Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU kommenterar – Magnetkamera bäst vid nervtumör
Undersökning med magnetkamera (magnetresonanstomografi, MRT) är den bästa metoden för att utreda misstänkta tumörer på hörsel- och balansnerven, så kallade akustikusneurinom. MRT fångar upp fler tumörer och ger färre falska alarm än så kallad hjärnstamsaudiometri. Det konstaterar SBU i en kommentar till en brittisk systematisk litteraturöversikt från National Institute for Health Research (NIHR). Översikten har granskats av SBU och kommenteras utifrån svenska förhållanden på www.sbu.se.
Slutsatsen är att MRT utan kontrastmedel är en tillförlitlig och kostnadseffektiv undersökning vid misstänkt tumör. Nya, högupplösande MRT-metoder som inte kräver kontrastmedel har utvecklats på senare tid. För att nå goda resultat behövs dock både hög bildkvalitet och erfarenhet hos den radiolog som granskar bilderna.
Men i dag används inte alltid magnetkamera vid misstänkt akustikusneurinom. Hjärnstamsaudiometri rekommenderas som första undersökning på en del håll i landet, trots att metoden är mindre känslig och träffsäker än magnetkameran.
Akustikusneurinom drabbar 200 personer per år i Sverige. Vanliga symtom är ensidig hörselnedsättning, tinnitus och balansbesvär. När en liten tumör upptäcks är det svårt att förutsäga hur den kommer att utvecklas. Det finns inget tillförlitligt sätt att avgöra hur tumören kommer att växa och om behandling kan komma att behövas.
SBU konstaterar också att den brittiska rapportens slutsats om kostnadseffektivitet är relevant även inom svensk sjukvård. [RL]
Originalrapport
Fortnum H, et al. The role of magnetic resonance imaging in the identification of suspected acoustic neuroma: a systematic review of clinical and cost effectiveness and natural history. Health Technol Assess 2009;13(18):iii-iv, ix-xi, 1-154.