Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Suicidrisk – ovisst om bedömningsformulär kan ge säkrare bedömningar
Hittills har inget skattningsinstrument för att bedöma självmordsrisk visats ge tillförlitliga svar. Sad Persons Scale, som är en av de metoder som i dag används på flera psykiatriska kliniker, missar oftast självmordsbenägenhet. SBU efterlyser forskning om hur olika formulär kan komplettera den kliniska bedömningen. I dag saknas sådana studier.
Ämnesexperter har på SBU:s uppdrag gått igenom all tillgänglig forskning om 13 instrument som gäller risken för suicidförsök och 9 instrument som avser risken för fullbordat självmord. I de flesta fall gäller studierna ungdomar och vuxna som antingen just skadat sig själva avsiktligt eller som lider av depression eller ångestsyndrom.
Resultaten av den forskning som finns är nedslående – inget instrument har visats kunna förutsäga självmordsbenägenhet på något tillförlitligt sätt. Ett bra
skattningsinstrument ska vara tillräckligt känsligt (sensitivt) för att så sällan som möjligt missa att någon senare kommer att försöka ta sitt liv eller fullborda ett självmord.
Instrumentet ska också ge så få ”falska alarm” som möjligt – det ska vara träff - säkert (specifikt). I praktiken är det svårt att samtidigt uppnå både hög känslighet och hög träff säkerhet. Men inget formulär har visats uppfylla de krav som SBU:s experter angav – att upptäcka minst 80 procent av de självmordsbenägna personerna och att slå larm för högst 50 procent av dem som faktiskt inte är det.
Formulär som har hög känslighet kan dock fungera som pedagogiskt stöd i den kliniska utbildningen, påpekar SBU.