Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Tandvårdens metoder behöver granskas
Utvärdering inom tandvården är i sin linda, både i Sverige och internationellt. Med en ny, vit SBU-rapport som kartlägger kunskapsläget inleder svenska tandvårdsexperter ett pionjärarbete.
– SBU:s utvärderingar kommer att både underlätta valet av metoder inom tandvården och stimulera till ny klinisk forskning, säger Madeleine Rohlin, professor i odontologisk diagnostik vid Tandvårdshögskolan i Malmö.
Den nya rapporten Behov av utvärdering i tandvården är startskottet för en rad utvärderingar – ett uppdrag till SBU från regeringen. Utvärderingarna gäller såväl förebyggande insatser som metoder för diagnostik och behandling.
Få utvärderingar gjorda
Den inledande rapporten kartlägger vilka metoder som professionen främst vill utvärdera, och inventerar vad som hittills har gjorts av vetenskaplig utvärdering inom odontologi och oral hälsovård.
SBU:s kartläggning visar att det bara finns en handfull systematiska sammanställningar av forskning om metodernas säkerhet, nytta och kostnadseffektivitet.
Orsaken kan helt enkelt vara att det finns för få studier att sammanställa, och att de inte håller tillräcklig kvalitet.
Ett av de sällsynta initiativen till granskning har tagits av det internationella nätverket Cochrane Collaboration, som har publicerat rapporter om behandling av vissa slemhinneförändringar i munhålan (oral lichen) och behandling av korsbett.
Från andra håll har det kommit metaanalyser av behandling med implantat vid partiell tandlöshet, anti-inflammatoriska preparat mot smärta efter tandoperation samt olika kariesförebyggande åtgärder.
Vetenskap eller hantverk
– Utvärdering inom tandvården är en stor utmaning – bland annat därför att tandläkarkonsten slits mellan ett akademiskt synsätt och en traditionell, mer hantverkspräglad inriktning, säger Madeleine Rohlin.
SBU har antagit utmaningen. Tandlossning och förebyggande av karies blir ämnena för de första gula rapporterna på tandvårdens område.
– Det borde vara självklart att systematiskt väga nyttan mot riskerna med olika åtgärder – inom tandvården lika väl som inom sjukvården. Men hittills har det inte varit så. Sjukvården ligger före.
– Många tycks fortfarande inte se munhålan som en del av kroppen, säger Madeleine Rohlin.