Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU kommenterar – vätskande barnöra kräver inte medicin
Svensk behandlingstradition får stöd, skriver SBU i en kommentar.
En systematisk översikt från Cochrane Collaboration 2011 styrker den etablerade svenska behandlingstraditionen att avstå från antihistaminer eller avsvällande läkemedel mot sekretorisk mediaotit (SOM). Det är ett inflammatoriskt tillstånd som ger barnet vätska i mellanörat, ofta sämre hörsel och lock för öronen men inte feber eller smärta.
Översikten visar ingen effekt av läkemedlen på vare sig primära eller sekundära utfallsmått, mätt som tillfrisknande. Hörseln, som är det viktigaste utfallsmåttet hos oss, undersöktes dock bara i ett fåtal studier.
Risken för biverkningar är kliniskt relevant och välkänd. En svaghet i översikten är att samtliga biverkningar har slagits ihop till ett sammansatt mått. Eftersom läkemedlen är antingen enbart avsvällande eller kombinationer av avsvällande medel och antihistaminer, kan måttets kliniska relevans och betydelse variera hos olika preparat.
Tillfrisknande definierades i översikten som ett torrt mellanöra. SBU framhåller att det ur klinisk synvinkel är viktigare att mäta hörseln än att leta efter vätska, eftersom insättning av rör motiveras av sämre hörsel.
Läkemedlen som berörs i Cochrane-översikten är inte avsedda för SOM och saknar sådan indikation enligt FASS. De bygger snarare på kliniska antaganden än på vetenskapliga studier. [RL]
SBU:s kommentarer om antihistaminer och avsvällande medel finns här
Den systematiska översikt och metaanalys som kommenteras är: Griffin G, et al. Antihistamines and/or decongestants for otitis media with effusion (OME) in children. Cochrane Database Systematic Reviews 2011, Issue 9.