, professor, Karolinska institutet
Kansli
- Gunilla Fahlström, projektledare (från april 2024)
- Maria Ahlberg, projektadministratör
- Jessica Dagerhamn, projektdeltagare
- Helena Domeij, projektledare (från september 2023 till och med mars 2024)
- Margareta Hedner, projektledare (till och med september 2023)
- Linda Jonsson, projektdeltagare (från februari 2024)
- Lina Leander, biträdande projektledare (till och med september 2023)
- Klas Moberg, informationsspecialist
- Jonas Bergström, projektansvarig chef