Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU synar tandimplantat och rotbehandling

Regeringen vill ha nationella riktlinjer för tandvården. Som grund för dessa ska SBU samla in och granska forskningsresultat om tandersättningar, bland annat implantat, och om diagnostik och behandling av sjukdomar i tandpulpan och tandrötterna.

Tandersättningar som fästs med implantatteknik introducerades i början av 1980-talet som ett behandlingsalternativ för personer som förlorat tänder. Sedan dess har både de tekniska möjligheterna och patienternas efterfrågan på metoden ökat dramatiskt.

– Den omedelbara fördelen med implantat är förstås att konstruktionen sitter fast, säger Sofia Tranæus, tandläkare och projektledare på SBU.

– Avtagbara tandproteser har blivit ett alternativ som de flesta patienter försöker undvika.

Utan uppföljning

Fördelarna med implantat för både patient och behandlande tandläkare har verkat vara så stora att metoden har börjat användas utan någon systematisk långtidsuppföljning och utvärdering.

– Det kan vara ett problem eftersom vi faktiskt inte vet hur implantaten fungerar på sikt och om något system är bättre än de andra. Tandlossning drabbar inte bara tänder utan tyvärr även implantat och det gör tandersättningarna sårbara.

– Behandlingen är också kostsam både för den enskilde och för samhället. Patienten betalar för en stor del av både diagnostiken och behandlingen. Därför är det viktigt att nyttan av de olika metoderna jämförs med kostnaderna. Sverige är det enda landet i världen som har en nationell försäkring som täcker implantatbehandling.

Fler implantat

År 2005 betalade försäkringskassan ersättning för uppskattningsvis 35000 implantat. Samtidigt som implantat blir allt vanligare, tillverkas också allt fler avtagbara proteser. De behövs som ett led i behandlingen innan implantaten sätts in.

Ett annat pågående SBU-projekt på tandvårdens område gäller metoder för diagnostik och behandling av sjukdomar i tandpulpan och vävnaderna runt tandrötterna. Det handlar alltså om rotfyllning.

– De senaste femton åren har det tillkommit nya diagnos- och behandlingsmetoder. I dag används olika maskiner och mikroskop för rotbehandlingar. De nya metodernas nytta, risker och kostnader behöver utvärderas.

Båda tandvårdsprojekten förväntas vara färdiga vid årsskiftet 2009/2010. Sedan ska Socialstyrelsen ta fram riktlinjer för tandvården. [RL]

Implantat allt vanligare

År 2005 betalade försäkringskassan ersättning för cirka 35000 implantatbehandlingar, varav 25000 till patienter över 65 år.  Dessutom utgick ersättning för 15000 tillfälliga proteser, 20000 delproteser (med metallskelett) och  3000 kombinations-proteser. Antalet helproteser (antal käkar) som ersattes var 30000. Siffrorna är osäkra eftersom statistiken är bristfällig.
Källa: Försäkringskassan.

Rotbehandling

Karies, olycksfall och omfattande tandlagningar kan skada och infektera bindväv, kärl och nerver inuti tanden. Svår värk, varbildning och risk för infektionsspridning är inte ovanligt. Behandlingen syftar till att förebygga värk och förhindra infektion som också kan sprida sig. 

Om projekten

Tandförluster respektive Sjukdomar i tandpulpan och de periradikulära vävnaderna.

Projektledare: tandläkare och med dr Sofia Tranæus, tranaeus@sbu.se.

Ladda ner nr 1/2008 som pdf här