Denna publikation publicerades för mer än 5 år sedan. Kunskapen kan ha förändrats genom att ny forskning tillkommit och att den visar på andra resultat. Det är dock mindre troligt att resultat med starkt vetenskapligt stöd förändras, även om nya studier tillkommer.

Vetenskap & Praxis

SBU blir värd för EU-möte

Vad kan EU-länderna göra gemensamt för att stärka vårdens vetenskapliga grund? Frågan kommer att diskuteras när många av Europas ledande institutioner för utvärdering och evidensbaserad vård samlas till en internationell konferens i Stockholm den 17 maj. Mötet ingår i Sveriges officiella program under halvåret som EU:s ordförandeland.

SBU var ett av världens första offentliga organ för utvärdering av sjukvårdens metoder. Med åren har de flesta europeiska länder skapat motsvarande organisationer.

Samtidigt har behovet av internationell samordning ökat. Det var av det skälet som EU-kommissionen skapade ett samarbetsprojekt år 2000 som har letts från SBU. Projektet, kallat ECHTA/ECAHI, har bland annat undersökt möjligheterna att förbättra spridningen av utvärderingsresultat inom unionen, samordna utvärderingsprojekt, skapa gemensamma utbildningsprogram samt inrätta ett samlat europeiskt system för tidiga bedömningar av nya medicinska metoder som är på väg in i vården.

Internationellt möte

Nu ska resultaten redovisas. Den 17 maj 2001 arrangerar SBU ett internationellt möte i Stockholm om medicinsk utvärdering, Evidence and Assessment for Improved Health Care. Platsen är City Conference Centre/Folkets Hus i Stockholms city.

Konferensen, som hålls på engelska, kommer att belysa hur utvärderingsresultat kan användas i kliniska beslut och i förebyggande hälsoarbete. Planer på en europeisk informations- och utbildningsenhet på området kommer också att presenteras.

Mötet inleds av socialminister Lars Engqvist. Bland de utländska föreläsarna märks bland andra Bernard Merkel från EU-kommissionen i Luxemburg, Reinhard Busse från WHO:s enhet i Spanien, Chris Henshall, chef för den brittiska sjukvårdens forsknings- och utvecklingsprogram, Richard Alderslade från WHO:s kontor i Köpenhamn och Alric Rüther från SBU:s tyska systerorganisation DAHTA.

Svenska föreläsare är Peter Aspelin, Karolinska Institutet, Mona Britton, SBU, Kerstin Hagenfeldt, Karolinska sjukhuset och Egon Jonsson, SBU.

Konferensen riktar sig till beslutsfattare, vårdgivare, administratörer och personer som är verksamma inom industrin.