Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.
SBU citat om rökning
"Tobaksrökning är det största enskilda förebyggbara och behandlingsbara folk-hälsoproblemet. Enkla frågor från sjukvårdspersonal om rökvanor, kopplade till bestämda besked om att sluta röka samt råd om nikotinersättningsmedel (till motiverade rökare som röker mer än 10–15 cigaretter per dag) är kostnadseffektivt när det sker som rutin. Såväl kort, strukturerad rådgivning som behandling med nikotinersättningsmedel fungerar väl i alla dessa miljöer. Det är därför särskilt viktigt att verksamma inom primärvården och tandvården, såväl personal som beslutsfattare, tar ett verkligt ansvar för rökavvänjning."
Metoder för rökavvänjning (SBU, 1998)
"Den helt dominerande orsaken till kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är tobaksrökning. Den viktigaste preventiva insatsen är kraftfulla åtgärder mot rökning. Rökstopp är den enskilt viktigaste åtgärden vid KOL. Rökstopp medför avsevärt förlängd överlevnad och minskning av symtom."
Behandling av astma & KOL (SBU, 2000)
"Inom de delar av sjukvården där man arbetar med patienter vars sjukdomar förvärras av rökning (patienter med hjärt-kärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes och tumörsjukdomar) bör personalen öka sin kompetens om rökavvänjning och i högre grad erbjuda eller remittera rökande patienter till rökavvänjningsprogram."
Metoder för rökavvänjning (SBU, 1998)
"Hypnos och andra psykologiska metoder för rökavvänjning är resurskrävande och deras effekter är svagt dokumenterade. Däremot finns stöd för att så kallad kognitiv beteendeterapi kan minska risken att på nytt börja röka efter ett rökstopp. Akupunktur har inte visats vara verksam metod för rökavvänjning."
Metoder för rökavvänjning (SBU, 1998)
Angående icke-farmakologisk behandling av måttligt förhöjt blodtryck: "I synnerhet synes det vara viktigt att i första hand hjälpa patienten att sluta röka - om han är rökare – gå ner i vikt - om han är överviktig – eller minska alkoholkonsumtionen – om denna är hög."
Måttligt förhöjt blodtryck (SBU, 1994)
Tobaksrökning, ökad ålder, brist på östrogen, låg fysisk aktivitet och otillräckligt med kalcium i kosten minskar benets hållfasthet hos människan. Den minskade bentätheten kan leda till benskörhet och därmed ökad risk för benbrott.
Mätning av bentäthet (SBU, 1995)