Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
Skattar nya läkemedels effekt i vardagligt bruk
Hur kan effekter enligt läkemedelsprövningar översättas till vanliga vårdsituationer? Ett pilotprojekt på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, testar nu strategier som SBU har identifierat.
Alla godkända läkemedel har genomgått kliniska prövningar som har visat att nyttan överväger riskerna – för de patienter som har deltagit i studierna. Men effekterna av nya läkemedel i vardagligt bruk kan bli annorlunda än i studierna. I en större och mer blandad patientgrupp, där ålder och hälsa varierar mer än hos försöksdeltagarna, kan balansen mellan nytta och risk förändras.
Det finns dock strategier som skulle kunna användas för att räkna ut hur ett nytt läkemedel kommer att fungera i praktiken, utanför ramen av klinisk prövning. Det konstaterade SBU i en rapport från 2016, där litteraturen på området granskas.
Nu ska TLV testa olika strategier i ett par pilotprojekt som bygger på SBU:s arbete. Projekten är ett regeringsuppdrag som ska vara klart i slutet av 2018.
Det handlar om att kombinera statistiska strategier med registeruppgifter om patienternas hälsa för att skatta läkemedlets effekt i praktiken. Strategierna kan enligt TLV komma att prövas även på områden där patienter med uttalade medicinska behov borde få snabbare tillgång till nya läkemedel, trots att det saknas viss information om produkterna. Det kan till exempel gälla nya cancerläkemedel där det är svårt att genomföra stora randomiserade studier.
Professor jan liliemark på SBU kommenterar:
– Det är viktigt att inför beslut om användning och rabattering se om den nytta som studier visat rea-liseras när läkemedlet används i klinisk vardag. Är läkemedlet lika effektivt då?
– Vi tror att metodiken att värdera detta kan användas även innan ett läke-medel har börjat införas kliniskt. Att kunna förutsäga nyttan vore användbart inför beslut om användning och subvention. RL