Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Litteraturunderlag till behandlingsrekommendationer för hud- och mjukdelsinfektioner
Läkemedelsverket ska uppdatera sina behandlingsrekommendationer för hud- och mjukdelsinfektioner. SBU har deltagit i arbetet genom att bereda det vetenskapliga litteraturunderlag som presenteras i rapporten.
Är du patient/anhörig? Har du frågor om egna eller anhörigas sjukdomar – kontakta din vårdgivare eller handläggare.
Syfte
Syftet med detta projekt är att sammanställa listor på relevanta systematiska översikter om behandling och/eller diagnostik av hud- och mjukdelsinfektioner, som kan utgöra en del av det vetenskapliga kunskapsunderlaget i arbetet med de nya behandlingsrekommendationerna.
Bakgrund
Hud- och mjukdelsinfektioner är vanliga i primärvården. Läkemedelsverket har tillsammans med Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens) arbetat fram en rekommendation för farmakologisk behandling av bakteriella hud- och mjukdelsinfektioner. Avsikten med rekommendationen har varit att åstadkomma adekvat antibiotikabehandling för ett stort antal diagnoser. En viktig aspekt har varit att förhindra onödig antibiotikaanvändning och därmed bidra till att minska risken för resistensutveckling.
Den senaste behandlingsrekommendationen gavs ut år 2009 [1] och den ska uppdateras under 2018. SBU deltar i arbetet med att uppdatera det vetenskapliga underlaget genom att göra litteratursökningar för att i första hand identifiera relevanta systematiska översikter.
1. Farmakologisk behandling av bakteriella hud- och mjukdelsinfektioner. Information från Läkemedelsverket. 2009:(20)5.
Bilagor
Bilaga 2–23 finns att tillgå på SBU – kontakta registrator@sbu.se
Citera denna rapport:
SBU. Litteraturunderlag till behandlingsrekommendationer för hud- och mjukdelsinfektioner. Stockholm: Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU); 2017. SBU Bereder 272. [accessed date]. Available from: https://www.sbu.se/272
Projektgrupp
Från SBU
- Irene Edebert, projektledare
- Maria Ahlberg, projektadministratör
- Jan Liliemark, avdelningschef
- Sally Saad, informationsspecialist
Från Läkemedelsverket
- Pia Bylund, projektledare
- Per Andersson Öhrvik, litteraturgranskning
- Ulrika Jonsson, delprojektledare
- Peter Rosenberg, avdelningschef