Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Soppa på en spik – här är receptet!
Många läkemedelskonsulenter, PR-ansvariga och en hel del forskare har hört av sig för att få receptet på en snabb vetenskapssoppa. Eftersom anrättningen kräver minimalt med förberedelser och tycks vara populär, publicerar Vetenskap & Praxis receptet.
1.Tag en kastrull som är rejält impregnerad med förutfattade meningar, tillsätt rikligt med vatten och elda på tills förväntningarna börjar bubbla över.
2. Gå till marknaden, välj ett material som kommer att ge önskat resultat och lägg i rådata från så få försökspersoner som möjligt. (När soppan ska serveras i klinisk miljö, går det också utmärkt att använda en djurmodell, se Perel P et al, Brit Med J 2006). Höfta antalet försökspersoner utifrån hur mycket förväntningarna bubblar, och var noga med att inte ta för många eftersom grytan måste hållas kokande och du måste bevara chansen till fräscha slumpmässiga resultat.
OBS! Undvik att få med kontroller, då kan det skära sig. Om någon gäst är allergisk mot okontrollerade resultat, tänk i så fall på att kontrollerna måste väljas varsamt så att de avviker från andra ingredienser – även om de sedan ska ner i samma gryta.Tänk också på att randomisering i köket kan förstöra alltsammans. Koka upp snabbt.
3.Tillsätt en rejäl mängd statistiska analysmetoder – gärna några exotiska sorter - och låt sjuda under lock tills soppan börjar tjockna och rikligt med samband uppstår. Sila av de analyser som inte verkar ha fungerat och kasta dem. Krydda med p-värden och smaka eventuellt av med ett litet konfidensintervall.
Doftar det lovande innan soppan är helt färdig så avbryt genast hela koket i förtid och stäng av plattan. Då ska gästerna inte behöva vänta, det vore fel. Servera direkt, det känns mycket fräschare. Kom alltid ihåg att inte låta soppan koka för länge. Då kokar du sönder allt spännande och sena bismaker kanske framträder.
Serveringstips: Bjud några gäster på smakprov en god stund innan soppan är färdig att servera.Välj de läckraste bitar du kan få fram – det retar aptiten så att gästerna är redo att svälja alltsammans när det är dags för servering. Till exempel bör de hungrigaste journalisterna få ett saftigt köttben redan nu. Finns det inget så går det lika bra med surrogat. Tänd gärna ett par rejäla förhoppningar när gästerna har satt sig till bords, det bidrar till stämningen. Det brukar också vara bra att under middagen hänvisa till någon stjärnkock som kan ha varit med på ett hörn eller åtminstone har vistats i samma kök. Kom ihåg att även rätt menlösa anrättningar kan bli intressanta om de presenteras rätt.
Den här snabbsoppan är mycket tacksam. Om slutresultatet verkar ha blivit ojämnt, går det jättebra att hälla bort det som inte passar och servera resten. Ingen av gästerna kommer att märka det om du inte berättar något. Smakar den annorlunda än du har tänkt dig så släng alltsammans och låtsas som ingenting.
RAGNAR LEVI, REDAKTÖR