Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU kommenterar – Cytostatika i bukhålan kan bromsa men ökar risker vid ovarialcancer
Patienter med äggstockscancer som har spridit sig ut i bukhålan lever längre om behandlingen med cytostatika delvis ges direkt i bukhålan. Det visar en Cochrane-översikt som har jämfört metoden med äldre behandlingar. Samtidigt kan behandling i bukhålan oftare ge allvarliga biverkningar.
I SBU:s kommentar till en systematisk litteraturöversikt från forskarnätverket Cochrane Collaboration framgår att behandling i bukhålan kan bromsa sjukdomen och ge patienterna ett längre liv än äldre metoder. I de två största studierna från 1996 och 2001 motsvarade detta åtta respektive elva månaders förlängd medianöverlevnad. SBU påpekar dock att ingen jämförelse har gjorts med dagens standardterapi.
Nackdelen är att risken för allvarliga biverkningar ökade.
Just nu pågår flera studier av cytostatika som ges i bukhålan. Bland annat utvärderas effekten av att använda karboplatin och att ge täta doser.
Äggstockscancer ger sällan symtom förrän sent i sjukdomsförloppet, när den har hunnit sprida sig till bukhålan. De flesta fall upptäcks först när sjukdomen har spridit sig utanför lilla bäckenet. Därför har det länge funnits ett intresse av att undersöka om det är bättre att ge en del av cytostatikan genom en kateter direkt in i bukhålan (intraperitonealt) och inte bara i blodbanan.
Kirurgi är förstahandsvalet vid primärbehandling av äggstockscancer. Hur långt framskriden sjukdomen är bedöms vid operationen, och detta påverkar valet av vidare behandling. De flesta patienter som opererats erhåller kompletterande cytostatikabehandling, vanligen med en kombination av karboplatin och paklitaxel. [RL]
Ur SBU:s kommentar
- Cytostatika som ges i bukhålan har, jämfört med tidigare behandlingar, visats ge en betydelsefull överlevnadsvinst vid primär epitelial äggstockscancer som har spridit sig till bukhålan. Det finns fortfarande en viss osäkerhet om metodens kliniska nytta i dagens sjukvård. En orsak är att ingen av studierna har gjort direkta jämförelser med dagens standardterapi som ges intravenöst. En annan orsak är den ökade risken för allvarliga biverkningar (mag-tarmeffekter, smärta, feber och infektion).
- Cochrane-rapporten ger ingen vägledning i fråga om typ av cytostatika, dos eller kombinationsbehandling. I de flesta av studierna varierade dessa faktorer på ett sådant sätt att det var svårt att utvärdera deras betydelse.
- Flera internationella studier på området pågår. Framtida studier bör även undersöka vilka patientgrupper som har mest nytta av cytostatika i buk-hålan, och när metoden är olämplig. Det behövs också mer kunskap om hur man kan minimera risken för problem med katetern, som stopp, läckage, infektion -eller hål och fistlar i tarmen.
SBU:s kommentarer om cytostatika i bukhålan finns här
Den systematiska översikt och metaanalys som kommenteras är: Jaaback K, et al. Intraperitoneal chemotherapy for the initial management of primary epithelial ovarian cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews 2011, Issue 11.